BayDNO Profile picture
29 Apr, 10 tweets, 3 min read
İngiltere KKTC'yi tanır mı?

Kıbrıs’ta garantör devlet olan İngiltere, adada #Türkiye ve Yunanistan’dan farklı olarak egemen devlet statüsünde. Ağrotur ve Dikelya bölgelerinde toplam 254 kilometrekarelik bir alanın sahibi olan İngiltere, adanın yaklaşık %3’ünü kontrol ediyor.
İngiliz hukukunun geçerli olduğu bu bölgede iki İngiliz askeri üssü var ve 8 bine yakın Kıbrıslı yaşıyor. (Geçen yıl sivil alanların işletim hakkını Güney Kıbrıs’a verdi)
Geçtiğimiz günlerde İngiliz The Sunday Express gazetesi’nin ortaya attığı iddia, haber sitelerindeki manşetler gibi okuyanları şoke etti, başlığı görenler gözlerine inanamadı.
İddiaya göre Cenevre’deki toplantı sonrası uzlaşı çıkmazsa, #KKTC’nin bağımsız bir devlet olarak tanınacağı belirtildi. Böylece garantör olarak adadaki taraflar arasında dengenin sağlanacağı öne sürüldü.
Bu adım sonrası da doğrudan İngiltere’den KKTC’ye uçuşların başlayacağı belirtildi.

Cenevre’deki toplantıların bugün son günü. Onu daha sonra yazacağım ama İngiltere’nin adadaki taraflar arasındaki uyuşmazlığı kendi politikalarına uydurduğu bir gerçek.
Londra’nın kabaca olaya bakışı, “siz aranızda anlaşırsanız size uyacağım, anlaşma olmazsa, askeri üsler konusunda kendi hukukum devam eder” şeklinde.

Birçok İngiliz yetkili, özellikle BREXIT sonrası, Kuzey ve Güney’in görüşmelerini anlamsız bulduğunu dile getirmişti.
Mesela İngiltere'nin eski dışişleri bakanlarından Jack Straw, Kıbrıs'ta iki toplum temelinde tek bir devlet kurulması için yapılan görüşmeleri "maskaralık" olarak nitelendirmiş ve sorununun çözümünün bölünmeden geçtiğini söylemişti.
Ama halihazırda İngiliz hükümeti federasyon temelli bir #Kıbrıs devletinin daha pratik olacağını düşünüyor. İngiliz Dışişleri Bakanı Raab’ın sunduğu planda da bunlar vardı.
Bu sefer Cenevre’ye giden KKTC heyetinin başında Ersin Tatar var ve #Türk heyeti ilk kez “eşit egemen iki devlet” tezi konusunda bu kadar emin. Anladığım kadarıyla bundan dönüş yok. Birçok analiste göre de iki devletli Kıbrıs, İngiliz çıkarlarına uyuyor.
Londra’nın KKTC’yi tanıma ihtimali zor olsa da AB’den ayrılan ve politikalarını daha da spesifik hale getiren İngiltere’nin bu adımı atması artık mucize değil. @baydno

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with BayDNO

BayDNO Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @baydno

30 Apr
Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki ‘#savaş’ ve arka planı…

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki çatışmalarda 13’ü Kırgız 16 kişi ölürken, 165 kişi yaralandı. Çatışmalar, Golovnaya Barajı’nda #Tacikistan askerlerinin kamera sistemi kurmak istemesi üzerine başladı Image
ve Kırgızistanlı askerlerin bölgenin kendi toprakları olduğunu söylemesi üzerine alevlendi. Sınırda bunu gören halk da taşlı sopalı birbirine girince ortalık iyice Cennet Mahallesi karakoluna döndü. Görüntüler bu yönde tabi.
İki ülke askerlerinin tankları mevzilenince ve küçük çaplı sıcak çatışmanın dozu ‘sınır çatışması’ boyutunu geçmeye başlayınca da Rusya ve Çin devreye girerek ateşkesi sağladı. Aslında olay bu kadar ama biraz arka planı var. Bu konu biraz uzun olsa da şöyle özetleyebiliriz.
Read 9 tweets
28 Apr
🇹🇷🇪🇬🇸🇦🇮🇱🇦🇪 Türkiye, Mısır ve BAE ile yıllar sonra ilk kez diplomatik temas kurdu. Ama biz biraz geriye alalım…

Her şey #Libya ile başladı. Türkiye’nin desteğiyle ilerleyen Libyalı güçler, Sirte ve Vatiyye kapılarına dayanınca;
Mısır, BAE ve müttefik ülkelerden oluşa blok ile Türkiye karşı karşıya geldi. Taraflar bölgenin kırmızı çizgileri olduğunu açıklasa da Mısır lideri Sisi’nin “askeri müdahale” açıklaması oyunun rengini değiştirdi.
Olayların bu raddeye gelmesi hem Türkiye’yi hem de Mısır’ı öne süren diğer ülkeleri şaşırttı. Ya savaş olacaktı ya da…

Olması gereken oldu, #diplomasi masası kuruldu.

İlk görüşmelerin burada başlamak zorunda kaldığını düşünüyorum.
Read 9 tweets
27 Apr
Slovenya’nın Bosna’yı bölüp 3 büyük devlet çıkaran Balkanlar haritası…

Slovenya Başbakanı Janez Jansa’nın Batı Balkanlardaki istikrarsızlığa çözüm olarak sunduğu “Batı #Balkanlar-Daha ileriye” başlıklı non-paper belge, Image
Bosna Hersek’in bölünmesini ve bölgede üç büyük devletin varlığının olmasını istiyor.

Bildiğiniz gibi Bosna Hersek’in kendi içerisinde Sırp ve Hırvat bölgeleri var. Jansa’nın belgesinde bu bölgelerin Sırbistan ve Hırvatistan’a bağlanılması isteniyor.
Zaten bir liman ile denizlere ulaşan Bosna Hersek denizlerden koparılarak, savaş öncesi haline getirilmeye çalışılıyor.

Balkaneu’da yer alan haritaya göre Kosova ve Makedonya’nın belli bir kısmının Arnavutluk çatısında bir araya getirilmesi,
Read 9 tweets
25 Apr
Acaba?

Dün Biden’ın Ermeni Olayları’na ilişkin ‘#soykırım’ ifadesini kullanması, sosyal medyayı hararetlendirdi ama farkında olmamız lazım.

Birincisi, Türkiye’nin ‘soykırım tanıma’ gibi bir uygulaması yok ve bunu dış politika araçları arasına dahil etmiyor.
Türkiye’nin Ermenistan’ın 1915 iddialarına yönelik en büyük karşı tezi “soykırım ve benzeri olayların tarihçilerin konusu olduğu” ve meclislerin bu yöndeki kararlarının bağlayıcılığının bulunmaması. 100 yıllık savunmamız yani.
#İncirlik üssünün kapatılması konusunu için ise 46 yıl geriye gitmemiz lazım.

1975 yılında ABD, Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Türkiye’ye silah ambargosu uygulama kararı aldı.
Read 10 tweets
24 Apr
ABD’nin ‘soykırım’ demesi ne anlama geliyor?

Biden’ın göreve gelmesinin üzerinden 3 ay geçti ki daha dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Obama ilk yurt dışı ziyaretlerinden birini Türkiye’ye düzenlemişti.
Ama son yıllarda ilişkiler öyle bir gerildi ki kötünün iyisi denilen Trump bile son 28 yılda Türkiye'yi ziyaret etmeyen tek Amerikan Başkanı oldu.

Bu giriş önemli ama konumuza gelelim.
Biden, seçim vaatlerinde Ermeni Olayları’na ilişkin ‘soykırım’ ifadesini kullanacağını söylemişti.

Klasik 24 Nisan haberi: “ABD Başkan X, '#soykırım' demeyerek “büyük felaket” ifadesini kullandı.”

Aslında Biden bu ifadeyi kullanan ilk başkan değil.
Read 10 tweets
23 Apr
Şu ‘anı’ mı yaşamak istersin yoksa…

Yaşadığımız teknoloji çağının beraberinde getirdiği telefon, sosyal medya, hayatımızın her alanında yer alan telefon uygulamaları, yapay zekanın getirmiş olduğu olumlu veya olumsuz yenilikler… Image
Hani Black Mirror’ı izleyen herkes bölüm sonunda bir irkiliyor ya, o durum var gibi. Ben dahil herkes o kadar fazla şikayet ediyor ki bu dönemden, 100 yıl öncesine gitmek ister miydik acaba? Teknolojinin bu kadar gelişmediği herhangi bir yıla. Bu dönemden çok mu zor olurdu?
Çok basit bir soru gibi geliyor olabilir ama binlerce farklı karakter ve durumdaki kişinin cevaplarını çok merak ediyorum. Çok da sormak istiyordum, bugüne kısmetmiş. Analiz, dünya veya diplomasi yok. Yorum da yapmayacağım, top doğrudan sizde.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!