Fransız ve İtalyan enerji devleri ENGIE ve ENI Rusya'dan aldıkları gazı ruble ile ödemeyi kabul ettiler. ENGIE'nin %33'ü Fransız devletine, ENI'nin %30'u İtalyan devletine ait. Yani özel(!) şirketler vasıtasıyla Avrupa kendi koyduğu ambargoyu deliyor.
Oysa Avrupa Komisyonu'na göre Rus para biriminde hesap açmak yaptırımların ihlalidir ve Brüksel tarafından cezai işlemlere yol açar. Yani Avrupalılar Putin'i soykırım dahil her türlü insanlık suçu ile itham ederken Rusya'dan gaz almak için GazpromBank'ta ruble hesabı açıyorlar.
GazProm'un müşterilerinin %50'si ruble hesabı açtı bile. Ödemeyi reddeden Polonya ve Bulgaristan'a giden gaz kesildi: Moskova'ya göre kesilme sırası Finlandiya'da.
Ukrayna Savaşı'nın başından beri Avrupa'nın enerji konusunda Rusya'ya şantaj yapması aptalca idi. Ruslar bunun blöf olduğunu çok iyi biliyorlardı.
Zira Rusya'nın yerine Amerika, Cezayir veya Katar'dan gelecek gazı koymak kağıt üstünde göründüğü kadar kolay değil. Neden? Biraz rakamlara bakalım...
Avrupa her sene 450 milyar m3 gaz tüketir ama bunun sadece 80 milyar m3'ü Avrupa'da üretilir. AB ülkeleri eskiden gaz üretirdi ama rezerv tükeniyor. Yerli üretim için yatırım da yok; ithalat mecburi.
Putin'in Avrupa'ya verdiği doğal gaz miktarı yıllık 150 ile 200 milyar m3 arasında yani Avrupa'ya gelen gazın %40-50'si Rusya'dan.
Putin bu gazı birden kesse veya Avrupa senden almıyorum artık dese ne olur? Karadan; boru hattı ile gaz verebilecek alternatif ülke olmadığı için tek çare LNG. Yani sıvılaştırılmış doğal gaz. Fakat LNG verebilecek ülke bulmak yetmiyor. Neden?
Doğalgazın soğutularak gemilere doldurması basit bir şey değil; önemli bir ilk yatırım istiyor. Sonra taşıyacak gemileri kiralamanız veya inşa etmeniz gerekiyor. Gemi alıcı ülkeye ulaştıktan sonra LNG'nin tekrar gaz haline getirilmesi için yeni bir tesis daha gerekli.
Oysa Avrupa'da LNG'li liman çok az. Mevcut limanlar da neredeyse %100 kapasite ile kullanımda. Ayrıca Türk veya İspanyol LNG imanlarını bütün Avrupa için kullanmak isteseniz yeni borular döşemek veya LNG/gaz taşıyan kamyonlardan onbinlerce bulmak gerekir; fantezi. #lng #enerji
Unutmadan... Gaz > LNG ve LNG > prosesleri maliyeti yükseltiyor; kayıplara yol açıyor. Gaz boru hatlarına LNG gemilerini ikame etmek, kömür ve buğday taşıyan trenlerin yerine uçak koymak gibi.
Türk veya İspanyol LNG imanlarını doğalgazın yoğun olarak tüketildiği elektrik santrallerinde taşımak için binlerce kilometreyi aşıp yeni boru hatları döşemeniz gerekir. Bunların her biri TANAP projesi kadar zor ve pahalı olur. #LNG #enerji #energy #doğalgaz #NaturalGas
Dünya LNG ithalatının kıta ve ülkelere göre dağılımı...
Yani Pekin veya Tokyo Avrupa'ya iyilik için LNG ithalatlarını kesse ve bu LNG Avrupa'ya gelse yine Rusya'dan gelen gaz kadar olmaz. Üstelik Avrupa'daki LNG limanları yetersiz kalır.
Yani Putin'in Avrupa'ya sattığı gazın yerine ABD/Katar/Cezayir'den gelecek LNG koymak imkansız. Dünya pazarlarında bu kadar LNG yok ve olsa bile Avrupa'nın altyapısı buna hazır değil; en az 10 sene ve 50 milyar $ harcamak gerek!
Üstelik bütün proses itibariyle LNG olarak taşınan gazın yol açtığı karbondioksit kirliliği, boru hattı ile taşınan doğalgazın CO2 salınımına kıyasla iki buçuk kat! Yani Avrupa Birliği Rus gazını terk ederek çevreci(!) hedeflerinden de hızla uzaklaşmış oluyor...
Ekonomik olarak genel durum ne? Yaptırımlar başlarken hızla değer kaybeden ruble %100 artışla eski seviyesinin de üstüne çıktı.
Avrupa'da ve Amerika'da gaz fiyatları yükseliyor. Ancak Avrupa'daki artış o kadar büyük ki yoğun enerji kullanan Avrupalı şirketler (metalurji, cam, porselen, biokimya...) Amerikalı rakipleri karşısında güç kaybediyor.
Enerji savaşında en büyük zararı gören Avrupa oldu. Yaptırımlarda israr edip LNG gaz alsalar Amerika'daki piyasanın çok üstünde bir fiyat ödeyecekler. Rusya'dan gaz almaya devam etseler bu defa yükselen ruble (=düşen avro) yüzünden yine zarar edecekler.
Avrupa Birliği uygulanması imkansız bir ambargo ile Putin'i tehdit ederek gaz fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Putin blöfü gördü; ruble ile ödemeyi dayattı. Avrupa Birliği böylece Ukrayna'nın işgalini yani Rus ordusunu fonlamaya başladı. Nasıl mı?
Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya'ya ödediği günlük gaz parası 200 milyon dolar. Rusya'nın askeri bütçesi ise günlük 190 milyon dolar!
Beyinsiz Avrupa Birliği'nin enerji blöfü muazzam bir tuzak haline geldi. Doğalgaz fiyatı biraz düşecek olsa Putin nükleer bir tehdit veya benzer bir saçmalık ileri sürüyor; petrol ve gaz fiyatları bir anda patlıyor.
Ukrayna'nın Mart 2022'deki işgalinden beri Avrupa Birliği Rusya'ya petrol ve gaz için ne kadar para ödedi?

Bu sayfada gerçek zamanlı bir sayaç ve ödenen parayı ülke ülke gösteren ayrıntılı rakamlar var.

beyond-coal.eu/russian-fossil…
Vesselâm :)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Derin Düşünce .Org

Derin Düşünce .Org Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DDGrubu

May 19
Yeni silsile (#FLOOD): NATO'nun İsveç ve Finlandiya'ya ihtiyacı var mı? Teröre destek verdikleri için Erdoğan'dan azar işiten iki ülke çocuk gibi ağlıyor; çaresizlikten kebap boykotu çağrısı yaptılar! Peki Türkiye boykot etmese bu ülkeler NATO'ya ne getirir ne götürür? Image
Rusya'nın Murmansk bölgesinde nükleer füzeler, nükleer denizaltı üssü ve nükleer silah taşıyan stratejik bombardıman uçakları var. Rus ordusunun en vurucu gücü burada. Finlandiya NATO'ya girerse bölgeyi Moskova'ya bağlayan 750 km yol NATO'nun avucunda demektir. Image
Elbette NATO bu hattı Norveç'ten uçakla vurabilir ama Finlandiya'dan sızacak sabotaj ekipleri Rusya için yeni bir kâbus. bölge ormanlar kayalıklar ve göllerle kaplı; sabotajdan korunması çok zor. Özel Kuvvetler için ideal. Peki Rusya'nın gırtlağını bu kadar sıkmak iyi bir şey mi? ImageImage
Read 16 tweets
May 12
Yeni silsile (#FLOOD): Rusya'ya uygulanan ambargonun gözden kaçan yönleri... Avrupa'nın enerji yaptırımları göz boyamadan öteye gitmedi. Rusya'yı uluslararası bankacılık sisteminden çıkartmak da sınırlıbir etki yaptı. Fakat bazı yasaklar Rusya'nın canını gerçekten yakıyor. Nedir? Image
Ukrayna Savaşı ile gündeme gelen yaptırımlar aslında yeni değil; 2014'te Kırım ve doğu Ukrayna'nın işgali ile başladı.
400 Ukrayna firması Rus savunma sanayine 3.000 yedek parça tedarik ediyordu ve bunlar 200 farklı savaş aracının imalatı için kullanılıyordu. Image
Read 29 tweets
May 10
Yeni silsile (#FLOOD): Amerikan dolarının hakimiyeti bitiyor mu ?
Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin: "ABD'nin yaptırım politikası dünyadaki dolar tekelinin sonunun başlangıcıdır (..) doğalgazın ruble ile satılması ve ruble ile satılan mal listesinin genişletilmesi konulu mevcut tartışma, ABD Hazine Bakanlığı'nı histeriye sürükledi..."
"...Küresel finans güven üzerine çalışır. ABD, Rusya'nın döviz rezervlerini tek taraflı olarak dondurarak (..) kendi güvenilirliğini sert şekilde baltaladı..."

Çin ekonomi politikası tartışmalarında önemli etki sahibi ekonomisttir Yu Yongding (余永定)
Read 34 tweets
Apr 8
Yeni silsile (#FLOOD): Ne oluyor? Putin 5 günde NATO'yu diriltti; Avrupa'yı birleştirdi; Alman pasifizmini bitirdi; 20 yılda inşa ettiği güçlü imajı sildi; ordusunun güvenilirliğini sıfırladı; Ukrayna'yı bir soytarının arkasına taktı; İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya itti. Neden?
Putin-Hitler benzetmesi moda oldu. Zaten adettendir; hedefe konan lider=Hitler olur. Ama Putin'in sivilleri öldürmesinden daha önemli bir yönü var ki onu gerçekten Hitler'e yaklaştırıyor. Nedir?
Ukrayna'daki savaş, askeri alanın çok ötesine geçen önemli strateji dersleri arz ediyor. Neden Rus ordusu netice alamıyor? Kötü strateji? Kötü taktik uygulamadan zarar gören iyi bir strateji? Yoksa daha derinden gelen tüm sistemin başarısızlığı mı?
Read 23 tweets
Apr 2
Yeni silsile (#FLOOD): Ukrayna Savaşı'nın Türkiye'ye faydaları... Image
"Savaşın faydası olur mu?" demeyin; savaş, deprem salgın hastalık gibi kriz dönemlerinde büyük devletler stratejik kriz masası kurarlar. Amaç? Bu beklenmedik durumdan çıkan fırsatları değerlendirip meydana gelen zararı tazmin etmek; Hatta mümkünse kâr etmek! #crise #kriz Image
Ukrayna'nın işgali Türkiye'nin menfaatlerine zarar verdi. Çünkü her iki ülke ile önemli menfaatlerimiz var. Meselâ Ruslarla nükleer santral inşası, gaz ve gıda ticareti, Ukrayna ile uçak motorundan uzay programına kadar teknolojik işbirliği ve her ikisiyle turizm gelirlerimiz... Image
Read 21 tweets
Mar 11
Yeni silsile (#FLOOD): Putin'in altınları, Rus Merkez Bankası ve Ukrayna Savaşı...
Rus tankları Kiev'e doğru ilerlerken, Batı'nın mali yaptırımları Rus ekonomisini tecrid etti ve krize sürükledi. Şimdiye kadar en dikkat çekici hamle, ABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya Merkez Bankası'nı “kara listeye alma” kararı oldu.
Rusya'nın 600 milyar dolarlık döviz rezervinin büyük kısmını işe yaramaz hale getiren bu yaptırımlar, bu hafta başında ruble değerinde bir çöküşü hızlandırdı.
Read 22 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(