Menin hetkeksi mukaan rokotevastaisten keskusteluun. En voi sanoa ymmärtäväni heidän tapaansa tulkita maailmaa. Mutta jäin käsitykseen, että ajattelutapa perustuu ylitulkintoihin ja Suomen korona-ajasta tähän asti selviytymiseen.
Hyvin yleinen käsitys on, että rokotteen haittavaikutusilmoitus tarkoittaisi varmaa yhteyttä rokotteeseen.
Ei tarkoita. Se kerrotaan selvästi viranomaisen sivuilla.
Kyseessä on ilmoitus tapahtumasta rokotteen jälkeen. Se ei tarkoita, että tapahtuma johtuisi rokotteesta. (2/n)
Haittavaikutusilmoituksia tutkii laaja joukko terveysalan ammattilaisia jokaisessa kehittyneessä maassa.
Lähes kaikkien heistä tulisi olla pahantahtoisia ja tietoisesti valehdella näkemästään.
Jos siis tilanne olisi se, että rokotteiden haitat olisivat hyötyjä suuremmat. (3/n)
Mikäli olet rokotekriittinen, mieti tätä:
Rokotteiden turvallisuutta jopa vuosikymmeniä tutkineilla on hyvin syvällinen käsitys alastaan. Näitä tutkijoita on maailmassa todella paljon. Nykyään tieto myös liikkuu nopeasti. (4/n)
Vaatisi käytännössä, että valtaosa rokotteita tutkivista olisi pahantahtoisia ihmisiä, jotka haluaisivat vahinkoa ihmisille ja ihmiskunnalle. Jolloin kaikki he yhdessä valehtelisivat, todetessaan rokotteen turvalliseksi.
Mikä on todennäköisyys tälle skenaariolle? (5/n)
Kenenkään muun kuin rokotteisiin perehtyneen terveysalan ammattilaisen ei pitäisi yrittää tulkita haittavaikutusilmoituksia.
Tässä suomen kielellä, miksi: "Ajallinen yhteys rokotuksen ja kuoleman välillä ei tarkoita, että rokotuksella ja kuolemalla olisi syy-yhteys. .." (6/n)
"... Suomessa menehtyy vuosittain noin 55 000 ihmistä. Koronarokotteita annettiin ensimmäisten joukossa muun muassa hoivakodeissa asuville ikääntyneille, joiden riski menehtyä perussairauksiinsa on lyhyelläkin aikavälillä korkea." (7/n)
Osin rokotekriittisyys lienee seurausta siitä, että Suomessa ei ole koettu niin pahaa terveydenhuollon kriisiä kuin monessa muussa maassa.
Niissä koronatartunnan saaneet täyttivät tehohoitopaikat, joka johti ihmisten kuolemiin. Myös muusta syystä sairaalaan joutuneiden. (8/n)
Rokote ei tietenkään täysin estä tartuntaa, mutta suojaa erittäin tehokkaasti vakavalta tehohoitoa vaativalta tautimuodolta.
Jos koronaviruksen jokin variantti lähtee taas leviämään, rokotuskattavuudella on ratkaiseva merkitys sille, miten tehohoitopaikat riittävät. (9/n)
Kuvittele, että koronan uusi tarttuvampi variantti leviää ja tehohoito-osastot täyttyvät rokottamattomilla.
Sitten kuvittele, että vaimosi, lapsesi tai muu läheisesi loukkaantuu tehohoitoa vaativasti.
Häntä ei voida hoitaa, sillä tehohoitopaikat ovat täynnä. Hän kuolee. (10/n)
Näin on käynyt monessa maassa. Ei tietääkseni juurikaan Suomessa.
Pidettäisiinkö yhdessä huoli, että tilanne ei koskaan päädy tähän?
Ota rokote. Se ei ole täydellinen, eikä siitä koskaan tule täydellistä, mutta se on hiton paljon parempi kuin olla ilman. (11/11)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Eilen @yleuutiset kertoi vetyautoista. Uutisjutussa oli pahoja virheitä ja se jättää paljon olennaisia asioita kertomatta, joten käyn ne tässä twiittiketjussa läpi 👇 #sähköauto#vetyauto#sähkö#vety#BEV#FCEV (1/n)
Juttu: yle.fi/uutiset/3-1207…
Lista väitteistä: 1. Otsikko vihjaa vetyauton olevan "jopa ympäristöystävällisempi". 2. Kantama 700 km. 3. Vetyauto on ympäristöystävällisempi, jos vety tuotetaan aurinko- tai tuulivoimalla. 4. Akustojen materiaaleista kierrätetään 50 %.
(2/n)
5. Akkumineraalit voivat loppua kesken. 6. Akkumineraalien kysynnän kasvu nostaa autojen hintaa. 7. Akkuteollisuus tarvitsee uusia kaivoksia (eli vety ei?). 8. Litium on erotettava avoaltaissa.
(3/n)
Fit for 55 -ilmastopaketti herätti Suomessa keskustelua erityisesti tieliikenteen päästöjen osalta. Monessa keskustelussa nousi esille vanhoja myyttejä ja virhekäsityksiä #sähköautojen päästöistä ja ympäristövaikutuksista.
Henkilöauton eri käyttövoimien elinkaaripäästöt esitetään tässä kuvaajassa, sivulla 12. Kaksi ensimmäistä palkkia ovat bensiini ja diesel. Muut palkit kertovat akkusähköautolle toteutuvat elinkaaripäästöt eri maissa.
Ajokilometrejä 15 000 km vuodessa / 225 000 km yhteensä. (3/n)
Ylen uutisissa puhutaan tänään #sähköautojen akkupaloista.
Kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä asiasta liikkuu paljon virheellistä tietoa. Tässä twiittiketjussa muutamia huomioita korvan taakse. #emobility#EV (1/n)
❓ Ensimmäinen kysymys: Perustuvatko esitetyt väitteet luotettavaan lähteeseen? Vai kerrotaanko mututuntumalta heittoja, jotka kuulostavat pelottavalta, mutta eivät anna kokonaiskuvaa asiasta? Valitettavasti jälkimmäinen on kovin yleistä.
Tässä muutama lähde 👇 (2/n)
➡️ RISE (eli "Ruotsin VTT") on tutkinut asiaa pitkään. Tässä tiivistettynä keskeiset havainnot: ri.se/en/our-stories…
"..it would be incorrect to conclude that there is a greater risk of fire with electric cars or that the risks are greater if they do catch fire." (3/n)
*Akkujen valmistuksen päästöt*: Akkujen hiilijalanjälki on kiistatta ollut varsin korkea, mutta se on pienentynyt jatkuvasti vuosien varrella, johtuen mm. valmistusmenetelmien tehostumisesta ja käytetyn sähkön puhdistumisesta. (1/n)
Viime aikoina on kuitenkin julkaistu myös selvästi virheelliseksi todettuja laskelmia. Kuuluisin lienee ruotsalaisen IVL:n laskelma, josta suomalaisetkin mediat uutisoivat. Valitettavasti korjatusta laskelmasta ei juuri uutisoitu. Tässä uudet lukemat: group.vattenfall.com/press-and-medi… (2/n
Tieteellisistä ja vertaisarvioiduista tutkimuksista ehkä paras lienee Auke Hoekstran viime vuonna julkaistu paperi, jossa keskimääräiseksi akun valmistuksen päästöksi saadaan 65 kgCO2/kWh. Se tarkoittaa, että 75 kWh akun päästö olisi n. 4,9 tonnia. sciencedirect.com/science/articl… (3/n)
@Rautainen@AukeHoekstra Sure:
#5 Distillation Curve Challenge: This has been debunked as untrue. Refining output can be changed with modern technology. If it couldn't, how is power-to-liquid even possible, then?
Also, even if this #5 was true, we are *not* forced to burn the leftover fuel. (1/n)
@Rautainen@AukeHoekstra #6 While afforestation in developing countries sounds like a good idea, it has its risks. At worst, it is renewed colonialism. Also, the longevity of results is uncertain.
To be clear: I do not oppose afforestation in general, but it is far from being a surefire solution. (2/n)
@Rautainen@AukeHoekstra #7: "Aviation, marine and road freight transport - Direct electrification is not an option"
Well, Norway plans to electrify all domestic flights by 2040. We already have several electric roads and BEV trucks&ferries.
Only long haul aviation and marine are more challenging. (3/n)