1- Arkadaşlar Merhaba,
Bugün, formasyon kırılımları ve bu kırılımlardan sonra oluşan tuzaklardan korunabilmek için alım stratejilerimizi nasıl geliştirebiliriz bunlardan bahsedeceğim.

#thyao #Tavhl #Kchol #petkm #tuprs #zoren #ekgyo #parsn #Odas #alkim #Tmsn #alcar #eczyt
2- Şimdi aşağıya geçmiş tarihli bir #ALGYO grafiği bırakıyorum.
Hisse bir düşüş trendinden sonra bir konsolidasyona girmiş ve bu konsolidasyonda bir yükselen üçgen formasyonu oluşturmuş. Image
3- Formasyonda kırılım gerçekleşmemiş.Formasyondaki yatırımcı davranışı şu:
Fiyat her tepeyi görüp düştüğünde, her dip bir önceki dipten daha yukarıda oluşuyor. Alıcılar, bir önceki dipten daha yüksekte oluşan fiyata bile alış fırsatı diyerek alıma geçiyor. Alıcılar güçleniyor.
4- Bu formasyonun oluşumu ile ilgili aşağıdaki linkten ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. @Anil_Ozeksi hocamız çok güzel bir şekilde anlatmış üçgen formasyonlarını.

teknikanalizsanati.com/ucgenformasyon…
5- Üçgen formasyonları ile ilgili bilgi aldıktan sonra konumuza dönelim.
Aslında teknik analiz kuralları gereği bir formasyonda giriş şartı, kırılımın gerçekleşmesidir. Yani formasyon oluştuktan sonra giriş yapılması gerekir denir.
6- Ancak bazı formasyonlarda, fiyatın gideceği yönü kestirmek, eğitimli gözlerle bakıldığında hiç de zor değildir. Örneğin bir alçalan takozda, fiyat yüksek olasılıkla tersine döner ve yükselmeye başlar. Yani bir dönüş formasyonudur.
7- Yükselen takoz da aynı şekilde bir dönüş formasyonudur, fiyat tersine döner ve düşmeye başlar. Aynı şekilde yükselen ve alçalan üçgenler de bize ileride olması muhtemel yön konusunda ipuçları verir.
8- Bu tip dönüş formasyonlarında kırılımı beklemek, bazen yüksek bir kar marjını kaçırmamızı, kırılım gerçekleştikten sonra girmek de pullback ihtimaline karşı stoploss seviyemizi daha fazla açmamıza sebebiyet verebiliyor.
9- Yani kırılımdan sonra fiyat tekrar tersi yöne gitmeye başlarsa, bu bir pullback mi, yoksa tuzak mıydı diye karar verene kadar zararımız büyümüş olabiliyor.
Bunu da aklımızda bulundurduktan sonra grafiğimize dönelim.
10- İlk gösterdiğim grafikte bir yükselen üçgen formasyonu var demiştik. Fiyat bu formasyonun alt trend desteğinden bir dönüş yapmış. Burda girilebilirmiydi? Bence evet. Çünkü olası bir geri dönüşte trend desteğinin altına stop koyup, küçük bir zararla kurtulabilirdik.
11- Formasyonun tamamlanıp, fiyatın bu formasyondan çıkmasını bekledik diyelim. Grafik aşağıdaki gibi. Image
12- Gördüğünüz gibi fiyat direnci kırmış, kırdığının ertesi günü de yükselmiş. Fiyat kaçıyor yakalamak lazım diye düşünürsünüz ama ya pullback yaparsa? Aşağıda dirence yaklaşık %2,5 var. Pullback beklesem mi, direk burdan mı girsem diye kararsız kalırsınız.
13- Pullback beklemeden burdan alacağınız miktarın yarısı ile girdiniz diyelim. Dediniz ki eğer pullback yapıp fiyat tekrar dönerse diğer yarısını da alırım. Bu iyi bir stratejidir. Denenebilir. Bakalım ertesi gün ne olmuş.
14- Ertesi gün fiyat sert bir şekilde dönerek tekrar formasyonun içine girmiş. Yani bir boğa tuzağı. Pullback yapmamış. Image
15- Şimdi karar verme zamanı, acaba burdan dönecekmi diye bir gün daha bekleseniz, bir şans daha verseniz, bakalım ertesi gün ne oluyormuş. Grafik aşağıda. Image
16- Hisse düşmeye devam etmiş. Böyle bir durumda kalsanız eminim stoplasam mı tutsam mı diye kararsız kalırsınız. Trend dibini beklesem mi, stoplasam mı diye düşünürsünüz. Trend dibi alım yerinizden yaklaşık %8 aşağıda. Yüksek bir stoploss seviyesi.
17- Ama grafiğe sadece günlükte yükselen üçgen açısından bakıp, diğer teknik analiz araçlarınıza bakmazsak olur mu?
Hadi bir de grafiğe haftalık bakalım. Hisse nereden dönmüş? 50 Haftalık SMA. Image
18- 50 Haftalık ortalama daha önce hissede birçok kez destek olarak çalışmış. Üstteki Grafikte okla gösterdiğim yerler. Ancak son 3 defadır karşımıza direnç olarak çıkıyor.
19- Peki grafiği günlüğe tekrar alarak biraz daha ilerletelim. Fiyat ilk çizdiğimiz trend desteğinde bir doji bırakmış. Dojinin bacakları trendin altına sarkmış gözüküyor. Image
20- Ancak biz daha önce alt trendi, daha çok diplere temas etmesi için ikinci dipten sarkma yaptırdık. Şimdi diplerden tamamen tradingwiev ın mıknatıs özelliğini açarak trendi tam diplerden çekelim. Görüntü aşağıdaki gibi oldu. Image
21- Grafiğin bu yeni haliyle fiyat trend desteğinin tam üzerinde, aşağı sarkma yok.
Eğer formasyon kırılımını beklemeden, ilk grafikte trend desteğinden hisseyi aldıysak, çok az kardayız, ancak kırılımdan sonra aldıysak, şuana kadar ya %8 zarardayız ya da stop olduk.
22- Eğer trend dibinden almış olsaydık, boğa tuzağına yakalanmamış ve sakince fiyatı izliyor olurduk. Ha hissede girdikten sonra karı gördük ama kar gitti, moralimiz bozulmuş olabilir. Olsun en azından zarar etmedik.
23- Şimdi eğer hisseye hiç girmemiş olsak, buralarda fiyata destek olabilecek başka destekler var mı ona bakalım. Günlükte hareketli ortalamalar fiyatın üstünde, HO ları pas geçiyorum. RSİ da fiyatla uyumlu gidiyor.
24- O zaman bir Fibo bakalım. Ben aşağıdaki grafikte son yükselişe bir Fibo çektim. Fiyatın durduğu seviye 0,618 düzeltme seviyesine denk geliyor. Aynı bölgede ise sarı alanla gösterdiğim yerde bir yatay destek bölgesi mevcut. Grafik aşağıda. Image
25- Şimdi formasyonun kırılmasını beklemek mi, yoksa burdan ertesi gün eğer bir yeşil mum gelirse girmek mi kendinizi daha rahat hissettirir buna karar vermemiz gerekiyor. Ben kendi tarzımı anlatayım.
26-Formasyonda kırılım gerçekleştikten sonra, “burdan mı gireyim, yoksa pullback mi bekleyeyim, pullback yapmazsa kaçırır mıyım? Ya yine pullback yapıp da geri dönerse zarar mı ederim?” diye düşünmektense, ben buralardan girmeyi tercih ediyorum.
27- “Nasıl olsa formasyonun alt trend desteğinde başka destekler de buldum, stopum belli, trend dibi ve destek bölgesi altı stop yaparım. Burdan girsem riskim az, %2 civarı. Yükseliş potansiyeli de var” diye düşünürüm.
28- Tabi bu sadece benim bakış tarzım, herkesin kendi bakış tarzı farklı olabilir, kırılımdan sonra girebilir, ona saygım sonsuz. Ama ben kendi bakış açımı anlattım.
29- Şimdi burdan alım yapma stratejim nasıl olurdu ondan bahsedeyim.
Ben son iki mumu gördükten sonra, hisse sanırım burdan aşağıya düşmeyecek diye düşünüp, toplam alacağım miktarın yarısıyla, ilk alımı burdan yapardım.
30- Eğer ertesi gün veya diğer gün de yeşil mumlar gelir, hisse yükselmeye başlarsa, ikinci alımı da o yeşil mumu gördükten sonra yapardım. Böylece ilk alımımda eğer istediğim gibi gitmez de fiyat trendi kırarsa, yarım alımla stop olurdum.
31- Bu benim kaybımı daha da azaltırdı. Yani 30.000-TL ile girdiğimde, %3 kayıpta 900-TL kaybedeceğime, 15.000-TL ile girip 450-TL kaybedebilirdim. Yani daha az kayıp yaşardım. Zira yükseliş potansiyeli var, ödül/kayıp oranı yüksek bu grafiğin.
32- Şimdi grafiği ilerletelim. Bakalım ilerleyen günlerde ne olmuş. 2 gün ileriye aldım grafiği. Image
33- Sonraki 2 gün de yeşil bir mum geldi. İlki cılız diyerek 2. Alımı yapmasam bile, ikinci yeşil mumdan sonra 2. Alımı yapar alımlarımı tamamlardım. Sonra oturup fiyatı izlerdim. Hisse direnci geçecek mi, geçerse pullback mi yapacak, dönecek mi diye panik olmazdım.
34- Şimdi hisseyi aldık ve bekliyoruz diyelim. Nerede çıkacağız? Fiyatı takip edelim. Alt trend kırılmadıkça tutmaya devam ederdim ben olsam.
35- Peki fiyat aşağıdaki seviyeye geldi ve yükselen üçgenin direncine çarparak kırmızı bir mum bıraktı. Bu durumda ne yapmamız gerek? Bu kadar kar yeter deyip çıkmak mı gerekir? Ben olsam çıkmam çünkü henüz %5 kardayım. Risk/kazanç oranıma göre En az %15-20 kar etmem gerekir. Image
36- Devam etsem fiyat nasıl bir seyir izliyormuş bakalım. Burda dikkat etmem gereken bir seviye var o da haftalıkta 50 SMA. Daha önce 3 defa karşıma direnç olarak çıktı. Ama fiyat o seviyeden fazla düşmeden tekrar yükseldi. Zayıflamış olma ihtimali yüksek.
37- 50 Haftalık SMA ve yükselen üçgen direnci aynı seviyeye geliyor. Yani 6,99 da. Aşağıdaki grafikte fiyat hem 50 haftalık ortalamayı hem de yükselen üçgen direncini aşmış, bu dirence bir pullback yaparak yükselmiş. Image
38- Normal şartlarda bu grafikte formasyon kırılımı beklense, pullback yapıp tekrar fiyat başını yukarı kaldırdığında giriş yapılır. Çoğu trader da bu şekilde davranır zaten. Ancak unutmayın, pullbacklerde fiyat kırdığı dirence tekrar gelse bile, yukarı dönüş beklemelisiniz.
39- Bakalım nerelerde bu hisseden çıkabilirmişiz? Ben fiyatın dönebileceği muhtemel noktaları grafiğe çizdim. Fiyat son tepe haricinde bu dirençlerde pek zorlanmamış. Ama son dirençte zorlanıp arka arkaya 3 tane kırmızı mum bırakmış. Image
40- Ben muhtemelen son 3 kırmızı mumdan sonra, şans versem dahi grafikte ki son mumdan sonra hisseden çıkardım. Gerçi birkaç ay daha beklesek devasa bir hareket yakalamış olurduk ama şans tabi. Ama o devasa hareketin başını nasıl yakalayabilirdik sonraki dizide anlatıcam.
41- Bu arada aşağıya bir #arclk grafiği paylaşayım sizlerle. Grafikte yine bir yükselen üçgen var. Yukarı kırılım gerçekleşmiş, onay almış ve yönünü yukarı çevirmiş. Burdan girmek mantıklı duruyor değil mi? Image
42- Ama bu grafikte eksik olan bir taraf var. O da formasyon içindeki yatırımcı davranışı. Yani bu yükselen üçgen çok uzun süreçte olmuş. Yaklaşık 2 yıl. Bu iki yılda hisse bir çok kez alınıp satılmıştır ve formasyonun içindeki yatırımcı davranışını yansıtmaz.
43- Zaten burdan sonra olanlar olmuş, hisse tepetaklak aşağıya gitmiş. O yüzden formasyonlarda yatırımcı davranışını da iyi analiz etmek gerekir. Image
44- Yazı dizimizi bitirmeden önce tekrar hatırlatmakta fayda var. Formasyon kırılımlarından önce hisseye girme tarzı bana özeldir. Ben kendi psikolojik olarak rahat hissettiğim tarzı sizlere anlattım. Bu işin doğrusu bu demek değildir.
45- Herkes tecrübe kazandıkça, başkalarının tarzından kendilerine birşeyler katarak kendi tarzını yaratabilir. Önce rahat ettiğiniz trade tarzınızı keşfetmeniz gerekiyor.
Beğendiyseniz desteklerinizi beklerim.
Herkese sevgiler saygılar…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

16 Nov
1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.

Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.

#bist100 #bist30 #Garan #vakbn #isctr #sise #asels #ttkom #tkfen #naten
Read 18 tweets
5 Nov
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
2- Flooda başlamadan önce; Fibonacci kullanımını bilmeyenler, Fibonacci Retracement’ın (düzeltme seviyeleri) Tradingview’daki kullanımını, @kivancozbilgic hocamın Youtube’daki açıklayıcı videolarından izleyerek öğrenebilirler.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
Read 35 tweets
29 Oct
1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.

____________________________
#endeks #bist100 #garan #thyao #pgsus #tavhl #kchol #tcell
2- Hatırlayacaksınız, 2 gün önce bir endeks grafiği paylaşmıştım. Endeks burdan tepki aldı demiştim. Grafik aşağıda.

______________________
#petkm #tuprs #eregl #tkfen #arclk #sise #kords #hekts #alkim #mgros #ccola #bizim #sokm #odas #vestl #vesbe #gerel #ipeke #isfin Image
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.
Read 23 tweets
27 Oct
1- Son günlerde yaşanan düşüşlerde ve özellikle dünkü düşüşte, yorumlarda şöyle tweetler gördüm: “Bu düşüş fırsat” , “Mallarımı aldım çekildim kenara” , “Borsada alacaksın unutacaksın abi” vs şeklinde.

#endeks #bist100 #Garan #thyao #tavhl #Tkfen #kchol #asels #petkm #sise
2- Biliyorsunuz son dönemde pandeminin de etkisiyle bazı hisseler olması gereken değerlerinin çok üzerine çıktı. Piyasa değeri defter değerlerinin 10-20 katına çıkan hisseler var.

#kront #karel #netas #orge #glyho #gsdho #gents #tmsn #tatgd #pengd #bntas #dgklb #klgyo #parsn
3- Alacağınız şirketin piyasa değerinin defter değerine oranla kaç olduğuna, Fiyat/kazanç oranına vs gibi bakarak temel analizlerini yapmadan, sırf birileri söylüyor diye hisse alır beklerim der misiniz?
Read 19 tweets
25 Oct
1- Arkadaşlar herkese merhaba,
Bugün sizlere Borsaya ilk giriş anılarımı ve sonrasında neler yaşadıklarımı anlatmak istiyorum.

#borsa #Endeks #Garan #akbnk #asels #thyao #tavhl #pgsus #kchol #sahol #tkfen #tcell #aksen #avod #armda #bagfs #bfren #brsan #bntas #bsoke #cemas
2- Zira anlatacaklarım,borsaya yeni giren hemen hemen herkesin ilk dönemlerde yaşadıklarına benzer olsa da, bazı şeyleri erken farketmenizi sağlayacak dersler de içeriyor.

#crdfa #crfsa #cusan #dgklb #dohol #gents #gerel #hubvc #icbct #iheva #isfin #ittfh #jants #karsn #katmr
3- Son 1 yıldır yeni gelenler iyi para kazandılar ama, bu her zaman böyle gitmez. Borsa tarihinde ender görülen dönemlerden geçiyoruz. İşler tersine döner de zarar etmeye başlarsanız, emin olun zararlarınız kazançlarınızdan çok daha fazla oluyor.
Read 46 tweets
22 Oct
1- Arkadaşlar herkese selam,
Bugün de, yine daha önce eğitim amaçlı analiz yaptığım #ALGYO hissesinde bir breakout stratejisi kullanarak nasıl bir yükseliş yakalanabilirdi ondan bahsedeceğim.

#endeks #xbank #garan #isctr #vakbn #halkb #akbnk #tskb #thyao #tavhl #tkfen #ttkom
2- Tabi bu devasa yükselişi önceden tahmin edemeyiz ama bazı stratejileri kullanarak girdiğimiz hisselerin hareketlerini izleyerek, biraz da risk alarak bunu başarabiliriz.

#sise #petkm #sasa #gerel #netas #karel #odas #yatas #zoren #tukas #orge #glyho #gsdho #kords #klmsn
3- Analize başlamadan önce araya bir parantez açarak, eğitim içinde kısa bir eğitim daha paylaşayım. Önceki #Algyo analizinde paylaşacaktım ama yazı dizisi çok fazla uzuyor diye bu analizde araya sıkıştırmayı daha uygun gördüm.
Read 27 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!