, 61 tweets, 20 min read
My Authors
Read all threads
Befinner mig på Ramses station. Ska ta nattåget till Luxor i budgetklass. Det ska bli ett äventyr. 😬Får se hur Egypt Rail står mot SJ när det gäller punktlighet.
Tre minuter efter planerad avgång får anses vara ok. Försäljarna här har en intressant teknik för övrigt. De passerar och lägger varan i ditt knä. Sen tar de en vända tillbaka och du betalar om du är intresserad.
God morgon. Nu förstår jag vad Nilen betyder för Egypten.
Tåget lunkar på i långsam takt. Inga utannonseringar om förseningar. Ändå är vi två timmar försenade. Folk verkar helt ok med det. Ingen stressar. I ett land där kungliga dynastierna sträcker sig över tretusen år och floden det enda förutsägbara kanske man lärt sig hantera det.
Både grekerna och romarna försökte spåra Nilens källa men misslyckades. De avbildade floden som ett mystiskt gudaväsen. Grekerna gav den namnet Aigyptos som senare blev namn på landet. Det dröjde ända tills 1800-talet innan man lyckades spåra dess källa till Victoriasjön.
Kvällshimmel över Luxor. På bilden templet som uppfördes av farao Amenhotep III (1390–1352 f.kr.) och byggdes ut av Ramses II (1279–1213 f.kr). Alexander den store påstod sig ha blivit krönt här men det ska ha visat sig vara en skröna.
I hela mitt liv har jag väntat på det här ögonblicket. Idag besökte jag Konungarnas dal. Gravplats för faraoner som regerade i Egypten mellan 18:e och 20:e dynastin (1539-1075 f.kr.). Här låg 63 av Ramses II:s 90 barn begravda och... Tutankhamon! Gåshud deluxe!
Här stod Lord Carnarvon den 26 november 1922 och frågade sin kollega arkeologen Howard Carter vid ingången till Tutankhamons gravkammare: ”Can you see anything?” Denne svarade med de berömda orden: ”Yes, wonderful things!”
Som ung slukade jag allt jag kom över som handlade om det forna Egypten. Och Carters utgrävningar var rena äventyret. Jag läste om Schliemanns utgrävningar vid Troja och Mykene. Jag var fast övertygad om att jobba inom det arkeologiska fältet. Det var det jag brann för.
Här i kammaren ligger pojkfaraon som blott var elva när han tillträdde tronen. Han dog 19 år gammal. Tillsammans med sin halvsyster fick de två dödfödda döttrar, som också mumifierades. Länge har det spekulerats om han blev mördad. Intrigerna och maktlystnaden var stor i hovet.
Det tål att nämnas hur gravkammaren hittades. Efter mer fyra års grävande i dalen såg Carter med besvikelse på avsaknaden av resultat. En dag snubblade expeditionens vattenpojke på en sten. En sten som visade sig leda ner till gravkammaren.
Den 10 kg tunga guldmasken som Tutankhamon är känd för såg jag häromdan på muséet i Kairo. Fotografering var inte tillåten. Ursäkta suddigt smygfoto.
God jul från Hatshepsuts tempel. Hoppas ni får ett trevligt firande med nära och kära. 🎅🏿
Äter julbord på McDonalds. Eftersom jag är hungrig så äter jag för tre. Donken här är i Luxor är billigt men de har hopplöst svårt att servera varma burgare. Precis som i Kairo.
Firade jul vid Tempelstaden i Karnak idag. Centrum för Amonkulten. Ett av forntidens mäktigaste byggnadsverk. En av de mäktigaste platser jag besökt. Detta är ett underverk utfört av människan.
Jag färdades till templet med en båttur på Nilen. Har man läst Döden på Nilen så gör man bäst i att välja bort kryssningsfartyg. Det ni hör i bakgrunden är lokal poesi från området.
Ljudupptagning med Zoom H5.
Dags för morgontåget söderut till Assuan. En av de torraste bebodda platserna på jorden och det fornegyptiska rikets södra gräns.
Jag har inte skrivit så mycket om lokalbefolkningen här. De flesta jag pratat med är nöjda med Al-Sisis styre och är kritiska till Muslimska brödraskapet. En båtägare sa att brödraskapets fundamentalistiska styre riskerade att hota landets viktigaste näring, turismen.
Att man inte har yttrandefrihet av samma snitt som i Väst verkar inte vara så stort bekymmer. Den höga arbetslösheten skyller man på att turisterna lämnade pga revolutionen 2011. Även om många nu börjat hitta tillbaka.
Egypten är ett mycket fattigt land. Fattigare än jag trodde. Befolkningen är mycket stor, nästan 100 miljoner. Men 95 procent av befolkningen är samlad till Nildeltat.
En annan sak som slår mig är hur dålig engelska många pratar. Jag får ofta förklara mig på babbeengelska yani.
Ytterligare en iakttagelse. ALLA män röker här. ALLA MÄN. Har aldrig besökt ett land där rökningen är så utbredd. På alla kontor, tåg, taxibilar etc. Polis och statsanställda. Även om det ibland står att rökning inte är tillåten. Däremot har jag inte sett en enda kvinna röka.
De egyptiska tågens punktlighet och service får SJ och Västtågen att framstå som rena Shinkansen. Allt är förlåtet. Ok inte riktigt allt. Inte den där kalla oktoberkvällen när jag tvingades vänta i två timmar på en ersättningsbuss i Falköping. Må ni drabbas av kamellöss för den.
Har besökt Assuandammen. En av världen största vattenfördämningar. Den tog 10 år att färdigställa och Sovjet ställde upp med finansiering och 2000 ingenjörer. Dammen reglerar Nilens flöden samtidigt som de tolv generatorernas genererar upp till 2100 megawatt.
Som symbol för egyptisk-sovjetiska samarbetet står det här monumentet i närheten av dammen. Det slog mig är att monumentet knappt är 50 år gammalt men avbildningarna inte ens i närheten av det skick som vissa av faraonernas 3500 år gamla byggnationer. Vi är myror i jämförelse.
Jämför själva. Det skiljer ca 3200 år mellan de båda avbildningarna. Sovjetisk ingenjörsmannaskap i all ära . Jag tar ödmjukt av mig kepsen för farao Merneptah.
Apropå Merneptah. Jag besökte hans grav i Konungarnas dal. En av de allra största och mest magnifika. Merneptah är den farao som vissa bibelforskare menar är den farao som omnämns i Andra Moseboken.
Apropå något helt annat. Vanligaste bilen i Assuan är denna Peugot. En sjusitsig kombi! Jag kände motorn direkt under fötterna. Som om jag satt på den. Notera pinnen som stödstång för bakluckan LOL!
Jag trodde jag hade hittat till Gudrun Sjödéns kök. Men det var en nubisk restaurang. Nubisk mat är mycket bättre än den i Kairo. ”För att vi lagar den med hjärta och själ” säger ägaren.
Kocken är för övrigt en riktig lirare. Dansar medan han grillar.
Nubiska toner för den intresserade. Nubier är ett ökenfolk utspridda över Egypten, Sudan och Eritrea. I forntiden så hade de ett eget rike vid namn Kush. Jag är osäker på stränginstrumentet men det ser ut som qorah som finns i Västafrika. Någon kanske vet?
Nu bär det av ut i öken i riktning mot Sudan i en hostig Peugot. Spenderade natten i ett flugätet rum så jag har sovit dåligt och har lock för öronen. Kanske har jag drabbats av Faraos förbannelse. Inte alls skönt. Desto skönare att känna ökenhettan.
Välkomna till Abu Simbel. Här finns två imponerande tempel som farao Ramses II lät uppföra på 1200-talet fkr för dyrkan av gudarna Amon, Ra-Horakhty och Ptah. I modern tid har ett gäng svenska ingenjörer spelat en avgörande roll för templens överlevnad. Mer om det strax.
Låt oss först spana in statyernas gigantiska storlek. Det tog 20 år att bygga templet. Här sitter avbildningar av Ramses och spanar ut mot rikets yttersta gräns. Som för att markera mot främmande fientliga folk vilka makter man hade att göra med.
Medan jag stod med blicken mot de enorma statyerna kom jag plötsligt att tänka på en scen från ett av min barndoms finaste filmögonblick. Från Jason and the Argonauts när bronsstatyn föreställande jätten Talos vaknar till liv.
Filmen är för övrigt filmteknikens absoluta peak när det kommer till stop-motionteknik. Mannen bakom är Ray Harryhausen och var den som bemästrade tekniken framför andra. Filmen är mycket sevärd än idag. Kanske den bästa på grekisk mytologi. Ställer Brad Pitt och Troja i skamvrån
Hur kom jag in på stop-motionteknik? Nog svamlat. Här har ni en tur in i templet!
Här finns bland annat fantastiska avbildningar på fältslag. Farao i sin stridsvagn som kuvar fiender.
Det gick brutalt till. Ingen pardon.
När man på 1960-talet byggde Assuandammen bildades Nassersjön. En gigantisk sjö som även rinner in till Sudan. Problemet var att sjön riskerade att översvämma tempelkomplexet. Egypten vände sig till UNESCO som samlade arkeologer och experter från hela världen. Inklusive Sverige.
Ingenjörer från Vattenbyggnadsbyrån (nuvarande Sweco) föreslog att man helt enkelt skylla flytta på hela templet genom att såga det i block. Det var ett vågat förslag men det lyckades. Jag kan säga att för ett otränat öga är det inget som indikerar att det sågats isär.
Om man kommer hit i gryningen den 22 september eller den 22 februari (lite osäker på datumet) så når soluppgångens stålar hela vägen till templet innersta kammare. 😍
En reflektion efter alla resor. Ett sätt att ta reda på hur utvecklat ett land är, är genom att titta på hur smidigt kontrollerna på flygplatsen fungerar. På flygplatsen Kabul räknade jag till åtta kontroller. Här i Egypten tidskrävande extra kontroller som skapar långa köer.
Så när kön är lång hinner tid förflyta så att en avgång börjar närma sig. Då ska alla passagerare till det planet gå före i kön. Det skapar förtjockning i systemet. Sen ska man göra samma med nästa grupp vars avgång närmar sig. Detta har man hopplöst svårt med i vissa länder.
Apropå grindsamhällen. Här i Kairo hymlar man inte i med det i marknadsföring av bostäder.
Bob Marley och Gud.
Dags för morgontåget till Alexandria!
Befinner mig i Alexandria. Egyptens före detta huvudstad och landets port mot Medelhavet. Här stod en gång i tiden fyrtornet vid Faros, ett av världens sju underverk och den antika världens största bibliotek.
Staden grundades av Alexander den Store på 300-talet före Kristus. Det är bara en av de ca 70 städer som Alexander grundade och namngav efter sig själv. Kandahar i Afghanistan kallades under antiken för Alexandria Arachosia.
Under antiken var Alexandria centrum för vetande och lärdom. Biblioteket brändes ner och det är oklart exakt när och hur det brann ner. Eller vem som låg bakom. En av teorierna är att kristna fanatiker låg bakom. Den teorin skildras bland annat i Hollywoodfilmen Agora.
För ett antal år sedan beslutade egyptiska myndigheter att återuppbygga biblioteket. Pengar samlades ihop och en norsk arkitektstudio vann tävlingen med sitt bidrag. År 2003 stod Bibliotheca Alexandrina färdigt. Det är ett praktbygge och väl värt ett besök.
Det finns en stark svensk prägel på biblioteket. Familjerna Rausing och Söderberg har finansierat. Här finns bla Nobel-sektionen med ett museum tillägnat Alfred Nobel. Den sektionen är bara öppen för VIP och mitt viftande med svenskt pass i ansiktet på vakterna var förgäves 🥴
Om ni undrar vad det där är för något så är det den mörka brokaden som täcker Kaba i Mecka och som byts ut en gång om året.
Denna specifika som hänger på biblioteket i Alexandria är från 1828.
Här finns en hyllning till Gutenberg och boktryckarkonsten. Mängder med gamla tryckmaskiner.
Men också en fåtölj för den bokfrälste.
Ibsen skymtar till bland Shakespeare och många andra.
Hon säger att på biblioteket råder strikt tysthetsnorm.
Jag glömde ta bild på skyltarna men det står tydligt att varje mobiltelefon som ringer bestraffas med 10 egyptiska pund. Jag hörde inte en enda.
Om ni undrar vad detta är så är det datorer tillhörande @internetarchive
I Alexandria fanns också det som kallas Kleopatras nålar. Tre enorma obelisker. De stod från början i Heliopolis men flyttades till Alexandria av kejsar Tiberius. På 1800-talet bortfördes de ut ur landet. En står i Paris, en i London och en i New York.
Den i New York såg jag tidigare i höstas. Den står utanför Metropolitan Museum of Modern Art i Central Park.
Apropå något helt annat. Såg denna bilen idag. Vad är det för något? Verkar inhemsk?
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Hamid

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!