1- Arkadaşlar merhaba,
Şimdi sizlere, beynimizin yatırım kararları verirken bizi nasıl yanlış yönlendirdiği hakkında kısa bilgiler vereceğim. Zira önemli bir konu. Başlayalım. #endeks#bist100#bist30#viop#borsa#thyao#garan
2- Rahmetli Yaşar Erdinç hoca bir konuşmasında şöyle demişti: Borsada uygulayacağınız en kötü sistem bile, yani "8 günlük ortalama 20 günlük ortalamayı yukarı kestiğinde al, aşağı kestiğinde sat" gibi bir sistem bile, beyninizle verdiğiniz kararlardan kat be kat daha iyidir.
3- Hocamızın neden böyle dediğini biraz açalım. Yani bir yatırım kararı verirken beynimiz nasıl bir etki sonucunda bize yanlış işlem yaptırıyor onlardan bahsedelim.
4- Bireysel yatırımcıları finansal yatırım kararlarına yönlendiren bazı yanlış düşünce kalıpları vardır. Bu kalıplar, finansal piyasalarda uzun dönemde kazançlı çıkmamızı engelleyen zihinsel düşünce tarzlarıdır.
5- Bu yanlış düşünce tarzlarından önemli gördüğüm 2 tanesini, daha sonra ayrıntılı olarak anlatıcam. Şimdi biraz, beynimiz bizi bir yatırım kararı verirken nasıl etkiliyor ondan bahsedelim.
6- İnsan beyni, iyi bir alım satım yapabilmek için yeterince gelişmemiştir. Beynimiz doğası gereği, hayattaki birçok tehditle başa çıkabilmek ve hayatta kalabilmek için yaşadığı deneyimler sonucunda çeşitli savunma mekanizmaları geliştirmiştir.
7-Örneğin, küçükken bizi bir köpek ısırdığında, neredeyse hayatımız boyunca köpeklerden uzak dururuz. Köpek bizim zihnimizde, insanları ısıran bir hayvan olarak kalır. Artık köpek gördüğümüzde korkmaya başlarız ve köpeklerden uzak durarak kendimizi savunmaya alırız.
8- Finansal piyasalarda ise işlem yapmaya başladığınızda, ilk deneyimlerinizi, sanki piyasanın genel işleyiş tarzı buymuş gibi algılar ve ilerdeki işlemlerinizde de bu deneyimlerinizi uygulamaya başlarsınız.
9- Ama piyasanın işleyiş tarzı, sizin ilk deneyimleriniz gibi olmadığından, muhtemelen devam eden işlemlerde zarara uğrarsınız.
10-Örnek vermek gerekirse beynimiz, bir olay sonucunda gerçekleşen fiyat artışını, artık bunun benzeri olaylardan sonra hep fiyat artacak şeklinde yorumlayarak genelleme yapabilir veya yakın zamanda olmuş küçük bir olayı, piyasanın geneline uyarlayıp yanlış karar verebilir.
11- Ancak piyasa geçmişte bir olaya verdiği tepkiyi, ileriki tarihte vermeyebilir. Örneğin, yakın geçmişte bilançoda yüksek kar açıklayan bir şirketin fiyatı yükseldiyse, daha sonra yüksek kar açıklayan bir şirket olduğunda bunun da fiyatının artacağını düşünebilir.
12- Ama gerçekte fiyat hareketi böyle olmayabilir ve yüksek kar açıklayan şirketin fiyatı düşebilir. Ki çoğunlukla böyle olur.
13- Teknik analiz kısmından bakarsak ise, belli bir hareketli ortalamadan yakın zamanda tepki alan fiyatın, tekrar o ortalamaya geldiğinde tepki alacağını düşünülüp alıma girilebilir. Ancak fiyat tekrar o hareketli ortalamadan tepki almaz ve para kaybedilebilir.
14- O yüzden beynimizle verdiğimiz kararlar bizi piyasada başarıya götürmez. Başarılı bir alım satımcı yani trader olmak için, beynimizin bu yanlış yönlendirmelerine kapılmadan, beynimizin yatırım kararlarına olan etkilerinin farkında olup, bu etkileri törpülememiz gerekir.
15- Peki bunu nasıl başarıcaz? Tabi ki çalışarak. Kitap okuyarak. Bu yollardan geçmiş insanların tecrübelerinden faydalanarak. Çalışın dostlar. Ben çalışan insana her daim yardıma hazırım. Selamlar, sevgiler..
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.
Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.
1- Son günlerde yaşanan düşüşlerde ve özellikle dünkü düşüşte, yorumlarda şöyle tweetler gördüm: “Bu düşüş fırsat” , “Mallarımı aldım çekildim kenara” , “Borsada alacaksın unutacaksın abi” vs şeklinde.
2- Biliyorsunuz son dönemde pandeminin de etkisiyle bazı hisseler olması gereken değerlerinin çok üzerine çıktı. Piyasa değeri defter değerlerinin 10-20 katına çıkan hisseler var.
3- Alacağınız şirketin piyasa değerinin defter değerine oranla kaç olduğuna, Fiyat/kazanç oranına vs gibi bakarak temel analizlerini yapmadan, sırf birileri söylüyor diye hisse alır beklerim der misiniz?
2- Zira anlatacaklarım,borsaya yeni giren hemen hemen herkesin ilk dönemlerde yaşadıklarına benzer olsa da, bazı şeyleri erken farketmenizi sağlayacak dersler de içeriyor.
3- Son 1 yıldır yeni gelenler iyi para kazandılar ama, bu her zaman böyle gitmez. Borsa tarihinde ender görülen dönemlerden geçiyoruz. İşler tersine döner de zarar etmeye başlarsanız, emin olun zararlarınız kazançlarınızdan çok daha fazla oluyor.
1- Arkadaşlar herkese selam,
Bugün de, yine daha önce eğitim amaçlı analiz yaptığım #ALGYO hissesinde bir breakout stratejisi kullanarak nasıl bir yükseliş yakalanabilirdi ondan bahsedeceğim.
2- Tabi bu devasa yükselişi önceden tahmin edemeyiz ama bazı stratejileri kullanarak girdiğimiz hisselerin hareketlerini izleyerek, biraz da risk alarak bunu başarabiliriz.
3- Analize başlamadan önce araya bir parantez açarak, eğitim içinde kısa bir eğitim daha paylaşayım. Önceki #Algyo analizinde paylaşacaktım ama yazı dizisi çok fazla uzuyor diye bu analizde araya sıkıştırmayı daha uygun gördüm.