Profile picture
Arjen van der Horst @arjenUSA
, 21 tweets, 6 min read Read on Twitter
Draadje over de #Midterms2018. Om 1 uur ‘s nachts Nederlandse tijd sluiten de eerste stembureaus. Om 6u woensdagochtend sluiten de laatste stembureaus (in Hawaii en Alaska). De verwachting is dat we tussen 3 en 4 uur ‘s nachts een aardig beeld hebben van de uitslagen. (1)
Vandaag staan duizenden zetels op het spel. De belangrijkste is natuurlijk de strijd om de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Maar Amerikanen kunnen ook kiezen voor gouverneurs, staatsparlementen, sheriffs, rechters, aanklagers, schoolbesturen, gemeenteraden, enz (2)
Peilingen wijzen op een meerderheid voor Democraten in het Huis van Afgevaardigden en het behoud van de Republikeinse meerderheid in de Senaat. MAAR: we moeten een dikke kanttekening plaatsen. De kwaliteit van de peilingen is wisselend en de foutmarges zijn groot. (3)
Het moet raar lopen als de Democraten geen extra zetels winnen in het Huis van Afgevaardigden. Maar wordt het een Blue Wave (met een overweldigende meerderheid voor de Dems) of blijft het bij een blauwe rimpeling waarbij ze niet eens genoeg zetels voor een meerderheid halen? (4)
Beide scenario's zijn mogelijk. Het kan een hele goede dag worden voor de Democraten, maar evengoed een dramatische dag. Lees ook dit inzichtelijke stuk over de peilingen. vanityfair.com/news/2018/11/s… (5)
Als de Democraten een meerderheid winnen in een van de huizen van het Congres, dan wordt het een stuk moeilijker voor president Trump om zijn agenda uit te voeren. Democraten hebben al tal van parlementaire onderzoeken naar schandalen van Trump aangekondigd als ze winnen. (6)
Republikeinen hebben veel energie gestopt in het behoud van hun meerderheid in de Senaat. De GOP wil de rechterlijke macht hervormen, maar daarvoor moet je het Witte Huis (die rechters voordraagt) én de Senaat (die voordrachten goedkeurt) in handen hebben. (7)
De Republikeinen hebben het geluk dat het voor de Democraten heel moeilijk is de meerderheid in de Senaat te heroveren. De Democraten moeten deze ronde 26 zetels verdedigen. Tien daarvan zitten in Trump stemmende staten. (8) cnn.com/2018/10/31/pol…
Waar letten we op vandaag? Allereerst is de opkomst een belangrijke graadmeter. Anders dan Nederlanders zijn Amerikanen geen trouwe stemmers. De partij die erin slaagt de meeste kiezers naar de stembus te lokken, wint. Bij de laatste midterms in 2014 was de opkomst 36,4%. (9)
Alles wijst erop dat vandaag vele records gebroken gaan worden. In sommige staten zijn bij het vervroegde stemmen al meer stemmen uitgebracht dan in 2014. Voordat de eerste stembureaus opengingen vandaag, waren al 31 miljoen stemmen uitgebracht. (10) cnn.com/2018/11/05/pol…
Interessant worden de uitslagen in Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Deze staten waren in 2016 onderdeel van de befaamde Blue Wall, die Clinton moest beschermen tegen een nederlaag. Trump sloeg deze blauwe muur aan diggelen. Hoe staan de Republikeinen er twee later voor? (11)
Deze verkiezingen zouden wel eens beslist kunnen worden door vrouwelijke kiezers en vrouwelijke kandidaten. Een recordaantal vrouwelijke kandidaten doet mee. Vooral witte, hoogopgeleide vrouwen, die doorgaans Republikeins leunen, lijken de oversteek naar de Dems te maken. (12)
Andere groepen die zich laten gelden deze verkiezingen: jonge kiezers en latino's. Dat is goed nieuws voor de Dems, want deze groepen stemmen overwegend Democratisch. (13)
Maar ook Republikeinse kiezers zijn enthousiast. Trump is erin geslaagd zijn achterban te mobiliseren. Het Trump stemmende Tennessee had in 2014 met 29% de laagste opkomst van Amerika. Nu is de verwachting dat dit cijfer zal verdubbelen. (14) tennessean.com/story/news/pol…
Twee gouverneursverkiezingen zijn interessant: Georgia en Florida. Daar neemt een linkse, zwarte Democraat het op tegen een Trumpiaanse Republikein. Dit is een weerspiegeling van de politieke strijd die op landelijk niveau wordt uitgevochten. (15) msnbc.com/am-joy/watch/g…
Verder kan het een verkiezing van vele primeurs worden. Amerika kan de eerste zwarte vrouw als gouverneur krijgen, de eerste transgender gouverneur, de eerste native American vrouw in het Congres, de eerste moslima in het Congres en de eerste gouverneur die openlijk homo is (16)
Ik ben benieuwd wat deze verkiezingen gaan doen met de Democraten. Twee jaar na Trumps zege zijn ze nog vrij stuurloos. Stel dat de uiterst progressieve O'Rourke de Republikein Ted Cruz verslaat in Texas, dan is dat een enorme boost voor de linkervleugel van de Democraten. (17)
Maar Dems als senator McCaskil omarmen in Trump stemmende staten als Missouri een deel van Trumps agenda. Als zij wint, kan dat een model zijn voor Dems in het Midwesten. De kans is aanwezig dat zowel de centristen als uiterst link hun gelijk gaan zien in deze verkiezingen. (18)
In 36 staten zijn gouverneursverkiezingen. Die kunnen voor de lange termijn een landelijke impact hebben. In 2021 mogen de staten de grenzen van de Congresdistricten opnieuw intekenen. De partij die dan de macht heeft daar grote invloed op (via het beruchte gerrymandering). (19)
Gouverneurs kunnen een beslissende rol spelen bij wetgeving die het minderheden moeilijker maakt om te stemmen. Democratische gouverneurs zullen meer geneigd zijn deze wetgeving tegen te houden met een veto. Dat kan van invloed zijn op de presidentsverkiezingen van 2020. (20)
We gaan van dit alles de komende 24 uur uitgebreid verslag doen bij de @NOS en @Nieuwsuur. Volg ons op Twitter en op de NOS-site houden we een live blog bij. Vanaf 3 uur beginnen we op @NPORadio1 met extra lange bulletins. Op televisie hebben we vanaf 6uur lange journaals. EINDE
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Arjen van der Horst
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!