Een samenvatting en duiding aan de hand van literatuur en populair wetenschappelijk nieuws die ik de afgelopen maanden heb opgepikt in zo'n ±110 tweets. 👇🏻
▪️Huidige status
▪️Complotten
▪️Testmethodes
▪️Symptomen en ziekteverloop
▪️Immuniteit
▪️Risicofactoren
▪️Verspreiding en besmettelijkheid
▪️Vaccins en medicijnen
▪️Mondkapjes
▪️Privacy
▪️Neveneffecten van de maatregelen
Net zoals in deze draad van maart waar ik toen beknopt alle relevante info in plaatste.
Net als in het klimaatdebat heb je de doemdenkers gedreven door angst én mensen die alles wegwuiven onder mom van “het is maar een griepje”. Zoals wel vaker ligt de waarheid in het midden.
Het heeft een case fatality rate (CFR) van 0.6, tegenover 0.1 van griep. livescience.com/indiana-corona…
Wat maar het topje van de ijsberg is omdat niet elk land goed registreert, wat mondiaal een scheef beeld geeft in de ernst per land. gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashbo…
Je ziet het veel: hoe dichtbevolkter een land is, hoe meer gevallen per capita. arcgis.com/apps/opsdashbo…
Gelukkig wordt evolutionair gezien een virus vaak steeds milder naarmate het langer in een populatie blijft.
Nu is het testen veel laagdrempeliger. Kijk maar eens naar de verschuivingen in de leeftijdsgroepen (via @BDDataplan).
Erg goed geschreven door o.a. @mkeulemans (Sowieso is deze man op dreef dit afgelopen half jaar). volkskrant.nl/nieuws-achterg…
Het totaalplaatje en de stroom aan (soms tegenstrijdige) informatie is natuurlijk voer voor complotfantasten.
Ondertussen zijn er meer dan 2300 ongeverifieerde claims geregistreerd, waarvan zo'n 8% complottheorieën zijn. #infodemic livescience.com/covid-19-rumor….
Want ook nepnieuws, willekeurige hypotheses en andere complottheorieën kunnen voor extra doden zorgen deze crisis: sciencealert.com/covid-19-rumou…
Er zitten überhaupt geen coronavirussen in de #griepprik, want het is gericht op influenza. reuters.com/article/uk-fac…
Dit is hoe wetenschappers dat bepaald hebben: sciencealert.com/here-s-how-we-….
Eerst is hiervoor degelijk bewijs nodig en dat is nog niet gevonden.
Maar hier moet dus meer bewijs voor gevonden worden hoe en in welke host dat is gebeurd. sciencealert.com/genome-analysi…
Biologische en elektromagnetische fenomenen werken niet samen en het één wordt al helemaal niet door het ander verspreid. sciencealert.com/5g-radiation-h…
volkskrant.nl/wetenschap/ban…
Dit is een kostbare en redelijk betrouwbare techniek (±80%). Hierbij worden 3 stukken ssRNA🧬, waarvan 2 uniek voor SARS-CoV-2 herkend. #pcrtest sciencealert.com/how-does-the-c…
In deze youtube video wordt voor de geïnteresseerden duidelijk uitgelegd hoe zo’n PCR-test met het coronavirus precies werkt 👨🔬:
Ook is er een selectie vooraf op typische COVID19-symptomen, waardoor je al veel FP's en FN's uitsluit. sciencedirect.com/science/articl…
Dat klinkt misschien raar, maar ook logisch: dat geeft op grote getallen een beter beeld. Vooral wanneer zieke mensen veel virusdeeltjes uitscheiden: sciencealert.com/harvard-resear…
Erg handig voor het screenen naar het percentage immuniteit onder de bevolking.
Deze is wel minder invasief én ook nog eens sneller: #SalivaDirect livescience.com/covid-19-saliv….
Alle positief geteste proefpersonen werden hiermee correct geïdentificeerd, alleen waren er nog wat vals-positieven. timesofisrael.com/just-breathe-i…
Dus temperatuur scannen is een goede eerste herkenning sciencealert.com/study-of-more-…
Vooral cytokine IFN-λ, thrombopoietin (welk associeert met bloedproppen)...
Doordat de neuronen zelf gelukkig niet worden aangetast, is het verlies van geur tijdelijk. Dit is anders bij verkoudheid. sciencealert.com/covid-s-impact…
Het is nog maar te bezien over hoe dat zal herstellen op de lange termijn. sciencealert.com/even-those-who…
Een mogelijke bijdrage hierin is door de glycoproteine genaamd #Transferrin. Welk meer voorkomt bij mannen en naarmate men ouder wordt.
Bij mensen met #obesitas en #diabetes is het ‘complement’ deel ook actiever. sciencedaily.com/releases/2020/…
Mensen met bloedtype 🅰️ lijken juist 50% meer kans op heftiger verloop te hebben. Verder is er nog veel onduidelijk. sciencealert.com/early-research…
Dit kan leiden tot allerlei complicaties en zelfs hartfalen sciencedaily.com/releases/2020/…
Zoals het Guillain–Barré syndroom. Hierbij raakt het immuunsysteem in overdrive en valt het haar eigen zenuwcellen aan.
Dit verandert de verbindingen tussen neuronen. Dit heeft 'n negatief effect op het korte- én langetermijngeheugen 🧠 sciencealert.com/covid-19-might…
Naast neurologische schade, longschade, hart- en vaatschade is er zelfs ook nierfalen bekend. Een groot aantal mensen moest aan een nierdialyse: sciencedaily.com/releases/2020/…
Ook dit zal hopelijk leiden tot minder IC-opnames, sterfte en langdurige schade. nos.nl/l/2344836
Uit Duits onderzoek blijkt dat het immuunsysteem wellicht sneller SARS-CoV-2 kan herkennen als men een eerdere rondgaande verkoudheid hebben gehad welk door een ander coronavirus is veroorzaakt. sciencedaily.com/releases/2020/….
Op dit moment van typen zijn asymptomatische mensen de grootste bron van verspreiding (20-40ers) uk.reuters.com/article/us-hea…
Daardoor kunnen bij sommige mensen de memory T-cellen de virusdeeltjes dus herkennen, deze cellen kunnen jaren na een infectie nog actief blijven. sciencealert.com/common-colds-m…
Dit antilichaam herkent meer stukken van ‘spike’ eiwitten die zich bevinden op de mantel van betacoronavirussen nature.com/articles/d4158….
Dus daardoor is meer kans op 'n heftiger verloop van infectieziektes. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P…
sciencealert.com/men-could-be-m…
Deze stille mutaties kunnen soms in een populatie zelfs positief uitpakken.
Door een gen op het X-Chromosoom (#TLR7 🧬). Deze ‘toll-like receptor 7’ kan normaal gesproken single stranded RNA (ssRNA) van virussen ontdekken. nos.nl/l/2341733
Zoals of er meer kans is op een ‘cytokine storm’ waarbij het lichaam zichzelf teveel schade aandoet: sciencedaily.com/releases/2020/…
Eerst werd gedacht dat het in golven zou komen, zoals de Spaanse griep.
Maar het lijkt er meer op dat het een mondiale bosbrand is. Dit komt vooral omdat bijna niemand immuun is, daardoor doen factoren als seizoenen er iets minder toe. sciencealert.com/experts-predic…
Dat is goed nieuws, want dan kan een toekomstig medicijn of vaccin mogelijk op alle stammen werken. sciencedaily.com/releases/2020/…
Met dit eiwit komt het de menselijke cel via de ACE2-receptor binnen. Er zijn zo'n 50 soorten mutaties hiervan al bekend. phys.org/news/2020-08-m…
Dit omdat de virale load bij deze mensen ook aardig hoog lijkt te zijn. sciencealert.com/all-carriers-o…
Maar dat is alleen omdat ze zelf amper ziek worden of zelfs asymptomatisch blijven. En er zijn zelfs onderzoeken die stellen dat kinderen een hogere virale ‘load’ hebben dan ouderen. sciencedaily.com/releases/2020/…
Dit is lastig bij het maken van goed beleid, omdat de milde symptomen zo op andere verkoudheden lijken. sciencealert.com/some-healthy-k…
Geprogrammeerd door het virus, zo kunnen de virusdeeltjes zich van de ene cel naar de andere cel verplaatsen. livescience.com/coronavirus-cr…
Extra vitamine C gaat de gemiddelde, goed etende, vitale persoon, niet helpen. Met een gezond en gevarieerd dieet krijgt je namelijk meer dan genoeg binnen. livescience.com/coronavirus-vi… .
De overgrote meerderheid heeft meer baat bij een gezond dieet met genoeg groenten om je immuunsysteem op peil te houden🥦.
sciencealert.com/are-vitamin-pi….
Ook rokers kunnen er baat bij hebben, roken zorgt voor uitputting van vitamines (tot wel ⅓) 🚬
Mensen die genoeg vit D binnen krijgen zijn significant gezonder dan mensen met tekort. Hoge dosis vit D heeft geen effect. news.harvard.edu/gazette/story/…
Daarnaast is vitamine D te vinden in diverse soorten 🐠 en 🍄. health.usnews.com/wellness/artic…
Hoe lager het gehalte vitamine K, hoe ernstiger het mogelijke verloop van de ziekte: rtlnieuws.nl/editienl/artik….
Met elke kilo minder vet heb je 0,13 mg C-reactief eiwit (CRP) minder in je bloed. Dit eiwit zorgt voor chronische ontstekingen. parool.nl/nieuws/het-fel…
Het ontwikkelen van een veilig medicijn of vaccin duurt meestal jaren. Wat wel op korte termijn kan is een bestaand medicijn dat wellicht ook werkt bij het ziekteverloop en sneller herstel: een studie identificeerde 21 werkzame stoffen sciencedaily.com/releases/2020/…
Helaas gepolitiseerd en bevindingen zijn variabel. De ene studie positief, de ander neutraal en sommige zelfs negatief.
Het lijkt erop dat HCQ bij dierlijke cellen de replicatie kan stoppen, maar niet in menselijke longcellen sciencealert.com/here-s-why-hyd…
Veel verzonnen data bij navraag ziekenhuizen. Helaas was het kwaad al geschied en zijn grote onderzoeken abrupt stopgezet. livescience.com/surgisphere-st…
Zo'n 6000 doktoren uit 30 landen gaven aan dat het op dat moment het meest effectieve medicijn is.
Vanuit mijn Leiden is er ook wellicht een oud-medicijn dat helpt bij het herstel. Bij de eerste 15 proefpersonen was het positief.
De eerste grote klinische test is nu begonnen, de toekomst zal uitwijzen hoe dit werkt. m.leidschdagblad.nl/cnt/dmf2020081…
Er zijn er op dit moment 70 vaccins in ontwikkeling, 28 hiervan worden er al klinisch op mensen getest: sciencealert.com/clinical-trials
Dit artikel van tijdens de varkensgriep (H1N1) laat goed zien hoe dat eerder ging spiegel.de/international/…
sciencemag.org/news/2020/08/d…
Dit wordt nu klinisch getest en daarna proberen ze het wereldwijd goedkoop te produceren als alternatief tot er een vaccin is. sciencedaily.com/releases/2020/…
Dus nu de trend weer opwaarts is moeten wij weer oppassen. Wat je het beste WEL en NIET kan doen in coronatijd heb ik hier eerder beschreven 👇🏻 .
Buiten dragen heeft dat namelijk net zoveel nut als een paraplu binnenshuis gebruiken. De wetenschap is er ook te onduidelijk over. hpdetijd.nl/2020-07-05/sto…
Ook hergebruiken mensen het kapje, dragen hem compleet verkeerd of hebben überhaupt een slecht mondkapje.
Voor nu is, naar mijn mening, in vliegtuigen, OV en wellicht supermarkten afdoende.
en sciencealert.com/simple-low-cos… Maar zie dit niet als wondermiddel, het is één van de vele factoren op de juiste locatie kunnen bijdragen aan verlaging van de r0.
Dit UV-licht buiten zorgt voor beschadiging van het genetische materiaal en UV wordt al decennia gebruikt tegen pathogenen. livescience.com/uv-light-kill-…
Nu worden deze lampen al gebruikt om water of ruimtes te ontsmetten:
Druppels van 5 micrometer die ontstaan bij praten kunnen wel 9 minuten blijven zweven. Bij 'n hoge RV (>90%) dalen deze deeltjes sneller. aaqr.org/articles/aaqr-…
Een goed geventileerde kamer kan je in de praktijk meten aan de hand van de hoeveelheid CO2 als indicator. news.harvard.edu/gazette/story/…
Ter vergelijking: buiten is dit ongeveer 412 ppm. HEPA filters in de ventilatie zijn ook aan te raden, deze filteren 99,97% van de deeltjes. sciencealert.com/engineer-expla…
Want overheden krijgen nu steeds meer controle over onze data. Ze weten precies met wie je praat, waar je bent of heengaat zonder verantwoording af te leggen. Straks middel > kwaal. decorrespondent.nl/11480/telecomb…
Zoals je in dit begin van 't jaar al in China zag en nu zelfs in landen als Australië. Of verplichte quarantaine.
Depressies lijken zich te verdubbelden. bloomberg.com/news/articles/…
Ze maken zich meer druk om het oplopen van het virus dan de restricties die gelden. sciencedaily.com/releases/2020/…
En in dit geval zelfs economisch gezien 500x goedkoper. Dus hou je aan de voorschriften en leef zo gezond mogelijk, mentaal én fysiek.
En wellicht is sommige informatie over een maand wel weer achterhaald, zo gaat dat in de wetenschap ✌🏻.