, 28 tweets, 9 min read Read on Twitter
1/ Ben net terug van vier weken Noord-Syrie. Ben daar oa opgetrokken met schaapherders &geprobeerd zoveel mogelijk te weten te komen over schapen, schaapskuddes, herders etc. Niemand heeft iets aan dit draadje maar ik vind het een fascinerend onderwerp. Een wollig draadje dus.
2/ Bijna overal waar je gaat in NSyrie zie je geiten maar vooral schapen, schapen, schapen. Duizenden kuddes. Van 10schapen tot 500. Het landschap leent zich er prima voor: Veelal vlak, beetje heuvels, eindeloze velden, sommige delen woestijnachtig maar altijd wel wat begroeiing.
3/ Vanwege de oorlog is heel Syrie natuurlijk een beetje tricky. Ook voor schaapherders en schapen. Maar over het algemeen is het in Noord-Syrie nu rustig en veilig. De Koerden van de SDF zijn er de baas (gele deel op de kaart). Ik was vooral in de blauw omcirkelde gebieden.
3b/ Helaas. Er zit altijd wel weer een dom figuur tussen, maar ja, dit is Twitter, dus daar kijken we niet meer gek van op. We gaan ondertussen gewoon door met het Syrie-schapendraadje.
4/ De regio wordt grotendeels bewoond door Koerden en Arabieren. Eerste versie is Arabische naam, tweede Koerdische naam.

De omcrikelde gebieden van oost naar west:

Regio: Al-Malikiyah/Derik, Al-Hasakah/Hesîçe, Qamishli/Qamişlo

Regio: Ar-Raqqa/Reqa

Regio: Ayn al-Arab/Kobane.
5/ Je hebt twee soorten schaapherders/kuddes. De eerste soort kuddes zijn klein (max 30/50) die bij het huis worden gehouden in een schaapskooi. 's ochtends en 's avonds laat iemand de schapen uit. Oftewel uurtje of twee met de schapen rondlopen op velden nabij het huis of dorp.
6/ 's Ochtends dus 2uur schapen uitlaten, daarna weer terug naar huis. In de schaapskooi krijgen ze dan water &worden bijgevoerd. Aan einde vd middag nog 1x naar buiten. Als 't schemert zie je overal herders (mannen,vrouwen, kinderen) de schapen terugleiden naar de schaapskooien.
7/ Dit is zo'n voorbeeld van een kleine kudde. Ik logeerde bij een familie in een Yazidi-dorpje nabij Hasakah &mocht mee met een Yazidi-vrouw die verantwoordelijk was voor de schapen. Kudde uitlaten. En 's avonds gaan schapen naar de schaapskooi, een ommuurd deel naast het huis.
8/ Omdat het serieus heet is hier (38-44 graden) slaapt iedereen buiten, op verhogingen. Koeler dan binnen en geen insecten. Paar dekens op de verhoging en je slaapt prima onder de maan en sterren. Alle huizen worden bewaakt door grote honden met fikse tanden.
9/ De tweede soort kuddes zijn veel groter. Tussen de 100 en 500 schapen/geiten. Deze herders keren niet iedere avond terug naar hun huis, maar trekken dwars door noord-Syrie. Ze slapen bij de schapen buiten. Ze leggen soms honderden kilometers af met hun kuddes.
10/ Deze schaapherders kwam ik bv tegen i/d buurt van AlMalikiyah/Derik. Al weken onderweg, helemaal uit Hasakah gelopen, ong 250 km. Meeste schaapherders van deze 2e soort (grotere) kuddes zijn Arabieren. Onder Koerden houden vooral leden vd Al-Nuaim-stam zich bezig met schapen.
11/ De schapen worden gehouden voor verschillende redenen: Vlees, melk + wol. Elk schaap wordt geslacht als-ie tussen de 40 dagen &5 jaar oud is. Dus de ene leeft wat langer dan de ander. Syriers houden erg van schapenvlees. Ik heb er ook fiks wat op. Erg lekker &verser kan niet.
12/ Elk jaar in April worden de schapen geschoren. Er zijn niet echt speciale vakmannen die dit doen, veelal heeft elke familie die in schapen zit wel iemand die weet hoe je schapen scheert. De wol wordt verkocht. Er worden veelal dekens en tenten van gemaakt, ook soms kleding.
13/ Elke grotere kudde bestaat grotendeels uit ooien. Gemiddeld zijn van de 100 schapen ongeveer 95 ooien en vijf rammen. De vijf rammen zorgen dat de voorplanting op peil blijft. De 95 ooien geven melk. Elke dag worden ze 2x gemolken. Per dag ong 2 liter melk per schaap/geit.
14/ Dat melken doet niet alleen de herder, maar er reizen in het spoor van grotere kuddes ook families mee op karren, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het melken. Veelal helpen vrouwen en kinderen hierbij.
15/ De eigenaar van de grotere kudde regelt veelal iemand met een auto die 2x de melk van de schapen/geiten ophaalt in bussen. Dat wordt dan als melk verkocht in winkels of er wordt laban (soort karnemelk) van gemaakt, ook kaas en 'gemar' (soort creme, bijzonder lekker)
16/ Elke grotere kudde heeft niet alleen een of twee herders, maar er is ook altijd een ezel bij. De herders uit Hasakah hadden bijvoorbeeld kinderen bij zich die met de kudde meerijden op de ezel. De ezel is van groot belang voor de kudde. Ik zal uitleggen waarom.
17/ Voordat herder begint met kudde, kiest hij een jong, sterk, groot schaap uit die de "leider" gaat worden vd kudde. Dit schaap wordt in de stal gestopt bij de ezel. Het is de bedoeling dat de ezel het schaap zoogt. Hierdoor denkt het schaap na tijdje dat de ezel z'n moeder is.
18/ Als de ezel geen melk geeft, hangen ze soort van lederen zak met melk onder de ezel. Ze pakken dan 't schaap vast &laten het melk drinken uit de zak. Ook hierdoor denkt het schaap na 'n tijdje dat de ezel z'n moeder is. 't Schaap zal hierdoor de ezel klakkeloos volgen.
19/ Dus ezel gaat voorop, gevolgd door het "opperschaap" die weer gevolgd wordt door alle andere schapen. Dus hele kudde heb je onder controle door de ezel te laten lopen of stilstaan. Erg handig overdag en vooral 's nachts als herders de ezel vastbinden en dan dus kunnen slapen.
20/ Met de hond die de schaapskudde soms begeleidt, gebeurt min of meer hetzelfde. Voor drie dagen wordt jonge hond bij de schapen in stal gestopt zonder dat-ie eruit mag. Hij ruikt dan de schapen, raakt eraan gewend. Na paar dagen mag hij eruit en wordt dan de herdershond.
21/ Prijs van schaap in N-Syrie ligt tussen $80 en $200. ($1 is iets meer dan 500 Syrische ponden). De ooien veelal $100-150, de rammen rond $200). Dus kudde met 300 schapen is ruim 30.000 dollar. Dat zijn fikse bedragen. Een okay huis in N-Syrie kost bv tussen $30.000-50.000.
22/ Opvallend dat veel mensen in de schapenhandel vertelden dat prijs van schaap omhoog ging rond val van Baghouz, laatste #IS-enclave, in O-Syrie, eerder dit jaar. Volgens hen kochten IS'ers veel schapen, deden zich voor als schaapherders en liepen zo de Baghouz-enclave uit.
23/ Vanzelfsprekend heb ik het verhaal van de IS'ers die zich voordeden als schaapherders niet terdege kunnen checken. Wie weet. Maar het zou een fikse stunt zijn als Baghdadi met een stok, ezel en paar schapen er tussenuit is geknepen.
24/ Al met al zijn schaapskuddes in Syrie dus niet alleen mooi, ze vervullen ook belangrijke rol: Vlees, melk,wol voor bevolking. En 1000en herders, hulpjes etc die eerbaar werk doen &eerlijke boterham verdienen. Je zou soms zo met hen meewillen, het avontuur &vrijheid tegemoet.
25/ Laatste nog: Schaapherder van grotere kudde in Syrie verdient ongeveer $200 per maand. Verschilt natuurlijk per regio en afhankelijk vd kudde en eigenaar. Bij kleine kudde is herder tevens eigenaar vd schapen.

Okay mensen, dit was het. Bedankt voor uw aandacht.
26/ Hier m'n Syrie #schapendraadje "unrolled". Leest altijd een stuk prettiger.
threadreaderapp.com/thread/1151560…
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Harald Doornbos
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!