Sophie VM Profile picture
14 Apr, 35 tweets, 19 min read
NDR #CoronavirusUpdate Podcast 84 met @c_drosten en @KorinnaHennig.
"Niet op tests en vaccinatie rekenen!"

De #scholen waren dicht en daarom hebben we een vertragingseffect in de leeftijdscategorie van schoolgaande #kinderen. We hebben nu eenmaal goede data uit UK v rond Kerst.
We weten nu eenmaal dat het infectiegebeuren in #scholen toch een dragende, belangrijke rol meespeelt, zoals in andere leeftijdsgroepen, en twee weken pauze in #contactonderwijs zal zeker nog een effect hebben in DE.
🇩🇪 Situatie in IC is ernstig. Ongewone aantallen van mensen, waarvan redelijk wat mensen van arbeidsintensieve beademingsprocedures afhankelijk zijn. Het opnamenpercentage en het doorschuiven naar IC neemt exponentieel toe. cfr
Aanbeveling: in de documentaire "Charite Intensivstation" kan men kijken hoe het er op IC aan toe gaat. ardmediathek.de/video/charite-…

@KorinnaHennig - warm aanbevolen!
🇩🇪 Vaccinatie: Jongere mensen hebben hun leven al een jaar lang "opgegeven" voor de ouderen, dus mensen boven de 60 zouden beter niet kieskeurig zijn mbt #AstraZeneca vaccin. In sommige Bundeslaender krijgt men de keuze als men boven de 60 is. Hierdoor komt de vaccinatiesnelheid
in het gedrang en daardoor ontstaat een wachttijd die voor iedereen een negatief effect heeft. Iedereen draagt een wederzijdse verantwoordelijkheid in de maatschappij, dus ik vind het niet in orde als ouderen kieskeurig zijn. In deze leeftijdsgroep is #AstraZeneca vaccin veilig!
In UK ligt het vaccinatietempo aanzienlijk hoger, maar van groepsimmuniteit is nog lang geen sprake. Bijna de helft van de bevolking heeft daar de eerste dosis gekregen. Toch wordt er daar versoepeld. Zal dit goed gaan? Dat is een interessant gegeven.
Wij hebben hier 🇩🇪 een sterke lockdown gehad en we kunnen uit nieuwe data conclusies trekken. Er werd gemeten "hoeveel % in een leeftijdscategorie PCR positief?"In de Tweede Golf was dat 4% bij jongeren en nu is dat ongeveer 0.5%. Bij volwassenen was dat 0.2%-0.3%
Dat is dus ongeveer de helft van het percentage van kinderen, maar dat ligt ook wel een beetje daaraan dat we altijd noodopvang hebben aangeboden. De #REACT1 studie komt tot dezelfde data: 5-12jarigen zijn met 0.4% momenteel besmet. De 13-17jarigen met 0.17%.
Dat is dus minder dan de helft. Dat is interessant, want bij de jongere kinderen was er altijd meer noodopvang en er was ook een wat hogere infectieprevalentie. Bij volwassenen zitten we rond de 0.2%, dus ook weer de helft van de leeftijdsgroep die het hoogst getroffen is.
In Wales zijn de basisscholen al open, in Noord-Ierland zijn de basisscholen sinds 22 maart open en de middelbare scholen sinds 12 april. In Schotland zijn de basisscholen open en de rest wordt vanaf 19 april geopend. In Engeland zijn sinds 8 maart de scholen open.
Wat de vaccinatie betreft, houden wij 🇩🇪 ons, in ttt UK aan de vaccinatietijd tussen 2 vaccins. Nu valt de 6w afstand te respecteren. De jongere mensen worden sowieso niet gevaccineerd omdat de ouderen liever Biontech hebben, zoals ze in een aantal deelstaten de keuze hebben.
Harvard publiceerde dan men zou kunnen proberen om de afstand tussen eerste en tweede dosis zo groot mogelijk te houden, maar mogelijk ook een halvering van de dosis. Dit zou men misschien kunnen riskeren bij jongere patienten, die sowieso een beter immuunantwoord hebben. Zo zou
men de bevolking waarschijnlijk sneller immuun krijgen en dit zou de economie maanden lang ten goede komen. Dit kan men uit puur strict wetenschappelijke hoek zeggen, maar we leven in een maatschappij met verschillende interessen.
Voor wie meer gedetailleerde info wil van een echte expert in het vak, #KlausCichutek de leider van het #PaulEhrlichInstitut over #AstraZeneca, #vaccinatie en de toelatingen en aanbevelingen, kan die vinden in de #Podcast #DieIdee in de #ARDaudiothek
ardaudiothek.de/die-idee-ideen…
#AGsneltests: Is hun functie als openingsinstrument verkeerd begrepen? Of heeft men hun werking overschat? Ik denk dat de #wetenschap niets heeft over- of onderschat. Ik denk dat de #politiek het hele verhaal argumentatief doorberekent.
Mijns inziens zijn er 3 gebieden voor gebruik van #AGsneltests.
👉individueel gebruik bij symptomatische patienten. Dat is het allerbeste.
Er is nog nieuwe info die in de media nog weinig of geen aandacht krijgt. We krijgen steeds meer ervaring in de dagelijkse begeleiding van pas gediagnosticeerde patienten. We hebben patienten ih labo die zeggen: de AG-test was positief en ik wil nu een #PCRtest als bevestiging.
Of we hebben patienten met een positieve #PCR, bijvoorbeeld #leerkrachten, die ook #AGtests ter beschikking hebben. De laatste tijd hebben we steeds meer de indruk, (dat zou met de #varianten kunnen samenhangen, maar dat weet ik niet zeker) dat de vroege winst van de diagnose via
#AGsneltests niet zo groot is. Bijvoorbeeld: ik krijg vandaag symptomen. Vandaag is dus dag 0. Het is middag of namiddag en ik ga eerst naar huis, omdat mijn symptomen niet al te erg zijn. Ik ben niet in mijn haak en voel een beetje irritatie aan mijn keel.
Ik ga er eerst nog een nachtje over slapen. Morgen, op dag 1, doe ik een #AGsneltest en die is positief. Daarop kan men relatief goed vertrouwen. Als ik me op dag 0 laat testen, kan het zijn dat de test nog niet positief is. De #PCR daarentegen, zou al 2 of drie dagen eerder
positief zijn geweest. Immers, ik ben sinds gisteren en eergisteren al besmettelijk. Dat is het normale verloop. Dus, een tot twee dagen voor symptoombegin ben ik al besmettelijk. Met een #AGsneltest zou ik dus pas morgen positief zijn. Dat is mijn mening over het tijdverloop.
Onze hoop was nochtans dat de #AGsneltests al kort voor symptoombegin zouden aantonen dat ik besmettelijk ben. Waaraan ligt dat? Er bestaat bij de #AGsneltests een kloof in de vroege fase van de sensitiviteit.
Wij krijgen uiteraard alleen maar patienten op symptoomdag 1, 2 of 3 soms via #PCR, soms via #AGsneltest. Patienten op dag 0 min 1 krijgen we helaas bijna nooit. Logisch. Hetzij dan dat ze in een screeningsprogramma zitten, waarbij groepen van mensen worden getest.
Er moet dan prevalentie en incidentie zijn. Het virus moet ook werkelijk in omloop zijn, liefst midden in een golf.
In screeningssituaties zoals @scholen zullen we altijd ook de eerste 1, 2 of 3 besmettelijke dagen bij individuele patienten over het hoofd zien als we alleen maar #AGsneltests gebruiken.

@DasUlrike @ProfHGoossens WAAROM nu nog inzetten op die #AGtests? Ga voor #PCR #gorgeltest
Uit eigen ervaring heb ik al 4x meegemaakt dat de testbus pas na een paar dagen of zelfs een week in een school komt testen, omdat ze gewoon niet kunnen volgen. Waarom niet meteen naar het voorbeeld van #Oostenrijk handelen @MichiWagner4 en inzetten op #PCR #GORGELEN ?
Drosten: in de detectie van #clusters in #klassen of andere groepen met snelle #AGtests wordt 40% tot 60% van de daadwerkelijke besmettingen over het hoofd gezien. Het vinden van #clusters is cruciaal. REGELMATIGE tests = belangrijk.

cfr Studie uit #Oostenrijk van @MichiWagner4
#AGtests als "paspoort" voor culturele evenementen: Mijn infectueusiteit ligt dus van dag 0 min 2 tot dag 0 tot 5 a 6. We hebben dus ongeveer 8 besmettelijke dagen en daarvan liggen er waarschijnlijk 2 voor symptoombegin.
#AGtests slaan pas aan op dag 0 +1. Dat betekent dat ik vijf van de acht dagen verhinder door #AGtests en 3 van de 8 dagen word ik over het hoofd gezien. En deze besmettelijke patient gaat dan, met pijn in de ledematen of mogelijks zonder symptomen naar een evenement en kan
anderen besmetten die niet zijn gevaccineerd. Deze gevaren bestaan nu eenmaal. Later zullen deze gevallen ook wetenschappelijk worden gedocumenteerd. Ik kan alleen maar zeggen dat het momenteel niet zo simpel is zoals het in de #politiek wordt voorgesteld, onder het motto...
Ik kan alleen maar zeggen dat het momenteel niet zo simpel is zoals het in de #politiek wordt voorgesteld, onder het motto: "Nu kan alles open, want we hebben sneltests."
Conclusie: snelle #AGtests voor screening van GROTE groepen en DIRECT ingrijpen bij 1 pos geval: alle groepsleden in isolatie/quarantaine om #clusters onder controle te krijgen. NIET WACHTEN!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sophie VM

Sophie VM Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @SMeerbeeck

15 Apr
“Vaccinatie alleen is niet zaligmakend!”

prof. @realBertBlocken over #testevenementen & #ventilatie
15/04/‘21, #Radio1 #DeWereldVandaag

26 april is ook in beeld bij de evenementen en cultuursector: #testevenementen

Was dat een succes, die test op het voetbalinterland in 🇳🇱?
Op welke basis mochten ze binnen?

Criterium: negatieve #PCR test!
Volgende week vrijdag wordt er over #testevenementen gesproken in het #Overlegcomité.
Welk advies kunt u de beleidsmakers geven?
Read 11 tweets
12 Apr
Virologencongres met @c_drosten
1'22: Bij dit virus is het verbazingwekkend dat het anders dan het eerste Sars-virus zich al in de slijmhuid van de bovenste luchtwegen repliceert en dit is waarom het virus zich heel makkelijk kan verspreiden, zelfs vóór het begin van de symptomen
Ongeveer de helft van de #besmettingen gebeurt al vóór symptoombegin, maakt niet uit of de symptomen zwaar of licht zijn. En in deze vroege fase merkt de patiënt er helemaal niets van.
Alle leeftijdscategorieën scheiden evenveel #virus uit. Men kan een beetje gaan #differentiëren. Als men heel veel #viruslasten gaat vergelijken, dan kan men zeggen dat #kinderen een tikkeltje minder viruslading uitscheiden.
Read 8 tweets
7 Apr
Situatie in 🇦🇹

VERPLICHTE TESTS in #scholen 2 à 3x/week @BenWeyts @ProfHGoossens @vanranstmarc met

Voorkeur: ‼️#GORGELEN‼️
#PCR #GORGELTESTS véél betrouwbaarder dan AG-sneltests
@MichiWagner4

1/3 v kinderen die als “besmet” worden geregistreerd, zijn via de AG-tests ontdekt.
👉🏼 #scholensluitingen hebben een sterk effect op het infectiegebeuren (zie data ONS 🇬🇧)
kerstvakantie:
-incidentie #kinderen ⬇️
-incidentie ouders ⬆️

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿: incidentie #kinderen ⬆️ na lockdown

🇵🇹: pas na fysieke sluiting #scholen gelukt om #B117-golf te breken

@MichiWagner4
Conclusie:
➡️ In #scholen is er wel degelijk een belangrijk #infectiegebeuren ook als ze goed worden beschermd.
➡️ #scholensluitingen zorgen voor daling incidentie #kinderen & #jongeren
@MichiWagner4
Read 13 tweets
30 Mar
#PIMS/#MISC uitgelicht.
Samenvatting van #NDR #Podcast #Coronavirusupdate #Folge81 met @KorinnaHennig , @CiesekSandra en prof. Christian Dohna-Schwake, #Kinderheelkunde, #ICU, #infectioloog Leider IC UZ Essen 🇩🇪over #PIMS #MISC
@HarrySpoelstra @kwinkslager @SDicht @PESCOV19
U bent kinderarts en u heeft zelf ook vier kinderen. Als u de situatie bekijkt op scholen. Er is nog steeds geen regelmatige testing en de besmettingen van kinderen stijgen volgens het RKI. Er zijn verschillende redenen om de scholen open te houden of te openen.
Hoe beoordeelt u de situatie van scholen in Duitsland, beroepsmatig en privé? Ergens heb ik een beetje geluk bij het formuleren van mijn antwoord, want de paasvakantie staat voor de deur.
Read 45 tweets
26 Mar
De resultaten van de derde ronde PCR-#GORGELEN in #Scholen van @MichiWagner4 zijn bekend.

5% van alle scholen in Oostenrijk getest. Prevalentie 0,21%
Dark number is lager dan in ronde 1&2.
Deze AG-tests hebben slechts 1/4 tot 1/5 vd besmette lln gedetecteerd. Niet elke lln die door het net glipt, is infectueus, maar tóch wel enkelen die een ct-waarde hadden die ondanks de AG-tests nog infectueus waren. @RapidtestsEU
Onze data tonen wie er op #scholen niets heeft gemerkt van de besmetting. Wordt een kind tóch symptomatisch, dan is de kans groot dat #B117 in het spel zit en wordt het extern getest en is het niet meer op school.
Read 19 tweets
25 Mar
Pas goed op jullie kinderen!
De vertaalde samenvatting volgt nog. (Na 14u te hebben gewerkt ben ik te moe nu 😢) Image
Als ooit het ware verhaal van de Coronapandemie geschreven wordt, zal een van de ergste nalatigheden de geschiedenis ingaan, nl.: wat onze regerenden kinderen -en hun ouders- hebben aangedaan toen ze verzuimden om scholen en kinderdagverblijven tot veilige oorden te maken.
dit is het begin van het artikel...
Read 25 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!