1- Dostlar herkese selam,
Bir diğer eğitim serisi ile tekrar birlikteyiz.
Konumuz: Yüksek Açılı Trend Çizgilerinin (Diagonaller) Hatalı Kullanımları
Konuya başlamadan önce size piyasalardaki alım-satım sürecinin nasıl işlediği hususunda bir hatırlatma yapayım.
2- Çünkü bu sürecin nasıl işlediğini bilmek ve fiyat analizlerini bu sürece göre yapmak, eğer Teknik Analiz kullanıyorsanız trade başarı oranını arttırmak ve hatalı işlem oranını azaltmak noktasında çok önemlidir.

#Borsa #bist100 #viop #btc #btscust #ethusdt #teknikanaliz
3- Piyasalarda alım satım yapan birçok aktör var. Basite indirgersem; Bu aktörlerin en başında Bankalar, Kurumsal Şirket ve Yatırımcılar, Yatırım Fonları gibi smart Money yani akıllı para dediğimiz kurumlar var. Biz ise küçük yatırımcılar olarak para skalasının en altındayız.
4- Bu akıllı para dediğimiz kurum ve kuruluşlar, nerede ve ne zaman alıp satılması gerektiğini bizlerden çok daha iyi biliyorlar ve piyasadaki haberleri, bilgileri vs bizlerden çok daha önceden alıyorlar.
5- Bu yüzden piyasalarda işlem yaparken bu akıllı paradan daha akıllı olmaya çalışmak yerine, bu akıllı paranın ayak izlerini takip edip, işlemlerimizi akıllı paranın gittiği yöne doğru şekillendirmemiz gerek.
6- Asla onlar gibi olamayız ancak fiyat hareketlerini doğru okuyarak onların ayak izlerini, düşündüklerini, yapmaya çalıştıklarını analiz edebiliriz.
Şimdi bu akıllı paranın fiyat hareketlerini nasıl şekillendirdiğine gelelim.
7- Bu konuda @yalcindagyasin hocanın bu süreci çok güzel anlatan twitini aşağıya bırakıyorum.

8- Yasin hocanın da dediği gibi, trend dönüşleri genelde bu bahsettiğim akıllı paranın alımlarıyla V şeklinde sert bir yükseliş ortaya koyar. Bu bir nevi akıllı paranın ayak izidir. Yani bu akıllı paranın hızlı bir şekilde alıma geçtiğini gösterir bize.
9- Peki, düşüş trendlerinden sonra başlayan bu sert yükselişle birlikte fiyatlar, grafiğe nasıl bir şekil aldırır? Akıllı para dediğimiz kurumlar trend dönüşünde malı dipten hızlı bir şekilde topladığından dolayı fiyat hareketi trend dönüşünde bu şekilde olur:
10- Fiyat bu sert yükselişi yaptıktan sonra gelen düzeltmeden sonra ise devreye piyasadaki diğer oyuncular girmeye başlar. Profesyonel traderlar vs gibi…
Ancak yeni giren bu oyuncular akıllı paranın fiyatı kaldırdığı gibi sert kaldıramaz. Daha yumuşak bir yükseliş yaptırırlar.
11- Daha sonra ise fiyat bir yükseliş trendi yapmaya başladığında devreye Price Action’cılar, Trend Takipçileri vs girmeye başlarlar. Ardından da küçük yatırımcılar oyuna dahil olmaya başlarlar. Bu süreç sonunda yükseliş trendi aşağıdaki gibi bir hal alır.
12- Bir trendin buna benzer bir şekil alması, bize şunu gösterir:
Bir yükseliş trendinde Fiyat, en dipten başlayarak parabolik bir şekilde yükselir.
Aşağıdaki grafikteki şekli incelerseniz, fiyatın hareketi ilk hareketten itibaren daha yatay bir şekil almaya başlıyor.
13- Fiyatın bu şekilde yataya sarması, ancak yataya sarmasına rağmen başlangıç sertliğinde olmasa da yükselişe devam etmesi, doğal olarak en dipten çekilen trend çizgilerinin çalışmamasına, sürekli false breakout lar vermesine sebep olur.
14- Gördüğünüz gibi en dipten başlanarak çekilen siyah, mor ve turuncu trend çizgilerinin hepsi sürekli False Breakout’lar (Hatalı kırılımlar) veriyor. İşte bu kırılımlar nedeniyle amatör traderlar sürekli yanlış kararlar veriyorlar.
15- Trend kırıldı zannedip, destek zannettiği yerden alım yaptıysa çıkış yapıyor, trend kırıldı diye short açıyor, stop oluyor, yükselişe bir türlü doğru yerden dahil olup trendi süremiyor ve sürekli zarar yazıyor.
16- Dikkat ederseniz Price Action kurallarına göre yükseliş trendinin sona ermemesine rağmen bu şekilde en dipten çizilen trend çizgileri, sanki yükseliş trendinin sona ereceğine dair ön sinyal veriyormuş gibi duruyor. Ama yükseliş trendi bozulmuyor devam ediyor.
17- Peki böyle sert yükselişle başlayan trendlerde, trend çizgilerini nereden başlayarak çekmek daha sağlıklı?
En dipten çekilen trend çizgileri yerine, örneğin ilk düzeltmede yaşanan dipten başlayan ve nispeten daha düşük açılı trend çizgileri daha doğru sonuçlar verir.
18- Buraya kadar anlattıklarımdan sonra bizim trend çizgilerini çekerken dikkat etmemiz gereken husus şu:
Bu tip sert yükselişler ile (V şeklinde) başlayan trend dönüşlerinde, trend çizgilerini en dipten başlayarak çekmemiz yanlış olur.
19- Çünkü bu tarz yükseliş trendlerinde en dipten başlayarak çekilen trend çizgileri sürekli yanlış sinyaller verir. Trend kırıldı, satış sinyali verir ama fiyat yükselmeye devam eder. Trend dibinden tepki verip al sinyali verir ama tekrar altına gelip yeniden sat sinyali verir.
20- Amatör traderlar, bu şekilde kırılan bir trend çizgisinden sonra piyasada “Ayı tuzağı” olduğunu zannederler. Ama bu süreci iyi kavrayamadıklarından ve yanlış trend çizgileri çizdiğinden dolayı doğru alım yerlerini sürekli kaçırırlar veya yanlış kararlar verirler.
21- Yani dik bir açıyla çizilen bu trend çizgileri bu şekilde davranarak sağlıklı kararlar alınmasına engel olurlar. Ben bu yüzden dik bir açıyla çizilen trend çizgilerine hep şüphe ile yaklaşmışımdır. Yataya yakın trend çizgilerini daha çok tercih ederim.
22- Şimdi buraya kadar anlattığımız şeyleri grafikler üzerinden örneklendirelim.
İlk örneğimiz #Sahol grafiğinden.

Aşağıda 3 tane grafik var. Soldan başlayarak kaydırın. Dipten çekilen her trend çizgisi False Breakout ile sonuçlanıyor.
23- Şimdi diğer örneğe geçelim.
#Garan
Bunda da dipten çekilen her trend çizgisi hatalı sinyaller vermiş.
Yine kaydırarak teker teker bakın grafiklere.
24- Konunun daha da pekişmesi için örnekleri çoğaltalım.
Bundan sonraki twitlerde açıklama yapmadan sadece Grafik paylaşıcam. Buraya kadar anlattıklarım bundan sonraki grafiklerde de geçerli.
Grafikler üzerinde baktığınızda zaten anlayacaksınız.
25- #TTKOM
Konuya en güzel örnek belki de bu grafik:
26- #KCHOL
27- #EREGL
28- #KORDS
Güncel grafikten de görüntü bu şekilde.
29- Bu örneklerden sonra konu umarım daha da pekişmiştir.
Siz de grafiklere açıp bakarak bu tarz dik açılı trendlerin çalışıp çalışmadığını bizzat test edebilirsiniz.
30- Bir flloodumuzun da sonuna geldik. Paylaşımları faydalı buluyorsanız destek fav ve RT’lerinizi de esirgemezseniz memnun olurum.

Herkese selamlar.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

26 Sep
1- Arkadaşlar Herkese Mutlu Pazarlar.
Price Action ekseninde, Flood şeklinde bir #BTC analizi yapayım dedim. Hem öğrendiklerimizi de pekiştirmiş oluruz.

#crypto #kripto #btcusd #btcusdt #ethusd
2- Bu analizde henüz anlatmadığım ama ilerde detaylarına gireceğim konulara da da ufaktan değineceğim. Bir ön bilgilendirme gibi olacak. Hadi başlayalım.

#xrpusd #winusd #adausd #avaxusd #hotusd #dotusd #ltcusd #linkusd #trxusd #dentusd #wtcusd
3- Aşağıya #Btcusdt nin 4 saatlik grafiğini koyuyorum. Grafikte dalgaları oklarla gösterdim. Sizlerde biraz inceleyin.

#chzusd #eosusd #linkusd #xlmusd #filusd #dogeusd #grtusd #vetusd #algousd #neousd #cotiusd
Read 18 tweets
20 Sep
1- Dostlar Herkese Günaydın,
Dünkü anlattığım Price Action eğitiminden sonra güncel bir hisse analizi paylaşmak istedim.
Hissemiz Aselsan
#Asels
2- Baştan söyleyeyim. Grafiği çok hoşuma gittiği için paylaşıyorum. Herhangi bir al-sat tavsiyesi değildir.
Öğrendiklerimizi pekiştirmek için güzel bir grafik.
3- Öncelikle Aselsan’ın 4 saatlik grafiğini aşağıya bırakıyorum. Tertemiz grafik. Grafikte hiçbir şey yok.
Grafikteki fiyat hareketlerini analiz etmeye çalışın. Dipler tepeler nerelerde oluşmuş gözlemleyin.
#Asels
Read 18 tweets
19 Sep
1- Arkadaşlar Herkese selamlar,
#Priceaction floodumuz başlıyor. Biraz uzun bir flood olucak. Bol grafikli, bol açıklamalı, herkesin anlayabileceği şekilde mümkün olduğunca basite indirgeyerek anlatmaya çalışacağım.
2- Price action bildiğiniz gibi fiyat hareketi demek. Fiyat hareketleri piyasadaki yani trendleri, dalgaları oluşturur. Fiyat, Teknik analizin her şeyidir. Biz fiyatı alıp satıyoruz. Fiyatı alıp satarken de fiyatın yüksek olasılıkla gidebileceği yöne doğru işlem açmak zorundayız.
3- Çünkü Teknik analiz bir olasılıklar sanatı olduğu için, risk/kazanç ögelerini de dikkate alarak doğru karar verme oranınızı arttırmanız gerek. Bunun için işlem yapacağınız hissedeki fiyat hareketlerini yani piyasa yapısını doğru okumanız, bu yapıya göre işlemlerinizi yapmanız,
Read 65 tweets
14 Sep
1- Finansal piyasalarda işlem yapanların yaptığı en büyük hatalardan birisi nedir biliyor musunuz?
Ve bu hata çok kişi tarafından farkında bile olmadan sistematik olarak sürekli yapılır.
2- Bu hatanın bilimsel adı: Heuristic, yani kestirme çıkarımdır.
İnsanlar finansal piyasalarda işlem yapmadan hemen önce karar verme noktasında birçok değişkene bakarlar.
3- Açıklanan Finansal verileri, yurtiçi ve yurtdışında piyasalarla ilgili yapılan açıklamaları, haberleri, analist yorumlarını vs… takip ederler. Karşılarında olumlu olumsuz birçok veri ve bilgi vardır.
Read 15 tweets
12 Sep
1- Herkese İyi pazarlar.
Bugün, #PriceAction ekseninde bir #endeks analizi yapalım dedim. Hem Price Action bilmeyenlere de bir ön bilgi olmuş olur.
Öncelikle #Xu100 yani #bist100 grafiğimiz ile başlayalım:
2- Grafiğin temiz hali aşağıdaki gibi. Sadece son zamanlardaki önemli yatay destek/dirençler var. Price Action’ın daha iyi görülebilmesi ve dalgaları daha rahat sayabilmek için grafiği 2 saatliğe aldım. Önce siz kafanızda yükseliş ve düşüş dalgalarını göz kararı saymaya çalışın.
3- Fiyatın son zamanlardaki yükseliş hareketlerini siyah okla, düşüş hareketlerini kırmızı okla ben aşağıdaki grafikte gösterdim.
Bir yükseliş yapısı varken, trend kırılımı gerçekleşiyor ve kırılımın ardından dip bir önceki dibin daha altında gerçekleşiyor.
Read 20 tweets
15 Aug
1- Arkadaşlar herkese selam,
Ben bildiğiniz üzere düşen kırılımlarını pek sevmediğimi, işlemlerimde kullanmadığımı burda anlatmıştım. En son verdiğim #tkfen grafiğinde de düşen kırılımı gerçekleştirdikten sonra hissenin geri döndüğünü de son paylaşımlarımda göstermiştim.
2- Düşen kırılımlarını neden kullanmadığımı birkaç arkadaş da özelden sormuştu. Kısaca söylemem gerekirse, düşen kırılımlarında hisseye girdiğimizde, yön tersine dönerse, kontrol etmemiz zorlaşır.
3- Yani bu durumda Stop noktasını nereye koyacağız? Düşen çizgisinin altına mı? Yeni oluşan trend çizgisinin altına mı? Yoksa belli bir yüzdeye göre mi stop koyacağız?
Düşen çizgisinin altına koysak, gün geçtikçe stop noktası daha da aşağılara geleceğinden zarar da yükselir.
Read 25 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(