Hier volgt een draadje voor mede-gedupeerden, (rechts-) wetenschappers, belangengroepen, (lagere) overheden en alle anderen die zich noodgedwongen of professioneel bezighouden met #gaswinning#groningen#rechtsstaat.
Van 2016 tot 2020 voerden wij bij Rechtbank Noord-Nederland een civiele rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden, staatsbedrijf EBN, Maatschap Groningen en NAM. In deze zaak werden prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad, waarvoor we een aparte procedure doorliepen.
Het had alle kenmerken van een proefproces.
TK reserveerde via een amendement op de begroting van EZ geld om gedupeerden te ondersteunen bij rechtszaken t.b.v. jurisprudentie (bit.ly/3f4VKvA ). Dat werd geparkeerd in het werkbudget van de NCG. Er gebeurde niets mee.
Na enkele jaren werd dit ‘proefprocessenfonds’ n.a.v. een nieuwe motie van TK omgebogen naar subsidies voor extra juridische bijstand bij de Arbiter Bodembeweging (bit.ly/33sTDME ). Met jurisprudentie heeft dat niks van doen.
Al die tijd procedeerden wij bij zowel RNN als HR op een toevoeging. Er was geen geld voor experts. De feitelijke onderbouwing belandde grotendeels bij mij. Gelukkig kreeg ik steun van Babette Ubink van der Spek. Het was slopend werk, dat ten koste ging van eigen broodwinning.
Een vraag die zich gaandeweg opdrong: kan een mede-aansprakelijke partij de wet herschrijven (en zo de rechtspositie van burgers aantasten) terwijl de ramp gaande is en er rechtszaken gevoerd worden? In een goed functionerende rechtsstaat kan dat niet, zou je zeggen.
Maar in Nederland kan het wel. Sterker nog: belangengroepen, lagere overheden en TK / EK leken meer méé dan tègen te stribbelen toen EZK onder Wiebes o.a. de zorgplicht speciaal voor Groningen afzwakte en de schadeafhandeling richting bestuursrecht duwde.
Ik leerde dat er nog veel meer gebeurt in Nederland dat niet zou moeten kunnen. Het land is op moreel en rechtsstatelijk vlak in vrije val. Wetenschap wordt misbruikt. Instituties falen. Het #groningenschandaal stemt somberder dan het #toeslagenschandaal.
De uitspraak van RNN gaf aanleiding tot hoger beroep. Maar dan zou de inequality of arms doorschieten tot epische proporties. De duistere juristerij van Staat en Olies zou nog jarenlang ons leven extra verzieken, bovenop de gaswinningsellende. De uitkomst zou ongewis zijn.
En al die tijd zou de massa bezig worden gehouden met de hoepeltjes van het bestuursrecht. Dat gaat niet over de onrechtmatige daad van de Staat, die vanaf het begin mede-aansprakelijk is. Principieel doorploeteren tegen die (gemanipuleerde) stroom in zou opnieuw loodzwaar zijn.
Tel daarbij op dat het voor ons, net als voor zovelen in het gebied, onverminderd hard aanpoten is om overeind te blijven te midden van de aanhoudende kluwen van problemen door de gaswinning.
Enfin. De rechtszaak is ‘afgehandeld’; goed recht is er niet gesproken. Dat is heel pijnlijk voor ons, en desastreus voor de rechtsstaat. Die scheurt heel hard mee met Groningen, en daar kan noch een nieuwe bestuurscultuur, noch een parlementaire enquête wat aan doen.
Voor mij is het nu tijd om een punt te zetten achter dit jarenlange gevecht. In dat kader heb ik besloten nog één keer informatie te delen, uit de stukken die in de loop der tijd zijn ingebracht. Dit gaat nadrukkelijk niet over ons persoonlijke verhaal, maar over de grote lijn.
Er gelden wel enkele ‘spelregels’. Ik reken erop dat jullie je hieraan houden.
Het staat een ieder vrij om de informatie die ik deel te gebruiken en te verspreiden, mits op respectvolle wijze. De stukken zijn bijvoorbeeld niet voor niets van persoonskenmerken ontdaan.
Vragen stellen kan uitsluitend via gaswinninggroningen@gmail.com. Houd het kort en zakelijk. Trollen worden genegeerd. Op welles/nietes-discussies wordt niet ingegaan. Technische/juridische adviezen worden niet gegeven. Interviews ook niet. Wat mij betreft is die punt definitief.
Jullie kunnen de informatie downloaden via de onderstaande link.
Want vrijwel nooit ging dat over #groningen, terwijl hier een grote groep mensen woont die stelselmatig achtergesteld wordt (geen "gevoel", zoals Staat en Olies #spinnen, maar feit).
Er is nog veel meer te zeggen, maar ik laat het bij onderstaand draadje.
Tot slot nog wat opmerkingen voor wie nu denkt: "O, wat een lang draadje, kan die Nicolette Marié dit niet ff in een handige PDF stoppen, zodat ik dit op m’n gemak in mijn luie leunstoel tot me kan nemen."
Ik had me voorgenomen om met informatie via Twitter te stoppen. Het kost heel veel tijd en energie, en ik ben als ernstig gedupeerde Groninger al jaren in een naargeestige rechtszaak tegen Staat/EBN/NAM/Maatschap Groningen verwikkeld. (Daar doe ik geen mededelingen over.)
Niemand betaalt me om waardevolle informatie in tweets te stoppen. Na een steile leercurve ben ik nu noodgedwongen een halve geoloog, een halve jurist en een halve overlevingskunstenaar geworden.
Ook iemand als de onschatbare Babette Ubink van der Spek wordt niet betaald.
2/ Al vóór #gaswinning#groningen was er in toepasselijke mijnwetten een #zorgprincipe vastgelegd. En in het Besluit houdende aardgas- en aardolieconcessie “Groningen” van 30 mei 1963 staat dit over de #zorgplicht:
3/ In de Mijnbouwwet, die na jarenlange discussie (o.a. over omkering bewijslast, die er toe niet in kwam!!!) in werking trad op 1 januari 2003, is die #zorgplicht bij #mijnbouwschade voor heel Nederland (dus ook #Groningen) verwoord in artikel 33:
"Het boek geeft een weinig verheffend, maar leerzaam beeld hoe wetgeving tot stand komt: een #Staat (EZK) die lokaal bestuur monddood maakt, #burgers niet hoort, open staat voor lobbyisten en verborgen houdt ook zelf #mijnexploitant te zijn en kosten draagt"
Burgers t.o. Staat (en Olies) bij rechter = inequality of arms van hier tot gunter. Mede daarom had TK ooit amendement aangenomen voor proefprocessenfonds om tot #jurisprudentie te komen. #gaswinning#groningen
1/17 In Nederlands Juristenblad (NJB 2020-01, bit.ly/2s8wdgD) hekelt em. prof. Van Dunné op basis van door o.a. Babette Ubink van der Spek aangedragen informatie het “slappe geologische fundament” onder adviezen Commissie Waardedaling.
2/17 Van Dunné merkt op dat Atlas voor Gemeenten (en dus Commissie Waardedaling o.l.v. mr A. Hammerstein) de effecten van beweging van de bodem als gevolg van #gaswinning#groningen wel erg eenvoudig voorstelt:
3/17 Atlas voor Gemeenten gaat totaal voorbij aan de site specific ground response, ook wel site effect genoemd. De ondiepe ondergrond in #groningen kan nogal heftig reageren op bevingen als gevolg van #gaswinning. Van Dunné legt o.a. het fenomeen ‘opslingering’ uit: