Den vanligaste är den om att kvinnor jobbar gratis efter ett visst klockslag (jämfört med männen).
"Kvinnors heltidslöner är i genomsnitt 10,7 procent lägre än mäns. [...] Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.09 varje dag, medan män får betalt för hela sin arbetsdag."
aftonbladet.se/debatt/a/70wrW…
Det betyder att man tar alla män och alla kvinnor och beräknar deras genomsnittslöner.
Man bryr sig alltså inte om vad de jobbar med. En läkare jämförs med undersköterska.
När kvinnor och män har olika yrken, fler kvinnor är undersköterskor exempelvis, så resulterar det i att också den genomsnittliga lönen för kvinnor blir lägre.
Här är ett räkneexempel:
metodguiden.se/unvariate-fall…
Att ignorera alla andra faktorer när man analyserar löneskillnader, utom just kön, kommer att styra resultatet mot en given riktning (se confounding).
sv.wikipedia.org/wiki/Confoundi…
T ex diskriminering, olika val eller löneförhandlingsstrategier. Det finns studier som talar för båda dessa förklaringarna, men annat kan också ha förbisetts.
– Statistik om löneskillnader mellan män och kvinnor som presenteras i medierna tar sällan hänsyn till yrke, utbildning eller sektor, vilket också kan påverka lönen. Ibland tas inte ens arbetstid med!!
Konträrt argument:
Ungdomar tjänar betydligt mindre än de som strax ska pensioneras. Innebär det att unga lönediskrimineras? Nej, de saknar ofta erfarenhet och utbildning.
scb.se/hitta-statisti…
Jag kollade därför i SCB:s statistikdatabas efter arbetstimmar (är det jämförbart med erfarenhet egentligen?) uppdelat på kön.
statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/S…
Kvinnor 54,1 timmar per månad.
Enkelt och snabbt, men tar givetvis inte hänsyn till säsongsvariation eller förändringar över tid etc. etc.
En del tycker om att utbilda sig, andra inte. Vissa är tvungna, etc. Jag har enbart fokuserat på påståendet om löneskillnaden.
Men därav följer inte att de som tar denna vägen skulle vara bättre människor än de som inte tog den vägen. Vad folk tycker är bra är upp till de själva att avgöra, inte mig.
(1) handlar om etik, vad alla bör göra i samhället.
(2) är av formen "om jag vill P, så bör jag göra Q". Detta är instrumentellt, säger inget om P är bra eller dåligt etc.