Profile picture
Josh Saladin @JoshSaladin
, 70 tweets, 8 min read Read on Twitter
Thread malam ini,

Nabi Ibrahim.
Sebelum aku mulakan thread, boleh baca thread mengenai Raja Namrud yang aku dah buat semalam.
Okay mari aku mulakan.

Sebelum itu, aku akan bagitahu sikit term AD dan BC yang aku nak gunakan. Takut ada yang tak faham.

Sebenarnya masih ramai yang tak faham lagi penggunaan AD dan BC.
Sebelum kedatangan Nabi Muhammad pada tahun 570AD, datang Nabi Isa lebih kurang 570 tahun sebelumnya.

Pengiraan kalendar sebelum kelahiran Nabi Isa adalah disebut dengan panggilan sebelum Masihi.
Perkataan 'Masihi di sini adalah sempena gelaran al-Masih bagi Nabi Isa atau ringkasannya adalah BC yang bermaksud 'before Christ’
Bagi tahun-tahun sebelum Masihi ini, kiraannya adalah terbalik berbanding dengan zaman selepas Masihi.

Selepas Masihi ditulis dengan singkatan AD yang berasal daripada perkataan Latin ‘Anno Domini’ yang bermaksud tahun Masihi.
Sekarang terus ke topik utama,

Nabi Ibrahim (Sekitar Kurun ke 22BC hingga 19BC)
Ayah Nabi Ibrahim bernama Tarikh (atau disebut Tarih atau pun Terah, namun menurut Quran, Nabi Ibrahim memanggil nya dengan panggilan Azar. Maka boleh dikatakan yang beliau memiliki dua nama atau nama samaran) dan datuknya pula bernama Nahor.
Tarikh peristiwa beliau tidak dapat dipastikan secara tepat. Namun secara kasarnya adalah sekitar kurun ke 22BC hingga 19BC.
Namun mengikut tradisi Yahudi, Nabi Ibrahim hidup pada lingkungan 2123BC hingga 1948BC.
Beliau mempunyai dua orang abang yang seorang daripadanya juga bernama Nahor dan seorang lagi bernama Haran.

Haran mempunyai seorang anak yang bernama Lut atau yang lebih kita kenali sebagai Nabi Lut.
Maka, Nabi Lut adalah anak saudara Nabi Ibrahim. Ada yang berpendapat, Nabi Ibrahim dan keluarganya berasal dari sebuah tempat yang bernama Ur.
Tempat itu terletak di utara Mesopotamia (sekarang tenggara negara Turki), dan ada pula yang mengatakan beliau berasal dari tanah jajahan Chaldean (termasuk kawasan Babylon dan tanah di antara Sungai Tigris dan Euphrates).
Kemudian beliau berhijrah ke sebuah tempat bernama Harran yang terletak di Iraq. Jangan terkeliru dengan nama abangnya iaitu Haran.

Harran = nama tempat.

Haran = abang kepada Nabi Ibrahim.

Setakat ni boleh faham kan?
Sambung,

Di situlah ayahnya meninggal dunia pada usia 250 tahun. Penduduk-penduduk di situ pula menyembah bintang-bintang di langit.
Di tempat itu berlaku peristiwa usaha dakwahnya pada ayahnya. Namun ayahnya sendiri meminta beliau menghentikan dakwah dan sekiranya beliau enggan, beliau diancam supaya direjam dengan batu.
Di tempat itu juga berlaku peristiwa pembuktian Nabi Ibrahim kepada penduduk di situ yang bintang, planet Zuhrah, bulan, dan matahari bukanlah Tuhan.
Selepas menetap di situ seketika, beliau bersama ayahnya, isterinya Sara dan Nabi Lut berserta pengikut-pengikut mereka berpindah ke sebuah tempat yang bernama Kanaan iaitu sekarang dikenali sebagai Jerusalem.
Antara banyak-banyak kisah Nabi Ibrahim yang dapat diambil iktibar, aku nak berkongsi mengenai peristiwa apabila Nabi Ibrahim meminta kepada Allah supaya menunjukkan kepadanya bagaimana sesuatu yang mati itu dihidupkan.
Maka Allah bertanya, “apakah beliau tidak percaya?”

Lalu beliau menjawab, “sudah tentu tetapi hanya supaya beliau lebih memahami.”
Maka Allah memerintahkan beliau supaya mengambil empat jenis burung iaitu merak, ayam jantan, merpati dan helang.

Selepas itu, beliau perlu menyembelih keempat-empat ekor burung itu dan cincang dagingnya lalu diletakkan pada empat bukit yang berbeza.
Kemudian beliau memanggil burung itu kesemuanya. Maka pada ketika itu Nabi Ibrahim menyaksikan bagaimana Allah menyatukan tulang-belulang mereka lalu diselaputi dengan daging dan akhirnya diliputi oleh kulit & ditumbuhkan bulu.

Maka berterbanganlah mereka ke arah Nabi Ibrahim.
Daripada kisah itu, kita mendapat sekurang-kurangnya dua pengajaran.

1) Adalah berdasarkan kiasan empat ekor burung yang dicincang-cincang dagingnya itu.
la membawa erti yang pada burung-burung itu terdapat sifat yang keji. Kita sebagai manusia perlu memelihara diri daripada sifat-sifat itu.
Contohnya, jika dirujuk pada burung merak, ia memiliki sifat sombong dan bangga diri disebabkan kecantikan bulunya yang berwarna-warni hingga dapat menarik perhatian sesiapa yang melihat.
Maka kita perlu menjauhi sifat sedemikian. Bagi sifat buruk ayam jantan pula adalah kegilaannya mengawan tanpa mengira masa dan tempat.

Sikap buruk itu perlu kita hindari bersama.
Seterusnya, burung merpati mempunyai sifat yang paling digemari di kalangan masyarakat sedunia iaitu malas.

Sekiranya diperhatikan, burung ini adalah burung yang paling lewat mencelikkan mata pada waktu pagi sedangkan burung-burung yang lain sudah pun sibuk bekerja keras.
Akhir sekali adalah keburukan sifat burung helang yang suka menyambar. Ini dapat dikiaskan dengan sikap sesetengah orang yang gemar mencuri termasuklah 'menyambar' dan meragut beg tangan, merampas harta bukan milik sendiri serta menculik orang hanya bagi mengisi masa lapang.
Pengajaran yang kedua pula dapat kita lihat adalah sikap Nabi Ibrahim yang sudah beriman, namun masih berusaha memahami sesuatu dengan lebih dalam lagi.
Maka, terdapat suatu perbezaan yang ketara antara 'kepercayaan' dan 'kefahaman’.

Ini bermaksud, percaya adalah suatu perkara dan faham adalah suatu perkara yang lain.
Contohnya, apakah kita percaya kepada Quran? Maka jelas jawapannya adalah ya. Tetapi, apakah kita memahami Quran?

kita sendiri akan memberikan jawapan yang berbeza daripada yang sebelumnya.
Pendek kata, kita perlu berusaha secara berterusan bagi mengkaji pembentangan kebenaran daripada Quran walaupun kita sudah beriman dengannya.
Semasa berlakunya musim kekurangan bekalan makanan, Nabi Ibrahim dan pengikut-pengikutnya mencari penyelesaian dengan berpindah dari Jerusalem ke Mesir.
Nabi Ibrahim agak khuatir mengenai kecantikan isterinya yang mungkin menimbulkan permasalahan di kalangan kaum-kaum lelaki yang akhirnya menyebabkan nyawa mereka terancam.
Maka Nabi Ibrahim pun memperkenalkan isterinya, Sarah sebagai adik perempuannya dan bukan sebagai isterinya.
Namun begitu, menurut sesetengah catatan, Sarah adalah adik tiri kepada Nabi Ibrahim kerana mereka lahir daripada ayah yang sama tetapi ibu yang berlainan.
Justeru itu bukanlah Nabi Ibrahim berkata bohong kerana secara teknikalnya memang benar Sarah itu adalah adiknya, ataupun dalam versi yang lain mengatakan yang beliau bermaksud dengan panggilan adik itu adalah sama makna dengan saudara perempuan.
Dalam kes ini membawa erti saudara perempuan dalam iman.

Namun idea ini tidak dapat mengekang kehendak pemerintah Mesir atau lebih dikenali pada ketika itu sebagai Firaun bagi memiliki Sarah.
Gelaran Firaun ini digunakan selama ribuan Mesir. Dalam perbincangan ini, tidak pastikan nama sebenar kepada firaun tersebut.
Apabila Firaun itu hendak menghampiri Sarah, beliau pun berdoa meminta pertolongan Allah. Maka terjatuhlah Firaun itu ke dalam kolam yang berhampiran hingga hampir lemas.
Apabila beliau dapat keluar dari kolam, sekali lagi beliau cuba menghampiri Sarah dan perkara yang sama berlaku hingga tiga ataupun empat kali.
Akhirnya Firaun ini menganggap Sarah sebagai syaitan dan segera memulangkan beliau kepada Nabi Ibrahim dan memberikan kepadanya seorang hamba Mesir berbangsa Qibti yang bernama Hajar.
Selepas keluar dari Mesir, mereka pergi ke tempat bernama Ai dan tinggal di tempat ini seketika hingga terbangkitnya perbalahan antara penternak-penternak daripada pengikut Nabi Ibrahim dengan penternak-penternak daripada pengikut Nabi Lut.
Maka disebabkan itu, Nabi Ibrahim mencadang kan kepada Nabi Lut supaya mereka berpisah dan membawa haluan masing-masing.
Nabi Ibrahim memberi pilihan destinasi kepada Nabi Lut dan beliau memilih untuk pergi tanah subur yang terletak di timur Sungai Jordan di kalangan penempatan Sodom dan kemudian Nabi Ibrahim pula memilih untuk ke kawasan berpokok di Hebron.
Pada ketika ini, Sarah masih lagi menghadapi masalah untuk hamil.

Maka Sarah mengambil suatu keputusan yang berat berdasarkan budaya pada ketika itu iaitu memberikan kepada suaminya hamba perempuan Mesir yang bernama Hajar itu.
Hasil daripada hubungan Nabi Ibrahim dan Hajar, maka lahirlah Nabi Ismail, anak pertama Nabi Ibrahim. Mereka (Nabi Ismail dan Hajar) diminta untuk dibawa oleh Nabi Ibrahim ke suatu tempat yang jauh akibat rasa perasaan cemburu Sarah.
Lalu mereka dihantar ke sebuah tempat yang tidak berpenghuni yang sekarang ini dikenali sebagai Mekah. Pada ketika itu Nabi Ismail masih lagi menyusu dan Nabi Ibrahim pula berusia 86 tahun, 14 tahun sebelum kelahiran Nabi Ishak.
Nabi Ismail dan Penempatan di Mekah

Nabi Ibrahim membawa Hajar dan Nabi Ismail ke sebuah lokasi yang sekarang terletaknya Masjidil Haram dan mereka berhenti di bawah sebuah pokok yang sekarang terletaknya perigi Zamzam.
Nabi Ibrahim meninggalkan bekal segantang air dan sebakul buah kurma lalu terus meninggalkan mereka bersendirian.
Apabila mereka kehabisan bekalan air, Hajar berlari-lari anak menaiki Bukit Safa dengan harapan ada sesiapa yang berkemungkinan lalu-lalang.
Namun tiada sesiapa yang ditemuinya. Maka beliau pun berlari pula ke bukit bersebelahan yang berhampiran iaitu Bukit Marwah yang mana beliau mendaki bukit itu dan melihat di sekeliling namun masih tiada kelihatan sesiapa pun.
Beliau mengulangi perbuatan itu sebanyak tujuh kali. Sempena perbuatan beliau itu, hingga kini sudah menjadi amalan bagi mereka yang mengerjakan haji ataupun umrah yang dipanggil Sa'ie.
Akhirnya, datang seorang malaikat pada lokasi perigi Zamzam lalu malaikat itu menggali tanah gersang dengan tumitnya dan terpancarlah mata air.

Dari air itu Hajar menghilangkan dahaga dan memberi minum kepada anaknya Nabi Ismail.
Malaikat itu pun berpesan kepadanya supaya tidak bimbang kerana di sinilah terletaknya lokasi rumah Allah (Masjidilharam) yang dibina oleh anaknya itu bersama ayahnya (Nabi Ibrahim).
Maka beliau dan anaknya pun tinggal di situ beberapa ketika hingga lalunya puak Jurhum berhampiran dengan lokasi mereka.
Puak ini yang sudah mahir selok-belok kawasan itu merasa terkejut serta kagum dengan kewujudan mata air di situ kerana berdasarkan pengetahuan mereka, kawasan itu tidak terdapat air padanya.
Selepas didapati Hajar berdiri berhampiran dengan mata air itu, maka mereka meminta kebenaran daripadanya bagi membina penempatan untuk puak mereka di situ.
Permintaan itu dipersetujui oleh Hajar namun beliau menegaskan yang mereka tiada hak ke atas mata air itu dan hal itu dipersetujui oleh mereka.
Selepas Nabi Ismail meningkat dewasa dan penduduk kawasan itu semakin ramai, maka puak itu pun mengahwinkan salah seorang anak perempuan mereka dengan Nabi Ismail.

Tidak berapa lama selepas itu, Hajar pun meninggal dunia dan Nabi Ibrahim menziarahi mereka.
Selepas perkahwinan itu, kedatangan Nabi Ibrahim bagi bertemu anaknya tidak kesampaian kerana Nabi Ismail tiada di rumah ketika itu.

Sebaliknya, Nabi Ibrahim menemui isteri Nabi Ismail yang tidak mengenali beliau walaupun beliau adalah bapa mentuanya.
Nabi Ibrahim bertanyakan keadaan hidup mereka berdua kepada isteri Nabi Ismail.
Beliau mengadu perihal kepayahan hidup mereka kepada Nabi Ibrahim yang baru pertama kali dijumpainya.
Perkara itu tidak disenangi Nabi Ibrahim lalu beliau meninggalkan pesan kepada anaknya supaya menukar tangga rumahnya yang memberi isyarat supaya Nabi Ismail menceraikan isterinya itu.
Selepas pemergian Nabi Ibrahim, Nabi Ismail pulang ke rumah dan isterinya pun menceritakan kedatangan seorang orang tua serta menyampaikan pesanan yang ditinggalkannya.
Nabi Ismail memahami isyarat ayahandanya itu lalu menceraikan isterinya. Selepas itu beliau berkahwin lain.

Nabi Ibrahim sekali lagi datang menemui Nabi Ismail, namun peristiwa yang sama berulang apabila beliau hanya dapat menemui menantunya.
Beliau menanyakan perkara yang sama dengan isteri Nabi Ismail yang baru ini sepertimana dengan isteri yang sebelumnya.

Menantu yang baru itu menyatakan kesyukuran dengan apa yang dianugerahkan Allah kepada mereka.
Nabi Ibrahim menyenangi perilaku menantunya itu dan meninggalkan pesan supaya Nabi Ismail mengekalkan tangga rumahnya kali ini.
Selepas Nabi Ibrahim beredar, Nabi Ismail pun pulang ke rumah dan isterinya itu menceritakan apa yang berlaku ketika pemergiannya. Nabi Ismail memahami sekali lagi pesanan ayahandanya dan mengatakan pada isterinya itu yang perkahwinan mereka pasti kekal bahagia dan aman.
Itu sahaja untuk kali ini.

Nanti kalau aku free, aku sambung thread akan datang.

Terima kasih sebab membaca.

Kalau nak tanya apa apa, boleh dm aku. Kalau reply nanti aku tak perasan soalan kau orang.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Josh Saladin
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!