Profile picture
Josh Saladin @JoshSaladin
, 79 tweets, 11 min read Read on Twitter
Thread malam ni, Salahuddin Al-Ayubi
Dah bersedia belum? Boleh aku mulakan?
Kisah Salahuddin Al-Ayubi berlaku sekitar tahun 1138 sehingga 1193.
Salahuddin Al-Ayubi lebih dikenali sebagai An-Nasir Salah ad-Din Yusuf ibn Ayyub atau Saladin dan Salah Ad-Din.

Beliau adalah sultan pertama Mesir dan Syria dan pengasas dinasti Ayyubid. Etnik Kurdi Muslim Sunni.
Beliau menyaksikan orang orangnya melanggar tembok Jerusalem dan memasuki ke dalam bandar yang penuh tentera Salib Eropah dan pengikut mereka.
Selama 88 tahun sebelum ini, apabila orang-orang Kristian telah mengambil kota tersebut, mereka beramai-ramai membunuh penduduk Islam dan Yahudi.
Pada masa bangsawan di Eropah percaya bahawa mereka memegang monopoli terhadap kebahagiaan.

Atas kehendak Allah, penguasa Muslim yang hebat, Saladin membuktikan dirinya lebih hebat berbanding lawannya Kristian.
Lebih 800 tahun kemudian, beliau diingati dengan hormat di barat, dan dihormati di dunia Islam.
Mari aku mulakan dengan kehidupan awal Saladin.
Pada 1138, seorg bayi lelaki bernama Yusuf dilahirkan dalam sebuah keluarga Kurdish hidup keturunan Armenia di Tikrit, Iraq.

Bapa bayi itu, Najm ad-Din Ayyub, berkhidmat sebagai penjaga istana Tikrit di bawah pentadbir Seljuk Mujahid alDin Bihruz.
Pada masa kelahirannya, bapa saudaranya seorang yg berdarah panas Shirkuh atau nama ssbenarnya Asad ad-Dīn Shirkuh membunuh pemimpin pengawal istana atas seorang wanita.
Serta Bihruz dibuang negeri dan seluruh keluarga dari bandar dalam keadaan yang menghinakan. Selepas pengusiran mereka dari Tikrit, keluarganya berpindah ke bandar perdagangan Silk Road Mosul.
Di sana, Najm ad-Din Ayyub dan Shirkuh berkhidmat Imad ad-Din Zengi, penguasa anti-Crusader yang terkenal dan pengasas Dinasti Zengid.
Saladin menghabiskan zaman remajanya di Damsyik, Syria, salah satu bandar besar di dunia Islam.
Selepas menghadiri sebuah akademi latihan ketenteraan, Saladin yang berusia 26 tahun itu ditemani bapa saudaranya Shirkuh pada ekspedisi untuk mengembalikan kuasa Fatimid di Mesir pada 1163.
Shirkuh berjaya mendapat semula wazir Fatimid, Shawar, yang kemudian menuntut agar tentera Shirkuh menarik diri.
Shirkuh enggan; dalam perjuangan yang berikutnya, Shawar bersekutu dengan tentera Salib Eropah, tetapi Shirkuh, dibantu oleh Saladin, berjaya mengalahkan tentera-tentera Mesir dan Eropah di Bilbays.
Shirkuh kemudian menarik balik tentera utamanya dari Mesir, selaras dengan perjanjian damai. (Amalric & tentera Salib juga menarik diri, kerana pemerintah Syria tlh mnyerang negara2 pejuang salib di Palestin semasa ketiadaan mereka)
Pada 1167, Shirkuh & Saladin sekali lagi mnyerang, berniat utk menumpaskan Shawar. Shawar meminta Amalric untuk mendptkan bantuan. Shirkuh menarik diri daripada pangkalan di Alexander, meninggalkan Saladin dan pasukan yang kecil untuk mempertahankan kota itu.
Saladin berjaya melindungi bandar itu & menyediakan untuk rakyatnya walaupun penolakannya itu menyerang pasukan Tentara Salib/Mesir dari belakang.
Selepas itu, Saladin meninggalkan bandar itu kepada Tentara Salib. Pada tahun berikutnya, Amalric dikhianati Shawar dan menyerang Mesir dengan sendiri, pembunuhan rakyat Bilbays. Beliau kemudian berarak ke Kaherah.
Shirkuh sekali lagi terlibat dalam sebuah kes, beliau ingin merekrut Saladin. Tetapi Saladin enggan ikut dengannya.
Pada tahun 1168, Amalric berundur dari Mesir apabila dia mendengar bahawa Shirkuh sedang menghampiri, Tetapi Shirkuh masuk ke Kaherah dan menguasai bandar pada awal tahun 1169.
Saladin menangkap Wazir Shawar, dan Shirkuh membunuhnya. Nur al-Din melantik Shirkuh sebagai wazir baru Mesir. Tidak lama kemudian, Shirkuh meninggal dunia selepas majlis keraian.
Saladin menggantikan bapa saudaranya sebagai wazir pada 1169. Nur al-Din berharap bersama-sama mereka dapat menghancurkan Negara-Negara Salib yang terletak antara Mesir dan Syria. Saladin menghabiskan dua tahun pertama pemerintahannya yang menggabungkan kawalan ke atas Mesir.
Selepas mengetahui plot pembunuhan terhadapnya di kalangan askar Fatimid, dia membubarkan unit Afrika dan bergantung kepada tentera Syria. Saladin juga membawa ahli keluarganya ke kerajaannya, termasuk bapanya.
Sementara itu, Saladin menyerang Kerajaan Salib Jerusalem dan menawan istana tentera Salib di Eilat serta bandar utama Ayla pada tahun 1170.
Pada tahun 1171, beliau mula berarak di kota istana terkenal Karak, di mana dia sepatutnya menyertai Nur al-Din dalam menyerang kubu perang Salib yang strategik, tetapi menarik diri ketika ayahnya meninggal dunia di Kaherah.
Nur al-Din sangat marah, dengan mengesyaki bahawa kesetiaan Saladin kepadanya adalah menjadi persoalan.
Saladin memansuhkan khalifah Fatimid, mengambil kuasa ke atas Mesir dengan nama sendiri sebagai pengasas Dinasti Ayubbid pada tahun 1171, Serta memulihkan ibadat agama Sunni dan bukannya Shi'ism gaya Fatimid.
Penaklukan Syria

Dalam sekitar tahun 1173-1174, Salahuddin meluaskan sempadannya ke barat (Libya) dan tenggara sejauh Yaman. Beliau juga mengurangkan bayaran kepada Nur al-Din, pemerintah nominal beliau.
Nur al-Din kecewa dengan tindakkan Saladin & memilih untuk menyerang Mesir dan melantik org bawahannya yg lebih setia sebagai wazir, tetapi dia tiba2 meninggal dunia pada awal tahun 1174.
Saladin segera memanfaatkan kematian Nur al-Din dengan berarak ke Damsyik dan mengambil kawalan Syria. Rakyat Arab dan Kurdis Syria difahamkan gembira dan mengalu-alukan beliau ke dalam kota mereka.
Walau bagaimanapun, pemerintah Aleppo enggan mengakui Salahuddin sebagai sultan beliau. Sebaliknya, beliau meminta bantuan kepada Rashid ad-Din, ketua Assassins, untuk membunuh Salahuddin. 12 Assassin mencuri masuk ke kem Saladin tetapi mereka telah dikesan & dibunuh.
Aleppo enggan menerima pemerintahan Ayubbid sehingga 1183. Pada 1175, Saladin mengisytiharkan dirinya Raja, dan khalifah Abbasiyah di Baghdad mengesahkan beliau sebagai sultan Mesir dan Syria.

Saladin menggagalkan satu lagi serangan Assassin.
Beliau bangun dan menangkap serangan pisau yg ingin menikam ke arahnya semasa tidur. Selepas mendapat ancaman keatas kehidupan beliau, Saladin menjadi begitu berhati-hati dgn pembunuhan ke atas dirinya.
Beliau membuat langkah berjaga-jaga dgn meletakkan serbuk kapur disekitar kemah ketenteraannya. Supaya tapak kaki yang sesat dapat dilihat.

Pada tahun 1176, Saladin telah memilih untuk mengepung kubu kuat di gunung Assassin
Pada suatu malam, beliau terjaga dan menjumpai pisau beracun di tepi katilnya. Terlekat pada pisau tersebut sebuah nota menjanjikan bahawa beliau akan dibunuh jika beliau tidak menarik diri.

Kebijaksanaan itu adalah sebahagian daripada sifat seorang ketua selain keberanian.
Saladin bukan sahaja berjaya mengepung, tetapi beliau juga membuat strategik dengan menawarkan persekutuan kepada Assassin. Hal ini adalah sebahagian strategi untuk mencegah Tentara Salib membuat persekutuan mereka sendiri.
Palestin

Pada tahun 1177, Tentara Salib telah memecahkan gencatan senjata mereka dengan Saladin dan telah menyerbu masuk ke Damsyik.
Saladin yang berada di Kaherah pada masa itu, berarak dengan seramai 26,000 tentera ke Palestin, mengambil bandar Ascalon & menawan Jerusalem.
Tentera Salib dibawah Raja Baldwin IV dari Jerusalem mngejutkan Saladin & beberapa pegawainya sementara sebahagian besar pasukan mereka keluar menyerang.
Pasukan Eropah hanya 375 org dapat melawan orang Saladin; Sultan melarikan diri, menunggang seekor unta sepanjang perjalanan ke Mesir. Saladin menyerang bandar Tentara Salib yang berada di Homs pada 1178.
Tentaranya juga menawan kota Hama; Saladin mengarahkan pemenggalan kesatria Eropah yang ditangkap di sana. Raja Baldwin melancarkan serangan balas kejutan ke atas Syria.
Beberapa bulan kemudian, Saladin menawan kubu Knights Templar dari Chastellet, menawan banyak kesatria terkenal. Menjelang tahun 1180, beliau berada dlm kedudukan utk melancarkan serangan ke atas Jerusalem, maka Raja Baldwin terfikir utk damai.
Pembukaan Kota Iraq

Pada tahun 1182, Saladin mengambil separuh daripada tentera Mesir dan meninggalkan bahagian kerajaannya untuk kali terakhir.
Gencatan senjata dengan dinasti Zengid yang memerintah Mesopotamia tamat pada ¾ tahun 1182 & Saladin memutuskan untuk merebut kawasan itu.
Ketua rantau Jazira di utara Mesopotamia menjemput Saladin untuk mengambil kekuasaan atas kawasan itu, menjadikan tugasnya lebih mudah. Satu demi satu, bandar-bandar utama yang lain jatuh: Edessa, Saruj, ar-Raqqah, Karkesiya dan Nusaybin.
Saladin memansuhkan cukai di kawasan yang baru ditakluk, menjadikan beliau sangat popular dengan penduduk tempatan. Beliau kemudian berpindah ke arah bekas kampung halamannya di Mosul.
Walau bagaimanapun, Saladin telah terganggu oleh peluang untuk akhirnya menawan Aleppo, kunci kepada utara Syria.
Beliau membuat perjanjian dgn ketua, membenarkan beliau untuk mengambil segala-galanya dia boleh membawa ketika dia meninggalkan bandar, dan membayar ketua untuk apa telah ketinggalan. Aleppo akhirnya dlm genggamannya, Saladin sekali lagi berpaling kepada Mosul.
Beliau mengepung pada akhir tahun 1182, tetapi tidak mampu untuk menawan bandar. Akhirnya, pada tahun 1186, dia berdamai dengan pasukan pertahanan di bandar Aleppo.
"The ability to inspire rather than enforce loyalty is a critical quality of leadership" – Saladin
Jerusalem / Baitulmaqdis

Saladin memutuskan bahawa masanya sudah tiba untuk mengambil alih kerajaan Jerusalem. Pada 1182, dia berarak ke tanah Kristian di seberang Sungai Jordan, memungut sejumlah kecil kesatria di sepanjang jalan Nablus.
Tentara Salib mengumpul tenteranya, tetapi ia masih jumlah yang sedikit. Mereka hanya mengganggu tentera Islam ketika ia bergerak ke arah Ayn Jalut. Akhirnya, Raynald dari Chatillon mencetuskan pertempuran terbuka ketika ia mengancam untuk menyerang kota suci Madinah dan Mekah.
Saladin bertindak balas dengan mengepung kastil Raynald, Karak, pada 1183 dan 1184. Raynald membalas dengan menyerang jemaah haji, membunuh mereka dan mencuri barangan mereka pada 1185.

Saladin membalas dengan membina angkatan laut yang menyerang Beirut.
Walaupun dgn banyak gangguan, Saladin teguh dgn matlamat utamanya, yang merupakan penawanan Jerusalem. Menjelang pertengahan 1187, kebanyakan wilayah berada di bawah kawalannya.
Raja-raja Salib memutuskan untuk melancarkan serangan yang terakhir dan terdesak untuk mencuba dan memacu Saladin dari kerajaan.
Pertempuran Hattin

Pada 1187, tentera Saladin bertempur dgn tentera gabungan Kerajaan Jerusalem di bwh Guy of Lusignan, & Kerajaan Tripoli, di bwh Raja Raymond III.
Ia adalah kemenangan yg besar utk Saladin & tentera Ayubbid, yg hampir menghapus kesatria Eropah & menawan Raynald, Chatillon & Guy of Lusignan.
Saladin secara peribadi memenggal kepala Raynald, yang telah menyiksa dan membunuh jemaah haji, dan telah mengutuk Nabi Muhammad.
Guy of Lusignan percaya bahawa dia akan dibunuh seterusnya, tetapi Saladin meyakinkannya dengan berkata,

"Bukanlah raja-raja untuk membunuh raja-raja, tetapi lelaki itu melanggar semua batas, dan oleh itu saya memperlakukannya dengan demikian”.
Pada hujung tahun 1187, kota Jerusalem menyerah diri kepada tentera Salahuddin setelah dikepung. Walaupun dia menuntut wang tebusan bagi setiap orang kristian, mereka yg tidak mampu mmbayar juga dibenarkan utk mninggalkn bandar & bukannya diperhambakan.
Saladin menjemput orang Yahudi untuk kembali ke Jerusalem sekali lagi. Mereka telah dibunuh atau diusir oleh orang Kristian sebelum ini, tetapi rakyat Ashkelon mnghantar kontinjen utk menempatkan di kota suci.
Perang Salib Ketiga

Perang Salib Ketiga (1189-1192) merupakan cubaan raja-raja Kristian Eropah untuk merampas Jerusalem dari Salahuddin Al-Ayubi.
Kristian Eropah terkejut dengan berita bahawa Jerusalem telah jatuh kembali di bawah kawalan Islam.

Eropah melancarkan Perang Salib Ketiga, yang diketuai oleh Richard I dari England (lebih dikenali sebagai Richard the Lionheart).
Pada 1189, tentera Richard menyerang Acre, dan membunuh 3000 orang Islam lelaki, wanita, dan kanak-kanak yang telah diambil sebagai banduan. Tentera Richard menewaskan Salahuddin di Arsuf pada 1191.
Richard kemudian bergerak ke arah Ascalon. Tetapi Salahuddin mengarahkan bandar dikosongkan dan dimusnahkan.

Ketika Richard yg sedang kecewa mengarahkan tenteranya utk pergi, pasukan Saladin mengepung ke arah mereka, membunuh atau menangkap kebanyakan dari mereka.
Richard akan terus cuba untuk merebut kembali Jerusalem, tetapi dia hanya ada 50 kesatria dan 2,000 askar yang tinggal. Perebutan tidak berjaya kerana kekurangan kesatria. Saladin dan Richard the Lionheart bersetuju untuk menghormati satu sama lain sebagai musuh yang sama layak.
Apabila kuda Richard terbunuh di Arsuf, Saladin menghantar pengganti kudanya.

Pada tahun 1192, kedua-duanya bersetuju dengan Perjanjian Ramla, yang membolehkan umat Islam mengekalkan kawalan ke atas Jerusalem.
Tetapi orang Kristian akan mendapat akses ke bandar dengan tidak membawa senjata dan membahayakan penduduk yg tinggal di sana. Kerajaan Salib juga dikurangkan kepada sekeliling tanah di sepanjang pantai Mediterranean.
Kematian dan legasi

Salahuddin Richard the Lionheart meninggalkan Jerusalem pada awal 1193. Tidak lama kemudian, pada 1193, Saladin meninggal dunia akibat demam yang tidak diketahui di ibu negaranya di Damsyik.
Mengetahui bahawa kehidupannya adalah singkat, Salahuddin telah mendermakan semua kekayaannya kepada orang miskin dan tidak mempunyai wang yang ditinggalkan walaupun untuk pengebumiannya.
Beliau dikebumikan di makam di Masjid Umayyah di Damsyik. Walaupun Dinasti Ayyubid yg diasaskannya hanya bertahan dengan 57 tahun, warisan Saladin dalam Dunia Arab terus hingga ke hari ini.
Penaklukan Saladin di Palestin dari Tentara Salib Eropah dianggap sebagai inspirasi untuk pembangkang Arab moden terhadap Zionisme.
Tambahan pula, kemuliaan dan kesatuan perbandingan Dunia Arab di bawah Saladin dilihat sebagai lambang sempurna bagi perpaduan baru yang dicari oleh kaum nasionalis Arab, seperti Gamal Abdel Nasser.
Oleh sebab itu, Eagle of Saladin menjadi simbol revolusi Mesir, dan kemudiannya diterima oleh beberapa negara Arab lain. Antaranya Republik Arab Bersatu, Iraq, Libya, Negara Palestin dan Yaman.
Maka sampai disini tamatnya thread Tokoh Islam yang menjadi contoh dulu kini dan selamanya, iaitu Saladuddin Al-Ayubi.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Josh Saladin
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!