Ik probeer hier een nuancerende visie neer te zetten aan de hand van data, dit ter compensatie van de schreeuwers.
* Branden
* Droogte
* Neerslag
* Tropische stormen (kracht)
* Overstromingen
Vaak zie je op het nieuws enorme brandhaarden en waar ze de klimaatverandering de schuld van geven. Maar het aantal branden op aarde heeft maar voor 1% een natuurlijke oorzaak. De meeste branden ontstaan door menselijke oorzaak (sigaretten, glaswerk, bbq’s, etc.)
Er is niet echt een juiste definitie van droogte. Dit valt onder te verdelen in meteorologische, agriculturele, hydrologische, and socio-economische droogtes. Droogte hangt samen met hitte, gebrek aan neerslag en de duur van beide.
Neerslag is heel lastig te meten. Het grootste gedeelte van het aardoppervlak bestaat uit water en daar wordt niet gemeten. De cijfers die er zijn laten wereldwijd een hele lichte trendlijn in toename in neerslag zien
Volgens dit artikel in the guardian zouden het aantal #overstromingen en neerslag de afgelopen decennia met 50% zijn toegenomen: theguardian.com/environment/20…. Maar dit was niet peer-reviewed en kan ik in andere literatuur niet terugvinden.
Het aantal tropische stormen neemt af:
policlimate.com/tropical/. Van gemiddeld jaarlijks 100 aan het begin van vorige eeuw naar 90 nu. Qua orkanen is er een duidelijke trendlijn in afname te zien, alleen de krachtigere stormen nemen extreem licht toe.