Ovum lalat ni akan bergerak dari ovari dan tunggu sperma datang. Setiap kali selepas mating, sperma yang baru akan datang dan tendang keluar sperma yang lama, yang masih ada dikeliling.
1- Sperma berenang dah macam Game Olympic
Sebenarnya tak betul. Ada 3 jenis pergerakan sperma. Pertama yang jenis bergerak straight ke depan. Kedua bergerak dalam apa jua keadaan kecuali ke hadapan. Ketiga tak bergerak langsung.
Belum ditemui perkaitan ini. Kadang-kadang pekat tu sebab sperm banyak sangat atau sperm tu banyak yang abnormal. Walaupun banyak, mereka tetap perlukan sistem reproduksi wanita untuk membantu mereka nanti.
Tak semesti. Ia bergantung pada tempat di mana sperma tu landing. Kalau dalam vagina boleh up to 5 days. Tapi kalau atas lantai kejap je laa.
Tak jugak. Lepas ejakulasi, sperm akan ada yang attach dekat fallopian tube atau duduk dalam crypt hingga fertilization.
Sebenarnya kajian 2016 ada menunjukkan perbezaan yang tidak ketara antara orang yang pakai boxer dan briefs.
Kajian pada 2018 menunjukkan orang pakai boxers ada 17 percent lebih sperm berbanding yg pakai briefs.
Kebanyakan sperm tak mampu ke telur atas berbagai sebab. Sebenarnya 40 peratus sperma anda yang boleh bergerak tu dah dikira ok. 40% tu pun tak semua juga akan ke ovum.
Makin banyak sperma, makin baik kandungan nanti.
Ada satu keadaan di mana sperm banyak dan meningkatkan risiko untuk ovum itu disenyawakan lebih dari satu sperma. Kita panggil keadaan ini sebagai polyspermy.