1- Son günlerde yaşanan düşüşlerde ve özellikle dünkü düşüşte, yorumlarda şöyle tweetler gördüm: “Bu düşüş fırsat” , “Mallarımı aldım çekildim kenara” , “Borsada alacaksın unutacaksın abi” vs şeklinde.
2- Biliyorsunuz son dönemde pandeminin de etkisiyle bazı hisseler olması gereken değerlerinin çok üzerine çıktı. Piyasa değeri defter değerlerinin 10-20 katına çıkan hisseler var.
3- Alacağınız şirketin piyasa değerinin defter değerine oranla kaç olduğuna, Fiyat/kazanç oranına vs gibi bakarak temel analizlerini yapmadan, sırf birileri söylüyor diye hisse alır beklerim der misiniz?
4- Şirketin aslında olması gereken fiyatı kaç? Şuan ucuz mu pahalı mı diye hiç düşündünüz mü? Araştırma yaptınız mı?
5- Peki gerekli araştırmayı yapmadan, bu düşüşte size alım fırsatıymış gibi görünen yer ya aşağıdaki yerse?
6- Eğer burdan malı alıp da beklerim dediyseniz ve stop olmamak gibi bir hataya düştüyseniz, bakalım devamında neler olmuş.
7- Ya da fırsat dediğiniz yer aşağıdaki yerse?
8- Burdan alsanız devamında neler olmuş görelim.
9- Ya peki buraysa? Ve hissenin en tepedeki fiyatını görüp de size ilk bakışta hisse ucuz gibi gelse ve alım yapsanız?
10- Bunun da devamı aşağıdaki gibi.
11- Peki şirket çok kaliteli olsa, evladiyelik bir şirket deseniz, yine de her fiyattan alır mıydınız? Alırım diyorsanız size Aselasanı hatırlatırım. Aselsan da tam yatırım yapmalık ve evladiyelik bir şirket. O zamanki grafiği aşağıdaki gibi.
12-Ancak #ASELS 45 TL fiyatlara geldiğinde, Fiyat/kazanç oranı 40 lara, Piyasa Değeri/Defter değeri oranı 10 katına çıkmıştı. Yani bu ne demek? Fiyat/kazanç oranından giderek kısaca anlatiyim.
13- Bir şirket satın alınmak istendiğinde, genelde şirketin yıllık kazancının 10 katı fiyat biçilir. Eğer bu şirket çok kaliteli ve büyüme potansiyeli varsa, yani ilerde karlılığının artacağı düşünülüyorsa bu oran 15-16 katına kadar çıkabilir.
14- 40 F/K oranı olan bir şirketi almak istiyorsanız, bu şirketin karlarını kısa sürede 3 katına çıkartacağını düşünüyor olmanız gerek. Bu da genel koşullarda pek mümkün değil.
Peki karlılığın bu kadar artması mümkün değilse ne olur? Fiyat olması gereken seviyeye iner.
15-Yani diyeceğim o ki, Aselsan bile, o fiyatlarda pahalıydı. Ve o dönemde birçok yatırımcı, evladiyelik şirket diyerek hissede yatırım yaptı ve şuan hala en yüksek gördüğü seviyeyi görmüş değil.
16- Beyniniz sizin en yanıltıcı rehberinizdir. Bir hissede al-sat yapıp kazandınız, ve bunu 2-3 defa tekrarladınız ve kazançlı çıktıysanız, böyle bir kazançlı hareket sonrasında beyninize “2-3 kere aldım sattım kazandım, sürekli kazanıcam” mesajını iletirsiniz.
17- Ve hisse bir miktar düştüğünde, diğer temel veya teknik gerekçelere bakma gereksinimi bile duymadan fırsat diyerek hissede alıma geçersiniz.
Unutmayın:
En kötü sistem bile, beyninizle verdiğiniz kararlardan kat be kat daha iyidir.
18- Evet Arkadaşlar, bir hisseye yatırım yapıyorsanız, yani uzun vade tutmayı düşünüyorsanız temel analize göre, yani o anki fiyatının pahalı olup olmadığına bakın, al-sat yaparak para kazanmak istiyorsanız da teknik analize göre karar verin.
19- Hissenin gördüğü en yüksek fiyata odaklanarak, hisse çok düştü, alım fırsatı diyerek alım yapmayın. İşler olur da tersine dönerse de stop olun. Belki bu düşüş uzun sürmeyecek, bir yerden geri dönüp yeni yüksekler görecek ama siz yine de temkini elden bırakmayın.
Günaydın.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.
Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.
2- Zira anlatacaklarım,borsaya yeni giren hemen hemen herkesin ilk dönemlerde yaşadıklarına benzer olsa da, bazı şeyleri erken farketmenizi sağlayacak dersler de içeriyor.
3- Son 1 yıldır yeni gelenler iyi para kazandılar ama, bu her zaman böyle gitmez. Borsa tarihinde ender görülen dönemlerden geçiyoruz. İşler tersine döner de zarar etmeye başlarsanız, emin olun zararlarınız kazançlarınızdan çok daha fazla oluyor.
1- Arkadaşlar herkese selam,
Bugün de, yine daha önce eğitim amaçlı analiz yaptığım #ALGYO hissesinde bir breakout stratejisi kullanarak nasıl bir yükseliş yakalanabilirdi ondan bahsedeceğim.
2- Tabi bu devasa yükselişi önceden tahmin edemeyiz ama bazı stratejileri kullanarak girdiğimiz hisselerin hareketlerini izleyerek, biraz da risk alarak bunu başarabiliriz.
3- Analize başlamadan önce araya bir parantez açarak, eğitim içinde kısa bir eğitim daha paylaşayım. Önceki #Algyo analizinde paylaşacaktım ama yazı dizisi çok fazla uzuyor diye bu analizde araya sıkıştırmayı daha uygun gördüm.
1- Arkadaşlar iyi akşamlar herkese,
Bu akşam kısa bir analiz yapalım dedim sizlerle. Önceki analizlere nazaran, daha yakın geçmişteki bir fiyat hareketinin nasıl yakalanabileceğini göstereceğim.
Hissemiz #FROTO
2- Bu analizde, herkesin baktığı gibi değil de, biraz farklı açıdan grafiğe bakıcaz.Bazılarının hisseyi sattığı yerde, diğerleri neden alıyor anlamaya çalışıcaz.