Dün sizlere doğal talebi olmayan ürünlere girmenin, gaza gelip malı tepeden almanın ve en önemlisi aç gözlülüğün tehlikelerinden bahsettim.
Bunların üstesinden gelmek aslında çok basit.
Öncelikle portföyünüzü dizayn ederken kaldıramayacağınız riske girmekten kaçınmalısınız. Toplam varlığınızın maksimum %10 kadarı ile işlem yapınız. Tüm mal varlığınızla asla hiç bir coine girmemelisiniz. Zira burası #kripto sektörüdür. Her an her şey değişebilir.
Portföy nasıl dizayn edilmelidir konusuna bu yazımda değinmiştim. Eğer önceki yazıyı okumadıysanız önce bunu okuyunuz. Ancak yine de belirtmeliyim. Her yatırımcı kendi portföyünden sorumludur. Kendi geminizin kaptanı olduğunuzu unutmayın.
Şimdi gelelim ne yapılacağına. Öncelikle aza kanaat etmeyi, uzun vadede sürekli kazanmanın kısa vadedeki tüm kumarlardan üstün olduğunu idrak etmelisiniz. Eğer bütçeniz çok ufaksa elbette kumara yönelmeniz doğaldır. Bunun çaresi ise yukarıdaki tweette örnek verdiğim şekilde
kendi bütçenize uygun bir portföy dizayn etmektir.
Eğer kendinizce çok yüklü meblağ ile işlem yapıyorsanız portföyünüzün %90'a kadar kısmını CMC top 100'deki ayağı yere basan, bilinen, doğal talebi olan (shib,doge hariç) yönelip
yüzdesel bazda daha düşük ancak daha güvenli kazanca yönelmek sizin için en faydalısı olacaktır.
''Azdan az, çoktan çok gider''
Gidin top 100'deki coinlere analiz yapmadan girin demiyorum. Neyi, ne zaman, nasıl alıp, ne zaman satılacağına dair 3.bölümü yarın yazacağım.
Şimdi gelelim dün sorduğumuz soruların ilkine:
Neyin doğal talep yaratacağına nasıl bakacağız?
En basit haliyle şu soruyu sormalısınız;
İnsanlar neden bu ürünü alır? Neden tutar? Neden diğer ürünlerini satıp buna geçerler? En önemlisi niye bu fiyattan alırlar?
#Bitcoin ve stabil paralar harici ürünlerde ürünün kullanım alanına, para girdisine bakarak, hacimi kontrol ederek ve bir zahmet okuyup araştırarak talebi ölçebiliriz.
Kriptoda ve genel anlamıyla borsada sıcak para girişi zayıf olan ürünlerden şahsen uzak dururum.
Örneğin layer 1 ürünler için yani kendi ağı olan, üzerinde bir çok akıllı kontrat üretilebilen ürünlerde TVL kontrol edilir.
Örneğin bu yazımı okuyup az çok bilgi sahibi olabilirsiniz:
Elbette mesele bu 2 siteyle sınırlı değildir. Bunları başlangıç noktası olarak görün.
Ayrıca kendiniz de bir Me-Tamask (adını tam yazınca dolandırıcı botlar saldırıyor) T-Rust wallet, Maiar wallet, terra station vb. cüzdanlar açıp kendiniz de yatırım yapmak istediğiniz ürünü deneyimleyin. Sadece çok okuyan olmayın aynı zamanda çok gezen de olun.
Eğer kontrol ettiğiniz ürün layer 1 veya Defi değilse araştırmanızı daha da derinleştirmeniz gerekir. Çünkü #Defi sektörü artık oturmuş sayılır. Neyin neden niye olacağı az çok kestirilebilir. Ancak bunun dışındaki sektörlerde işler daha farklı.
Defi veya layer 1 olmayan ürünlerde inine inciğine kadar inip, yukarıda bahsettiğim; İnsanlar neden bu ürünü alır? Neden tutar? Neden diğer ürünlerini satıp buna geçerler? En önemlisi niye bu fiyattan alırlar?
Sorularının cevabını aramalısınız.
Yukarıdakilerden hareketle az çok neyi alacağınıza karar verdiniz. Sıra geldi tepeden almamaya. Bunun için nerenin tepe nerenin dip olduğunu kavramak lazım.
Yarın bu yazının 3. bölümünde bu soruyu cevaplandıracağız.
Sizlere 0'dan bu işi öğreteceğim, merak etmeyin.
Okuduğunuz için teşekkürler.
Sevgilerle.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Çoğu sabah uyanır uyanmaz piyasalara ufak bir göz gezdirip en yükselenlerde adını ilk defa duyduğunuz veya hacimsizlikten delist olmak üzere bir ürünün veya hiç bir kullanım aracı, haberi yani doğal talep yaratacak bir özelliği olmayan bir ürünün en yükselenlerde
olduğunu %60 %90 hatta 2-3x yaptığıyla karşılaşabilirsiniz. Kendinizce Allah Allah bu mal ne alaka yükselmiş dedikten sonra araştırıp bu ürüne doğal talep yaratacak hiç bir sebep olmadığını görünce balinaların kendi malını kaldırıp
100 dolar olacak denilerek seri etkileşim ve takipçi kastırma makinesi, piyasanın en tartışmalı coini #XRP, #Ripple hakkındaki düşüncelerim:
Bilgi paylaşıldıkça bereketlenir.
RT+FAV yapmayı unutmayın dostlarım. #Bitcoin
#Xrp 2013 yılında bankacılık işleri ve banka transferlerinde kolaylık sağlamak için üretilmiş #ripple çıktığı günden beri hep ilgi odağı olmuş. 2017 boğasında bol sıfırlı bir coinken 3 dolara koşup bir çok milyoner yaratmıştır. Devamında SEC dava açınca proje anında
Coinbase'ten ve bir çok borsadan delist edilmiş. 3 dolardan 35-40 centlere çakılmış. Tabi bu düşüşte içeride yüz binlerce insan kalmış. Yıllardır insanlar davanın bitmesini bekliyor. Dava uzadıkça içeri daha fazla insan giriyor. İçeri giren başkalarını da çekiyor.
Ayrıca proje universal stüdyoları, @Porsche, @Ford , @Disney gibi devlerle partnerlik kurmuştur. Projenin kullanım amacı; Arabanız otomatik sürüş modundayken arabanızla entegre edilmiş VR gözlüğünüzü takıp sürüşü olabildiğine eğlenceli bir deneyim haline getirmektir.
Proje diğer #metaverse olduğunu idda eden projeler gibi değildir. Hazır ürünü bulunmaktadır. Hatta Audi haziran ayında araçlarında Holoride eklentisini opsiyonlu bir şekilde sunacaktır. Yol haritalarında ürünün çıkışı 2022 sonunda deniliyordu.
Eski SEC ve JPM mühendislerinin yeni icadı, Satoshi Nakamoto'nun #Bitcoin whitepaper'ında hususi olarak teşekkür ettiği Stuart efendinin çalıştığı proje: #Kadena#Kda hakkındaki düşüncelerim:
Bilgi paylaşıldıkça bereketlenir.
RT+FAV unutmayalım dostlarım.
#Kadena, aynı diğer #avax, #solana, #near gibi bir yeni nesil ekosistemdir. Diğer ekosistemlerin aksine bu ağın yerel tokeni #kda stake edilerek değil madencilik yöntemiyle üretilir. Yani PoW(iş kanıtlı) çalışma prensibinin güvenliğine sahiptir.
Üstelik kadena aşırı hızlıdır. Saniyede 480 bin işlem yapar. Bu #Avax'tan bile hızlıdır.
Dün borsa tokenleri nedir ve neye göre bunları değerlendirmemi gerekir demiştik. Bugün bunları cevaplayalım.
1- Tokenini almaya karar verdiğiniz borsa güvenilir mi?
Eğer eski bir borsa ise bunu basit bir google ve twitter aramasıyla anlayabilirsiniz. Eğer yüklü miktarda şikayetlere rastlıyorsanız ve bu şikayetlere her gün bir yenisi ekleniyorsa o borsadan uzak durunuz.
Şimdi gelelim niye aldığım hususuna. #Powell'ı dinledim. #FED 0.25 bp #faiz arttırdı. Ancak en önemlisi bilanço daraltmayı sıradaki toplantıya yani 3 mayısa bıraktılar.
Bu da piyasaların 48 gün boyunca rahat nefes alıp, ilerleyebileceğini düşündürdü. Geçmiş tecrübeme göre eğer böyle bir zaman aralığı bırakılıyorsa bunun çeyreği yükselişle geçer genelde. Normalde olabildiğince düşük riske giren bir yatırımcıyım. Ancak kısa vade
ufak kazanç gözereterek böyle bir portföy oluşturdum. Portföyümün %30'luk kısmını ağırlıklı demirbaş ve layer1'lar olmak üzere böldüm. Satışlarımı #Bitcoin'e göre yapacağım için tek tek şu altta hedefim bu diğer #Altcoin'de hedefim bu demek doğru olmazdı.