Goed nieuws ivm milder verloop #Covid_19 bij jonge #kinderen en mogelijke strategieën om ervoor te zorgen dat scholen #veilig open kunnen blijven!
Bij gebrek aan informatie moest men bij #scholen uitgaan van een volledige begrenzing, ook wegens gevaar (zoals in de rest van de maatschappij) voor multiplicatie van het virus, dat het virus de pan uit rijst.
Men moest de incidentie dus laag houden en meticuleus controleren, maar dat kan men nu een beetje loslaten. Ouders, broers en zussen zijn immers beter beschermd door vaccinatie.
Binnen dit klimaat moet nu in #scholen gemanaged worden. Een veiligere schoolomgeving organiseren kán, zeker omdat 12-17j zich kunnen laten vaccineren (wat uiteindelijk ook weer een positieve invloed heeft op de volledige vaccinatiegraad). @SDicht
Goed nieuws! Er is nu ook wetenschappelijk bewijs (o.a. Studie in Heidelberg en aan de Charité) waarom de COVID-19 infectie bij #kinderen milder verloopt:
#kinderen hebben namelijk een sterkere en snellere immuunafweer (De oorzaak ligt bij de “pattern record mission receptoren”, dus de patroonherkenning-receptoren in het interferonsysteem MDA-5).
Prof. @IsabelleMeyts u bent specialiste in dit vakgebied. Correct verwoord?
Men kan nu dus ook een beperkt infectieniveau in #scholen toelaten en hoeft niet meer dogmatisch te proberen om élke besmetting te verhinderen.
Men moet ervoor zorgen dat #scholen de winter doorkomen en níet gesloten moeten worden, door de leeromgeving te beschermen mét maatregelen (😷 in de klas, testen,…).
HÓE?
Strategie 1️⃣
Een goede methode is het nauwkeurig testen met #PCR#pooltests#lollytests.
Is de pool positief? -> meteen alle #kinderen testen en alleen de positieve kinderen in isolatie. De andere kinderen blijven les volgen en worden een paar dagen later opnieuw getest.
Strategie 2️⃣:
Alleen symptomatische #kinderen met #PCR testen. Blijkt een kind positief, dan heeft het kind met 100% zekerheid, ondanks maatregelen, al andere kinderen in de klas besmet, want #Delta is nu eenmaal veel besmettelijker.
En slechts 20-30% zal symptomen krijgen.
In dit scenario moeten klassen dus in korte quarantaine (5d).
“We willen niet alle besmettingen zien, alleen díe met symptomen” = compromis tussen wetenschap en politiek.
Strategie 3️⃣:
Alleen symptomatisch testen met #AGtests. Nadeel: positieve AG-tests moeten altijd nog bevestigd worden met #PCR en dat is tijdverlies. Een cluster moet ASAP aangepakt worden. #PCR#pooltest geniet duidelijk de voorkeur. Bovendien detecteren ze vroeger!
Het is niet oké om #LongCovid niet te erkennen, want er is ondertussen wetenschappelijk bewijs voor.
Hoe komen deze studies tot stand? Een kritische noot bij de Zwitserse studie met controlegroep. Studie onder 🏥kinderen en die hebben nu eenmaal chronische ziekten. Het percentage kinderen met chronische ziekten is daar ongeveer dubbel zo hoog. Ook het percentage van #LongCovid.
Maar als men naar de symptoomdefinitie kijkt, ziet men dat er nauwelijks een afgrenzing is tussen de symptomen van LongCovid en de symptomen van chronische ziekte. LongCovid vervaagt op de achtergrond bij symptomen van een chronische ziekte.
Wat stellen we nu eigenlijk in vraag?
1.Of niet-besmette kinderen precies zulke symptomen hebben?
2.Of dat besmette kinderen dezelfde symptomen hebben?
Eens men heeft erkend dat men uit deze analyse maar amper iets kan afleiden, kan men de data dieper gaan analyseren en dan ziet men dat de niet-chronisch zieke kinderen apart werden beoordeeld.
Als men dan een preciezere definitie van #LongCovid betracht, bijvoorbeeld „het zijn meerdere symptomen gecombineerd“, dan pas kan men écht zeggen „het is niet alleen concentratiestoornissen en vermoeidheid, (die elke kind wel eens heeft gehad).
Als men dit beeld wat scherper definieert met een combinatie van symptomen, dan zijn er in de groep van besmette kinderen ongeveer 3x zóveel kinderen die deze symptomen hebben. En dat is statistisch hoog-significant.
De significatie-test moet men zélf gaan berekenen, want die staat niet eens in de paper. Ik vraag me soms toch af hoe precies zulke papers precies worden beoordeeld alvorens men met grote statements in de media komt.
Het medische tijdschrift The Lancet publiceerde onlangs een stellingname van deskundigen die erop wijzen dat het aanvaarden van massale infecties in onderwijsinstellingen om verschillende redenen géén optie is.
Onze mediaviroloog @vanranstmarc zei:“Bij lagere school kinderen ga je ook (veilig) natuurlijke immuniteit verwerven door natuurlijke infectie”. Dit terwijl collega’s uit andere landen het absolute tegendeel beweren? @MichiWagner4@c_drosten@EckerleIsabella @mdradvies
Gezien de overdracht van SARS-CoV-2 via aërosolen heeft het vanuit wetenschappelijk oogpunt weinig zin om bij een positief getest schoolkind een onderscheid te maken tussen kinderen die naast elkaar zitten en kinderen die verder weg zitten wat de quarantaine betreft. @VrijeCLB
Bovendien hebben wij in de zgn “gorgelstudie” geen significante verschillen in de frequentie van infecties tussen leerlingen van de lagere school en oudere leerlingen geconstateerd. Daarom moeten zij in quarantaineregelingen gelijk worden behandeld, aldus @MichiWagner4
‼️Massabesmetting v #kinderen: dat kun je niet maken‼️
…al was het maar uit VOORZORGSBEGINSEL. […]
In principe hebben we zekerheid nodig ivm wetenschappelijke data om de kinderen over te geven aan infectie en die data zijn er nog niet. 👉🏼Massabesmetting is dus uitgesloten.
#Kinderen hebben #school nodig. Hoe kunnen ze beschermd worden?
We moeten een manier vinden om scholen te laten functioneren, die niet leidt tot een exponentiële toename van het aantal besmettingen in deze onbeschermde leeftijdsgroep, … @c_drosten@ProfHGoossens@MichiWagner4
De recente officiële stellingname vd #DFG (Deutsche Forschungsgemeinschaft) benadrukt dat het nalatig is om in het #onderwijs uitsluitend op #ventilatie met open ramen te vertrouwen (#verluchting). @BenWeyts