1- Arkadaşlar iyi akşamlar herkese,
Bu akşam kısa bir analiz yapalım dedim sizlerle. Önceki analizlere nazaran, daha yakın geçmişteki bir fiyat hareketinin nasıl yakalanabileceğini göstereceğim.
Hissemiz #FROTO
2- Bu analizde, herkesin baktığı gibi değil de, biraz farklı açıdan grafiğe bakıcaz.Bazılarının hisseyi sattığı yerde, diğerleri neden alıyor anlamaya çalışıcaz.
3- Şimdi #Froto hissesinde 8 Ekim tarihine dönüp grafiğe bir bakalım. Hisse genel olarak bir yükseliş trendinde ancak son zamanlarda bir düşüş içinde.
4- Şimdi hisse trend dibine mi geliyor, trendi kırmış mı, trend desteğinde mi, burdan alım yapmak mantıklı mı diye bakmak için grafiğe trendler çizelim ve her çizdiğimiz trend çizgisini yorumlayalım.
5. İlk trend çizgisini dipten çektim. Bu trend çizgisine göre hisse yükseliş trendini aşağıya kırmış ve kapanışlar yapmış. Bu trend çizgisine göre hisseyi almak isteyenler almıyor, hissede olanlar da ya satış yapıyor ya da daha önce kırıldığında sattı.
6- Trend çizgisini en dip değil de, bir sonraki dipten çeksem, yine trend kırılmış görünüyor. Bu trende göre de alım yapmak isteyenler almıyor veya hissede olanlar hisseden çıkış yapıyor. Çünkü trend çizgisini böyle çizene göre, trend kırıldı.
7- Trend çizgisini bir de aşağıdaki gibi çeksek? Yine trend kırılmış görünüyor.
8- Peki daha yakın diplerden trend çizgileri çeksek nasıl olur ona bakalım. Eğer trendi aşağıdaki gibi çekerseniz, daha trend desteğine yol var, beklemede kalırsınız.
9- Neyse daha fazla trend çizgisi aramadan kendi analizimize başlayalım.
Aşağıdaki grafikte okla gösterdiğim hacme bakın. Düşüş daha düşük hacimle devam ederken son düşüş günü bir hacim artması var.
10- Hacim artışı bir ön işaret olabilir mi acaba? Birilerinin sattığı, stop olduğu yerde birileri de hissede alıma geçmiş olabilir mi?
Biz şimdi burası destek olabilir mi diyerek, trend çizgisi desteği aramak yerine diğer kullandığımız teknik araçlarımıza bakalım.
11- Hissede son fiyat dalgalanmasında aşağıdaki gibi bir kanal var. Fiyat tepelerini birleştirdim, aşağıya bir de bu trend çizgisinin paralelini aldım.
12- Şimdi 7 numaralı tweette çizdiğimiz trende bir bant çekelim. Bandı grafikte mor renkteki çizgi ile gösterdim.
13- Bir de çapraz trend bakalım. (Siz düşen çizgisi de diyebilirsiniz, ben çapraz demeyi tercih ettim) Çapraz trend çizgisini de kırmızı çizgi ile gösterdim.
14- Bir de son yükselişe fibonacci çekelim. Bu fibonaccinin 0,786 seviyesi de yine bu desteklerin birleştiği yere denk geliyor.
15- Gördüğünüz gibi normal çekilen trendlerin çoğu kırılmış görünmesine rağmen biz bu seviyede, bir kanal, bir trend bandı, bir çapraz trend bir de fibo 0,786 ve son mumda yükselen bir hacim bulduk.
16- Hadi bu seviyeler çalışacak mı diye ertesi gün bir teyit bekleyelim, yani fiyat geri dönecek mi bakalım.
Ertesi gün de fiyat bu dipten dönerek yeşil bir mum bırakmış. Grafik aşağıdaki gibi oldu. (gereksiz çizgileri grafikten çıkarttım)
17- İşte normal trendler kırılmış görünmesine rağmen biz farklı bir bakış açısıyla, farklı trendler ve diğer teknik araçları kullanarak dibi bulduk. Demekki hacimdeki artış boşa değilmiş, acemiler satarken ustalar toplamışlar.
18- Grafiğin güncel hali de aşağıdaki gibi.
19- Teknik analizde bazen çoğunluğun baktığı yerden değil de, başka açılardan da bakmak gerekebiliyor.
Beğendiyseniz desteklerinizi beklerim.
Herkese sevgiler ve saygılar…
1- Bir Trader için önemli olan, ne kadar sıklıkla kazandığı değildir.
Önemli olan;
-Haklı olduğunda ne kadar kazandığı,
-Yanlış olduğunda ne kadar kaybettiğidir.
Bunu biraz açayım.
2- Hepimiz bu piyasaya kar elde etmek için giriyoruz. Bir işleme ilk girdiğimiz zamanlarda pek çoğumuzun başına gelmiştir. Bir işleme gireriz ve hisse %3-%5 yükselir, kar görür seviniriz ama sonrasında pozisyon zarar yazmaya başlar.
3- Siz Stop olursunuz ve stop olduğunuzda ilk düşündüğünüz şey şudur: Keşke %3-%5 kar gördüğümde satsaydım. Bence çok yanlış bir düşünce. Nedenlerini açıklayayım.
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.
1- Son günlerde yaşanan düşüşlerde ve özellikle dünkü düşüşte, yorumlarda şöyle tweetler gördüm: “Bu düşüş fırsat” , “Mallarımı aldım çekildim kenara” , “Borsada alacaksın unutacaksın abi” vs şeklinde.
2- Biliyorsunuz son dönemde pandeminin de etkisiyle bazı hisseler olması gereken değerlerinin çok üzerine çıktı. Piyasa değeri defter değerlerinin 10-20 katına çıkan hisseler var.
3- Alacağınız şirketin piyasa değerinin defter değerine oranla kaç olduğuna, Fiyat/kazanç oranına vs gibi bakarak temel analizlerini yapmadan, sırf birileri söylüyor diye hisse alır beklerim der misiniz?
2- Zira anlatacaklarım,borsaya yeni giren hemen hemen herkesin ilk dönemlerde yaşadıklarına benzer olsa da, bazı şeyleri erken farketmenizi sağlayacak dersler de içeriyor.
3- Son 1 yıldır yeni gelenler iyi para kazandılar ama, bu her zaman böyle gitmez. Borsa tarihinde ender görülen dönemlerden geçiyoruz. İşler tersine döner de zarar etmeye başlarsanız, emin olun zararlarınız kazançlarınızdan çok daha fazla oluyor.
1- Arkadaşlar herkese selam,
Bugün de, yine daha önce eğitim amaçlı analiz yaptığım #ALGYO hissesinde bir breakout stratejisi kullanarak nasıl bir yükseliş yakalanabilirdi ondan bahsedeceğim.
2- Tabi bu devasa yükselişi önceden tahmin edemeyiz ama bazı stratejileri kullanarak girdiğimiz hisselerin hareketlerini izleyerek, biraz da risk alarak bunu başarabiliriz.
3- Analize başlamadan önce araya bir parantez açarak, eğitim içinde kısa bir eğitim daha paylaşayım. Önceki #Algyo analizinde paylaşacaktım ama yazı dizisi çok fazla uzuyor diye bu analizde araya sıkıştırmayı daha uygun gördüm.