A: Nee, wat mij betreft onder geen enkele voorwaarde marchanderen met onze privacy. Zonder privacy geen open samenleving. Maar je kunt apps en analysesystemen bouwen zonder privacy op te geven.
A: Een technologie is zero knowledge proofs, waarmee je een bepaalde stelling kunt bewijzen zonder de data zelf te onthullen. Bijv. dat je ouder bent dan 18 jaar, zonder je geboortedatum te geven. Kan ook met locatie of medische staat.
en.wikipedia.org/wiki/Zero-know…
A: Ja, op twee manieren: (1) mogelijk meer mensen immuun dan men verwacht, (2) mogelijk kan iemand antistoffen delen tijdens behandeling. Beide goede voorbeelden van asymmetric bets: Mogelijk veel upside terwijl de downside beperkt is.
A: Nee. Ook als je immuun bent houd je je aan de regels, inclusief afstand, handen en mondkapjes. Want we weten te weinig over immuniteit en voorkomen sjoemelen door niet-immunen. Immuniteit is er voor het netwerk, niet voor individu
A: Asymmetrie betekent weinig kosten (geld, moeite, zorgen). Het randje van de zorgcapaciteit opzoeken kost heel veel: stress voor zorgmensen en uitstellen van reguliere zorg. Dus flinke marge houden, zeg max 500 coronapatienten op IC ipv de 1200 nu.
A: Dit vraagt zeker om coördinatie. Twee gedachten: (1) er bestaat ook decentrale coördinatie, waarbij in de gemeenschap mensen opstaan om te leiden, en (2) initiatief vanuit de gemeenschap kan centrale coördinatie in gang zetten.
A: Afwezigheid van bewijs is niet bewijs van afwezigheid (van nut, effect). Het aardige van asymmetrie is dat je niet 100% zekerheid hoeft over: of het werkt, hoeveel het werkt, hoe het werkt, waarom het werkt. Er is weinig downside, dus let's go
A: Klopt. We kunnen (moeten!) niet alle toeval, variatie, geluk en pech weg-managen. Bouwvakkers kunnen van de steiger vallen. Fysio's kunnen corona krijgen. Daarna zijn ze immuun.
A: Het was m.i. een observatie van Rutte dat groepsimmuniteit wereldwijd het eindpunt zal zijn, geen bedoeling. En met dat gegeven moet je vervolgens een verstandige strategie bedenken.
Zie: lekkercryptisch.nl/nieuws/2020/03…