Zoals de hele afgelopen week moeten SEH’s in Noord-Nederland soms uren dicht om de patiëntenstroom goed te reguleren. Gisteravond waren gelijktijdig zelfs vier van de vijf SEH’s in de provincies Drenthe en Groningen gesloten.
Hoe kan dit nu? Waardoor ontstaat een zorginfarct?
De crux ligt al ver achter ons. Al ver voor de coronacrisis was er een indrukwekkend tekort aan met name verpleegkundigen en verzorgenden.
In maart 2020
begon de coronacrisis. De zorg ging er met frisse moed tegenaan, gesteund door de maatschappij (applaus) en sterk gevoel van solidariteit. En het lukte met bloed, zweet en tranen
Maar dat had een enorme prijs: veel uitstel van operaties. Wachtlijsten op de poli’s.
De sprint van maart en april 2020
werd een marathon van nu al anderhalf jaar waarin de zorg enorm heeft samengewerkt. Maar niet zonder gevolgen
Want het enorme tekort van medewerkers was er al in 2019 en is nu groter geworden.
De rek is er uit en dat is te merken door toegenomen ziekteverzuim en ook verloop van personeel. Ik zie goede mensen vertrekken
Er zijn dus wel bedden in het ziekenhuis, maar er is minder personeel. Dat leidt tot nóg meer druk op de mensen die nu werken.
Tegelijkertijd gebeurt hetzelfde in de VVT-sector: minder personeel beschikbaar in de thuiszorg en verpleeghuizen bij óók al grote tekorten vooraf. Zelfde dynamiek.
Hierdoor slibt het hele systeem dicht.
Patienten kunnen niet doorgeplaatst worden en er ontstaat een toename in ‘verkeerdebeddenproblematiek’.
Er zijn dus wel bedden, maar daar heb je niks aan als er te weinig personeel is.
Er ontstaat een cascade aan reacties: de SEH kan patienten niet doorplaatsen naar de afdeling en dat leidt tot overbelasting aan de voorkant van het ziekenhuis.
Patienten worden omgeleid naar het naburig ziekenhuis waar dezelfde problematiek speelt. En zo leidt dit bij een relatief normaal patientenaanbod al snel tot een moeizame situatie.
Momenteel is er zeer beperkte aanbod aan corona, griep of luchtweginfectie-patienten. Er is dus zorg over de maanden die komen. De situatie is veranderd ten opzichte van de jaren voor 2019.
Nog meer problemen: doordat de acute zorg de beperkte bedden vult, is er nog minder plek voor de electieve zorg.
Electieve zorg die keihard nodig is, omdat er 170.000 operaties in de wacht staan.
‘Maar waarom worden niet meer mensen opgeleid?’
Dat is complex! Opleiden van mensen tot een goede zorgverlener kost tijd. Een verpleegkundige vier jaar. Een gespecialiseerd vpk nog 18 maanden langer.
Opleiden en begeleiden kost heel veel tijd. Moet in de praktijk gebeuren.
Door… tja…. door de groep mensen waar dit draadje over gaat. Als je meer wilt opleiden, moet dat door de mensen die nu de benen vanonder het lijf rennen.
Dit draadje is niet bedoeld als aanklacht. Maar wel als verduidelijking.
Het gaat ook niet over corona. De coronacrisis heeft denk ik de emmer doen lopen overlopen. Een emmer die al veel te vol was.
En nu ga ik visite lopen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het coronavirus krijgt steeds meer grip op Europa en Nederland.
Ik update een eerder draadje.
👇.
De ziekte wordt #Covid19 genoemd en wordt veroorzaakt door het #SARSCoV2-virus. Dit is een mutatie (ofwel verandering) van het ‘normale’ coronavirus, een bekend verkoudheidsvirus.
Ons afweersysteem heeft door die mutatie niet direct afweerstoffen klaarstaan als we het inademen.
Het overgrote gedeelte van de patiënten krijgt bij besmetting van het #coronavirus milde tot matige klachten, vergelijkbaar met de griep (influenza).
Wat is er bij een corona-infectie nu precies aan de hand? Wat speelt er als je milde klachten hebt en wat als zieker bent? Een draadje 👇.
Ons ademhalingsstelsel bestaat grof gezegd uit twee delen: de luchtwegen (of bronchieën) en de longen zelf waarin de longblaasjes (alveoli) liggen.i
De luchtwegen (bronchieen) zorgen voor het transport van zuurstof naar de longblaasjes.
Als deze ontstoken raken door een virus, noemen we dat luchtweginfectie of (acute) bronchitis.
Het slijmvlies van de bronchieen zwelt op waardoor slijm wordt aangemaakt en mensen hoesten.
Het #coronavirus lijkt nu een grote lokale epidemie in noord-#Italie met traceerbare gevallen elders te veroorzaken. Dat het in Europa de kop op zou steken, was te verwachten in dit timeframe.
Het zijn bijzondere dagen om longarts te zijn. Ik zie veel (begrijpelijke) onzekerheid. Ben vandaag veel gebeld door huisartsen en patiënten die bang zijn het virus te hebben. Een draadje 👇
De naam van het virus is #SARS_CoV_2 dat de ziekte #Covid19 veroorzaakt. Op deze laatste hashtag vind je veel nuttige (en minder nuttige info).
Nog altijd wordt de epidemie nauwgezet bijgehouden door de John Hopkins universiteit, via deze link: gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashbo…
Een toenemend aantal ziektegevallen en wereldwijde onrust over de uitbraak van het #2019nCoV ofwel het #coronavirus. Intussen neemt ook Nederland maatregelen voor het geval dat het hier opduikt of tot een uitbraak komen. Een draadje. 👇
De tussenstand (29/1) van het aantal geïnfecteerden is wereldwijd 6065, waarvan het overgrote gedeelte in #China. 132 mensen zijn aan het virus overleden (2% van de geïnfecteerden ; dat gaat hoger worden)
Dit zijn de landen waar momenteel patienten ziek zijn geworden.
Draadje over het #coronavirus, wetenschappelijk ook wel het #2019nCoV of #2019_nCov genoemd. Er wordt -en dat is toch wel uitzonderlijk- veel data open access gedeeld.
Het coronavirus is een RNA virus die we in Nederland goed kennen: de meeste verkoudheden worden door dit (en door het rhinovirus) veroorzaakt. Deze virussen zijn niet zo virulent (ziekmakend) en geven neusverkoudheid en bronchitis (luchtwegontsteking).
De laatste twee decennia zien we dat dit virus zich soms muteert en veel virulenter wordt. Bekend is de #SARS-epidemie in 2003 in Azië en de #MERS-epidemie (wereldwijd) in 2014-2016.