, 28 tweets, 7 min read Read on Twitter
1) Arkadaşlar, selamlar. Hareketli Ortalamalar konusunun birinci ve ikinci dersinden sonra, üçüncü dersiyle beraberiz. Bu ders, ilk iki dersten çok çok daha önemli, çünkü teoriden ziyade pratiği anlatacağım sizlere. RT ve FAV ve TOZ desteği bekliyorum, lütfen üşenmeyin.
2) İlk iki ders ile temelimizi attık, nasıl hesaplanır, çeşitli hareketli ortalamaların farkları nelerdir, ne amaçla kullanılır vs. Şimdi biraz sahaya inme zamanı. Size bu zincirde ben HO’yu nasıl kullanıyorum, kendi sistemime nasıl entegre ettim onu anlatacağım.
3) Öncelikle, şunun altını çizeyim tekrar. Ben bir Swing Trader olarak, 50-100 ve 200’lük BASİT ORTALAMA kullanıyorum. Başka hiç bir hareketli ortalama KULLANMIYORUM. Ancak piyasadaki tek doğru tabi ki bu değil, bunu unutmayın.
4) Bir sürü day trader 5-9-13-21 gibi HO’ları kullanıyor, Scalper’lar daha agresif hatta. Bazı Swing Trader’lar 144, 210, 250 gibi ek HO’lar kullanabiliyorlar. Vesaire Vesaire. Ben biliyorsunuz, bunların hepsini denedim, rafine ettim, kendi sistemimi kurdum.
5) Yani bugün size kendi sistemimde HO’ları nasıl kullandığımı anlatacağım. Şimdi, bu 50-100 ve 200’lük ortalama tüm teknik analiz kaynaklarında MAJOR ORTALAMALAR olarak geçer. Bu ne demek? Bu ortalamalar piyasanın önem verdiği, takip ettiği, fiyatın tepki verdiği ortalamalardır.
6) Tam bir nedeni yok, kimisi psikolojik görüyor, kimisi yuvarlak rakamlar olduğu için çok kullanıldığını söylüyor, kimisi 200 günlük ortalama bir yıllık iş gününü kapsadığı için önemlidir diyor vs. vs.. Bunların hepsini geçelim, ancak altını çizmemiz gereken en önemli şey şu:
7) Bu ortalamalar hem bireysel traderlar tarafından, hem HFT’ler, Algolar tarafından önemsenir. Çoğu otomatik emirler bu 3 HO’nun seviyelerine girilir, çoğu trader “fiyat 200'lük ortalamaya gelse de alsak” der, çoğu trader “100’lük ortalama iyi bir düzeltme seviyesi” diye düşünür
8) Tüm bu düşüncelerin toplamı bu 3 ortalamayı çok önemli yapar. Çünkü otomatik veya manuel emirler bu seviyelerde çalışır, birden alımlar gelir, dolayısıyla bu seviyeler bir önceki trendin düzeltmesinin sonlandığı noktalar oluverir birden çünkü çok alım gelmiştir.
9) Veya ayı piyasası için tam tersi geçerlidir. Biraz karışık anlattım sanırım ama, detaya ineceğim. Bu 3 HO’nun önemli olduğunu örneklerle göstereceğim, ancak anlatmam gereken şeyler daha bitmedi. Devam edelim. Gelelim kritik soruya, bu HO’ları nasıl kullanıyorum?
10) Öncelikle, bu HO’ları çok çok önemli bir dinamik destek/direnç olarak görüyorum. Bu ne demek? Biliyorsunuz, destekler ve dirençler yatay olur genelde. Bu HO’lar (50-100-200) ise sürekli değişken bir şekilde yani dinamik olarak destek direnç görevi yapıyorlar.
11) Bir örnek veriyorum. Aşağıda #asels’in haftalık grafiği var. Kırmızı çizgi 50’lik BASİT HO. Fiyatın her defasında orayı geçmekte nasıl zorlandığını ve geçemedikçe daha sert bir şekilde aşağı nasıl döndüğünü görüyorsunuz. Bu ortalama sürekli bir direnç olarak çalışmış.
12) Aşağıda başka bir örnek daha var. Bir önceki derste vermiştim, harika, muntazam, kitaplık bir örnek. #petkm’in 200 günlük ortalaması. Fiyatın bu ortalamaya verdiği tepkiye bakar mısınız? Resmen ders kitaplarına konu olacak kalitede bir gösterge.
13) Bu örnek anlaşıldı diye umuyorum ancak sistemimle nasıl birleştiriyorum onu anlatayım. Ben MUMLARIN bu ortalamalara nasıl tepki verdiğine bakıyorum. Mesela aşağıda geçenlerde %16 kar ile sattığım #arclk’e girdiğim grafik var. Lütfen iyice inceleyin.
14) Grafikte 50 haftalık ortalamanın önemini geçmişte görüyorsunuz. Son temasında harika bir Bullish Harami bırakmış ve üstüne çok güçlü bir teyit mumu gelmiş. Yani 50 haftalık ortalama “ben destek olarak çalışıyorum” demiş. Ben de tam bu mumdan sonra girmiştim, %16 ile sattım.
15) Tabi sadece mumların HO’lara verdiği tepkiye bakmıyorum, FIBO, Harmonik, RSI, formasyonlar, hepsi var sistemimde ancak şimdilik çok karıştırmak istemedim. Evet, dinamik destek-dirence bir örnek verdikten sonra devam edeyim.
16) Sonraki kullanım alanıma geçiyorum, dönüşleri yakalamak. Bu ne demek? Düzeltmeleri veya konsolidasyon çıkışlarını değil, kağıtta çok uzun süren ayı piyasasının bitme ihtimalinin doğduğu ve boğaların ön plana çıktığı dönüşleri yakalamak. Aşağıdaki grafiği inceleyin:
17) Gördüğünüz gibi, #armda’da 2016 Şubat’tan 2017 Kasım’a kadar ciddi düşüş olmuş. Fiyat sonra 200 haftalık HO ile buluşmuş. Burası çok çok önemli. 200 haftalık ortalama trendin yönünü değiştirecek kadar güçlü bir ortalamadır. Fiyat biraz altına sarkmış, ancak tutunamamış.
18) Altına sarkma işi ayı tuzağı olarak kalmış, üstüne RSI PU ve güçlü bir yükseliş mumu da eklenmiş ve yükseliş başlamış. Bu kağıttan ben o dönemde %25 kazanmıştım 3 haftada. Daha bunun gibi çok örnek var, siz de bol bol arar bulursunuz. Ben devam edeyim.
19) 50-100 ve 200’lük ortalamayı başka bir kullanma şeklim de şu: Eğer bu üç ortalama birbirine çok yakın ve sürekli birbirinin içinden geçiyorsa bu kağıttan uzak duruyorum. Mesela aşağıda #aygaz’ın grafiği var. İşaretlediğim yerde tüm HO’lar birbirine geçmiş.
20) Bundan huylanıyorum, çünkü bu kağıtta ciddi bir konsolidasyon olduğunu, ciddi bir testere piyasası olduğunu gösteriyor. Benim sistemim teyit sistem %15 kazanırken, bir hafta düşüş, üstüne bir teyit mumu, tüm %15 iki haftada gidebiliyor bu testerede.
21) Başka bir kullanım alanım da, HO’ların 200’lük ortalamadan (haftalık veya günlük) ÇOK uzak olduğu zamanlar. Bunu ek bir sinyal olarak alıyorum. Tek başına yeterli değil ancak önemli. Mesela, aşağıdaki grafiğe bir bakın:
22) #froto’nun günlük grafiği. Ne zaman 200 günlükten uzaklamışsa mutlaka geri dönüyor. Çok fazla uzaklaştığı zamanları kollayıp, dönüş sinyali görüp pozisyon açabilirsiniz. Bu sadece 200 günlük veya haftalık ortalamaya özgü bir şey. Mıknatıs olarak çalışabiliyor.
23) Devam edeyim, her hisseyi açtığımda 50-100 ve 200 haftalık ortalama mutlaka grafikte olur. O hisse hangisine ne kadar tepki vermiş ona mutlaka bakarım. Ben önem sırasına göre 200-100 ve 50’ye önem veriyorum ancak belki kağıt 100’e hiç uymuyor, 50’ye deli gibi uyuyor.
24) O yüzden önce açtığınız grafikte HO’lara bakın, hangisine ne tepki veriyor kağıt diye. Sonra bazen fiyat, HO’ların altına sarkıp sonra dönebiliyor. Boğa veya Ayı tuzağı dediğimiz şey. Diyelim bir kağıt 200 günlük ortalamanın altına sarktı ve güçlü bir mumla geri üstüne çıktı.
25) Bu çok çok önemli bir gösterge. Mesela aşağıdaki #hekts grafiğinde 100 günlük HO çok iyi çalışmış. Ancak işaretlediğim yerde destek kırılmış ve fiyat aşağı geçmiş. 4-5 gün takıldıktan sonra çok güçlü bir mum ile yukarı dönmüş ve yükseliş başlamış.
26) Ancak unutmayın, bu kuralı uygulayabilmek için fiyatın kırdığı HO’dan çok uzaklaşmadan, çok da zaman geçirmeden geri yukarıya güçlü bir şekilde dönmesi gerekiyor, buna dikkat edin. Evet, son notlarımı paylaşıp bitiriyorum.
27) Fiyat eğer üç hareketli ortalamanın da üstündeyse, düzeltme bekleyin ve oradan girin. Altındaysa short kollamaya önem verin (veya dönüşten çok çok emin olun). Grafiğinizde çok fazla HO olmasın, 10 HO ile çalışanlar var, zaten biri tutmasa diğeri tutar. Çok fazla sinyal üretir
28) Evet, ders 3’ün sonuna geldik, teoriden uzaklaşıp biraz pratik anlattık. Kendi sistemimin önemli bir teknik aracı olan HO’ları nasıl kullandığımı anlattım. Mutlaka daha detaylar var ancak genel hatları bunlar. Okuduğunuz için teşekkür ederim, selamlar.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Borsanın İzinden
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!