Profile picture
Harald Doornbos @HaraldDoornbos
, 46 tweets, 12 min read Read on Twitter
1/ Mensen, ben met deze Kerst op Griekse eiland Lesbos waar 1000en asielzoekers zitten in belabberde omstandigheden.

Komende tijd vul ik dit draadje aan met sfeer, uitleg &info vanaf de grond.

Kwam net paar Iraakse jongens tegen bij de kerstversiering op dorpsplein in Mytilini.
2/ Ik heb letterlijk 1 tweet gepost vanuit Lesbos waar ik zit en nu al veel zeikopmerkingen over asielzoekers. Echt, ontvolg me gewoon als je het zo goed zelf weet, niemand zit hierop te wachten. Dus lees gewoon dit draadje. Vragen stellen no problem. Zeiken doe je maar op de wc.
3/ Ik ben hier op Lesbos met @jenanmoussa. We hebben deze reportage gemaakt. Is in het Arabisch, maar beelden geven idee van sfeer hier. Situatie hier is ellendig voor asielzoekers, maar opzich valt het me iets mee. Ik ga later in op details.
4/ Trouwens, kort waarom ik woord "asielzoeker" gebruik en niet "vluchteling":

Ik heb in m'n leven miljoenen vluchtelingen zien rennen voor hun leven. Bv Koerden voor ISIS, Bosniers +Kosovaren voor Serviers, Serviers voor Kroaten etc. Als je niet vertrekt, ben je morgen dood.>>>
5/ De mensen die naar Lesbos komen, zijn vertrokken uit Turkije - wat voor vluchtelingen of migranten een veilig land is. Dat is dus echt een groot verschil met mensen die vluchten uit een gebied omdat ze anders morgen dood zijn.>>>
6/ Dus neem dit vb: Mensen die vertrekken van Syrie (gevaarlijk) naar buurlanden Turkije, Jordanie of Libanon (veilig) zijn vluchtelingen.

Maar dan vanuit veilige landen doorreizen naar veilige Lesbos en dan naar veilige Dld of NL...tja, dat zijn geen klassieke vluchtelingen.>>
7/ Meeste mensen hier op Lesbos willen naar Dld of NL om daar beter leven op te bouwen. Ik snap dat helemaal &als ik Afghaan of Syrier was zou ik ook proberen W-Europa te bereiken. Maar zijn dus geen klassieke vluchtelingen. Vandaar dus 't woord "asielzoeker", niet "vluchteling".
8/ Maar goed, het is al laat aan het worden. Morgen ga ik verder met dit draadje vanuit Lesbos.
9/ Okay, ik pik Lesbos-draadje weer op. Sinds vannacht ontzettend slecht weer hier op Lesbos. Regen, wind, koud. Vanochtend om half zeven al langs kust gereden om te kijken of er kleine bootjes met mensen vanuit Turkije arriveren (15-25 km verderop), maar echt te slecht weer.
10/ Gisteren nog stuk beter weer hier op Lesbos. Een Deense NGO, net buiten een kamp, probeerde de mensen nog beetje in de kerstsfeer te laten komen. Opvallend veel mensen hier uit Afghanistan.
11/ Veel buitenstaanders hebben geen idee hoe situatie op Lesbos is. Ik wist het het ook niet. Zelfs als je media checkt, krijg je geen realistisch beeld. Of het zijn van die superzielige verhalen of juist van dat geleuter over "gelukszoekers". Dus laat me bij de basics beginnen:
12/ Asielzoekers hier op Lesbos leven in verschillende kampen. Belangrijkste kamp is Moria, 6 km ten noorden van Mitilini, hoofdstad van Lesbos. Ong 6000+ mensen hier. Asielzoekers mogen kampen verlaten. Dus mensen kunnen buiten rondlopen. Er rijdt bus tussen Mitilini &Moria kamp
13/ Moria-kamp is bedoeld voor ong 2500 bewoners. Er zitten er nu dus tenminste dubbel zoveel mensen. Hutje met tutje dus. Toch zeggen mensen dat het beter is dan paar maanden geleden omdat enkele duizenden adsielzoekers toestemming kregen om naar het Griekse vasteland te gaan.
14/ Moria-kamp overbevolkt maar kamp beschermd door hekken. Tenten en containers redelijk hier.

Vlak buiten Moria is er onofficieel kamp ontstaan, genaamd "olive grove". Hier zitten mensen echt in de zooi. Ong 400-600 tentjes, geen hek, vuilnis.

Moria links, Olive grove rechts.
15/ Dus met name het kampje genaamd, the olive grove, is bagger. Mannen alleen wonen in tentjes beneden bij de weg. Gezinnen leven in tentjes iets hoger gelegen.

Hier een paar impressies van the Olive grove.
16/ Alle asielzoekers op Lesbos krijgen bescheiden bedrag vd EU/UN.

Single persoon krijgt €90 p/m, andere familieleden €50 p/m. Dus bv familie van 4 (Man, vrouw, 2kinderen) heeft €240 p/m. Iedereen krijgt bankrekening waar bedrag op wordt gestort. &bankkaart die past in ATM.
17/ Die paar euro's per maand zijn natuurlijk niet voldoende om leuk leven te leiden. Sowieso, het zijn kampen met tenten, dus niks is leuk hier. Maar stelt asielzoekers tenminste instaat om bv Griekse simkaart te kopen met internet bundle om in contact te blijven met thuisfront.
18/ Op zich is er gratis wifi in de kampen hier op Lesbos, en het eten en drinken is ook gratis. Maar wifi super langzaam en eten vaak van slechte kwaliteit. Mensen vertelden me dat ze soms wurmen in hun eten vinden! En elke dag ong 4-5 uur wachten in lange rijen voor maaltijd.
19/ Eerste keer dat ik Olive Grove-kamp inging, zag ik al direct kat met muis in bek. Dus het stikt er ook van ongedierte. Wat dat betreft zijn de vluchtelingenkampen in Turkije voor Syriers beter georganiseerd dan deze kampen in de EU.
20/ Met name in Olive Grove kamp op Lesbos veel Afghanen. Echt aardige gasten. Meesten Tajiks of Hazara's, die laatsten worden veelal onderdrukt door de Taliban. Overdag is er stroom in de tenten, dus er werd direct thee gezet natuurlijk.
21/ Natuurlijk lieten de Tajiks direct foto's zien van Ahmad Shah Massoud, rebellenleider die tegen taliban vocht. Toen ik zei dat ik z'n mausuleum had bezocht in Panjshir-vallei &dat Panjshir 1 van mooiste plekken is op aarde, zeiden ze: "Stop, stop, we krijgen nu al heimwee."😂
22/ In de officiele kampen hier op Lesbos mag je als journalist trouwens niet komen vd Griekse autoriteiten. Onofficiele Olive Grove-kamp wel. Hier een Afghaanse kapper tussen de bomen en de tentjes.
23/ Moet even weg. Ik pak dit Lesbos-draadje later weer op.
24/ tweet nu live uit Olive Grove kamp op #Lesbos. Smerig koud hier. Regen, wind. Kinderen lopen te kleumen tussen tentjes. Een Afghaanse mevrouw heeft geen heating in tent, haar kind ziek. Ze heeft geen idee wat te doen.
25/ Ja, die electriciteit in dit kamp op Lesbos is ook lekker geregeld. #not Zeker als het regent constant problemen met kortsluiting, en zonder electriciteit doen straalkacheltjes in de tenten het niet.
26/ Sprak net met Muhamad Sadik uit Afghanistan. Hij staat z'n tent te repareren want wind maakt veel kapot. Hij is recentelijk op Lesbos gearriveerd met vrouw en 2 kinderen. 3x eerder tegengehouden door Turkse politie, 4e keer lukte oversteek in klein bootje pas naar Lesbos.
27/ Mensen komen op je af in kamp op Lesbos. Vragen of je voedsel hebt want er is tekort aan veel. Nee, ben maar gewoon een journalist, antwoord ik. Ok, jammer, zegt een Afghaan.
28/ Kleine wereld geworden. Asielzoekers op Lesbos hebben via social media ook gehoord van het NLse konvooi van Wegaanzehalen. "Kunnen wij ook mee naar NL?", vragen mensen hier aan me.
29/ Ong 2km van asielzoekerskamp op Lesbos, het strand. Turkije op achtergrond zichtbaar, ong 15 km. Na Turkije-EU-deal houdt Turkije in opdracht vd EU meeste asielzoekers tegen. Toch arriveren mensen hier nog in kleine bootjes. Gisteren 2 bootjes, vandaag niks door slechte weer.
30/ Uw man ter plekke. Smerig koud hier. 7 graden, regen en wind. #Lesbos
31/ Laatste deel vh Lesbos-draadje: Hoe gaat de reis naar Lesbos en hoeveel kost het?

Ik heb dit aan veel asielzoekers gevraagd hier. Belangrijkste is dit: Je moet in Turkije zien te raken.

Ondanks de EU-Turkije-deal is Turkije namelijk nog altijd de springplank naar Lesbos.
32/ Dit zijn manieren waarop meeste asielzoekers reizen:

Omdat Libie-Italie-route zo link is, vragen meeste NAfrikanen die via Lesbos reizen legaal (toeristen) visum aan voor Turkije. Vanuit Turkije dan voor ong 500 usd met bootje naar Lesbos. (ong 15-40 km, afhanend van route)
33/ Afghanen reizen op 2manieren naar Turkije: Meesteen betalen ong $1000-1500 pp aan smokkelaars om over land via Iran naar Turkije te komen. Dan voor $500 naar Lesbos. Kinderen mogen vaak gratis mee.
Sommige Afghanen vliegen naar Istanbul op legaal (toeristen/bezoekers) visum.
34/ Opvallend weinig (nieuwe) Syriers in de kampen op Lesbos. Aangezien iedereen weet dat de situatie hier belabberd is, lijkt het erop dat meeste Syriers in Turkije blijven omdat Syriers daar recht hebben op oa voedselbonnen en vrije gezondheidszorg.
35/ De meeste Afghanen die arriveren op Lesbos zijn Hazara's, een sjiitische minderheid die al langdurig wordt onderdrukt en opgeblazen door vooral de talilban. Echt aardige lui. Om tijd te doden spelen ze Sangrak (soort Jeu de Boules maar dan met stenen).
36/ Aangekomen op Lesbos worden migranten geregistreerd door Griekse autoriteiten. Ook vingerafdruk. Na registratie krijgen asielzoekers document dat steeds maand geldig is. Met rode tekst betekent: Je mag niet van Lesbos af. Zonder rode tekst: Je mag door naar Griekse vasteland.
37/ Iedereen op Lesbos wil zo snel mogelijk naar Griekse vasteland. Hiervandaan kan je namelijk proberen om via Macedonie, Albanie, Servie, Bosnie etc naar WEuropa te komen. Bijna iedereen die ik sprak wil naar Duitsland. Gemiddeld zitten mensen op Lesbos half tot anderhalf jaar.
37/ Tijdens hun verblijf op Lesbos is 't voor asielzoekers wachten, wachten en nogeens wachten. In lange voedselrijen wachten op eten, wachten op afspraak met autoriteiten om papieren te krijgen etc. Asielzoekers zitten godganse dag op hun telefoon te kijken - 't zijn net mensen.
38/ Voor asielzoekers die geen huis/adres hebben is mobieltje belangrijkste bezit. Via facebook checken op welke eilanden je beste kans maakt? Wat zijn de smokkelroutes?Whatsapp voor contact met fam thuis. Apps met hoe de golven zijn. etc. Of gewoon beetje surfen tegen verveling.
39/ Ik zie in de comments dat sommige tweeps eindeloos doorzeuren over "dure telefoons" die asielzoekers bij zich dragen. Das heel relatief. Meeste telefoons zijn 2ehands. En vergeleken met budget voor hele reis (tussen 1500 tot 4000 usd pp) zijn kosten aanschaf telefoon klein).
40/ Nog vergeten te melden dat de lokatie- en map-feautres op telefoons natuurlijk ook superbelangrijk zijn voor asielzoekers. Voordat mensen op Lesbos arriveren hebben ze er vaak al duizenden kilometers lange reis opzitten met smokkelaars in Afghanistan, Iran, Turkije. etc.
41/ Met de schamele 90 euros die elke asielzoeker per maand krijgt van de EU/VN wordt veelal een Griekse simkaart gekocht, inclusief internet bundle (kost ong 10 euro). Sommigen weten van die 90 euro nog bv 30 euro p/m te sparen en op te sturen naar achterblijvers thuis.
42/ Griekse politie heeft Arabisch sprekende "stillen" in het kamp rondlopen, die checken of er zich religieus radicale elementen bevinden in de kampen. Vage geruchten over aanwezigheid ISIS op Lesbos, maar ik heb geen concrete aanwijzingen gezien dat dit ook echt zo is.
43/ Lokale Griekse bevolking op Lesbos vindt het allemaal maar klote. Sinds 2015, zo vertelden Grieken, zijn inkomsten van bv hotels, restaurants etc gekelderd omdat bezoekers wegblijven aangezien toeristen geen zin hebben om geconfronteerd te worden met asielzoekers.
44/ Tenslotte, situatie op Lesbos is belabberd (zeker in Olive Grove kamp) en Europa onwaardig. Maar mensen gaan er niet dood of zo, al houdt het ook niet over. EU wil overduidelijk situatie bewust niet verbeteren om geen extra asielzoekers naar Griekse eilanden aan te trekken.
45/ Ok mensen, dank voor aandacht en vragen. Hoop dat alles beetje aan bod kwam.

Dit lange Lesbos-draadje kunt u via twitter teruglezen maar ook hieronder via threadreader. Heel overzichtelijk en 't lijkt dan net 'n longread.

Groet vanaf Lesbos. #twexit

threadreaderapp.com/thread/1077276…
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Harald Doornbos
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!