#İdlib ve #Libya konusunda sosyal medya ve bazı haber sitelerindeki dezenformasyon ve provakatif paylaşımların artması dikkatinizi çekmiştir.
Bunun sebebini merak ediyor veya "like" uğruna yapıldığını sanıyorsanız aşağı doğru buyurun.
#активныемероприятия
Üstelik ülkemize uzun zaman önce sıçramasına rağmen henüz önlem almadığımız bir virüs
Rusça adı: активные мероприятия
İlk teşhisiyle bugün 60 yaşında olan bu virüsün diğerlerinden büyük bir farkı var:
Biyolojik değil.
Bu adı daha önce duyduysanız zaten tedbirinizi almışsınızdır ancak ilk kez duyuyorsanız lütfen dikkatle okumaya devam edin. Zira bu virüse yakalanmış olma ihtimaliniz var.
• Peki nasıl?
Açıkçası Rusların 60 yıllık tecrübeye dayanan bu sırrını bir tweet serisinde anlatmak oldukça zor ancak en özet haliyle şu şekilde:
Adına "Aktif Önlemler" verilen bu masa, sahte belge düzenlemek, adam kaçırmak ve en önemlisi dezenformasyon alanında uzmanlaşmaya başladı.
Üstelik bunun için teşkilatta yıl sonu değerlendirmesi bile yapılıyordu.
Haber tam 5 yıl sonra ABD'ye ulaşmış ve ama amaç hasıl olmuştu.
1- Hedef toplumdaki ekonomik, demografik, cinsel, dilsel, dinsel, bölgesel ve etniksel çatlakları ve sömürülebilecek hassas noktaları bulmak.
Ana hedef: İnsanlara birbirlerine olan güvenini kaybettirmek.
3- Gerçeklik ambalajına sarmak
Toplumsal infialin en etkilisi, içinde küçük doğruluk payı olan haberlerdir. Çünkü sonrasında içine yerleştirilen tüm yalan ve kışkırtmalar doğru olarak görülür.
Haberi başka bir yerden gelmiş gibi göstererek, haberin kaynağının araştırılma ihtimaliyle iddayı daima "aktarmak". (Hindu Patriot gazetesi 😉)
5- Kullanışlı ahmak bulmak
Zira kullanışlı ahmaklar, verilen mesajı hedef kitleye ulaştırmanın en iyi yoludur.
7- En önemlisi işlemi hemen meyve vermesini beklemeden uzun vadeye yaymak. Zira hedef ülkede büyük siyasi bir etkiye yol açmanın yolu uzun vadeli dezenformasyondan geçer.
Tabiki değil. Sorun tam olarak da bu zaten. Rusya'nın bu silahını 80'li yıllarda keşfeden başta ABD ve Avrupa, aynı silah ile Rusya başta olmak üzere diğer ülkelere karşı kullanmaya başladı. Her ülke kendi RT ve Sputnik'ini kurdu.
- Özellikle infial ve öfke hissi veren haberlerin kaynağı sorgulanmalı
- Haberi en az 2 güvenilir yerden teyit etmeli
- Provakasyon yapan "kullanışlı ahmaklara" karşı dikkatli olunmalıdır. (SON)