Draadje: de #zomertijd of #wintertijd discussie.
Allereerst wat diagrammen, die laten zien hoe verschillende opties zich verhouden tot zonsopkomst & ondergang en de werkdag voor west Nederland over het jaar.
Diagrammen: wintertijd; zomertijd; GMT; zonnetijd voor 5 gr oost:
Aangegeven in de diagrammen in de vorige tweet: het nachtdeel als grijs, dagdeel als wit. De traditionele 9-tot-5 werkdag met rode stippellijnen. De rode stippen op de x-assen geven de extremen van zonsopkomst en zonsondergang. Tijdstippen zijn voor Leiden, Randstad dus.
Het diagram voor "zonnetijd 5 gr oost" is hoe de tijd bij ons eigenlijk zou moeten zijn op basis van de lengtegraad van NL (zon op zijn hoogst rond 12 uur).
En GMT is wat onze echte tijdzone zou zijn als we uitgaan van tijdzones gecentreerd op meervouden van 15 graden.
Merk dus op dat we met wintertijd (Midden Europese Tijd, CET) dus eigenlijk al een uur "voorlopen". Met zomertijd is dat zelfs 2 uur "voor"...
Eigenlijk is zomertijd hardstikke idioot voor een niet Midden-Europees land als Nederland.
En niet alleen is zomertijd idioot voor onze lengtegraad: als we het over het hele jaar invoeren is het zelfs gevaarlijk!
Daarover zo meer. Maar mijn eerste argument is: wintertijd of GMT past veel beter bij het ritme van ons land.
Waarom? Kijk naar de diagrammen, naar de traditionele werkdag, en naar ons circadisch ritme.
Er is één optie waarin over vrijwel het hele jaar de 9-tot-5 werkdag geheel in daglicht is: dat is WINTERTIJD.
Bij zomertijd beginnen in de winter werkdagen al ruim vóór zonsopkomst.
Dat laatste is biologisch onwenselijk, en daarnaast dubbel gevaarlijk. Mensen hebben enige tijd daglicht nodig om alert & wakker te worden. Vóór zonsopkomst opstaan heeft een risico dat je daarna cognitief sub-optimaal functioneert, zo tonen studies aan.
Ook daarom wil je dat de werkdag idealiter iets ná zonsopkomst start. Opnieuw: continue zomertijd valt hier dus af. In de winter start je dan nl ruim vóór zonsopkomst!
Bij continue zomertijd, beginnen in de winter mensen slaperig aan hun werk én aan de reis naar hun werkplek. Dat levert (a) slechter werk op en (b) een verhoogd risico op ongelukken.
Dat verhoogde risico op ongelukken komt nog een tweede keer terug, in de avond. Zonsondergang in de winter is dan nét iets na het einde van de werkdag, als mensen naar huis rijden. Voor (vermoeide) automobilisten zijn zulke laagstaande zon situaties gevaarlijk (verblinding).
Die situatie met laagstaande zon duurt in de winter (idem zomer) lang, 2 maanden, omdat het tijdstip van zonsondergang dan over een lange periode maar weinig verschilt van dag tot dag. In lente en herfst is dat niet zo: het tijdstip van zonsondergang verschuift dan sneller.
(in alle eerlijkheid: bij de wintertijd optie heb je natuurlijk 's ochtends het probleem met laagstaande zon. Maar dan ben je in iedere geval uitgerust en daarmee alerter. Starten bij daglicht blijft een voordeel)
Conclusie: ga voor wintertijd, of beter nog GMT. Dat levert de minste onveilige situaties op met half slapende mensen op de weg, lage zonnestanden voor het verkeer aan het eind van de werkdag, en het levert cognitief fitte, en dus waarschijnlijk productievere mensen op.
Voor mensen die géén ochtendmens zijn en 's morgens sowieso langzaam starten, is de optie zomertijd in de winter een HEL. Dat gaat gezondheidsklachten & arbeidsuitval opleveren en daarmee hoge maatschappelijke kosten. Avondmensen worden door wintertijd echter weinig belemmerd
Zijn er dan geen nadelen aan continue wintertijd of GMT? Natuurlijk wel. In de zomer is het bij CET of GMT al allejezus vroeg licht. Maar dat is het sowieso in de zomer, ook omdat op onze breedtegraden in de zomer de schemering heel lang duurt.
Kortom: in de zomer is niet het tijdstip van zonsopkomst het echte probleem, maar de duur van de nacht zelf, en daar is weinig aan te doen.
Wel, des te meer reden om voor wintertijd te kiezen! Realiseer je, bij continue zomertijd komt de zon in de winter pas om 10:00 op.
Wat heeft uw voorkeur, n.a.v. mijn voorgaan de draadje?
Tegenstanders van continue zomertijd zien de potentiële problemen voor gezondheid en functioneren door te vroeg moeten opstaan. Ik noem dit een OBJECTIEF probleem (dat wordt gebacked door wetenschappelijke studies)
1/
2/
3/
4/
5/
Onder de reakties, en in de poll, lijkt de meerderheid echter toch de partij te zijn die continue zomertijd niét zit zitten. Ik denk ook echt dat die partij het sterkst staat in de discussie.
6/
jamanetwork.com/journals/jamap…
Er is nog iets in deze hele discussie #zomertijd - #wintertijd. Dit is een meer politiek argument, dus aanvechtbaar, maar wel iets om over na te denken. Een aanvullend draadje volgt nu dus weer.
@AnnieSchreijer
Door mensen die de economie boven de gezondheid van de Nederlandse burgers stellen, wordt steeds maar weer gezegd dat we Duitsland "moeten" volgen. Maar waarom wij? Waarom niet andersom: dat Duitsland óns volgt? Wij hébben al concessies aan Duitsland gedaan met onze tijd.
Zoals uiteen gezet eerder in de hoofddraad, hebben de Duitsers bij de inval in 1940 de Midden Europese Tijd hier geintroduceerd, de tijd van Berlijn. Na de oorlog zijn we daar, net als andere West-Europese landen, op blijven zitten alhoewel onze tijdzone eigenlijk GMT is.
Kortom: in 1946 hebben wij met de keus voor Midden Europese Tijd (onze huidige standaardtijd, de "wintertijd"), met diverse landen, al een concessie aan Duitsland gedaan terwille van de eenheid, door een tijdzone op te schuiven naar de Duitse tijdzone.
Waarom zouden we dan nu wéér een concessie naar Duitsland moeten doen, door nóg een tijdzone op te gaan schuiven? Laat Duitsland dit keer de concessie maar eens doen, door op Midden Europese Tijd (CET = "wintertijd") te blijven in plaats van CET + 1 ("zomertijd")
Ook omdat dit voor Duitsland een heel makkelijke concessie is: er verandert voor hen dan namelijk niets, ze blijven gewoon in hun huidige tijdzone. Voor ons en de rest van West Europa betekend overgang naar permanent zomertijd echter een tijdzone opschuiven. Opnieuw.
Wij hébben onze bijdrage aan een eenheid van tijd in West en Midden Europa al geleverd (alleen beseft bijna niemand dat meer). Laat Duitsland nu maar eens in het belang van West Europa handelen. Door gewoon op hun standaardtijd, Midden Europese Tijd te blijven.
#zomertijd #wintertijd
@AnnieSchreijer
dvhn.nl/Meningen/Opini…