Kadın-erkek üstüne, bazılarınızı dellendirme potansiyeli olan düşüncelerimi bölük pörçük yazayım. Evrim, tarih, hak, hukuk...
(Dellenecek gibi olursanız, 2-3 tweet daha devam edin, baktınız değişmiyor, deli deli dellenin gitsin)
/1
a) Hak eşitliği (mülkiyet, oy, mahkeme tanıklığı)
b) Fırsat eşitliği (bir kadının, siyasetçi veya fizikçi olması önünde, erkeğe kıyasla ekstra bir engel olmaması)
c) Eşitlik (siyasetçilerin ve fizikçilerin %50'sinin kadın olması)
Öncelikler: a > b > c
/2
Aslında her insanın hukuki hakları olması epey yeni bir durum ama uygarlık tarihindeki en yaygın hak çeşidi olan MÜLKİYET HAKKI konusunda, kadınlar hep geri.
/3
Magna Carta'yı 1215'te yaratmış bir toplum bu. (ki o da bizim anladığımız anlamda bir anayasa değildi ama 670 sene fark var)
New York'ta benzer bir yasa: 1848
/4
Bekar kadının toplumsal statüsü, endüstri devrimi sonrası bile yok gibi. Hatta o dönemler Viktoria Dönemi, yani endüstriyelleşme ile beraber katı bir ahlakçılık da artıyor, ilginç.
Geçelim antikiteye:
/5
/6
/7
Hatta sanırım bir tek bunlar eğitim alıyor ve tek başlarına dolanabiliyorlar. Şarap ve muhabbet partileri olan sempozyumlara normalde kadınların katılması yasak, bunlar hariç.
/8
Kadınlar mal mülk sahibi olabiliyorlar. Tarlaları işletebiliyorlar. Mal alıp satabiliyorlar.
Dahası hepsi belli bir askeri eğitimden de geçiyor (İsrail'deki gibi).
Niye böyle fark var? İkisi de Yunan şehri değil mi? Aynı genler, aynı dil...
/9
Spartalı erkekler sürekli savaştalar ve sayıları az. Yani köle nüfusunun Spartalıya oranı yüksek ve tarım kölelere bağlı.
Erkek sefere gidiyor, 5 sene ortada yok. Belki ölmüş kalmış bir yerlerde, bilmiyorsun. Kadının işleri etmesi bir zorunluluk.
/10
Aristo mesela Spartalı erkeklerle dalga geçer, "sizi kadınlarınız yönetiyor" diye. Yani muhtemelen tarihin en müthiş zekasından bahsediyoruz. Herkes çağının bri ürünü sonuçta.
/11
Yani savaşlar hep vardı ama bu kadar "total" değildiler ve insanlar şehirlerde yaşamıyorlardı.
/12
Eskiden militer kültürlerde kadının asli görevi, iyi savaşçı yetiştirmek (Sparta) ve erkek savaşa gittiğinde işleri devralmak.
Fakat artık kalıcı biçimde savaş endüstrisinin parçası oluyorlar.
/13
/14
Doğum kontrol hapını da katabiliriz. Tek kök etmen savaşlar ve endüstri değil.
/15
/16
Hareketler ya sebep, ya sonuç diye ayrılmak zorunda değiller. Bu hareket, daha kök değişimlerin bir sonucu olarak başlamış, sonra kritik eşiği aşınca başka değişimlere sebep olmuş.
Bir geri besleme döngüsü var.
/17
Yakın zamana kadar neredeyse evrensel olarak kadınların mal hakkı yok, zira kadınların kendileri birer mal.
Ancak zorunluluktan doğan durumlarda hak hukuk sahibi oluyorlar. O zaman bile evli olmaları şart
Niye böyle?
/18
"Patriyarka" deyince, sanki bu bir küresel ve kültür yoluyla geçen bir komplo imiş gibi geliyor. Halbuki Sümerde de malsın, Japonyada da, Atina'da da.
/19
Fakat bu MÜLKİYET ile tetiklenen bir fark olmalı. Biyolojik deterministlerden ayrıldığım nokta bu.
Yani mülkiyetsiz primat toplumlarında çeşitlilik var. Bazılarında kadın hakim, çünkü ittifak kurabiliyor.
/20
/21
Alfa erkek bir harem kuruyor. Kadınlar, alfadan alfaya geçiyorlar. Bu "rejim değişikliği" sırasında hamilelerse, yeni alfa bunları dövüyor, düşük yaptırıyor, tekrar kızışmasını sağlıyor ve kendi çocuğunu yapıyor.
Yani çeşitli stratejiler var
/22
Kadının sahiplenilmesi bunun bir sonucu
/23
kadının güçlü erkek araması ve bulunca da onu bağlamaya çalışması, oysa erkeğin belki bir süre bağlı kalması (çocuk yeterince gelişince) ama bir noktada dölünü sağa sola yaymak istemesi...
/24
Fakat bunun üstüne yerleşik düzen, mülkiyet, din, hukuk, tüm bunlar bir paket halinde geliyor ve iş bambaşka noktalara gidiyor. Bir katalizörden de öteler. Hızlandırmıyor, değiştiriyorlar.
(10 dk ihtiyaç molası)
/25
Harari'nin örneğidir: Tarihin en alfa erkeği olan Papa'nın seks yapmaması. Bunu 10,000 sene önce tahmin edemezdik.
/26
/27
Yukarda söylediğim şeyler elbette fırsatlar kümesini daha da çok kısıtlıyor. Yani bir kadın, 1882'de kağıt üstünde mal sahibi olabiliyorsa, pratikte aynı fırsatlara sahip olması 1982'yi bulur.
Peki fırsat eş. niye önemli?
/28
İnsanlar evrimsel açıklamalar ararken, davranışların bir DAĞILIMa oturduklarını unutuyorlar. Bizim zihnimiz ve dilimiz, genellemelere yatkın.
Halbuki belli kalıplara uymayan milyonların kayıp potansiyeli feci.
/29
/30
Fakat biz çok daha iyisini yapabiliriz. %80 için uygun olan ama %20'yi heba eden bir sistemle yetinmek zorunda değiliz. Bu yüzden fırsat eşitliği önemli.
/31
Bizim tasarladığımız sistemlerse, dağılımın uçlarındakileri de en verimli şekilde değerlendirmeli.
/32
Bence olmaz, olmasına gerek yok.Bu konuda solcuların önemli bir kısmından ayrılıyorum muhtemelen
/33
Ama bunun faydası zamanla azalır ve tersine döner.
/34
Bir noktada tepki gelir: "Maden işçilerinin de yarısı kadın olsun, rapçilerin de %87'si beyaz olsun"
/35
Zira yerleşik ve sistematik sorunlarla baş ediyorsun, öyle sihirli değneğini sallayınca bir anda meritokratik bir "fırsat eşitliği" oluşmuyor. O yalan.
/36
Hem toplumun diğer kesimlerinde nefret oluşturuyorsun, hem de her hareket gibi bu da kendi ekonomisini, dogmalarını, ruhban sınıfını yaratıyor: Varlıkları, hareketin bir türlü "başarıya ulaşmamasına" bağlı aktivistler.
/37
Hatta "bize her zamankinden daha çok ihtiyaç" var diyerek sürekli kendi kendini meşru kılmak için olmayan sorunlar yaratıyorsun.
Tüm hareketlerin rotası aşağı yukarı bu.
/38
Hatta toplum genelinde de tek bir eğri yok, her kesim ayrı. ABD'de SF'da yaşıyorsanız farklı bir denklem, Ohio'da farklı bir denklem, Türkiye'de Cihangir ile Yozgat bambaşka denklemler.
/39
/40
Ben, geleneksel olarak erkekler ile özdeşleştirilen özelliklerin değerinin giderek azaldığını düşünüyorum. Daha doğrusu, ortalama erkeğin değerinin, ortalama kadına göre azaldığını düşünüyorum.
/41
Neyse, yani erkeklerin daha çok risk almaları ve daha harcanabilir olmalarının da evrimsel bir kökeni olmalı.
/42
Sosyal devlet, kadının statü kazanmak için EVLİ olması gerektiği çağı bitirdi.
/43
/44
Ama bir düşünün, bunun günümüzde değeri ne?
/45
Toplam birikim ve problem karmaşıklığı arttıkça, bir dahinin marjinal katkısı düşüyor. Dehadan veya risk almaktan çok sakin olmak, beraber çalışabilmek önemli.
/46
Bu slogan, sadece yakın gelecek biraz doğru. Artık kadınlar daha çok eğitiliyorlar, daha disiplinliler, takım halinde daha iyi çalışıyorlar, vs (Genelleme değil dağılımlardan bahsettiğimi unutmayın).
/47
/48
Hatta, 1-2 nesil içinde, kadın-erkek sınıflandırmasının tamamen manasız kalacağını düşünüyorum
Future is not female.
Future is not human.
/49 - son