Update Hou Jezelf Veilig.

Momenteel is 1% à 2% van de bevolking besmettelijk. Dat is heel veel. Iedereen loopt risico. Hoe kan je zoveel mogelijk doen met zo weinig mogelijk risico voor jezelf en anderen?

We weten nu veel meer dan een jaar geleden. Kijk mee. 1/n⬇️
Het belangrijkste is te begrijpen hoe het virus zich verspreidt. Dat is meestal via inademing van lucht, kan via de ogen.

Het virus zweeft in hele kleine waterballetjes die zelfs een dag kunnen blijven hangen. Zon/UV "doodt" het.

Vandaar: buiten is alles anders dan binnen. 2/n
Deze adviezen gelden voor mensen zonder bijzonder hoog risico, want die moeten zich isoleren tot ze beschermd zijn door de prik of #ZeroCovid, of alleen de deur uit met een filtermasker en bril op. Behalve als je echt ver van andere mensen buiten bent.
3/n
Voor "gezonde" mensen lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat een masker buiten weinig toevoegt, tenzij je met iemand praat.

Dan is iedere bedekking van mond, neus en ogen voldoende. Er zijn geen gevallen bekend van besmetting van bedekte mensen buiten. Grasmaaimaskers? Nee!
4/n
Als je ergens naar binnen gaat telt, in in deze volgorde:
- drukte
- ventilatie/filtering
- verblijfsduur
- afstand.

Scoort het goed, is een chirurgisch maskertje te overwegen. Maak je je meer zorgen, wordt het filtermasker+bril.
5/n
De vraag is natuurlijk waarom los zittende chirurgische maskers überhaupt nog een rol spelen, want ze zijn niet gebouwd tegen luchtgedragen infectieziektes.

Maar misschien hebt u geen toegang tot filtermaskers of vindt u ze niet lekker zitten.6/n
In ieder geval kunt u momenteel niet bij kennissen op bezoek gaan, binnen gaan zitten, en dan rekenen op bescherming als u 1 à 1,5m afstand houdt.

Het is mei. Ga buiten zitten, hou wat afstand en probeer uitgeademde lucht niet te laten kruisen (praat niet recht in gezicht).
7/n
Als u geprikt bent: het duurt een paar weken voor de werking goed is, en tot u klaar bent (incl. tweede prik) kunt u nog vrij makkelijk besmet raken, klachten krijgen en besmettelijk zijn. Daarna lijkt u echt zelf veilig te zijn, kunt u meer.
8/n
Houdt u van trein, vliegtuig, bioscoop en andere binnenruimtes met lang verblijf? Dan bent u met een filtermasker+bril echt best veilig.

Ze werken in Covid-afdelingen ook zo, maanden lang, en raken lang niet altijd besmet.
9/n
Dus wilt u geen #LongCovid of ziekenhuisopname, en het kabinetsbeleid tegenwerken door transmissie tegen te gaan?

Ga zorgeloos naar buiten en spreek daar af met vrienden. Bedek jezelf als het close wordt of lang duurt.

En draag binnen gewoon filtermaskers, liefst met bril. 10/n
Bent u veilig waar iedereen een sneltest gehad heeft? Zeker relatief veiliger. Maar deze tests vangen niet alle besmettelijke mensen af. Als er voldoende mensen zijn, lange duur of binnen, is besmetting goed mogelijk.

En testen voor de Paasbrunch? Niet bij kwetsbare mensen.11/n
Mensen met gezichtshaar moeten oppassen, dan sluit het filtermasker niet zo goed aan en wordt de afweging anders. Maar als de "eendenbek" goed dicht en open gaat bij ademen bent u wel beter bezig dan anderen met een chirurgisch masker.
12/n
Net zoals vele andere adviezen en tips die we gaven komen onze inzichten van een brede verzameling wetenschappelijke artikelen en samenvattende inzichten uit populaire kranten en tweets.

Dit is niet per se het beste advies, maar beter is er niet dus doen wij het.
13/n.
Moet een filtermasker FFP2 zijn? Liefst wel, maar KN95 of N95 bieden in principe dezelfde bescherming. ALS ZE ECHT AAN DE NORM VOLDOEN. Als ze 10 cent kosten is het verdacht. Let op het echte logo en de leverancier.

Maar ook ramsj-filtermaskers zijn beter dan flapjes. 14/n
Hier meer informatie over mond-neusmaskers en hoe er in Nederland mee om wordt gegaan. 15/n
containmentnu.nl/articles/mondk…
Oh ja, handen wassen is altijd een goed idee, maar het heeft met Covid niet zoveel te maken.

De nieuwe adviezen (handen wassen, houd 1,5m, geen maskers) hebben weinig te maken met infectie voorkomen. 16/n
Filtermaskers vindt u overal. Goedkoop via bijvoorbeeld wish of ali. Maar ook de bekende winkelsites en apotheken kunnen helpen. Een euro per masker is best veel, 10 cent dus een teken van matige kwaliteit.
Hier, vers van de pers, de tabel met risico van activiteiten en locaties. Nu met harde cijfers. Zoals u ziet is buiten veilig tot u gaat praten en zingen en zo. Binnen en goed geventileerd wordt lastig als het druk wordt. Zei iemand scholen?
Als u naar kantoor of school moet, of thuis toch mensen binnen ontvangt, of bang bent voor uw schoolkinderen, is een luchtfilter zeer aan te raden.

Altijd al een goed idee. HEPA-standaard, kosten 50-200 euro, UV-licht is behulpzaam tegen Covid.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Containment Nu! #ZeroCovid

Containment Nu! #ZeroCovid Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ContainmentNu

2 May
"Laat Rutte zijn corona-klus afmaken", horen we vaak in de media en politiek. Maar doet Nederland het eigenlijk wel zo goed? Het kabinet weigert een tussenbalans ("in progress review"), de media blijven stil, dus dan doen wij het maar.
containmentnu.nl/articles/review
Kortom, net als in #toeslagenaffaire en #notulendebat is de enige hoop voor het land juist een verandering van leiderschap. #Rutte is ons probleem.
Read 4 tweets
1 May
Containment Nu's @Vickyvdtogt werkte samen met @VriendinNL aan dit uitgebreide artikel over #LongCovid
Weekblad @VriendinNL over #LongCovid
Weekblad @VriendinNL over #LongCovid
Read 4 tweets
30 Apr
De grafiek uit het artikel uit @thelancet laat zien dat vroeg hard remmen later gemiddeld minder remmen oplevert.

Dus: de landen die snel reageerden leefden in 2020 en 2021 fijner. En hadden (andere grafiek van ons) natuurlijk ook veel minder gezondheidsschade.
Hier de link en meer grafieken. Het beeld is helder: wie groepsimmuniteit vraagt, krijgt eeuwige lockdowns. Zoals u heeft gemerkt #TeHoog #BreekDeGolf #ZeroCovid
thelancet.com/journals/lance…
Nederland remde zoals u weet expres laat en zachtjes, om alvast wat groepsimmuniteit te scoren. De scholen waren ze niet eens van plan dicht te doen.

Gelukkig zorgden bezorgde ouders voor dichte scholen en zo werd voorkomen dat de zorg 10 of 20x over de capaciteit ging.
Read 7 tweets
30 Apr
We analyseren de motie over #groepsimmuniteit. Netto is dit vooruitgang.

@SylvanaBIJ1 en @DassenLaurens konden inhoudelijk niet winnen, het kabinet is all-in op #groepsimmuniteit. Als de motie was aangenomen, was dat met "we dammen al in hoor!". Draadje⬇️ Image
Er zijn nu 3 groepen partijen:
1. Fans van #ZeroCovid. Die krijgen hier fans van, meer naarmate de ramp "indaalt".
2. Centrum-links hobbelt nu mee. Daar kunnen we iets mee, ze moeten ook B zeggen.
3. Pro-groepsimmuniteit. Wordt nog lastig dat internationaal uit te leggen.
Het kasteel brokkelt zo wel af. Als de motie 146-4 verworpen was, had de meerderheid het kunnen spinnen richting vergetelheid.

Dankzij de steun van centrum-links gaat de rest echt met de billen bloot: "ja, we willen het virus zo snel mogelijk endemisch, fok de risico's".
Read 6 tweets
22 Apr
We vermoeien u niet met wat u al wist:
- Kinderen zijn wél besmettelijk
- Scholen moesten open voor kuddeimmuniteit.

Wel nieuw is dat ze niet wisten hoezeer kinderen last hebben van Covid, en hoe besmettelijk ze zijn.⬇️1/n
We legden altijd al uit dat de keuze scholen met voorrang te laten besmetten niet is omdat de overheid denkt dat kinderen onkwetsbaar zijn, maar dat ze minder kwetsbaar zijn. Dat is al voldoende als je op zoek bent naar minimale totale schade. 2/n
De grieplogica is: 100.000 doden hebben we toch al, laten we kijken of we netto wat mensen kunnen redden door oma te isoleren en kids te besmetten.

Zo verkoopt een arts dit beleid aan zichzelf, hoezeer dat ook niet klopt: "niet schaden" is de kern van de eed, ook kinderen. 3/n
Read 8 tweets
21 Apr
In Nederland was de hoop dat veel infecties op enig moment tot minder lockdowns leiden. Nee.

Als we de hardheid van de lockdowns vergelijken met de oversterfte in een land verschijnt een helder beeld: waar meer infecties/sterfte was, waren er hardere maatregelen.
De horizontale as (de X-as) is de gemiddelde oversterfte sinds januari 2020 uit Our World in Data in %. Nederland zo'n 11% ten opzichte van "normaal" bijvoorbeeld. Dat waren tot nu toe 25.000 mensen. Dit is een goede maatstaf van hoeveel infecties er waren.
De verticale as (de Y-as) is de gemiddelde hardheid van lockdowns in een land sinds januari 2020 op een schaal van 0 (niets) tot 100 (alles potdicht), ook Our World in Data. Let op: van 60 naar 65 is al een heel groot verschil in het dagelijkse leven.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!