Hello, everyone! Sambil menunggu waktu berbuka puasa, let's discuss cara-cara usahawan tempatan dan antarabangsa mengaut keuntungan di bulan Ramadan ini.

Ini adalah thread. Please RT if you found this informational! 😊
Firstly, mesti ada antara anda di luar sana yang ingin menjadi usahawan. A boss of your own life, take charge and have financial freedom. Tapi mesti ramai gak yang risau risiko/kegagalan.

Dalam bulan Ramadan ni lah korang boleh ceburi keusahawan dengan risiko yang lebih rendah!
Macam mana?

Dengan sewa tapak serendah RM 30 sehari, anda boleh cuba berniaga gerai di PARAM. Dengan modal kecil bagi perkakas dan barang, sewa khemah, and tariklah a friend or relative who "power" masak atau baking and voila! You’re running your own small business!
Kadang kala kita fikir nak jadi berjaya tu kena bermula dengan gempak dan besar. Kena power!

Tapi mengikut kajian PEW, hampir semua usahawan berjaya bermula dari permulaan yang humble dan kecil-kecilan. Jadi apa yang anda nantikan untuk mengejar kejayaan?
Selain tu, kalau yang lebih tech-savvy dan cenderung dengan bisnes online... Bulan ramadan lah masanya untuk untung besar!

“Electronics, home gadgets, and clothing apparels are among the most sought-after items by online shoppers as they prepare for Hari Raya” - kata 11thstreet
Jadi macam mana nak utilise waktu traffic surge tertinggi di bulan Ramadan?

Between 11 a.m. to 4 p.m. during Ramadan is where Malaysian web traffic generally occurs in random bursts. Jadi anda sebagai usahawan bijak haruslah bergiat aktif dalam jangka masa tersebut!
Selain tu, nak jadi entrepreneur kena peka dengan seasonal demand. Raya kan datang sebelum bulan puasa, jadi siap sedialah jual keperluan raya seperti kuih raya!

Our previous article on Kek & Co can show you how they have seasonal products for Raya. Like these!
Usaha lain bagi usahawan yang berjaya untuk cater kepada keperluan bulan Ramadan dan puasa juga seperti Hyacinth Café di Gombak!

Mereka mengubah waktu operasi sementara dan kek mereka yang fabulous tu boleh dibeli semasa waktu moreh! Hanya di bulan Ramadan 📝📝📝
Ingin baca lebih lanjut? Link article-article kami adalah seperti berikut:

gem-magazine.com/ramadan-foster…
Unroll please 😊
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Global Entrepreneurship Movement
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!