Want vrijwel nooit ging dat over #groningen, terwijl hier een grote groep mensen woont die stelselmatig achtergesteld wordt (geen "gevoel", zoals Staat en Olies #spinnen, maar feit).
4/n
Er werd vaak niet gereageerd door aangeschreven #media. Als er wel reactie kwam, dan meestal in de trant van: "Ja, heel erg, maar wat kan ik eraan doen?"
Een iemand was heel eerlijk: "Ik ben ook maar een ZZP-er met een laptopje, dossier #gaswinning#groningen is te groot."
5/n
Soms kwam het tot telefonische interactie. Ik herinner me iemand die namens @decorrespondent fact-checking deed en me vroeg of ik ook "last had van die beving".
Er waren op dat moment al honderden bevingen geweest, het was zogezegd oorlog onder de grond.
(Zij is nu TK-lid)
6/n
Een journalist van @FTM_nl hoorde mijn relaas over #rechtsstaat#groningen#rechtsorde aan, vroeg wat #triaspolitica was, begreep niet waarom het erg was dat mede-aansprakelijke partij Staat de wet veranderde en daarmee de rechtspositie van #groningers verslechterde.
7/n
"De overheid lost het nu toch op, ik begrijp je probleem niet."
Toen ik door zoveel onbegrip/onkunde in agitatie mijn stem verhief (bij mannen is dat bulderen, bij vrouwen vaak piepen), maakte hij zich ervan af met "Ik hoor dat je veel emoties hebt, dat zijn geen feiten."
Ik denk dat daarbij ook een rol speelt dat ik een vrouw ben. En dat ik zelf jarenlang in een rechtszaak verwikkeld was tegen #staat#ebn#nam#maatschapgroningen. En dat ik fel ben op #twitter.
En misschien ook dat ik nooit tot #emoverhaal gereduceerd wilde worden.
10/n
(Voor wie het wil weten: #gaswinning#groningen resulteerde in een scheiding, twee zieke kinderen, groot financieel verlies, ternauwernood de teloorgang van mijn bedrijf.)
Ik procedeerde op een #toevoeging. Voor die rechtszaak was er journalistiek weinig interesse.
11/n
Ik heb werkelijk waar lopen leuren met de antwoorden van de Hoge Raad op prejudiciële vragen die over #gaswinning#groningen waren gesteld in onze rechtszaak.
Toen #toeslagenschandaal enorm in de schijnwerpers kwam te staan, bleek dat het wél kon, #journalisten die zich in een dossier ingroeven, alle wetgeving doornamen, experts en gedupeerde dossierkenners raadpleegde, verder keken dan de #emoverhalen.
13/n
Ik ervoer dat als een klap in mijn gezicht, en velen in #groningen met mij. Waarom lukte ons dat al die jaren niet? Was het dan écht zo dat het om zulke grote belangen gaat dat niemand durfde om zich er langdurig en diepgravend in te verdiepen?
14/n
Er zijn al wel wat boeken over #gaswinning#groningen verschenen. Als dossierkenner zeg ik: "Best aardig, maar het is nog maar een kras op de oppervlakte."
Kijk nou toch eens naar de rol van #ebn#staat. Mede-aansprakelijk vanaf het begin.
Hier volgt een draadje voor mede-gedupeerden, (rechts-) wetenschappers, belangengroepen, (lagere) overheden en alle anderen die zich noodgedwongen of professioneel bezighouden met #gaswinning#groningen#rechtsstaat.
Van 2016 tot 2020 voerden wij bij Rechtbank Noord-Nederland een civiele rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden, staatsbedrijf EBN, Maatschap Groningen en NAM. In deze zaak werden prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad, waarvoor we een aparte procedure doorliepen.
Het had alle kenmerken van een proefproces.
TK reserveerde via een amendement op de begroting van EZ geld om gedupeerden te ondersteunen bij rechtszaken t.b.v. jurisprudentie (bit.ly/3f4VKvA ). Dat werd geparkeerd in het werkbudget van de NCG. Er gebeurde niets mee.
Er is nog veel meer te zeggen, maar ik laat het bij onderstaand draadje.
Tot slot nog wat opmerkingen voor wie nu denkt: "O, wat een lang draadje, kan die Nicolette Marié dit niet ff in een handige PDF stoppen, zodat ik dit op m’n gemak in mijn luie leunstoel tot me kan nemen."
Ik had me voorgenomen om met informatie via Twitter te stoppen. Het kost heel veel tijd en energie, en ik ben als ernstig gedupeerde Groninger al jaren in een naargeestige rechtszaak tegen Staat/EBN/NAM/Maatschap Groningen verwikkeld. (Daar doe ik geen mededelingen over.)
Niemand betaalt me om waardevolle informatie in tweets te stoppen. Na een steile leercurve ben ik nu noodgedwongen een halve geoloog, een halve jurist en een halve overlevingskunstenaar geworden.
Ook iemand als de onschatbare Babette Ubink van der Spek wordt niet betaald.
2/ Al vóór #gaswinning#groningen was er in toepasselijke mijnwetten een #zorgprincipe vastgelegd. En in het Besluit houdende aardgas- en aardolieconcessie “Groningen” van 30 mei 1963 staat dit over de #zorgplicht:
3/ In de Mijnbouwwet, die na jarenlange discussie (o.a. over omkering bewijslast, die er toe niet in kwam!!!) in werking trad op 1 januari 2003, is die #zorgplicht bij #mijnbouwschade voor heel Nederland (dus ook #Groningen) verwoord in artikel 33:
"Het boek geeft een weinig verheffend, maar leerzaam beeld hoe wetgeving tot stand komt: een #Staat (EZK) die lokaal bestuur monddood maakt, #burgers niet hoort, open staat voor lobbyisten en verborgen houdt ook zelf #mijnexploitant te zijn en kosten draagt"
Burgers t.o. Staat (en Olies) bij rechter = inequality of arms van hier tot gunter. Mede daarom had TK ooit amendement aangenomen voor proefprocessenfonds om tot #jurisprudentie te komen. #gaswinning#groningen
1/17 In Nederlands Juristenblad (NJB 2020-01, bit.ly/2s8wdgD) hekelt em. prof. Van Dunné op basis van door o.a. Babette Ubink van der Spek aangedragen informatie het “slappe geologische fundament” onder adviezen Commissie Waardedaling.
2/17 Van Dunné merkt op dat Atlas voor Gemeenten (en dus Commissie Waardedaling o.l.v. mr A. Hammerstein) de effecten van beweging van de bodem als gevolg van #gaswinning#groningen wel erg eenvoudig voorstelt:
3/17 Atlas voor Gemeenten gaat totaal voorbij aan de site specific ground response, ook wel site effect genoemd. De ondiepe ondergrond in #groningen kan nogal heftig reageren op bevingen als gevolg van #gaswinning. Van Dunné legt o.a. het fenomeen ‘opslingering’ uit: