Profile picture
, 22 tweets, 6 min read Read on Twitter
In NRC pleit @martijnkatan voor 5-6 kerncentrales naar Frans model om alle Nederlandse elektriciteit op te wekken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
@martijnkatan Het sommetje van @martijnkatan klopt volgens mij: 5 kerncentrales van 3200 MW leveren bij 8000 draaiuren per jaar in totaal 128 miljard kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar en het Nederlandse verbruik is ongeveer 120 miljard kWh.
Vijf kerncentrales met een totaal vermogen van 16.000 MW kunnen overigens niet voorzien in de piekvraag in NL van bijna 19.000 MW, dus daar zou een aanvullende voorziening voor nodig zijn.
De grote vraag is vooral hoe je nieuwe kerncentrales gerealiseerd krijgt. De Britse overheid heeft al 13 jaar stevig beleid om nieuwe kerncentrales te realiseren. Het heeft tot nu toe nog maar voor één nieuwe kerncentrale een investeringsbeslissing opgeleverd.
Die nieuwe Britse kerncentrale 'Hinkley Point C' wordt gebouwd naar Frans model (EPR) met 2 kernreactoren met een gezamenlijk vermogen van 3200 MW. De overheidssubsidie daarvoor gaat volgens schatting v/d Britse Rekenkamer 35 miljard euro kosten nao.org.uk/press-release/…
De plannen voor 3 andere nieuwe kerncentrales in Groot-Brittannië zijn afgeblazen ondanks beschikbaarheid van forse subsidies:
- Toshiba stopte met de plannen voor een nieuwe kerncentrale in de buurt van Sellafield vanwege te hoge kosten.
- Hitachi besloot geen nieuwe kerncentrale in Wales te gaan bouwen en stopte ook de plannen in Oldbury. Het bedrijf kon geen overeenstemming bereiken met de Britse overheid over de financiering. Hitachi moest daardoor meer dan 2 miljard euro afschrijven.
Voor de nieuwe kerncentrale in Wales wilde de overheid alle leningen verschaffen en 1/3e van het eigen vermogen. De overheid garandeerde een stroomprijs van 8,5 eurocent per kWh. Dat bleek niet voldoende.
Meer steun wilde de Britse regering niet betalen niet geven voor de nieuwe kerncentrale, mede vanwege de dalende kosten van alternatieven, aldus staatssecretaris Clark gov.uk/government/spe…
In Finland wordt ook een nieuwe kerncentrale van Frans model (EPR) gebouwd. De start daarvan is inmiddels ruim 10 jaar vertraagd en de kosten sterk opgelopen reuters.com/article/us-fin…
In Frankrijk is één nieuwe kerncentrale in aanbouw (in Flammanville). Bij de start van de bouw in 2007 was de bedoeling de centrale in 2012 in gebruik te nemen. Dat is inmiddels 2020 geworden. De kosten zijn in de tussentijd drie keer zo hoog geworden reuters.com/article/us-edf…
Het realiseren van ‘vijf kerncentrales naar Frans model’ klinkt dus tamelijk eenvoudig, maar is in werkelijkheid een grote uitdaging die veel tijd en veel subsidie zal vergen.
De ervaringen in de VS zijn de afgelopen jaren helaas niet veel beter. De bouw van een kerncentrale in South Carolina -die al voor 40% af was- werd in 2017 gestopt vanwege de grote kostenoverschrijdingen en vertraging nytimes.com/2017/07/31/cli…
In de VS is nu nog maar 1 kerncentrale in aanbouw. De planning was dat deze 2 reactoren in 2016/17 stroom zouden gaan leveren en $14 mld zouden kosten. Dat wordt niet eerder dan 2021/22 en de totale kosten lopen op tot $23 mld of meer nytimes.com/2017/12/21/cli…
Volgens experts worden de hoge kosten onder andere veroorzaakt doordat in het Westen lange tijd geen nieuwe kerncentrales gebouwd zijn. Bovendien gaat het om nieuwe reactorontwerpen gaat die geplaagd worden door zogenaamde ‘First of a Kind’ problemen.
De kosten van nieuwe kerncentrales zijn in onder andere China, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten veel lager. Volgens MIT doordat er daar meer nieuwe kerncentrales gebouwd worden en door lager arbeidskosten jaspervis.wordpress.com/2018/12/03/wat…
Ik denk dat we ook naar kernenergie moeten blijven kijken als een van de componenten in mix om de CO2-uitstoot drastisch te reduceren. In Nederland is het echter onwaarschijnlijk dat we vóór 2030 een nieuwe kerncentrale kunnen realiseren.
Het lukt Westerse kernmachten als de VS, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk niet of nauwelijks om nieuwe kerncentrales te bouwen. Het is in mijn ogen daarom onwaarschijnlijk dat we Nederland op afzienbare termijn op kernenergie kunnen laten draaien.
Ik heb in dit draadje gebruik gemaakt van het artikel dat ik enige tijd geleden schreef voor @Energeia_Nieuws /Trilemma jaspervis.wordpress.com/2019/02/27/nie…
Overigens stelt @martijnkatan (terecht) dat alleen zon en wind niet zo maar alle energie kunnen leveren voor vervoer, verwarming en industrie, maar zijn suggestie voor 6 kerncentrales gaat alleen over elektriciteit en auto’s en niet over verwarming, transport en industrie.
Mijn conclusie: er is in de energietransitie niet één gouden oplossing. We zullen een mix van verschillende maatregelen nodig hebben.
Excuus, ik vergat in de eerste tweet van dit draadje de link naar het stuk van @martijnkatan
Hierbij alsnog: nrc.nl/nieuws/2019/05…
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Jasper Vis
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!