Serdar Cevher Profile picture
Mar 6 51 tweets 16 min read
1- Arkadaşlar Herkese Merhaba,
Ayrıntılı ve eğitici uzun bir Endeks analizi ile tekrar birlikteyiz.
İsterseniz öncelikle #bist100 grafiğinde biraz gerilere gidip, geçmişte neler olduğunu bir gözden geçirelim.
2- Grafiği günlük periyotta biraz geçmişe aldım. Biliyorsunuz aşağıdaki grafikte sarı kutucuk içerisinde gösterdiğim alanda parabolik bir yükseliş yaşamıştık. Bu yükselişin ardından da sert bir düşüş gelmişti.
#Bist100
3- Aslında böyle parabolik yükselişlerin ve sert düşüşlerin olduğu grafiklerde analiz yapmak zordur. Çünkü bu tür yükseliş ve düşüşler, grafiğin analiz edilebilirliğini bozar. Yani bu tür grafiklerde destek ve direnç çizgileri bulmak veya bir yön tahmin etmek güçleşir.
4- Sert yükseliş ve sert düşüşler sonrasında yakın zamanda bir dip ve tepe oluşmadığından sağlıklı bir trend çizgisi, yatay direnç veya destek vs bulamayız. Hadi diyelim sert yükselişten önceki alanda destek olabilecek çizgiler çizsek bile bu çizgiler fiyata uzak kalır.
5- Bu arada, bu tür grafiklerde hareketli ortalamalardan faydalanmak da bir yoldur ancak sert düşüşün ardından hareketli ortalamalar da yönünü aniden aşağıya doğru çevirir ve bir süre sonra ortalamalar birbirine girmeye başlar, analizi zorlaştırır.
6- O yüzden HO’ları bu analizde kullanmayacağım.
Neyse kaldığımız yerden devam edelim.
Örneğin aşağıdaki grafikte 3 adet belirgin destek çizgileri çizdim. Ancak bu çizdiğim destek çizgileri hala fiyata çok uzakta. Yani bu çizgileri analizlerde şu aşamada kullanamayız.
7- O zaman elimizde ilk başta belirgin destek ve direnç çizgileri bulunmadığından dolayı ilk yapmamız gereken fiyat hareketlerini yorumlamak olmalı. Bunu yapmak için de öncelikle bu sert düşüş dalgasının yapısına bakmamız gerek.
8- Aslında bu grafikte gördüğümüz sert düşüş bir Corrective (düzeltme) dalga mı, yoksa bir düşüş trendini başlatacak bir impulsive dalga mı, bunu çözmemiz gerek.
Eğer bir Corrective dalga ise sorun yok, fiyat buralarda oyalandıktan sonra yükselişine devam eder.
9- Ancak bu sert düşüş eğer bir impulsive yani bir itki dalgasıysa, sıkıntı büyük. Fiyat son tepeye ulaşmadan, bir düşüş trendine girer.
Peki bu iki ihtimal arasından hangisinin gerçekleşme olasılığı yüksek? Bunun analizini yapmamız için önümüzde tek bir bir yol var.
10- O da, bu sert düşüş sonrasındaki fiyat hareketlerini analiz etmek.
#bist100 endeksinde güncel grafiği analiz etmeden önce, daha önce bu tip sert düşüşlerden sonra neler olmuş bir bakalım.
11-Geçen sene de endekste buna benzer bir düşüş olmuş ve fiyat bu düşüşten sonra belirli bir alanda inişli çıkışlı hareket ettikten sonra tekrar bir ralli başlatmıştı. Grafik aşağıda:
12- Peki şimdi de bu sert düşüşten sonraki fiyat hareketlerini analiz edelim.
Düşüşten sonra dalga yapıları nasıl oluşmuş önce ona bakalım.
Aşağıdaki grafikte düşüşten sonraki dalga hareketlerini geniş açıdan gösterdim. İnceleyin.
13- Dikkat ettiyseniz, sert düşüşten sonra gelen tepkinin ardından oluşan tepeden (HIGH) itibaren, siyah oklarla gösterdiğim dalgalar sürekli yeni bir yüksek dip (Higher low) ve yüksek tepe (Higher High) oluşturuyor. (sarı oklar yukarı eğimli)
14- Yani bu bize aslında şunu gösteriyor: Fiyat her bir yükseliş dalgasının ardından bir önceki dibin altına gelmiyor ve bir sonraki tepe de bir öncekinden daha yukarıda oluşuyor. Biz burdan şunu görüyoruz:
Fiyat yükselme eğiliminde.
15- Zira bu eğilimden sonra patlama oluyor ve bir ralli başlıyor.
Bir de kısa olarak #bist100 grafiğindeki bir önceki sert düşüşten sonra oluşan yapıya bakalım. Aşağıdaki grafikte sert düşüşü ve ardından gelen fiyat hareketlerini oklarla gösterdim.
16- Burda da aynı durum var. Sert düşüşten sonraki tepkinin ardından yeni bir yüksek dip ve yeni yüksek tepe gelmiş. Ve dipler bir öncekinin altına inmemiş. Sonrası malum, yine bir ralli.
17- Şimdi günümüze dönelim ve endeksin son sert düşüşünün ardından yaptığı hareketlere bir göz atalım.
Aşağıdaki grafikte, sert düşüşten sonra yapılan hareketleri oklarla gösterdim. İnceleyin.
18- Gördüğünüz gibi fiyat sert düşüşün ardından yine yukarı bir tepki yapıyor ve HIGH ile gösterdiğim yerden tekrar bir düzeltmeye giriyor. Ardından yine bir yükseliş dalgası yapıyor ancak fiyat son tepeyi geçemeden yine bir satış yiyor. (Lower High)
19- Ve Lower High ile gösterdiğim yerden gelen satış dalgası, Higher Low ile gösterdiğimiz dipten daha aşağıda işlem görüyor ve daha düşük bir dip oluşuyor. (Lower Low)
Yani market yapısı Bullish e dönecek derken Bearish’e evriliyor.
20- Dolayısıyla bu durum; bir Lower High ve Lower Low döngüsünü yani bir “Düşüş Trendini” başlatma riskini de maalesef beraberinde getiriyor.
Peki bu döngünün tekrar Bullish’e dönmesi için ne olması gerek?
21- Tekrar bir yükseliş trendinden bahsedebilmemiz için fiyatın son Lower High ile gösterdiğim tepeyi aşıp orda işlem görmesi gerek. Hatta HIGH ile gösterdiğim tepeyi de aşarsa süper olur.
Grafikte gösterdim.
22- Peki başka ne tür riskler var ona bakalım.
Şimdi grafiği daha düşük zaman dilimine aldım ve bir kanal ile bir yükseliş trendi çizdim.
Grafikte okla gösterdiğim yerlere iyi bakın. Bu kanalın orta bandı da iyi çalışıyor.
23- Bu kanalda orta bandın da iyi çalışması aslında bize bazı ipuçları verebilir.
Şöyle ki, kanalın üst bandında 2 den fazla temas var, orta bantta da aynı şekilde 2. den fazla temas var. Ama en altta sadece 1 temas var. 2. Temas için fiyat oraya gelebilir mi? İhtimali var.
24- Tabi ki kesin fiyat bu alt banda gelecek diye bir yorum yapamayız ancak bu ihtimali de göz ardı etmememiz gerek.
Eğer çizdiğim kanal yukarı eğimli olsaydı, yani bir yükseliş trendinde olsaydık, fiyatın yukarı kırılma ihtimali yüksek, aşağı gelme ihtimali düşük diyebilirdik.
25- Ancak kanalın aşağı eğimli olması, beni böyle bir yorum yapmaya itiyor.
Anlatmak istediğimi aslında sizlere #bist30 grafiğinden bir örnekle açıklayayım. Aşağıdaki grafikte fiyatı geçmişe aldım. Okla gösterdiğim tepkileri inceleyin.
26- Burda mavi alandaki kanalın hem tepesinde, hem orta bantta hem kanal alt çizgisinde güzel temaslar var. O halde bu kanal güzel çalışıyor ve fiyat eğer burdan düşmeye başlarsa, tekrar alt kanal desteğine kadar gelebilir diyebiliyoruz.
27- Ancak kanalı en alttan aldığımda, orta banttaki temaslar o kadar da nizami değil. Bu nedenle aynı yorumu grafiğin bu haliyle yapamıyoruz. Üstelik eğer fiyat en alta gelirse, yükseliş kalıbını (Yüksek tepe – Yüksek dip) da bozar.
28- O yüzden bir önceki kanalımızı dikkate alırsak, kanalın hem üst hem orta çizgilerinin nizami çalışmasının ardından fiyat genel yükseliş kalıbını bozmadan tekrar bu kanalın dibine geliyor ve kanal dibinden dönüyor. (gelirken de orta banda tepkiler veriyor)
29- Gördüğüm bir diğer risk de aslında biraz psikolojik.
Biliyorsunuz geçmişte beynimizin zaaflarından bahsetmiştim. Bu zaaflardan birisi de, beynimizin kestirme çözümler üretmesiydi. Fazla detaya girmeden kısaca değineyim.
30- Beynimiz herhangi bir karar vermeden önce aşırı bilgi ile yüklendiğinde, bu kararı vermesi zorlaşır, tembelleşir ve kestirme çözümler üretmeye başlar. Bu kestirme çözümler teknik analiz yaparken şöyle karşımıza çıkar:
31- Bir grafiği incelerken ve o anki fiyat hareketlerini analiz ederken ister istemez geçmiş fiyat hareketlerine de bakarız. Ve beynimiz aşırı analiz yapıp yorulduğunda kestirme çözümler üretmeye başlar. Farkında bile olmadan, şu şekilde karar verirken buluruz kendimizi:
32- “Geçmişte de böyle bir sert düşüş olmuştu, ardından yükselmişti, şimdi de yükselir!..”
Gerçekten de aynısı mı olur? Maalesef çoğu zaman aynı hareket olmaz.
Örneğin aşağıya bir #Thyao grafiği bırakıyorum: Hareketleri inceleyin.
33- Karşınıza böyle bir grafik geldiğini düşünün. Güncel grafikte fiyat sert bir şekilde düşmüş ve bir tepkiden sonra inişli çıkışlı bir dalga yapıyor.
Grafiğin hemen solunda ise benzer bir sert düşüşten sonra fiyat yine benzer dalga yapıyor ve ardından sert bir yükseliş geliyor.
34- Bu grafikte işlem açacak olsanız aklınıza ilk olarak ne gelir? Fiyat geçmişte benzer hareket yapmış, şimdi de sert yükselir. Ama öyle mi olmuş? Maalesef tam tersi:
35- Yani kısaca demek istediğim şu ki, endekste geçmişte olan benzer yapılar şimdi karşımıza çıkmayabilir. Yani “Endeks geçmişte de 2 defa böyle sert düşüşlerden sonra bir ralli yaşamış. Şimdi de yine biraz oyalanır ve bir ralli başlar” şeklindeki yorum,
36- #bist100 grafiğinin şimdiki bu yapısına göre bana biraz düşük olasılık gibi geliyor. Öncelikle bu Lower High – Lower Low döngüsünden kurtulmamız gerek. Hele bir kurtulalım, ardından yeni duruma göre analiz yaparız.
37- Bu arada, #bist30 grafiğinde #bist100 deki gibi oluşan düşen çizgisi kırılmıştı ancak fake breakout olarak kaldı ve fiyat tekrar düşen altına geldi. Ancak bu fake breakout mumu, grafikte gösterdiğim yatay direncin üzerine çıkamadı.
38- #bist30 grafiğinde fiyatın takıldığı direnç çizgisi de aşağıdaki gibi. Bu çizgi ile üstteki yatayın kırılımı olmadan şimdilik burda da yönümüz aşağı gibi duruyor.
39- Son olarak #bist100 grafiğine daha yakın çekimden bakalım. Yani kısada neler yapabilir?
Saatlik grafik aşağıdaki gibi. Eğer düşüş devam edecekse, hafta başlarında aşağıda okla gösterdiğim hareketleri yapabiliriz.
40- Şimdi biraz da kısa kısa birkaç #bist30 hissesinin grafiğini yorumlayalım.
İlk olarak #THYAO grafiğinden başlayalım. Malum savaş durumlarından dolayı havacılık hisselerinde sıkıntı var. Ayrıca Dow teorisine göre de dağıtım sürecinin sonuna gelmiş olabiliriz. Yani şöyle:
41- #THYAO grafiğinde detaya inersek:
Aşağı eğimli olan kanal geniş açıdan takip ettiğim bir kanal. Fiyat eğer bu kanalın üst bandına gelir de düşüş yönünde tepki verirse, short düşünürüm. Kısadaki durumu da ikinci grafikte paylaştım. Kısadaki yorumum da grafik üzerinde.
42- #TCELL
Türkcell de market yapısı şuan Bullish. Yükselen tepeler ve yükselen dipler geliyor sürekli. Ancak grafikte gösterdiğim bir kanal direnci ve çapraz dirençten dönmüş gözüküyor. İşlem açmak riskli. Her iki yönde de olasılık eşit gözüküyor.
43- #TAVHL
Grafikte mavi trend çizgisi kırılmış. Üstteki kırmızı direnç, altta siyah çizgi destek konumunda. Market yapısı Bearish e dönmüş durumda. “Fiyat mavinin üzerine atarsa tekrar oyuna gir” gibi bir strateji çalışmayabilir dikkat edin. Üstteki kırmızıya takılabilir.
44- #TTKOM
Grafikte bir takoz mevcuttu, takoz aşağı kırıldı ama fiyat tekrar takozun içerisine girmişti. Ancak yine düşen trende takıldı. Market yapısı bearish. Düşük Tepe – Düşük Dip döngüsü devam ediyor. Yani şuan bir düşüş trendinde.
45- #KCHOL
Son yaşanan sert düşüşten sonra fiyatta bariz bir güçsüzlük gözlemleniyor. Endeksin yukarı tepkisine nazaran #kchol fazla bir tepki veremedi. Trend kırılmış onay görüntüsü var. Yükseliş yönlü işlemlere temkinli yaklaşılmalı.
46- #PETKM
Petkim de kısada düşüş trendi devam ediyor. Yükseliş başladı demek için erken.
Bir Trend kırılımı ve onay görüntüsü mevcut.
Kırmızı düşen kırılmış ancak fake olarak kalabilir dikkat.
Ayrıca 100 MA(mavi) aşağı kırılmış ve onaya gelmiş gibi.
Alttki HO=200MA(Sarı)
47- #Asels
Aselsan da kanal direncine yaklaşmış. Yukarı kırılım olur mu takip etmek gerek. Ama fiyatın ivmesi güzel. Oyalanmaz da direk dirence giderse kırılım ihtimali yüksek gibi.
Fiyatta bir gevşeme olursa, mavi çizgi destek konumunda.
48- Evet Arkadaşlar. Sizlerle endeks ve bazı bist30 hisselerindeki görüş ve analizlerimi paylaştım.
Para kazanmanın zor olduğu bir yıldayız diyebilirim. Bu dönemde sermayenizi korumaya dönük, savunma ağırlıklı işlemler yapmanızı öneririm.
49- Zira şuan riski büyüteceğimiz bir dönemde değiliz. Pozisyon büyüklüklerini iyi ayarlamamız gerek. Malum birkaç hisse dışında testere piyasası devam ediyor.
Özellikle Breakout stratejilerine bu dönemde daha fazla dikkat edin.
50- Çünkü bu tür testere piyasasında çokça fake breakoutlar görebilirsiniz. Bu fake breakoutlar, dipten alanlar için iyi bir satış fırsatıdır unutmayın. Düşen,yatay direnç kırılımları vs) Fiyat bu dirençlere gelmeden çok yükselmişse bu kırılımlar iyi bir alım fırsatı olmayabilir.
51- Sizler de bu floodun altına katılmadığınız görüşleri, kendi fikirlerinizi çekinmeden paylaşabilirsiniz. Farklı bakış açılarına da her zaman açığım.
Herkese iyi ve bol kazançlı bir hafta dilerim.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

Feb 20
1- Dostlar Herkese Mutlu Pazarlar.
#Crypto piyasalarında tam rüzgar tersine döndü, yükseliş hikayesi başladı derken son günlerde yine bir puslu hava hakim olmaya başladı.
Ben de hafta sonunda kısa bir #BTC analizi yapalım istedim.
2- Aslında #BTCUSTD’de yükseliş hikayesi yeniden başlamış gibi gözüküyordu.
Birinci olumlu durum şöyleydi:
#Bitcoin de günlük grafikte fiyat bir kanal dibinden güzel tepki almış ve yükselmeye başlamıştı.
3- Ardından 4 temaslı bir düşeni güçlü bir mumla yukarı kırmıştı. (Daha net görünmesi için Grafiği 4 saatliğe alıp görüntüyü yakınlaştırdım.)
#BTC
Read 14 tweets
Dec 5, 2021
1- Arkadaşlar herkese yeniden merhaba,
Kısa bir aradan sonra yeni bir eğitim zinciriyle tekrar birlikteyiz.
Bu zincirde sizlere, Price Action ekseninde Fibonacci Düzeltme Aracını sade bir şekilde nasıl etkin kullanabileceğimizi anlatacağım.
2- Biliyorsunuz Fibonacci Düzeltme seviyeleri aşağıdaki rakamlardan oluşmakta:
- 0,236 (veya 0,214)
- 0,382
- 0,50 (fibonacci sayısı olmasa da kullanılmakta)
- 0,618
-0,786 (veya 0,764)
3- Bu fibonacci düzeltme seviyeleri, Teknik Analizde fiyatın bir trendden (kısa,uzun farketmez) sonra düzeltmeye girdiğinde, muhtemel dönebileceği yerleri bulmamıza yardımcı olur. Ancak sorun şu ki; fiyat düzeltmeye girdiğinde bu fibonacci seviyelerinin hangisinden dönecek?
Read 50 tweets
Oct 10, 2021
1- Arkadaşlar herkese selamlar,
Bu hafta sonu da #Endeks analizi yapalım beraber.
Baştan söyleyim, endeks ile ilgili olumsuz taraftayım. Gerekçelerini tek tek belirteceğim.
Önce bir #bist100 4 saatlik grafiği paylaşayım sizlerle. Çoğunluğun baktığı gözden.
2- Yukarıdaki grafikte endeks trend desteğinden dönmüş görünüyor. Tabi çoğunluk bunu yükselişin başladığı şeklinde yorumlayarak alıma geçebilir. Ama dalgaları sayarsak henüz düşüş trendi sonlanmamış, düşük tepeler ve düşük dipler geliyor sürekli. Yani market yapısı halen bearish.
3- Peki düşük tepe ve dipler yaparak ilerlerken trend desteğinden dönerek trendi döndürebilir mi? Mümkün.
Ancak biliyorsunuz ki her ne kadar endeks grafiği böyle söylese de, endeksi taşıyan hisselerin de yükselme potansiyeli olması gerek.
Read 27 tweets
Oct 2, 2021
1- Arkadaşlar Herkese Selamlar.
Bu hafta sizlere, Risk Yönetimi Kuralları dahilinde uygun Pozisyon Büyüklüğünün nasıl ayarlanması gerektiğini, Tradingview’de yer alan Alım-Satım aracı üzerinden anlatan bir flood hazırladım. Flood biraz uzun oldu ama korkmayın.
2- Bu floodda yalnızca Alım-Satım aracının kullanımını değil, ayrıca işlemlerde Stop Loss seviyesinin nerelere konabileceği, Stop Loss seviyesi ile Pozisyon büyüklüğü arasında nasıl bir ilişkinin olması gerektiğini de anlatacağım. Lütfen dikkatlice sonuna kadar okuyunuz.
3- Şimdi Başlayalım.
Biliyorsunuz, teknik analiz kesinlik belirtmez, teknik analiz bir olasılıklar sanatıdır. Bu olasılıklar içerisinde yaptığımız işlemlerde kar etmek kadar zarar etmek de gayet doğaldır. Zarar, bu işin doğasında vardır.
Read 59 tweets
Sep 26, 2021
1- Arkadaşlar Herkese Mutlu Pazarlar.
Price Action ekseninde, Flood şeklinde bir #BTC analizi yapayım dedim. Hem öğrendiklerimizi de pekiştirmiş oluruz.

#crypto #kripto #btcusd #btcusdt #ethusd
2- Bu analizde henüz anlatmadığım ama ilerde detaylarına gireceğim konulara da da ufaktan değineceğim. Bir ön bilgilendirme gibi olacak. Hadi başlayalım.

#xrpusd #winusd #adausd #avaxusd #hotusd #dotusd #ltcusd #linkusd #trxusd #dentusd #wtcusd
3- Aşağıya #Btcusdt nin 4 saatlik grafiğini koyuyorum. Grafikte dalgaları oklarla gösterdim. Sizlerde biraz inceleyin.

#chzusd #eosusd #linkusd #xlmusd #filusd #dogeusd #grtusd #vetusd #algousd #neousd #cotiusd
Read 18 tweets
Sep 25, 2021
1- Dostlar herkese selam,
Bir diğer eğitim serisi ile tekrar birlikteyiz.
Konumuz: Yüksek Açılı Trend Çizgilerinin (Diagonaller) Hatalı Kullanımları
Konuya başlamadan önce size piyasalardaki alım-satım sürecinin nasıl işlediği hususunda bir hatırlatma yapayım.
2- Çünkü bu sürecin nasıl işlediğini bilmek ve fiyat analizlerini bu sürece göre yapmak, eğer Teknik Analiz kullanıyorsanız trade başarı oranını arttırmak ve hatalı işlem oranını azaltmak noktasında çok önemlidir.

#Borsa #bist100 #viop #btc #btscust #ethusdt #teknikanaliz
3- Piyasalarda alım satım yapan birçok aktör var. Basite indirgersem; Bu aktörlerin en başında Bankalar, Kurumsal Şirket ve Yatırımcılar, Yatırım Fonları gibi smart Money yani akıllı para dediğimiz kurumlar var. Biz ise küçük yatırımcılar olarak para skalasının en altındayız.
Read 30 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(