1- Arkadaşlar herkese yeniden merhaba,
Kısa bir aradan sonra yeni bir eğitim zinciriyle tekrar birlikteyiz.
Bu zincirde sizlere, Price Action ekseninde Fibonacci Düzeltme Aracını sade bir şekilde nasıl etkin kullanabileceğimizi anlatacağım.
2- Biliyorsunuz Fibonacci Düzeltme seviyeleri aşağıdaki rakamlardan oluşmakta:
- 0,236 (veya 0,214)
- 0,382
- 0,50 (fibonacci sayısı olmasa da kullanılmakta)
- 0,618
-0,786 (veya 0,764)
3- Bu fibonacci düzeltme seviyeleri, Teknik Analizde fiyatın bir trendden (kısa,uzun farketmez) sonra düzeltmeye girdiğinde, muhtemel dönebileceği yerleri bulmamıza yardımcı olur. Ancak sorun şu ki; fiyat düzeltmeye girdiğinde bu fibonacci seviyelerinin hangisinden dönecek?
4- Grafik ekranında bir trende Fibonacci Düzeltme aracını çizdiğinizde, aslında fiyatın bu seviyelerin bir veya birkaçına tepki verdiğini görürsünüz. Yani grafiğe baktığınızda fibonacci seviyeleri çalışıyor görünür.
5- Örneğin aşağıdaki #Bitcoin Grafiğinde, bir yükseliş trendine en dipten en tepeye (A’dan B’ye) Fibo Düz. Aracını çektiğimizde, fiyatın hemen hemen bütün fibo seviyelerine tepki verdiğini görüyoruz:
#Btcusdt #BTC
6- Grafikte Oklarla gösterdiğim yerler, fiyatın tepki verdiği Fibonacci seviyeleri.
Ne kadar çok tepki var değil mi?
Şimdi biz böyle bir grafikte, hangi fibonacci seviyesinde, hangi yönde işlem açacağız?
7- Fibonacci düzeltme seviyelerini kullanırken asıl önemli olan ve üzerinde durmamız gereken konu da bu:
“Bize para kazandıracak doğru yönü ve doğru seviyeyi bulabilmek.”
Aksi halde bu seviyelere fiyatın verdiği tepki, para kazanamıyorsak bizim için hiçbir anlam ifade etmez.
8- Örneğin bir önceki grafikte fibonacciyi A’dan B’ye çizerken, A ile B zamanı arasındaki, yani daha önceki zamanlarda oluşan (grafikte dikdörtgen içerisindeki alan) fibo seviyelerine fiyatın verdiği tepki, bizim işimize yaramaz.
9- Çünkü fiboyu A’dan başlayıp B’ye götürdüğümüzden, B noktasından daha önceki zamanlardaki fiyat hareketi olmuş, bitmiştir. Bizim asıl odaklanmamız gereken, fibo çizildikten sonraki, yani dikdörtgenin sağındaki hareketlerdir.
10- Şimdi bu kısa açıklamaları yaptıktan sonra bizim işimize yarayacak, fibo seviyelerini etkin bir şekilde kullanmamızı sağlayacak hususlara gelelim.
Fibonacci kullanırken bizim için önemli olan neydi?
- Bize para kazandıracak “Doğru Yönü” ve “Doğru Seviyeyi” bulabilmek.
11- Bunun için de öncelikle, Fiboyu biraz sadeleştirmemiz gerek. Çünkü bize tepki değil, dönüş lazım olduğundan, 5 tane fibo seviyesinin hangisini kullanacağımızı baştan kestirebilmek zor. İşlem yapacağımız ne kadar az fibo seviyesi olursa, karar vermemiz o kadar kolaylaşır.
12- Şimdi ben, fiyatın bir düzeltmeye girdiğinde, çalışsa bile çoğunlukla tepki olarak kaldığı 0,236 seviyesi ile Fibo seviyesi olmayan 0,50 yi Fibonacci Düzeltme aracımdan çıkartıyorum. Bu flooddaki Grafiklerde sadece Fibo 0,618 ve 0,786 seviyelerini kullanacağım.
13- Fibo 0,382 seviyesini de, daha sonra hazırlayacağım, Breakout ve pullback stratejisini anlatırken kullanacağım. Bu floodda dalga yapıları üzerinden gideceğimden şimdilik fibo 0,382 seviyesini değerlendirmeye almıyorum.
14- Sadece bu 0,618 ve 0,786 seviyelerini kullanmamdaki sebep, Fiboyu Price Action ekseninde, son dalga yapısı üzerinden çizeceğimden ve nispeten bu seviyelerin muhtemel kar marjını maksimize edeceğinden dolayıdır. (Bu söylediğimi ilerde grafikler üzerinden göstereceğim)
15- Aşağıdaki Price Action Floodumda, dalga yapılarının nasıl olduğunu,trend dönüşlerinin nasıl gerçekleştiğini ve bizim muhtemel destek ve direnç seviyelerini nerelerde aramamız gerektiğini anlatmıştım. Okumayanlar veya tekrar etmek isteyenler bakabilir.
16- Price Action zincirinde anlattığım gibi, örneğin bir yükseliş trendi, devamlı daha yüksek tepeler ve daha yüksek diplerden oluşur. Eğer fiyat bir yükseliş trendindeyse, bizim düşüş kollamak yerine, yükseliş fırsatı yani long fırsatı kollamamız gerekir.
17- Tam aksine, eğer fiyat bir düşüş trendindeyse de, satım yönlü yani short fırsatı kollamamız gerek. Short işlemi herkes kullanmadığından, bu floodda yalnızca, yükseliş yönlü işlemlerde ve trend dönüşlerinde fiboyu nasıl kullanacağınızı anlatacağım.
18- Şimdi buraya kadar anlattıklarımı, örnek grafikler üzerinden göstermeye çalışayım. Aşağıdaki grafikte bir yükseliş trendi görüyorsunuz. Daha yüksek tepeler ve daha yüksek dipler var. Siz de bu grafiğe göre mantıklı alış ve satış yerlerini kafanızda canlandırın.
19- Grafikte Higher High yani daha yüksek tepe geldikten sonra, yükseliş yönlü dalga yapısının devam etmesi için fiyatın, Higher Low yani daha yüksek dibin altına gelmemesi gerekiyordu. Yani bizim muhtemel destek seviyelerini, Higher Low’un üzerinde aramız gerekiyordu.
20- Peki muhtemel alış bölgesinin, böyle bir yükseliş trendinde, alttaki sarı kutucukla gösterdiğim alan olması sizce de mantıklı değil mi?
İşte bu alanın da, son yükseliş dalgasının fibo 0,618-0,786 düzeltme seviyelerine denk gelmesi de kuvvetle muhtemel.
21- Karı maksimize etmek, trendde sağlam kalıp düşmemek için de, hedefi üstteki sarı kutucuğun olduğu seviyelere koymak gerekiyor. Bunun için Son dalganın Fibo 0,618 ve 0,786 seviyeleri, karı maksimize etmek için iyi bir alış bölgesidir.
22- Şimdi gelelim bu Fibonacci 0,618 ve 0,786 seviyelerini nasıl kullanacağımıza.
Aşağıdaki #Ethereum grafiğinde örnek bir yükseliş trendi var. Dalga yapılarından gördüğünüz üzere, daha yüksek tepe ve daha yüksek dipler geliyor.
23- Böyle bir grafikte eğer yükseliş trendi devam edecekse, fiyat Higher Low yazan yerin altına inmeyeceğinden, bizim muhtemel destek ve dönüş seviyelerini, Higher Low’un daha yukarısında aramamız gerek.
24- Aşağıdaki grafikte de son yükseliş dalgasına Fibonacci düzeltme aracını çektiğimizde, fiyatın fibo 0,618 ve 0,786 seviyelerinden (grafikte sarı alan) tepkisini gözlemleyerek, tekrar yeni bir yükseliş dalgası yapmasını bekleyebiliriz.
#ETHUSDT #etherium #ETH
25- Tabii ki grafikte bu haliyle hemen alıma geçmek yerine, bu bölgeden tepki beklemek en sağlıklısı. Yani aşağıdaki grafikte olduğu gibi bir tepki yaptıktan sonra girmek her zaman daha sağlıklıdır.
26- Grafiği oynatmaya devam ettiğimizde de fiyatın trendine devam ettiğini ve yeni yüksek tepe yaptığını görebilirsiniz.
Hatta bu sefer fibonacciyi, son dipten başlayarak yeni tepeden çektiğimizde de fiyatın döndüğü yer yine fibo 0,618 çizgisi oluyor.
27- Aynı grafikte yine devam eden küçük trende bile (her ne kadar yeni yüksek tepe yapmasa da) fibonacci çektiğimizde, fiyatın yine Fibo 0,618-0,786 arasından döndüğünü görüyoruz.
28- İsterseniz şimdi örnek grafikleri çoğaltalım.
Yine #Ethusdt grafiğinden gidelim.
Bu grafikte de fiyat sürekli yeni yüksek tepeler ve yeni yüksek dipler yapıyor. Son dalgaya A’dan B’ye fibo çektiğimizde, fiyat yine Fibo 0,618-0,786 arasından dönüyor.
29- Diğer örnek #adausdt grafiğinden.
Yine bir yükseliş trendi, yeni yüksek tepe ve dipler. Son dalgaya Fibo çektiğimizde de fiyat yine Fibo 0,618-0,786 arasından dönüyor ve son tepenin daha üzerinde yeni yüksek tepe yapıyor.
30- Bir de #Bitcoin grafiğinden örnek verelim. Yine yeni yüksek tepe geliyor ve biz son dipten yeni yüksek tepeye Fibo çektiğimizde, fiyat fibo 0,618 den dönüyor ve yeni yüksek tepe yapıyor.
31- Şimdi biraz da bizim borsamızdan örnekler verelim.
İlk örnek #Tkfen grafiğinden. Aşağıdaki grafikte yine sürekli daha yüksek tepeler ve daha yüksek dipler geliyor. Son yükseliş dalgasına yine fibo çektiğimizde fiyat Fibo 0,618 den dönüyor.
32- Daha önceki floodlarda da söylemiştim. Alım veya satım kararı verirken Fiboyu tek başına kullanmak yerine, başka araçlarla da desteklemek daha sağlıklı olur. Örneğin bu grafikte fibo 0,618 seviyesinde başka destek var mı bakalım.
33- Ben aşağıdaki grafikte, son dalgaya bir kanal çizdim. Gördüğünüz gibi fiyat hem fibo 0,618 seviyesi hem de kanal dibinin kesiştiği yerden dönüyor.
34- Bir diğer örnek #Tcell grafiğinden. Yeni yüksek tepe geldikten sonra oluşan son dalgaya çekilen fibo düzeltmesinde fiyat bu sefer 0,786 seviyesinden dönüyor ve aynı zamanda burası bir kanal dibi. İki ayrı grafikle gösterdim.
35- Sırada Kardemir D grafiği var. Burda da fiyat yeni yüksek tepe yaptıktan sonra son dalgaya çektiğimiz fibo düzeltmesinde fiyat 0,786 seviyesinden dönüyor. Ayrıca fiboya destek olması için çizilen bir yükselen çapraz destek çizgisi de grafikte mevcut.
#Krdmd
36- Diğer örneğimiz de #Pgsus grafiğinden.
Bu grafikte yine benzer durum var. Yeni yüksek tepenin geldiği bir yükseliş trendi ve son dalgaya çekilen bir Fibo düzeltmesinde 0,618 seviyesinden dönen fiyat. Ve Fibo haricinde çizilen ekstra bir kanal. (2. Grafikte)
37- Son örneğimizi de #Dotusdt Grafiğinden vererek bitirelim.
Grafikte yeni yüksek tepe geldikten sonra fiyat düzeltmeye giriyor ve son yükseliş dalgasında A noktasından B noktasına bir Fibonacci düzeltme aracı çizdiğimizde, fiyatın Fibo 0,618 seviyesinden döndüğünü görüyoruz.
38- Bu seviyeden dönüşü daha sağlamlaştırmak için başka bir destek çizgisi aradığımızda, bir trend çizgisi de buluyoruz. Bu trend çizgisi de Fibo 0,618 seviyesi ile kesişiyor ve fiyat bu iki çizginin kesiştiği yerden dönüyor.
39-Tabi bu kadar çalışan örnek verdik ama, bir de madalyonun diğer yüzü var. Hep çalışacak mı? Çalışmadığı zamanlar da var elbet. Her ne kadar bu fibo seviyelerine fiyatın tepki vermesini beklesek de, bazen tepki verse bile geri dönebiliyor.
40- Örneğin aşağıdaki grafikte fiyat yeni yüksek tepe yapmasına rağmen, son dalgaya çektiğimiz fibonacci 0,618 ve 0,786 seviyeleri okla gösterdiğim yerlerde fiyata tepki verse bile döndüremiyor ve fail oluyor.
41-Önceki grafiklerde gösterdiğim gibi, Fibo ile birlikte başka bir şekilde çizilen destekler, (örn; bir kanal, trend çizgisi, çapraz trend çizgisi, yatay destek alanı veya bir hareketli ortalama vs gibi) işlemin istediğiniz yönde gitme olasılığını arttırır.
42- Bu yüzden floodda bahsettiğim Fibo 0,618 ve 0,786 seviyeleri arasındaki bölgeye denk gelen alanda mutlaka başka destekler de aramaya çalışın ve Stratejinizi bu destekleri kullanarak belirleyin.
En son Trend dönüşlerine ilişkin birkaç örnek vererek Floodu bitirelim.
43- Aşağıdaki grafikte bir düşüş trendinden sonra fiyatın yeni bir yüksek tepe (HH) yapmasının ardından son yükseliş dalgasına fibo çektiğimizde yine fibo 0,618 ve 0,78,6 bölgesine denk gelen bir trend çizgisinden fiyatın döndüğünü görüyoruz.

#Avaxusdt
44- Yine aşağıdaki grafikte bir düşüş trendinden sonra fiyatın yeni bir yüksek tepe (HH) yapmasının ardından son yükseliş dalgasına fibo çektiğimizde, fibo 0,618 ve 0,78,6 bölgesine denk gelen bir trend çizgisinden fiyatın döndüğünü görüyoruz.
#Kozaa
45- Gördüğünüz gibi trend dönüşünde Fiboyu en dipten değil de, Price Action a göre dalgaları sayarak, son dalga üzerinden çektik ve fiyat tam fibo 0,786 desteğinden döndü.
Aslında bu floodda anlatmak istediğim de kısaca buydu.
46- Fibonacciyi kullanırken, hangi dipten hangi tepeye, hangi tepeden hangi dibe çekmek gerekir diye düşünmek yerine, price actiona göre dalga yapılarını gözlemleyip, yükseliş mi düşüş trendi mi olduğunu öncelikle tespit etmek, işlem giriş yönünü belirledikten sonra da +
47- son dalgadaki dip ve tepeyi kullanarak fibonacciyi çizmek ve fiyatın fibo 0,618 veya 0,786 seviyesi arasından (ekstra bir destek ile birlikte) tepkisini gözlemleyerek alış fırsatları kollamak en sade ve etkili yollardan biridir.
48- Bu floodda daha önce de söylediğim gibi, bu yöntemi sadece long yani yükseliş yönlü işlem örnekleri üzerinden anlattım. Bu yöntem Short, yani düşüş yönlü işlemlerde de aynı şekilde kullanılabilir ancak düşüşler genelde sert ve kısa süreli olduğundan işlem başarı oranı, +
49- yükseliş yönlü işlemlere nazaran daha düşük çıkabilir. Bu yüzden bu yöntemi short için sadece trend dönüşlerinde kullanmak daha sağlıklı olur. Trend dönüşlerinde Short işlem yakalamak için de ilerleyen zamanlarda ayrı bir flood yaparım.
50- Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bir sonraki eğitim floodunda görüşmek üzere.
Herkese bol sevgi ve saygılar…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

10 Oct
1- Arkadaşlar herkese selamlar,
Bu hafta sonu da #Endeks analizi yapalım beraber.
Baştan söyleyim, endeks ile ilgili olumsuz taraftayım. Gerekçelerini tek tek belirteceğim.
Önce bir #bist100 4 saatlik grafiği paylaşayım sizlerle. Çoğunluğun baktığı gözden.
2- Yukarıdaki grafikte endeks trend desteğinden dönmüş görünüyor. Tabi çoğunluk bunu yükselişin başladığı şeklinde yorumlayarak alıma geçebilir. Ama dalgaları sayarsak henüz düşüş trendi sonlanmamış, düşük tepeler ve düşük dipler geliyor sürekli. Yani market yapısı halen bearish.
3- Peki düşük tepe ve dipler yaparak ilerlerken trend desteğinden dönerek trendi döndürebilir mi? Mümkün.
Ancak biliyorsunuz ki her ne kadar endeks grafiği böyle söylese de, endeksi taşıyan hisselerin de yükselme potansiyeli olması gerek.
Read 27 tweets
2 Oct
1- Arkadaşlar Herkese Selamlar.
Bu hafta sizlere, Risk Yönetimi Kuralları dahilinde uygun Pozisyon Büyüklüğünün nasıl ayarlanması gerektiğini, Tradingview’de yer alan Alım-Satım aracı üzerinden anlatan bir flood hazırladım. Flood biraz uzun oldu ama korkmayın.
2- Bu floodda yalnızca Alım-Satım aracının kullanımını değil, ayrıca işlemlerde Stop Loss seviyesinin nerelere konabileceği, Stop Loss seviyesi ile Pozisyon büyüklüğü arasında nasıl bir ilişkinin olması gerektiğini de anlatacağım. Lütfen dikkatlice sonuna kadar okuyunuz.
3- Şimdi Başlayalım.
Biliyorsunuz, teknik analiz kesinlik belirtmez, teknik analiz bir olasılıklar sanatıdır. Bu olasılıklar içerisinde yaptığımız işlemlerde kar etmek kadar zarar etmek de gayet doğaldır. Zarar, bu işin doğasında vardır.
Read 59 tweets
26 Sep
1- Arkadaşlar Herkese Mutlu Pazarlar.
Price Action ekseninde, Flood şeklinde bir #BTC analizi yapayım dedim. Hem öğrendiklerimizi de pekiştirmiş oluruz.

#crypto #kripto #btcusd #btcusdt #ethusd
2- Bu analizde henüz anlatmadığım ama ilerde detaylarına gireceğim konulara da da ufaktan değineceğim. Bir ön bilgilendirme gibi olacak. Hadi başlayalım.

#xrpusd #winusd #adausd #avaxusd #hotusd #dotusd #ltcusd #linkusd #trxusd #dentusd #wtcusd
3- Aşağıya #Btcusdt nin 4 saatlik grafiğini koyuyorum. Grafikte dalgaları oklarla gösterdim. Sizlerde biraz inceleyin.

#chzusd #eosusd #linkusd #xlmusd #filusd #dogeusd #grtusd #vetusd #algousd #neousd #cotiusd
Read 18 tweets
25 Sep
1- Dostlar herkese selam,
Bir diğer eğitim serisi ile tekrar birlikteyiz.
Konumuz: Yüksek Açılı Trend Çizgilerinin (Diagonaller) Hatalı Kullanımları
Konuya başlamadan önce size piyasalardaki alım-satım sürecinin nasıl işlediği hususunda bir hatırlatma yapayım.
2- Çünkü bu sürecin nasıl işlediğini bilmek ve fiyat analizlerini bu sürece göre yapmak, eğer Teknik Analiz kullanıyorsanız trade başarı oranını arttırmak ve hatalı işlem oranını azaltmak noktasında çok önemlidir.

#Borsa #bist100 #viop #btc #btscust #ethusdt #teknikanaliz
3- Piyasalarda alım satım yapan birçok aktör var. Basite indirgersem; Bu aktörlerin en başında Bankalar, Kurumsal Şirket ve Yatırımcılar, Yatırım Fonları gibi smart Money yani akıllı para dediğimiz kurumlar var. Biz ise küçük yatırımcılar olarak para skalasının en altındayız.
Read 30 tweets
20 Sep
1- Dostlar Herkese Günaydın,
Dünkü anlattığım Price Action eğitiminden sonra güncel bir hisse analizi paylaşmak istedim.
Hissemiz Aselsan
#Asels
2- Baştan söyleyeyim. Grafiği çok hoşuma gittiği için paylaşıyorum. Herhangi bir al-sat tavsiyesi değildir.
Öğrendiklerimizi pekiştirmek için güzel bir grafik.
3- Öncelikle Aselsan’ın 4 saatlik grafiğini aşağıya bırakıyorum. Tertemiz grafik. Grafikte hiçbir şey yok.
Grafikteki fiyat hareketlerini analiz etmeye çalışın. Dipler tepeler nerelerde oluşmuş gözlemleyin.
#Asels
Read 18 tweets
19 Sep
1- Arkadaşlar Herkese selamlar,
#Priceaction floodumuz başlıyor. Biraz uzun bir flood olucak. Bol grafikli, bol açıklamalı, herkesin anlayabileceği şekilde mümkün olduğunca basite indirgeyerek anlatmaya çalışacağım.
2- Price action bildiğiniz gibi fiyat hareketi demek. Fiyat hareketleri piyasadaki yani trendleri, dalgaları oluşturur. Fiyat, Teknik analizin her şeyidir. Biz fiyatı alıp satıyoruz. Fiyatı alıp satarken de fiyatın yüksek olasılıkla gidebileceği yöne doğru işlem açmak zorundayız.
3- Çünkü Teknik analiz bir olasılıklar sanatı olduğu için, risk/kazanç ögelerini de dikkate alarak doğru karar verme oranınızı arttırmanız gerek. Bunun için işlem yapacağınız hissedeki fiyat hareketlerini yani piyasa yapısını doğru okumanız, bu yapıya göre işlemlerinizi yapmanız,
Read 65 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(