Yeni silsile (#FLOOD) : Washington'dan Pekin'e sert darbe: Biden'ın zorlamasıyla Çin'in yarı iletken imalat endüstrisinde çalışan bir çok Amerikalı yönetici ve mühendis istifa ederek Çin imalatını bir gecede felç etti. Yüksek Teknoloji cephesindeki bu savaşa yakından bakalım...
Biden'ın tek bir yaptırımı, Trump'ın dört yıllık ticaret savaşı yaptırımların hepsinden daha fazla zarar verdi Çin'e. Trump yıllarında Amerikalı yarı iletken ihracatçıları lisans başvurusu yapmak zorunda idi ama lisanslar bir ay içinde onaylanıyordu.
Yeni Biden yaptırımlarıyla birlikte, tüm Amerikan bileşen ve hizmet tedarikçileri bir gecede Çin'e tüm hizmetleri kesti. Çinli firmalar Amerikan personelin istifaları yüzünden bir felâketle karşı karşıya. Peki ama Çin'in yarı iletken sanayii bir gecede NASIL sıfıra indirildi?
Çin şirketleri elektronikte ileri fakat daha çok çamaşır makinesi, oyuncak vb için kullanılan işlemcileri üretebiliyorlar. Bu en basit katman. Bunun üzerinde otomobil ve akilli bombalar vb sistemlerin işlemcileri var. En üstte ise uydular, ileri silahlar. Çin üst katmanlarda...
Çin üst katmanlarda ABD ve müttefik ülkelerde bulunan şirketlere bağımlı. Özellikle de tasarım ve çip üretiminde kullanılan fotolitografi makineleri konusunda. Meselâ ASML. Nedir?
ASML Hollanda'da, çok uluslu bir şirket. Yarı iletken endüstrisi için fotolitografi sistemlerinin en büyük tedarikçisi ve dünyadaki aşırı ultraviyole litografi (EUV) fotolitografi makinelerinin tek tedarikçisi. Biden'ın emriyle ASML de Çin'e ambargo uyguluyor.
Sadece makine meselesi değil üstelik. Size tuhaf gelebilir ama... Örneğin, Çin'in önde gelen yarı iletken ekipman üreticisi Piotech'teki 7 kilit Ar-Ge yöneticisinden 6'sı Amerikalı. Genel müdür dahil olmak üzere Piotech'in üst düzey yöneticilerinin çoğu da Amerikalı.
ABD'nin Çin gibi ucuz üretim kozu yok ama bazı kapıların tek anahtarı var o anahtar Amerikalıların elinde. Meselâ tasarım otomasyon yazılımları, yarı iletken imalat makinelerinin temel bileşenleri...
Bu engellerin stratejik nitelikte olması ve Çin'in yapay zeka sektörü için gerekli olan yarı iletkenlere erişimi engelleyerek boğması bekleniyor. Ek olarak Çin'in Amerikan lisansları altında üretilen makinelere erişimi sınırlanacak ve yeni ürünler tasarlama potansiyeli tıkanacak.
Son olarak tasarım yazılımı, üretime erişimi sınırlayarak Çin yarı iletken üretimini baltalayacak.
Çin yarı iletken endüstrisini hedef alan bu Amerikan taarruzunun tarihi de tesadüfen seçilmedi elbette. 3cü Çin Komünist Parti Kongre'sinde Xi Jinping'in yeniden seçilmesinin arifesi tercih edildi.
ABD bu yolla Xi Jinping'in itibarını vururken rakipleri bertaraf etmekle meşgul olan Çinli liderin zekice, hızlı ve sert bir tepki vermesini de engelledi.
Ancak kısa vadede Çin'e zarar veren bu hamle orta ve uzun vadede tersine dönebilir. Neden?
Dünyanın en gelişmiş AI çip tasarımcısı olan Nvidia, geçen yıl 30 milyar dolarlık satıştan 20 milyar dolarlık brüt kar elde etti. Ancak...
Ancak, yavaşlayan dünya ekonomisi talebi azalttığı ve Biden'ın kaprisleri Nvidia'nın Çin pazarını yani % 26'sını kestiği için hisse senedi fiyatı, 2021'in en yüksek seviyesi olan 316$'dan 14 Ekim'de 112$'a düştü ve piyasa değerinin üçte ikisini kaybetti.
Çin ister istemez kendi imkânlarıyla yarı iletken ve işlemci endüstrisini geliştirecek. Uzun vadede daha da güçlü olacak. Öte yandan ABD'nin kısa vadede zarara uğrayan ABD şirketlerini tazmin etmek için ayırdığı bütçe sadece 50 milyar $. Gerçekten komik! Neden?
Pekin yerli çip teknolojisini desteklemek için 221 milyar $ ayırdı.
Ek olarak, Çin ABD'nin 7 misli mühendis yetiştiriyor. Uzun vadede ABD'nin geride kalma riski büyük.
Diğer yandan, Japonya, Hollanda, Tayvan ve Güney Kore'de faaliyet gösteren ve Çin ile çalışan firmalar da Biden'a sert eleştiriler yönelttiler. Söz konusu ülkelerin hükumetleri ise ABD'nin "ben yaptım, oldu"cu tavırlarından giderek daha fazla yakınıyorlar.
ABD'nin "sizi Çin'den koruyorum" söylemi eskisi kadar güvenilir değil. Asya'daki "ABD müttefikleri" ABD-Çin kavgasını daha çok ABD'nin çöküşünü geciktirme projesi olarak görüyor ve "bu benim kavgam değil" diyor.
Vesselâm :)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Yeni silsile (#FLOOD): Çin Ay'da yeni bir mineral buldu. Bu mineral bazı özellikleri sebebiyle dünyadaki güç dengelerini değiştirebilir. Hatta uzayda yapılacak yeni bir jeopolitik mücadeleyi başlatabilir... Ay'a hâkim olmak için savaşacak mıyız?
Pekin 2020'de uydumuz Ay'a Chang’e-5'i göndermiş ve bol bol örnek toplamıştı.
Çin'in numunesi volkanik faaliyet alanı olduğu düşünülen bir alanda yüzeyin yaklaşık 6,5 metre altından toplandı.
Fransız ve İtalyan enerji devleri ENGIE ve ENI Rusya'dan aldıkları gazı ruble ile ödemeyi kabul ettiler. ENGIE'nin %33'ü Fransız devletine, ENI'nin %30'u İtalyan devletine ait. Yani özel(!) şirketler vasıtasıyla Avrupa kendi koyduğu ambargoyu deliyor.
Oysa Avrupa Komisyonu'na göre Rus para biriminde hesap açmak yaptırımların ihlalidir ve Brüksel tarafından cezai işlemlere yol açar. Yani Avrupalılar Putin'i soykırım dahil her türlü insanlık suçu ile itham ederken Rusya'dan gaz almak için GazpromBank'ta ruble hesabı açıyorlar.
Yeni silsile (#FLOOD): NATO'nun İsveç ve Finlandiya'ya ihtiyacı var mı? Teröre destek verdikleri için Erdoğan'dan azar işiten iki ülke çocuk gibi ağlıyor; çaresizlikten kebap boykotu çağrısı yaptılar! Peki Türkiye boykot etmese bu ülkeler NATO'ya ne getirir ne götürür?
Rusya'nın Murmansk bölgesinde nükleer füzeler, nükleer denizaltı üssü ve nükleer silah taşıyan stratejik bombardıman uçakları var. Rus ordusunun en vurucu gücü burada. Finlandiya NATO'ya girerse bölgeyi Moskova'ya bağlayan 750 km yol NATO'nun avucunda demektir.
Elbette NATO bu hattı Norveç'ten uçakla vurabilir ama Finlandiya'dan sızacak sabotaj ekipleri Rusya için yeni bir kâbus. bölge ormanlar kayalıklar ve göllerle kaplı; sabotajdan korunması çok zor. Özel Kuvvetler için ideal. Peki Rusya'nın gırtlağını bu kadar sıkmak iyi bir şey mi?
Yeni silsile (#FLOOD): Rusya'ya uygulanan ambargonun gözden kaçan yönleri... Avrupa'nın enerji yaptırımları göz boyamadan öteye gitmedi. Rusya'yı uluslararası bankacılık sisteminden çıkartmak da sınırlıbir etki yaptı. Fakat bazı yasaklar Rusya'nın canını gerçekten yakıyor. Nedir?
Ukrayna Savaşı ile gündeme gelen yaptırımlar aslında yeni değil; 2014'te Kırım ve doğu Ukrayna'nın işgali ile başladı.
400 Ukrayna firması Rus savunma sanayine 3.000 yedek parça tedarik ediyordu ve bunlar 200 farklı savaş aracının imalatı için kullanılıyordu.
Yeni silsile (#FLOOD): Amerikan dolarının hakimiyeti bitiyor mu ?
Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin: "ABD'nin yaptırım politikası dünyadaki dolar tekelinin sonunun başlangıcıdır (..) doğalgazın ruble ile satılması ve ruble ile satılan mal listesinin genişletilmesi konulu mevcut tartışma, ABD Hazine Bakanlığı'nı histeriye sürükledi..."
"...Küresel finans güven üzerine çalışır. ABD, Rusya'nın döviz rezervlerini tek taraflı olarak dondurarak (..) kendi güvenilirliğini sert şekilde baltaladı..."
Çin ekonomi politikası tartışmalarında önemli etki sahibi ekonomisttir Yu Yongding (余永定)
Yeni silsile (#FLOOD): Ne oluyor? Putin 5 günde NATO'yu diriltti; Avrupa'yı birleştirdi; Alman pasifizmini bitirdi; 20 yılda inşa ettiği güçlü imajı sildi; ordusunun güvenilirliğini sıfırladı; Ukrayna'yı bir soytarının arkasına taktı; İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya itti. Neden?
Putin-Hitler benzetmesi moda oldu. Zaten adettendir; hedefe konan lider=Hitler olur. Ama Putin'in sivilleri öldürmesinden daha önemli bir yönü var ki onu gerçekten Hitler'e yaklaştırıyor. Nedir?
Ukrayna'daki savaş, askeri alanın çok ötesine geçen önemli strateji dersleri arz ediyor. Neden Rus ordusu netice alamıyor? Kötü strateji? Kötü taktik uygulamadan zarar gören iyi bir strateji? Yoksa daha derinden gelen tüm sistemin başarısızlığı mı?