, 30 tweets, 17 min read Read on Twitter
Een draad over de gevolgen van de #klimaatverandering op de weerextremen en natuurrampen, een opvolger van mijn draad over het klimaat ()

Ik probeer hier een nuancerende visie neer te zetten aan de hand van data, dit ter compensatie van de schreeuwers.
Je hoort het steeds vaker: “de weersextremen en de rampen nemen toe”, "klimaatdestructie", etc. En bij elke gebeurtenis op deze grote aardbol brengen ze dit weer naar voren, vooral nu weer tijdens deze unieke hittegolf.
Niet beseffende dat er altijd wel ergens iets extreems gebeurt. Dat is normaal op een enorm grote planeet. En dit ook nooit anders geweest, alleen is onze nieuwsvoorziening en registratie van gebeurtenissen een stuk beter geworden.
Ik ben dan iemand die graag in de data gaat duiken. Want nemen die rampen en extremen dan wel echt toe? Is het waar journalisten, politici en weermannen elkaar napraten? Na mijn eerste lang draad over klimaatverandering kom ik nu dus met data van de ‘extremen’ en rampen.
Allereerst: wat zijn dan precies die rampen en extremen? Tsunami’s en vulkaanuitbarstingen vallen hier niet onder. Deze staan los van het klimaat. De extremen die onder klimaat vallen zijn bijvoorbeeld:
* Branden
* Droogte
* Neerslag
* Tropische stormen (kracht)
* Overstromingen
Allereerst een globaal overzicht van alle rampen (inclusief die niet gelieerd zijn aan klimaat). Deze nemen vooral tot 1998 toe, vooral door betere registratie. 2006 was echt het ergste jaar tot nu toe. Daarna zie je de #rampen eigenlijk alleen maar afnemen, wat goed nieuws is.
Dan het aantal doden door klimaat. Ook belangrijk. #Overstromingen zorgen gemiddeld gezien voor de meeste doden (bijv. 4731 van de 8731 in 2016), daarna door #stormen (1797 doden in 2016). reliefweb.int/report/world/a…
Het belangrijkste goede nieuws is dat het aantal doden wereldwijd door rampen afneemt. Kijk eens dat verschil tussen 1920 en 2010!
Het aantal doden neemt dus wereldwijd gestaag af ondanks de enorme toename in mensenmassa. Vroeger stierven er veel meer mensen als er 'n ramp was. Een verklaring voor deze daling kan hiervoor zijn dat 't aantal rampen en de intensiteit afneemt en/of betere voorzorgsmaatregelen.
1. Branden.

Vaak zie je op het nieuws enorme brandhaarden en waar ze de klimaatverandering de schuld van geven. Maar het aantal branden op aarde heeft maar voor 1% een natuurlijke oorzaak. De meeste branden ontstaan door menselijke oorzaak (sigaretten, glaswerk, bbq’s, etc.)
Probleem is dat het nieuws altijd focust op lokale branden. Mondiale getallen zijn interessanter. Het oppervlakte van branden is volgens de NASA 12% afgenomen tussen het begin van het millennium en de periode 2007-2014. nasa.gov/feature/jpl/na…
Een ander artikel van Doer en Santin (2016) laat een mondiale afname van 2% zien tussen 2005 en 2012. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P…
En als wij dan inzoomen op Europa via @Datagraver dan zien we dat ook daar het aantal oppervlakte van branden afneemt.
@Datagraver * Droogte

Er is niet echt een juiste definitie van droogte. Dit valt onder te verdelen in meteorologische, agriculturele, hydrologische, and socio-economische droogtes. Droogte hangt samen met hitte, gebrek aan neerslag en de duur van beide.
@Datagraver En dit kan ook komen door slecht landgebruik wat weer kan leiden tot bodemdegradatie. Het grootste probleem is dat er geen globale database is voor droogtes sciencedirect.com/science/articl…. Voor nu kijken we dan naar de meteorologische droogte, het gebrek aan neerslag.
@Datagraver Wereldwijd zie je in dit figuur waar de meeste droogtes zijn. Volgens het artikel neemt de droogte toe in de oostkust van de VS, Amazone en Brazilië, Patagonia, Mediterrane regio, deel van Afrika en N-O China. En een afname in Argentinië, Noord-Europa en Uruguay.
@Datagraver In dit onderzoek van dit jaar werd er via satellieten gekeken naar wereldwijde droogte, 'n nieuwe techniek. Heeft wel verbetering nodig. Hieruit bleek dat een aantal droge gebieden wat droger werden en dat nattere gebieden er niet zoveel last van hebben. sciencedirect.com/science/articl…
@Datagraver Interessant weetje over eerdere droge periodes in Europa. Dat dit vaker gebeurde weten we door de #hongerstenen: en.wikipedia.org/wiki/Hunger_st…. Rivieren als de Elbe kwamen droog te liggen en mensen schreven daar op grote stenen op de bodem als waarschuwing.
@Datagraver Afgelopen mei werd er in de VS een record gevestigd. 91.16% van het land had geen droogte! Er is een trendlijn te zien van 50% naar 60%! (via @RogerPielkeJr )
@Datagraver @RogerPielkeJr Dus overall is er over droogte te zeggen dat het erg variabel per locatie is en lastig te meten. Pas als de techniek van satellietmetingen wordt verbeterd kunnen we over 'n aantal jaren pas echt wat goed concluderen. Voor nu inzetten op beter landgebruik en aanplant van bossen
@Datagraver @RogerPielkeJr * Neerslag
Neerslag is heel lastig te meten. Het grootste gedeelte van het aardoppervlak bestaat uit water en daar wordt niet gemeten. De cijfers die er zijn laten wereldwijd een hele lichte trendlijn in toename in neerslag zien
@Datagraver @RogerPielkeJr Als we kijken naar de VS zien we daar een lichte toename in neerslag. Dit kan deels verklaren waarom de droogte in de VS ook afneemt.
@Datagraver @RogerPielkeJr Ook in Nederland is het de afgelopen 100 jaar vooral natter geworden, de droogte afgelopen twee zomers waren eigenlijk een uitzondering op de regel. Maar boerenwijsheid zegt het al: “droge jaren komen in paren”. clo.nl/indicatoren/nl…
@Datagraver @RogerPielkeJr * Overstromingen

Volgens dit artikel in the guardian zouden het aantal #overstromingen en neerslag de afgelopen decennia met 50% zijn toegenomen: theguardian.com/environment/20…. Maar dit was niet peer-reviewed en kan ik in andere literatuur niet terugvinden.
@Datagraver @RogerPielkeJr Ook neemt volgens de data het aantal overstromingen sinds 2006 af, van 226 naar 109 in 2018. Dus eigenlijk zijn de overstromingen met 50% afgenomen de laatste 12 jaar. Ook neemt het aantal doden hiervan niet toe, dit blijft stabiel op enkele duizenden per jaar, minder dan vroeger
@Datagraver @RogerPielkeJr * Tropische stormen

Het aantal tropische stormen neemt af:
policlimate.com/tropical/. Van gemiddeld jaarlijks 100 aan het begin van vorige eeuw naar 90 nu. Qua orkanen is er een duidelijke trendlijn in afname te zien, alleen de krachtigere stormen nemen extreem licht toe.
@Datagraver @RogerPielkeJr Als je kijkt naar de stormkracht (energie) is daar geen duidelijke lijn in te ontdekken: in 1994 en 1998 waren de stormen het krachtigste. Hier is verder geen stijgende of dalende lijn in te vinden, wel dat het verschilt per jaar.
@Datagraver @RogerPielkeJr * Conclusie: Mondiaal nemen de meeste extremen, rampen en het aantal doden niet bewezen toe. Naar mijn inziens wordt de wereld zelfs iets leefbaarder door klimaatverandering. Natuurlijk zijn er altijd wel lokaal rampen te vinden, maar laat je niet gek maken door roeptoeters.
@Datagraver @RogerPielkeJr “Globally there’s no clear evidence of trends and patterns in extreme events such as droughts, hurricanes and floods. Some regions experience more, some less and some no trend. Limitations of data (...) prevent confident claims one way or another.” business.financialpost.com/opinion/ross-m…
@Datagraver @RogerPielkeJr Dus laten we ons vooral nu focussen op de echte problemen wereldwijd zoals: vervuiling, habitatsdestructie, stroperij, verduurzaming van vele processen, verlies van biodiversiteit en mijn belangrijkste tip: plant meer inheemse planten in je tuin.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Richard Steenvoorden 🌱
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!