1- Arkadaşlar Merhaba,
Sizlere bugün, beynimizin zaaflarından bir diğeri olan ve bu işe yeni başladığımız zamanlarda bizi en çok zarar ettiren, hatta bizi büyük kayıplara uğratarak borsadan uzaklaşmamıza bile sebep olabilecek bir zaaftan bahsedeceğim.
Konu:Beynin Çıpalama Etkisi
2- Beynimizin çıpalama etkisinin, Borsada işlem yaparken bizi nasıl etkilediğini iyice kavramak ve konunun daha rahat anlaşılır olması için, bu etkiyi bazı grafiklerle de destekleyeceğiz.
3- Hadi başlayalım.
Beynimizin çıplama etkisi dediğimiz şey, beynimizin belli bir fiyat seviyesini baz alarak, ki bu fiyat seviyesi dip ve tepelerdir, bizi borsada işleme girme veya çıkma kararı verip vermememizi etkilemesidir.
4-Yani beynimiz, bir hissede veya herhangi bir enstrümanda görülmüş en yüksek ve en dip noktayı kendine referans alır ve işleme girileceği sırada o enstrümanın ucuz mu pahalı mı olduğuna karar verir.
5- Belli bir yükseliş trendinde bir hisse bir tepe görüp düzeltmeye girdiğinde, o düzeltme seviyesi size ucuz gelir. Dersiniz ki hisse en azından o gördüğü tepeyi bir daha görür. Yani beyniniz, o görülen en yüksek tepeyi çıpalar ve sizi işleme sokar.
6- Hele bir de son 2-3 işleminizde böyle davranarak kazanç sağladıysanız daha kötü. Beyniniz artık zaaflarından bir diğeri olan “Temsil Sapması” nı (son 2 olayı beynimizin genellemesi) da devreye sokarak,her düşüşte sizi alıma zorlar. (Temsil Sapması Zaafını daha sonra anlatıcam)
7- Gelin bunu #Thyao grafiği üzerinden açıklamaya çalışalım.
Aşağıdaki grafikte gösterdiğim tepe ve düzeltme seviyelerine bakın. Hisse her tepeyi görüp düştüğünde, siz bunu bir alım fırsatıymış gibi algılarsınız. Bu algınız sizi son 3 işlemde başarıya götürmüş ve kar etmişsiniz.
8- Peki grafikte son gösterilen dip bir alım fırsatı mı? Beynimizin bize söyleyeceğine göre evet bir alım fırsatıdır. Daha önce 3 defa oldu ve karla kapandı.
Beynimiz bu temsil sapmasıyla birlikte hissede en yüksek görülen 20 seviyesini çıpalar ve şuanki fiyat 17 ile kıyaslar.
9- Deriz ki; hisse 20 den 17ye düşmüş,tepeden %15 aşağıda. Burdan girsem, O tepeyi bir daha görse, %15 kar ederim. Güzel kazanç diyerek hisseye atlarız.
Hadi diyelim biraz teknik bilginiz de var, burdan ben atlamam, düşeni kırmasını beklerim. Şöyle bir düşen çizdiniz diyelim.
10- Peki beklediniz ve aşağıda grafikteki gibi düşen kırıldı, öyle girdiniz. Düşenin kırıldığı yer de 17.50. Tepeden yine %12 aşağıda. Hem beyniniz onay veriyor, hem teknik.
Grafik aşağıda.
11- Eğer hissede mevcut olan diğer hususları görmezden gelerek, beynin çıpalama etkisiyle birlikte ucuz diyerek alım yapsanız, hatta düşenin kırılmasını da bekleseniz, ilerde nasıl bir fiyat düşüşüne maruz kalabilirmişsiniz görelim. Grafiğin devamı aşağıda.
12- Özellikle belli bir yükseliş trendinden sonra oluşan düzeltmelerde, Beynin çıpalama etkisiyle hisselerin size ucuz gelerek alıma itebileceği noktaları, aşağıda 4 adet grafikte örnek olması için gösterdim.
Hisseler #zoren#odas#alark#brsan
13- Peki bu beynimizin çıpalama etkisi, tepedeki fiyatı baz alıyor da, diptekini almıyor mu? Biraz da ondan bahsedelim.
14- Beynimizin bu etkisi, biz bir işleme girmeyi planladığımızda, eğer dip olarak düşündüğümüz yere fiyat değip de yükselmeye başladıysa, o dibi kendisini referans alarak bizi işleme sokamayabiliyor.
15- Yani fiyat bir dip yapıp, tepkiyi alarak yükselmeye başladığında, aklımız hep o dipte kalıyor. Tüh kaçırdım, bir daha o dibe gelsin alacam diyoruz. Ama çoğunlukla ya fiyat o dibe bir daha gelmeden yükselmeye devam ediyor ve biz yükselişi kaçırıyoruz,
16- Ya da fiyat olur da tekrar o dibe geldikten sonra yükseliş yapmayarak düşmeye başlıyor ve biz zarar yazmaya başlıyoruz. Yani diyeceğim o ki, bir hissede alım yaparken tepe ve diplere bakmayın. İlerde izleyebileceği yöne bakın.
17- Ayrıca bir husus daha var. Beynimizin bu etkisini, piyasadaki manipülatörler çok güzel bir şekilde kullanıyorlar. Onlar biliyolar ki, bu etki sayesinde manipülasyon başarıya ulaşacak.
18- Yani hisseyi daha önceden toplayarak yükseltiyorlar. Tabi topladıklarının hepsini fiyat en tepede iken satamıyorlar. Sadece çok acemilere, yani tavana alış girenlere veya her gidene atlayanlara satıyorlar. Hepsini satmaya kalksa hisse hızlı düşecek ve alıcı bulamayacak.
19- Hisseye en yüksek fiyatı gösterip biraz düşürdükten sonra, bu etkiden faydalanıyorlar.
Hisse düştükten sonra küçük bir artış yapsa, acemiler; fiyat tekrar yükseliyor, en tepeyi bir daha görür diyerek hisseye atlıyorlar. Ve kalanı da buralarda daha az acemilere satıyorlar.
20- Bunu bir örnek grafik ile aktaralım. Aşağıdaki grafik #ayen grafiği. Gördüğünüz gibi hisse ciddi bir yükseliş içinde. Hemen hemen hergün yükseliyor. Hacim de artmakta.
21- Birden olanlar oluyor, ciddi bir satış geliyor ve hisse taban kapatıyor. Hacme dikkat ettiyseniz hisse taban yaptığı gün hacim son günlere göre çok düşük. Yani hisseyi alanlar sadece acemiler var.
22- Hisse 2 gün daha taban yapıyor. Direk tabandan açılıp taban kapatıyor. Hisseyi tepede alanlar, satış dahi yapamıyorlar. Hacme bakarsanız, alım yapılan çok az bir miktar var. Bu alım miktarları ilk satışı koyan manipülatörün lotlarından karşılanıyor. Diğerlerine sıra gelmiyor.
23- Sonraki günlerde hissede hareketlenme var. Hacim ciddi şekilde artmış. Ne demiştik? Burdaki fiyat tepedeki fiyata göre ucuz geldi, hisseye alımlar gelmeye başladı, yukarıda %80 lik bir potansiyel var değil mi? Beyninizin size söylediği bu.
24- Grafiği biraz daha ilerletelim bakalım sonraki 2 gün ne olmuş?
25- Hisse ertesi gün tavan olmuş. İlk gün alanlar bayram ediyor tabi. Diyor ki tepeye kadar bir daha gitse %80 kazanacağım. Ama ertesi gün hisse yine düşmüş. İşte manipülatör veya spek dediğiniz de mallarını burda boşaltmış. Hacme bakarsanız, önceki hacimlerin neredeyse 2 katı.
26- Bu düşüş günü hisse ile ilgili amatörlerin, investing forumlarındaki kullancııların vs yorumlarına bakarsanız şöyle yorumlar görmeniz mümkün: “ Spek elimizdeki malı almaya çalışıyor, satmayın, tekrar yükselecek” “malını kaptırma Ky, birlik olun, biz satmazsak hisse düşmez”
27- Ama bakalım ilerleyen günlerde neler olmuş?
Grafikte gördüğünüz gibi hisse dibi boylamış ve ilerleyen günlerde okla gösterdiğim her yükselişe atlayana tabiri caizse malı çakmışlar. #ayen
28- Tabi bu her yükselişe neden atlandı? Tabii ki beynin çıpalama etkisiyle tepe fiyata odaklananlar, hisse tekrar yükselmeye başlıyo erkenden trene bineyim dedi ve girdiğinin ertesi günü zarar etti.
29- Eğer tahta yapıcılarda teknikçi avlama olayı da vardır. Elindeki malın tamamını satamayan tahta yapıcılar, hisseye teknikçileri çekmek için düşeni kırdırıp, orda satarlar. Bu daha profosyonel işidir.
30- Evet arkadaşlar, piyasalarda işlem yaparken beynimizin bu zaaflarını bilmeli, bu zaaflarla mücadele etmeli, bu zaafları evcilleştirmeliyiz. Borsada başarılı olmak, sürdürülebilir bir kazanç sağlamak için bu psikolojik etkilerden beynimizi arındırmalıyız.
31- Aslında bu tür psikolojik unsurlar, teknik analizden daha önemlidir. Çünkü herkes çizgi çekiyor ama kazanan %20. Biz kazanan %20 içinde olmak için çabalamak zorundayız. Bu unsurları bilerek kayıplarımızı minimuma indirmek için çalışmalıyız.
32- Borsada işlem yaparken beynimizin bu zaaflarını, işlem sırasında bizi nasıl etkilediğini mutlaka özümseyin. Zira çok işinize yarayacaktır.
Paylaşımlarımı beğeniyorsanız desteklerinizi bekliyorum.
Herkese sevgiler, saygılar…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.
Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.
1- Son günlerde yaşanan düşüşlerde ve özellikle dünkü düşüşte, yorumlarda şöyle tweetler gördüm: “Bu düşüş fırsat” , “Mallarımı aldım çekildim kenara” , “Borsada alacaksın unutacaksın abi” vs şeklinde.
2- Biliyorsunuz son dönemde pandeminin de etkisiyle bazı hisseler olması gereken değerlerinin çok üzerine çıktı. Piyasa değeri defter değerlerinin 10-20 katına çıkan hisseler var.
3- Alacağınız şirketin piyasa değerinin defter değerine oranla kaç olduğuna, Fiyat/kazanç oranına vs gibi bakarak temel analizlerini yapmadan, sırf birileri söylüyor diye hisse alır beklerim der misiniz?
2- Zira anlatacaklarım,borsaya yeni giren hemen hemen herkesin ilk dönemlerde yaşadıklarına benzer olsa da, bazı şeyleri erken farketmenizi sağlayacak dersler de içeriyor.
3- Son 1 yıldır yeni gelenler iyi para kazandılar ama, bu her zaman böyle gitmez. Borsa tarihinde ender görülen dönemlerden geçiyoruz. İşler tersine döner de zarar etmeye başlarsanız, emin olun zararlarınız kazançlarınızdan çok daha fazla oluyor.
1- Arkadaşlar herkese selam,
Bugün de, yine daha önce eğitim amaçlı analiz yaptığım #ALGYO hissesinde bir breakout stratejisi kullanarak nasıl bir yükseliş yakalanabilirdi ondan bahsedeceğim.
2- Tabi bu devasa yükselişi önceden tahmin edemeyiz ama bazı stratejileri kullanarak girdiğimiz hisselerin hareketlerini izleyerek, biraz da risk alarak bunu başarabiliriz.
3- Analize başlamadan önce araya bir parantez açarak, eğitim içinde kısa bir eğitim daha paylaşayım. Önceki #Algyo analizinde paylaşacaktım ama yazı dizisi çok fazla uzuyor diye bu analizde araya sıkıştırmayı daha uygun gördüm.