My Authors
Read all threads
För varje hjärta på denna tvitt, kommer jag delge något jag kan om KAKELUGNSELDNING
1. Viktigast först: om du flyttar in där det står en oplomberad ugn, måste den vara besiktigad för läckage innan du får elda. Protokollet får inte vara äldre än 8 år.
2. En ugn som stått oeldad ett tag – eller om du satt upp en ny – får ABSOLUT INTE eldas friskt med en gång, då kan den spricka.
3. Lera är ”levande” material och ska vänjas vid upphettningen – som en muskel, kan vi säga. Lägg inte 30 kg på skivstången om du är helt otränad. Börja försiktigt.
4. Först ska du försäkra dig om att det finns lufttillförsel till rummet den står i. Inga stängda ventilluckor! Är det lågtryck kan du behöva öppna ett fönster för att få igång draget.
5. För att få undan stående kalluft i skorstenen riktigt effektivt låter du spjället vara helt stängt och öppnar sotluckan högst upp. Där tänder du lite papper i hålet. WOOUFF ska det gå! Tar det inte fart är det kanske kajorna som byggt bo sen sist. Ingen brasa idag :(
6. Sen ska alla sotningsluckor vara helt stängda. Den högst upp leder direkt till skorstenen, och kan stå på glänt under sommarhalvåret ifall du behöver bättre frånluft i rummet. De på sidorna är för att kunna rensa cirkulationskanalerna. Bara för murre!
7. Nu öppnar du spjället helt och laddar en liten brasa av stickor och kaffeved . I en kakelugn ska veden INTE stå uppställd mot bakväggen, den ska staplas nära eldningsluckan.
8. Har du inte eldat uppe i runda luckan – det är valfritt, är skorstenen fri går det bra ändå – sätter du igång draget med att elda papper inne där bränslemagasinets tak tar slut, så högt du når. Vridet tidningspapper blir en bra fackla som du kan hålla i.
9. Själv tänder jag brasan sen med samma tidningsfackla. Stäng eldningsluckorna meddetsamma! Eld i kakelugnen är ingen mysbrasa du ska stirra i, den brinner för slött, och det ryker in, om de är öppna.
10. Däremot ska de runda små dragventilerna vara uppfällda. Nu tar det sig vill jag lova! Dånar det häftigt kan du faktiskt öppna eldningsluckorna för att lugna din uppmjukningsbrasa, den ska ju inte bli för varm.
11. Du kan också dra spjället till hälften, känn dig för och reglera så det brinner nätt och fint. Låt det brinna ut helt och fyll inte på mer, nu är det slut på det roliga i första omgången.
12. I inkörningsskedet kan du sen köra en småbrasa morgon och kväll nästa dag, eller bara på kvällarna några dagar i rad. Fr o m andra brasan kan du ta lite större klabbar än kaffeved. Håll _minst_ 2/3 luft upp till magasinets tak.
13. Hur staplar man då? I magasinets längdriktning, så att luft kan passera mellan klabbarna och det är ordentligt fritt till bakväggen. Du kan lägga kaffeved på tvärsan för att bära upp nästa lager, eller lämpa med mindre stickor.
14. När en brasa tystnat kollar du om det finns ved kvar att väcka. Öppna spjället helt innan du makar till. Är det bara glöd kan du dra in det delvis igen. Spjället ska sen aldrig, aldrig stängas helt förrän alla glöder har brunnit ut helt. Kolosförgiftning är en lömsk sak.
15. Alla eldstäder med värmemagasinering, kakel- eller tegelugnar, ska eldas med en brasa i taget och inte med kontinuerlig laddning. Det är hela vitsen med dem. 1-2 gånger per dygn, inte mer. Govärmen håller sig i ugnsgodset i många, många timmar när spjället väl är draget.
16. Värmeuttaget ökar du med vedmängden. Det är ytan på veden som brinner, inte massan, och du ska ju inte hålla brasan igång längre än nödvändigt, så använd inte större klabbar än 8 cm som bredast tvärs över.
17. Fyll heller _aldrig_ magasinet till mer än 2/3 när du gått över till de rejäla brasorna. Taket ska inte utsättas och luften ska passera både genom och över elden.
18. Vad härligt det är när det dånar lite! Men oj, oj, skakar luckorna, ökar ljudet mer och mer? Dämpa! Justera de små dragluckorna och dra spjället en bit. Spräck inte din juvel.
19. Känn över luckan och högst upp – det får inte bli så varmt att du inte kan hålla handen tryckt mot kaklet.
20. Hur mycket kommer du elda? Som stödvärme för att det är småkallt i lägenheten trots att elementen är på? För att hålla nere andra uppvärmningskostnader under de allra kallaste veckorna i ditt hus? Är det din enda värmekälla? När ska du BESIKTIGA IGEN?
21. Om det är din primära värmekälla ska den provas lika ofta som sotningen, vartannat år. Är den till trivsel räcker vart 8. Så det jag skrev allra först – har den blivit eldad kontinuerligt av ägaren före dig behöver protokollet faktiskt vara från de senaste 2 åren.
22. Om den läcker är det inte bara fult med sot – det blir hälsovådlig andningsluft för dig. Har du inte råd att renovera är det inget att be för :(
23. Vad ska du ha för ved? Torr, först och främst. Bok brinner för långsamt och furu för fort. Björk brinner fullständigast och bildar nästan bara ånga. Men visst kan du slänga i lite snickerispill till tände – bara aldrig impregnerat eller målat.
23. Varför ska du inte elda med behandlat virke? Du kanske menar att det är miljövänlig färg ändå? SKORSTENSBRANDFARAN. Partiklar! Hartser som lättar och glöder en bit upp!
24. Mitt bästa tändmedel? Förra årets helt avbarrade julgran! Jag lägger lite ris mellan de understa klabbarna och lite framför dem att fjutta på. (Stam och grenbitar är bra mellanvåningsbygge.)
25. Man behöver inte skyffla ut askan efter VARJE eldning, men det får heller inte bli ett lager som glöden kan gona in sig i, i stället för att brinna ut effektivt.
26. Släng inte ut kolbitar som är kvar i askan, de får avge sin sista energi i nästa omgång. Är det ofta mycket kol kvar har du snålat med luftflödet.
27. En full brasa ska brinna ner på ca 2 timmar, men glöden fortsätter glimra ett bra tag, så sätt inte igång för sent. Kan du inte dra spjället innan du går till sängs försvinner ju värmen fortare. Så slösigt.
28. Samma sak med morgoneldningen, ska ingen vara i rummet under dagen är det kanske inte ens idé att tända en liten? Värm dig i köket och brassa på så fort du kommer hem i stället.
29. Angående punkt 2! ”Oeldad ett tag” betyder alltså inte ”några år” utan efter sommaren! Även under några veckors uppehåll mitt i eldningssäsongen.
30. De små runda dragluckorna på eldningsluckan ska vara helt uppskjutna när bara glöden är kvar (se nr 26). Släck i rummet, stäng av teven och få sällskap av de snälla röda ögonen.
31. Skippa såna där dekorativa spis-set, de har ju pyttesmå skyfflar och det långa skaftet är ingen hjälp när du ska få över askan i transportkärlet - du vill hålla dig så nära luckan som möjligt.
32. Mitt universalverktyg är spiskroken; du kan inte öppna eller justera luckor utan den, och den går lika bra att maka på ved och slå itu större glöder med.
33. Jag har en kruka där skyffeln står (och spiskroken när det inte är säsong och den hänger på yttre mässingsluckan hela tiden) och i den samlar jag också hela tiden tändstickor, glasspinnar, sushipinnar osv.
34. Mässing, ja! Det blir skört och mister sin gula färg av mycken värme. Stäng inte ytterluckorna förrän järnluckorna har svalnat. De blir knappast helt bräckliga, men sotningsluckan är utsatt och av tunn plåt. Den måste hålla tätt, så byt genast om det blir hål.
35. I Tyskland eldade man sina ENORMA kakelugnar med koks; ja de har ju brunkolsgruvor och inte björkskogar. Briketter stora som tegelstenar. I öst fortsatte man så långt efter Die Wende.
36. Ska du prata med en dansk om inomhuseldning så behöver du lära dig att när de säger ’kakkelovn’ så syftar de i nio fall av tio på en järnkamin.
37. Efter vintern inspekterar du insidan, om det är gropigt och flagigt i putsen ska det putsas om i god tid så det torkar ut jämnt och långsamt innan det ska eldas igen. Och det ska inte krocka med när sotaren kommer…
38. Mer om aska: den kan hålla så mycket värme att den kan få annat att antända, så lägg den på inga villkor bland dina vanliga sopor innan den är helt och hållet avsvalnad.
39. Kan man ha askan till nåt? Det är ju egentligen ingen VITS med att lämna den bland brännbart avfall, den har inget kvar att bränna. Ja, jordförbättring, för er som kan det där, jag vet inget om odling. Eller … om det är ren björkaska … KOKA LUT! Till strålande vita lakan!
<< Det har jag aldrig provat, så mycket torpgumma har jag inte hunnit bli. Minns att någon twittrade om det typ förra året? Du får la snoka!
40. Vill revidera punkt 5 om jag tänker rätt på saken. Metoden är främst för att kolla om det är fri passage i skorstenen. Helt onödig ifall det inte ryker in när du gör som under punkt 8.
Vet ni vad, nu när tråden kablades ut utanför mina följare är det stört omöjligt att hålla jämna steg med era hjärtan. Jag kommer inte på nåt mer att berätta?
Har du någon fråga som inte besvaras någonstans i tråden? Kanske har jag ett råd, men kan inget lova. Tack för uppmärksamheten och elda lugnt!
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Hår med volym och lyster

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!