, 23 tweets, 5 min read
Tilbringer eftermiddagen til ph.d.forsvar med Mikkel Hjort @mikkelsimonsen, som forsvarer sin afhandling om designprocesser i grundskolen (K-12). #skolechat #artsaudk @AarhusUni
Et vigtigt aspekt i Mikkels forskning handler om lærerens rolle i designprocesser. Generelt, siger han, har lærere svært ved at engagere sig med (ved siden af) elevernes arbejde, men er typisk bagved eller foran eleven, dvs overlader elev til sig selv eller vurderer deres produkt
Samtidig viser hans forskning, at elever (og lærere for den sags skyld), ofte springer direkte til løsninger, i stedet for at engagere sig i undersøgelser (som forstås som et vigtigt element af design-tankegangen)
Efter Mikkels fremlægning af de overordnede aspekter af afhandlingen, har første opponent, @MikalaHansboel ordet. Hun starter med at minde os om, at der er tale om et meget omfattende og nytænkende stykke arbejde.
Særligt lægger hun vægt på afhandlingens fokus på læreren som den helt afgørende og definerende faktor i maker- og designprocesser i skolen.
Efter at have opsummeret afhandlingens mange betydelige bidrag, stiller @MikalaHansboel spørgsmålet HVORFOR netop design thinking er svaret på... Ja, hvilken udfordring i det danske skolesystem. #skolechat
Det handler om, siger Mikkel, at forholde sig til, hvordan elever kan blive bedre til at engagere sig i komplekse ('wicked') problemstillinger. Her trækkes tråde til generelle overvejelser vedr. dannelse og medborgerskab
Det, at forstå, hvordan man selv kan designe, er et godt udgangspunkt for at forstå, hvordan andre designer den verden, vi lever i, siger Mikkel

Den form for argumenter (og flere endnu) kan med fordel trækkes endnu tydeligere frem, siger Mikala.
Næste spørgsmål handler om, hvordan maker spaces og fab labs passer ind i skolen som sådan. Hvordan er relationen mellem forskningsinitierede designinterventioner og skolens dagligdag?
- Det kommer meget an på læreren, lyder svaret, men har ikke været specifikt i fokus
Mikala H spørger til metode - om feltstudier og interventioner 'in the wild'? Kan du sige noget mere om det, ellers har jeg andre spørgsmål?
Jeg kan sige mere om hvad som helst heri, siger Mikkel...
Har vi en epistemologisk udfordring i skolen? spørger Mikala. Kun ganske få elever indtager en designposition, hvor de tænker dybere eller videre end til en rent teknisk løsning på et problem (viser en af Mikkels undersøgelser).
Ja, der er noget med vores opfattelse af >
kreativitet og hvilken form for kreativitet, der rent faktisk er plads til i skolen. Hvis man er vant til at skulle finde det 'rigtige' svar, understøttes en teknisk rationalitet. Hyppig brug af test kan have betydning for det.
Men har vi overhovedet tid (og plads) til at tænke på denne måde, i skolen såvel som i læreruddannelsen, spørger Mikala, og indtager for en kort stund rollen som undervisningsminister. Hvad ville du sige til hende, spørger hun.
Det er nødvendigt at vi tager dette alvorligt, for eksempel gennem teknologiforståelse. Men det er meget vanskeligt i praksis, fordi kun få lærere har kompetencer til at arbejde på denne, designinspirerede måde, siger Mikkel.
Næste opponent er Anja Zeising fra @UniBremen. Diskussionen handler om skolen som økosystem, og relationen mellem det og forskeren, der både gerne vil vide noget og ændre på noget.
Zeising spørger til relationen mellem 'maker'-tankegangen og design-tankegangen. Kunne det samme opnås med andre metoder?

Der tænkes...
Det kan ikke tænkes uden om den materialitet, der er i fokus (og i Mikkels forskning er det digitale redskaber), men man kunne godt forestille sig relateret til andre fag, fx håndværksfag. Men så mistes smh m den digitale myndiggørelse, siger Mikkel.
Sidste opponent er @peterdalsgaard, manden der altid er fornuftens kritiske stemme ifht teknologi. Han bruger lige de første minutter på at forsøge at iføre sig et mikrofon-headset. Trial and error. Det lykkedes til sidst, og han er klar til at dykke ned i nogle detaljer.
Første (mindre !?) detalje: hvad er design literacy og hvad er det ikke?
Design literacy er ikke de kompetencer en professionel designer har, men den forståelse, som vi alle har brug for for at forstå de designprocesser, der præger vores samfund og hverdagsliv.
Næste spm følger op: hvordan konstaterer eller måler man design literacy?
I afhandlingen opererer Mikkel med et begreb for "stance towards inquiry" som et mål for, om elever er orienterede mod andet end den tekniske rationalitet.
Det er en metakognitiv kompetence, som også er svær at tilegne sig for universitetsstuderende, siger Peter D.
Og hermed slutter live-tweetningen. Jeg kan desværre ikke være med til at fejre Mikkel, for jeg skal til Vojens og holde oplæg for en masse dagtilbudsfolk. Over and out...
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Stine Liv Johansen

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!