Dün borsa tokenleri nedir ve neye göre bunları değerlendirmemi gerekir demiştik. Bugün bunları cevaplayalım.
1- Tokenini almaya karar verdiğiniz borsa güvenilir mi?
Eğer eski bir borsa ise bunu basit bir google ve twitter aramasıyla anlayabilirsiniz. Eğer yüklü miktarda şikayetlere rastlıyorsanız ve bu şikayetlere her gün bir yenisi ekleniyorsa o borsadan uzak durunuz.
Geri kalan sorulardan;
2-Bu borsa kar ediyor mu?
3-Bu borsa kullanıcı kazanıyor mu?
Tuzak soruydu.
Bu borsalar (coinbase hariç) ait oldukları ülkelerin borsalarında listelenmediklerinden %100 güvenilir verilere erişmek neredeyse mümkün değildir.
Ya da bir diğer tabiriyle bu borsalar halka açık değildir.
Dün birinizin hoca yanlışın var demesini beklerdim. Olsun, zamanla öğreneceksiniz.
Şimdi gelelim esas konumuza; Yukarıda bahsettiğim gibi erişebileceğimiz veri çok yok. Bu yüzden eldekiyle idare edeceğiz. Bu tweete bıraktığım Coinmarketcap top exchanges sitesine girin.
Bu sitede borsalar 24 saatlik hacim, likidite, haftalık ziyaret sayısı vb. metrikler yazar. en sağlarında da 7 günlük ortalamalarının grafiği vardır. en sollarında ise bütün bu veriler toplandığında sitenin kendisinin verdiği puan vardır.
Ancak coinmarketcap CZ'nin elinde olduğundan tamamen güvenmek zordur. Bu sebeple veriler coingecko verileriyle karşılaştırılabilir.
Verilerimiz elimizde olduğuna göre tokenini almaya karar verdiğiniz borsaya bakın. Bu borsa bu listelerde kaçıncı sırada? Haftalık ziyaret sayısı kaç? Likiditesi nedir? Güven skoru nedir?
Sonra borsanızı #Bitcoin markets kısmında arayın bulun likiditeye bakın. Confidence'e bakın
Confidence'ın ''high'' olması aşırı önemli. High olmayana dikkat edin. Ayrıca volume kısmına dikkat edin. #BTC Volümü yani hacimi 20-30 milyon doların altındaki borsalara dikkat edin.
Son olarak gidin borsanın btc ve eth tahtalarına bakın. Tahtalarda sürekli alım satım oluyor mu? Satış yönlü, alış yönlü ne kadar emirler dizili. Kontrol edin. Bazı borsaların tahtaları öyle boş ki 20 eth satsan fiyat 1 doları görür.
Elemenizi yaptınız her şey tamam görünüyor borsa sağlam. Çok güzel.
Geldik en kritik soruya:
Peki bu borsanın tokeni diğer borsaların tokenlerini geçer mi?
İşte bu konu kampanyalara, borsanın performansına, eğer kendi ağı varsa ağın performansına göre değişir.
Örneğin #BNB genelde #Binance launchpad yaptığında biraz yükselir veya en azından sağlam durur. (Artık piyasa değeri çok büyük olduğundan 1 sene önceki gibi bir günde %50 yürümez)
buna ek olarak borsanın marketingi çok önemlidir.
Binance, Coinbase gibi dev değilse DAHA önemlidir
Borsa kaç ülkede aktif? Elinde sürekli shilleyen fenomenler varmı? Telegram, twitter komüniteleri ne kadar aktif? Bu yeni promosyonlar duyurulduğunda bu komüniteler fomolanıyor mu? Bunları takip etmek lazım.
Özetle; CMC'de Coingecko'da düşük puan borsalardan, 150.sırada adı sanı belli olmayan thodex vari borsalardan uzak durmaya çalışın. Botlarla vesaire hile yapıp listede yükselmeyi başarmış borsaları hem cmc verilerinden hem de tahtalarına bakıp kontrol edin.
Kalanları sadece promosyonlara, komünite gücüne, marketinglerine ve tokenlerinin piyasa değeri, arzı, teknik analizi gibi konularla bulabilirsiniz.
Bu konuyu 2.bölüme sığdıramadım. 50 kere editledim yine mevzu çok uzuyor. 3.bölümü yazacağım.
Ayrıca takibimde olan, kazanç potansiyeli ihtimali olan coin Bitmex borsasının coini Bmex'tir arkadaşlar. Kaldıraçlı işlemleri icat eden bitmex spot piyasalarını açıyor. İlk kaldıraçlı borsa olduğundan dolayı çoğu balina bitmexe alıştı sürekli kullanıyor. Bu yüzden
çıkış yaptığında uygun olduğunu düşündüğüm bir fiyata geldiğini görürsem alım yapacağım. Listelenmesini bekliyorum.
Sadece bir fırsat olma ihtimalini yazıyorum, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
Bu arada aklınıza kesinlikle yanlış bir şey gelmesin. #Bitmex@BitMEX ile kesinlikle hiçbir reklam anlaşmam yoktur. Hakkımda iftirada bulunmamanızı öneririm.
Son olarak;
Herkese hayırlı kandiller dilerim.
Sevgilerle.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ayrıca proje universal stüdyoları, @Porsche, @Ford , @Disney gibi devlerle partnerlik kurmuştur. Projenin kullanım amacı; Arabanız otomatik sürüş modundayken arabanızla entegre edilmiş VR gözlüğünüzü takıp sürüşü olabildiğine eğlenceli bir deneyim haline getirmektir.
Proje diğer #metaverse olduğunu idda eden projeler gibi değildir. Hazır ürünü bulunmaktadır. Hatta Audi haziran ayında araçlarında Holoride eklentisini opsiyonlu bir şekilde sunacaktır. Yol haritalarında ürünün çıkışı 2022 sonunda deniliyordu.
Eski SEC ve JPM mühendislerinin yeni icadı, Satoshi Nakamoto'nun #Bitcoin whitepaper'ında hususi olarak teşekkür ettiği Stuart efendinin çalıştığı proje: #Kadena#Kda hakkındaki düşüncelerim:
Bilgi paylaşıldıkça bereketlenir.
RT+FAV unutmayalım dostlarım.
#Kadena, aynı diğer #avax, #solana, #near gibi bir yeni nesil ekosistemdir. Diğer ekosistemlerin aksine bu ağın yerel tokeni #kda stake edilerek değil madencilik yöntemiyle üretilir. Yani PoW(iş kanıtlı) çalışma prensibinin güvenliğine sahiptir.
Üstelik kadena aşırı hızlıdır. Saniyede 480 bin işlem yapar. Bu #Avax'tan bile hızlıdır.
Şimdi gelelim niye aldığım hususuna. #Powell'ı dinledim. #FED 0.25 bp #faiz arttırdı. Ancak en önemlisi bilanço daraltmayı sıradaki toplantıya yani 3 mayısa bıraktılar.
Bu da piyasaların 48 gün boyunca rahat nefes alıp, ilerleyebileceğini düşündürdü. Geçmiş tecrübeme göre eğer böyle bir zaman aralığı bırakılıyorsa bunun çeyreği yükselişle geçer genelde. Normalde olabildiğince düşük riske giren bir yatırımcıyım. Ancak kısa vade
ufak kazanç gözereterek böyle bir portföy oluşturdum. Portföyümün %30'luk kısmını ağırlıklı demirbaş ve layer1'lar olmak üzere böldüm. Satışlarımı #Bitcoin'e göre yapacağım için tek tek şu altta hedefim bu diğer #Altcoin'de hedefim bu demek doğru olmazdı.
Bilgi paylaşıldıkça bereketlenir.
RT+FAV yapmayı unutmayın dostlarım.
Borsa coinleri/tokenleri borsaların kendilerine ait kripto paralardır. Borsalar için her zaman bozdurup şirketin nakit ihtiyacını karşılayabilecekleri bir varlıktır. Bu yüzden borsalar kendi tokenlerinin kıymetlenmesi için her zaman uğraşır.
Örneğin; Borsa tokenini tutana borsalar komisyon indirimi sağlar. Ana gelir kaynağı komisyon olan borsa neden gelirini düşürsün ki? Çünkü komisyondan gelecek dolar sabittir. Ancak tokenin değeri artabilir. Ayrıca ek talep yaratmış olurlar.
Dünyada #Bitcoin'den sonra en ateşli fan kitlesine sahip 2.proje, #Ethereum'un en zayıf rakibi #ADA#Cardano hakkındaki düşüncelerim:
Bilgi paylaşıldıkça bereketlenir.
RT+FAV yapmayı unutmayı dostlarım.
Cardano, #Ethereum'un kurucu ortaklarından Charles Hoskinson'un dahil olduğu bir ekip tarafından 2017'de piyasaya çıktı. CEO'su Charles, çıktığı günden itibaren sürekli ''ben matematikçiyim, akıllı kontratlar yakında geliyor'' diye diye yatırımcıları 2017'den 2021'e kadar uyuttu.
Bu süreçte tek yaptığı sürekli yeni whitepaper yazmak oldu. Ancak enteresan bir şekilde normalde uyutulan coinlerin fan kitlesi erirken Cardano'nun kitlesi genişledi. Kitle genişledikçe beklenti arttı. Beklenti arttıkça fanlar adeta birer pazarlamacıya döndü.