, 23 tweets, 9 min read Read on Twitter
Sinds 2018 wordt chemische bestrijding van #buxusmot vaak vermeld als oorzaak bij het verlies van een volledig nest jongen bij kool- en pimpelmees. Een draadje... (1/18)
Nochtans was 2018 een beter seizoen voor beide mezen dan de 2 jaren voordien (pers. comm. van # ringers), terwijl de populatie buxusmot verder steeg (grafiek waarnemingen.be). Je zou verwachten dat bestrijding evenredig steeg en de mezen het dus slechter deden (2/18)
Tijd om de wetenschappelijke literatuur te raadplegen! Door hun voorkeur om in nestkasten te broeden zijn mezen geliefde studie-organismen en is de literatuur dus legio! (3/18)
Maar is sterfte bij jonge mezen een recent fenomeen? Wel nee, check dit artikel uit 1975; bemerk hoe variabel broedsucces is van jaar tot jaar, het gestippelde deel van de blokjes zijn het aantal jongen dat sterft voor uitvliegen tandfonline.com/doi/pdf/10.108… (4/18)
De verliezen tussen geboorte en uitvliegen kunnen bij pimpelmees oplopen tot 23% en bij koolmees tot 38%. Wanneer niet uitkomen van eitjes meegerekend wordt, dan is dat respectievelijk 59% en 67%! (4/18)
Maar wat bepaalt die variatie dan? Dat verschilt wat bij kool- en pimpelmees maar het weer is bij beide een belangrijke factor bij overleving van de jongen, zie bv dit Finse artikel uit 2001 researchgate.net/publication/25… (5/18)
Quotes uit het artikel: "In the Great Tit .... fledgling production was affected by late spring weather and Blue Tit density" & "In the Blue Tit ... clutch size, in turn, as well as the weather conditions in May, significantly affected fledgling production" (7/18)
Voor lage aantallen pimpelmees in januari 2017 werd ook gekeken naar het lage broedsucces in 2016 door regenweer birdguides.com/articles/garde… en ook in 2013 werd naar de regen gekeken als gevaar voor broedsucces van de pimpeltjes walesonline.co.uk/news/wales-new… (8/18)
Ook bij koolmees lijkt het vooral regen en minder temperatuur te zijn die het succes van een broedsel bepaalt, ongetwijfeld zullen er met dit weer de komende dagen dus nog foto's van verlaten nestjes opduiken researchgate.net/publication/26… (9/18)
Nochtans lijkt ook temperatuur een rol te spelen maar dan tijdens nestbouw, warme T leidt dan tot minder geïsoleerde nesten wat dan weer kan leiden tot extra sterfte als later in het broedseizoen het weer opnieuw slechter wordt ingentaconnect.com/contentone/stl… (10/18)
Wat de eerder vermelde Finse paper en heel wat andere literatuur duidelijk maakt is dat broedsucces in urbane gebieden steevast lager is dan in natuurlijke habitats, zie bv ook nature.com/articles/s4159… (11/18)
Waar mensen dus vaker in contact komen met mezen lijkt de kans dus groter dat een broedsel mislukt, zie link.springer.com/article/10.100… (12/18)
De reden lijkt te zijn dat er gewoon minder voedsel voorhanden is in urbane gebieden, een fijn geschoren haagje en een netjes gemaaid gazon hebben nooit dezelfde kwantiteit aan rupsen dan enkele goeie ouwe eikenbomen in het bos (quote uit artikel uit 11/X) (13/18)
Dit is dus de voornaamste reden om die buxus snel uit je tuin te gooien en in de plaats daarvan een mooie inheemse haag te zetten met pakweg meidoorn, sleedoorn, veldesdoorn,... audubon.org/news/new-resea… (14/18)
Maar ok, weinig rupsen zorgen misschien voor de dood van enkele jongen, maar een heel nest? Wel, dat wordt meestal veroorzaakt door het wegvallen van een oudervogel, bv als jouw huiskat op strooptocht gaat door de tuin (15/18) besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.11…
Zelf ben ik natuurlijk voorstander om pesticidengebruik sterk te reduceren maar giftigheid van producten tegen buxusmot lijkt voor vogels behoorlijk mee te vallen, een aantal zijn toegelaten in biologische landbouw. Een bevriend mottenman bekeek het vorig jaar wat nauwer (16/18)
Analyse van dode mezen door @vogelinfo & @velt zal zeker pesticiden terugvinden maar (1) of dat gelinkt kan worden aan buxusmot is onmogelijk zonder analyse maaginhoud en (2) of dood van die meesjes gelinkt zal kunnen worden aan die pesticiden lijkt ook verre van zeker (17/18)
Conclusie: Gooi die buxus uit en die meidoorn erin! Zo help je het best de meesjes, andere zangvogels en de #biodiversiteit in zijn geheel! (En hou je kat binnen!) (18/18)
Een aantal mensen lijkt uit bovenstaand draadje te willen besluiten dat niet-essentiële chemische bestrijding tvv een mooie buxushaag een verdedigbare optie is voor een biodiverse tuin. (1/5)
Omdat ik denk dat die mensen de essentie niet helemaal begrepen hebben nog een klein addendum. Eerst en vooral, herlees 13&14/18 van het voorgaande draadje (2/5)
Maar zie ook bv dit onderzoek in +2000 Franse tuinen. In tuinen waar geen pesticiden gebruikt worden zijn er 10%+ meer dagvlinders & 2,5x meer soorten dagvlinders dan in tuinen waar wel pesticiden gebruikt worden. 🦋onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.10… (3/5)
In Vlaanderen is zo'n 8% van de oppervlakte tuin, dat is 1/3 meer dan de oppervlakte natuur in beheer (6%). Tuinen kunnen dus essentieel zijn in behoud van #biodiversiteit en verlaging van pesticidengebruik in tuinen is potentieel een grote winst (4/5)
Meer vlinders betekent immers meer rupsen 🐛 voor die jonge mezen. Ik herhaal dus nogmaals de conclusie van het vorige draadje: Gooi die buxus uit en die #meidoorn erin! Zo help je het best de meesjes, andere zangvogels en de #biodiversiteit in zijn geheel!
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Pieter Vantieghem
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!