1-Herkese Merhaba,
Dün yaptığım ankette en çok talep edilen Stopploss eğitim çalışmamızla yine birlikteyiz.. Örnek hissemiz #Sahol .
Stoploss örneğimize geçmeden önce ilk olarak hisseyi hangi gerekçelere göre aldık onun bir analizini yapalım.
2- Öncelikle #Sahol hissemizin geçmiş grafiğini Tradingwiev’ın yeniden oynat özelliği ile geçmiş tarihe aldım. Bu analizde saatlik veya haftalık grafiğe başvurmayacağım.Zira flood biraz uzun olacak, çok fazla ayrıntıya girmeden stoploss konusuna girelim.Günlük grafiğimiz aşağıda
3- Gördüğünüz gibi hissemiz sert bir düşüşten sonra en son olarak mum formasyonlardan biri olan Doji bırakmış.Doji bir karasızlık mumudur.Düşüşlerden sonra oluşuyorsa yükselişin başlaması için ön sinyal verir ancak kesinlikle teyite muhtaçtır.Teyit ise güçlü gövdeli yeşil mumdur.
5- 5- En son oluşan bu Doji mum herhangi bir destekte oluşmuş mu ona bakalım. Ben şöyle bir kanal çizdim.
6- Hisse kanal dibinde olduğundan en azından kanal tepesine kadar bir marjı var görünüyor. Şimdi grafikte bir trend var mı ona bakalım. Ben trend çizgisini aşağıdaki gibi çizdim. Trend çizgisinin alt bandı da çalışmış gözüküyor. Trend çizgisini mavi, band çizgisini turuncu renkte
7- Şimdi sarı bant çizgisini kaldıralım. Ben aşağıdaki gibi hafif yatay bir çapraz trend çizgisi de keşfettim. Temaslar 1 ihlal haricinde iyi gözüküyor.
8- Grafikte hareketli ortalamaları göstermiyorum zira pek fiyata yakın olan bir hareketli ortalama yok. RSİ da bakmıyorum çünkü grafikte bir konsolidasyon yok. Sert düşüşten sonra duran bir fiyat var sadece. O zaman grafiğimize bir fibo atalım.
9- Bu yükselişin Fibo 0,618 düzeltme seviyesi de yine şuanki fiyatın olduğu yere denk geliyor. Desteklerimiz çoğaldı böylelikle. Üstelik bu desteklerde oluşan bir doji mum ile birlikte.
10- Burda hisseye giriş kararı verirken 3 yol izlenebilir. Riski sevenler direk doji mumunun kapanışında girebilir, daha az risk almak isteyenler girmeyi düşündüğü miktarın yarısıyla kapanışta, eğer ertesi gün de teyit gelirse diğer yarısı ile hisseye giriş yapabilir.
11- Daha sağlamcılar ertesi gün teyit mumu gelirse girebilir.
Grafiğimizi 1 gün ileri aldığımızda, ertesi gün de dojiye teyit mumunun geldiğini görüyoruz. Hisseye giriş şartları her 3 alım stratejisini kullanan kişiler için de oluştu.
12- Şimdi hisseye girdikten sonra tabii ki eğer fiyat istediğiniz gibi gitmezse uygulamanız gereken bir işlem var. O da Stoploss. Yani kaybı kabullenip, daha fazla kayıp yaşamadan hisseden kol keserek çıkmak.
13- Bunu her alım yaptığınızda düşünmeniz ve kuralı koymanız ve koyduğunuz kurala kayıtsız şartsız uymanız gerekir. Ama stoploss u nereye koyacaksınız? Burda devreye sizin risk algınız, risk/kazanç kurallarınız, ne kadar kayba tahammül edebileceğiniz gibi konular giriyor.
14- Ben daha önce de açıklamıştım,borsada uzun dönemde sürdürülebilir kazanç elde etmek için kayıplarınızın küçük, kazançlarınızın büyük olması gerekiyor.Bunun için stopunuzu işlem maliyetinizin çok altına koymamalısınız. Kazançlarınız, kayıplarınızın en az 3-4 katı olması gerek
15- Çünkü dünyadaki en iyi traderlar bile %60 başarılı işlem oranı ile bu işi yapıyorlar. Her işleminizde kar edemeyeceğinize göre uzun dönemde başarı için kayıplarınızı düşük tutmanız şart. Borsada stoploss şuraya konur buraya konur diye kesin bir kural yok.
16- Herkes kendi işlem tarzına göre bir stop noktası belirler. Kimisi alım yerinin 1.5 ATR altına stop koyar, kimisi 3 ATR altına koyar, kimisi %3 altına koyar, kimisi %5 altına koyar, kimileri de desteğin altında kapanış olursa stop olur.
17- Ancak stoploss konusunda dikkat etmeniz gereken bir husus var. Kapanışa göre stoploss belirleyecekseniz, Analizi hangi zaman dilimine göre yaptıysanız o zaman dilimine göre bir stoploss belirlemeniz gerekir.
18- Örneğin haftalık analizle hisseye girmişseniz, desteğin altındaki 1 saatlik kapanışa göre stop olmamanız gerekir.
Ya da tam tersi, saatlik analizle alım yapmışsanız haftalık kapanışı beklememeniz gerekir. Lafı çok fazla uzatmadan ben nasıl bir stoploss kullanıyorum anlatayım.
19- Ben kendi risk algıma göre, desteğin altındaki mum kapanışına göre stoploss kararı veriyorum. Yani yaptığım analizde fiyat, giriş setupını bozduysa stop oluyorum.
20- Şöyle ki, bir trend çizgisinin hemen üzerinde alım yaptıysam, trendin devam edeceğini varsaydığım için o trend çizgisinin altındaki kapanışlarda stop oluyorum. Başka stratejiler kullandığımda farklı stoploss kurallarım var ama ona sonra değinirim.
21- Şimdi #sahol hissesinde yaptığımız analiz günlük olduğu için,hisseyi de günlük takip edeceğiz. Dolayısıyla stop şartı, trend çizgisinin altında günlük kapanış olacak. Artık hisseye giriş yaptığımız için, grafikteki çizgileri çıkartalım.Ben şöyle iki tane trend çizgisi çizdim.
22- Grafikte şuanda her iki çizgi de kapanış fiyatından %2.29 aşağıda. Yani çizginin altı kapanış payı da bıraktığımızda, yaklaşık %3 oranında bir düşüşe razıyız demektir. Riskimizi %3 oranında alıp, trend çizgisinin altında kapanış olursa stoplarım şeklinde bir oyun planı kurduk
23- Zincirin 5. Kısmındaki grafikte bir kanal çizmiştik. Tabii ki beklentimiz, fiyatın bu kanal içerisinde yükselmesi. O halde kanalın alt çizgisi yani mavi çizgi altı günlük kapanışı stop kabul etmemiz gerekir.
24- Ancak dileyen, sarı trend çizgisini çizerek kendisine bu çizginin altını stop şartı koyarak takip edebilir. Bu tamamen size kalmış bişey.
Şimdi hissemizi günlükte biraz oynatalım bakalım ne olmuş fiyat.
25- Hisse 2 gün sonra düşmüş. Teyitten sonra girenler zararda, teyit beklemeden girenler başabaş. Ancak çizginin altı günlük kapanış olmadığından henüz stop etmedik. Devam edelim oynatmaya.
26- Aşağıdaki grafikte gördüğünüz gibi hissemiz ertesi gün yükselişle kapanmış. Trendimiz halen devam ediyor. İzlemeye devam edelim.
27- Grafiği biraz hızlandıralım. 3 gün sonra grafik aşağıdaki gibi olmuş. Hissemiz tekrar düşüşe geçmiş. Ancak yine stop şartı oluşmadı. Kuralımız belliydi. Mavi trend altı stop.
28- Grafiği birkaç gün daha ilerlettiğimizde en son görüntü şu şekilde olmuş. Hisse biraz uğraştırdıktan sonra tekrar yükselişe geçmiş. Herşey yolunda gözüküyor. Kardayız.
29- Grafiği biraz daha hızlandırarak ilerletelim. Hisse bizi baya bekletmiş, üstüne üstlük neredeyse maliyetimize geri gelmiş. Artık trend çizgimize de yaklaşmış. Yani bizi biraz sıkmaya başlamış.
30- Grafiği 2 gün daha ilerlettiğimizde mavi trend çizgimizin kırıldığını ve trend çizgisinin altında günlük kapanış geldiğini görüyoruz. Burda artık kurallarımızı uygulamaya geçirmemiz gerekir. Mavi trendin altında günlük kapanış şartı stoploss kuralı koyduysak uymamız gerekiyor
31- Bu arada Sarı çizgiyi stop belirlediysek devam ediyoruz takibe.
Şimdi Grafiği biraz daha ilerletelim. Bakalım hissemiz ne yapmış bakalım.
32- Eğer mavi trendin altındaki kapanışta stop olduysak, biz stop olduktan sonra fiyat tekrar kendini mavi trendin üzerine atmış. Sarı çizgiyi takip edenler hala stop olmamış devam ediyor.
33- Burda önemli bir husus daha var. Eğer hisseye giriş şartlarınız, yani setupınız bozulduysa, hisseye tekrar giriş yapmak için çabalamayın. Yani hisseyle inatlaşmayın. Tekrar trende attı kendini tekrar gireyim derseniz bakalım ertesi gün ne olmuş?
34- Gördüğünüz gibi tekrar giriş yaptıysanız ertesi gün yine bir kırmızı mumla karşılaşmışsınız, fiyat tekrar düşmüş ve yine trend çizgisinin altında kapanış yapmış. Grafiği biraz ilerlettiğimizde de fiyat bir türlü ilerlemiyor.
35- Sarı trend çizgisinin altını stop kabul edenler henüz stop olmamış ancak Zamansal Stop diye bir kavram var. Yani siz alım yaptıktan sonra hisse uzun süre hala aynı yerlerde dolaşıyorsa, size bir kazanç sağlamıyorsa zamansal stop da uygulayabilirsiniz.
36- Hisseye gireli tam 1.5 ay olmuş. Sonuçta başka yerlerde başka fırsatlar olabilir.
Bakalım hissede trend stopu veya zamansal stop uygulasak, nasıl bir düşüşten kendimizi korumuş olurduk. Grafiğin ilerleyen günlerdeki seyri aşağıdaki gibi.
37- Evet arkadaşlar bir analizimizin daha sonuna geldik. Stop önemli bir mevzudur ve tereddüt etmeden, piyasayla inatlaşmadan, hırs yapmadan uygulanması gerekir. Tabi stop noktanızı minimum zarar edecek şekilde ayarlamalısınız.
38- Ayrıca bu grafikte de gördüğünüz gibi aslında hissede alım yaptıktan sonra ufak bir miktar da kar görmüşsünüz. Ancak sakın stop olduktan sonra “Keşke karı görünce satsaydım, aza tamah etmezsen böyle olur,kar cebe yakışır derler doğruymuş” gibi sözleri kendinize söylemeyin.
39- Böyle düşünceler aklınıza gelse bile hemen silin.
Çünkü bu düşünceler sizi borsada başarıya götürmez. Hatta bu sözleri neden söylememeniz gerektiğini, ne gibi etkileri olabileceğini kendi kendinize düşünün. Büyük ihtimalle cevabını siz de bulacaksınız.
40- Bu konuya da ayrıntısıyla ilerleyen zamanlar değineceğiz.
Yazı dizimizi fazla uzatmadan burada bitiriyorum. Bir sonraki yazı dizimizde görüşmek dileğiyle….
1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.
Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.
1- Son günlerde yaşanan düşüşlerde ve özellikle dünkü düşüşte, yorumlarda şöyle tweetler gördüm: “Bu düşüş fırsat” , “Mallarımı aldım çekildim kenara” , “Borsada alacaksın unutacaksın abi” vs şeklinde.
2- Biliyorsunuz son dönemde pandeminin de etkisiyle bazı hisseler olması gereken değerlerinin çok üzerine çıktı. Piyasa değeri defter değerlerinin 10-20 katına çıkan hisseler var.
3- Alacağınız şirketin piyasa değerinin defter değerine oranla kaç olduğuna, Fiyat/kazanç oranına vs gibi bakarak temel analizlerini yapmadan, sırf birileri söylüyor diye hisse alır beklerim der misiniz?
2- Zira anlatacaklarım,borsaya yeni giren hemen hemen herkesin ilk dönemlerde yaşadıklarına benzer olsa da, bazı şeyleri erken farketmenizi sağlayacak dersler de içeriyor.
3- Son 1 yıldır yeni gelenler iyi para kazandılar ama, bu her zaman böyle gitmez. Borsa tarihinde ender görülen dönemlerden geçiyoruz. İşler tersine döner de zarar etmeye başlarsanız, emin olun zararlarınız kazançlarınızdan çok daha fazla oluyor.
1- Arkadaşlar herkese selam,
Bugün de, yine daha önce eğitim amaçlı analiz yaptığım #ALGYO hissesinde bir breakout stratejisi kullanarak nasıl bir yükseliş yakalanabilirdi ondan bahsedeceğim.
2- Tabi bu devasa yükselişi önceden tahmin edemeyiz ama bazı stratejileri kullanarak girdiğimiz hisselerin hareketlerini izleyerek, biraz da risk alarak bunu başarabiliriz.
3- Analize başlamadan önce araya bir parantez açarak, eğitim içinde kısa bir eğitim daha paylaşayım. Önceki #Algyo analizinde paylaşacaktım ama yazı dizisi çok fazla uzuyor diye bu analizde araya sıkıştırmayı daha uygun gördüm.