2⃣ Yazacaklarım benim tecrübelerim; bu konuda süper olduğumu iddia edemem ama tecrübeliyim diyebilirim, yazacaklarımda aklınıza yatmayan yerler de olabilir. Sorun beraber konuşalım, ben de sizlerden öğreneyim. Kendimizi geliştirelim.
3⃣ Öncelikle bir platforma ihtiyacınız var. Türkiye için Matriks veya İdeal seçebilirsiniz. Matriks için klasik veya IQ seçebilirsiniz. Programları kendiniz satın alabileceğiniz gibi aracı kurumunuz üzerinden komisyon durumunuza göre ücretsiz/indirimli temin edebilirsiniz.
4⃣ Programı kurdunuz, anlık veri ve otomatik emir lisansı gerekli. Program konusuna girmeden öncelikle TEMEL ANALİZ konusunda üst düzey bilgi sahibi olmanız gerekli. Youtube veya Borfin eğitimleri bu konuda işinize yarayacaktır.
5⃣ Sonraki aşama programın arayüzüne aşina olup, copy paste kodlar ile denemeler yapmak. Nasıl optimizasyon yapılır, nasıl backtest yapılır bunları yine youtube yardımı ile öğrenip internetten bulunacak hazır stratejileri denemek. Bu aşamada için not tutmanızda yarar var.
6⃣ Hangi stratejiyi hangi hisse/coin/emtia vs.de hangi periyotta denediniz, işlem sayısı kaç, opt.ler ne çıktı, kar/zarar durumu ne oldu gibi verileri excel dosyasına veya kağıda aktarın. Sonra çok işinize yarayacak bu veriler.
7⃣ Konuya biraz aşina olduktan sonra kodlarda küçük oynamalar yapmaya başlayabilirsiniz. Zaten çalıştıkça aklınıza şöyle yapsam nasıl olur gibi fikirler gelecektir. Küçük küçük kendi içerikleriniz oluşacaktır. Sonraki aşama kendi stratejilerinizi formüle etmek olacak.
8⃣ Bu noktada sormaktan çekinmeyin. Twitterda illa birileri size yardımcı olacaktır. Bir de bu aşamada bazı arkadaşlar fikirlerinin çalınacağını başkaları tarafından kullanılacağından korkuyor.
8⃣ Arkadaşlar bu durumda komik oluyorsunuz. Dünyayı kurtaracak sürekli kar edecek bir formülünüz var zannedip saklıyorsunuz ama böyle bir formül yok. Pala dediğimiz piyasa yapıcı da sizin formülünüzü dikkate almayacak merak etmeyin.
9⃣ Bazen içeriği geçtim formülün adını bile gizleyip soru soranlar oluyor; sadece sonuç resmi atıyorlar, hocam bu formül iyi mi diye. Ben de aferin ama daha iyi olabilir diyorum :)
🔟 Çok uzamasın diye ayrıntılı yazamıyorum sorular olursa cevaplama çalışırım. Bence bu yazdıklarım size önfikir vermesi için önemli konular. Son olarak kimse size kolay yoldan para kazandırmaz zaman ve emek harcamalısınız.
Tabi ki "TEKNİK ANALİZ" olacak niye Temel yazdıysam 🤣. Temel analizciler kızmasın ama algotrade için temel analiz falan olmaz çok net bir şekilde teknikçi olmalısınız.
(2) Yatay piyasa filtrelerinin amacı önce yatay piyasanın varlığını belirlemek sonrasında da o kuralınıza göre yani piyasa yataya sarınca açtığınız işlemi kapamak veya hiç işlem açmamaktır. Kullanırsanız işlem sayınız azalacaktır.
(3) En klasik/basit yatay piyasa filtresi ADX'tir. Grafikte 30 dk altı periyotlarda ADX(14) için 25 daha uzun periyotlarda 20 değeri trend varlığı için sınır kabul edilir. Yani sisteminizi yatay sınırlarınız içinde işlem yapmasın isterseniz .... "AND ADX(14) > 20" yazacaksınız.
2⃣ İndikatör olarak mobil uygulamada 50-100-200 periyotluk basit hareketli ortalama kullanıyorum. Formasyon olarak dikkat ettiklerim 3'lü dip veya tepe. Ciddi bir direnç veya destek kırılacaksa genelde 3.seferde kırılır. 3 defada kırılmadıysa en olası durum piyasanın dönmesidir.
3⃣ 2'li dip/tepe pek dikkate almıyorum. RSI hiç sevmiyorum çok anlamsız buluyorum. Sadece orta-uzun vadeciler için fiyatla pozitif/negatif uyumsuzluk anlamında iş yapıyor. Bunun için en az 60 dk hatta daha üzeri periyotlara bakmak lazım. Benim gibi 5 dk-15 dk.cılara uygun değil.
2⃣ Arkadaşlar borsa bırakın zengin olmayı kısa sürede para kazanılacak bir mecra kesinlikle değil. Öncelikle herkesin bunun bilincinde olması lazım. Çok arttı veya çok düştü diye bir hisse alınmaz veya satılmaz.
3⃣ Hisse almak ciddi bir iştir. Piyasanın o an belirli bir fiyat biçtiği bir hisse için, o hissede işlem yapan herkese "Ben bu işi sizden daha iyi biliyorum, bu hissenin fiyatı bu kadar olamaz gerçek değeri bu kadar olmalı" diyorsunuz çünkü. Yaptığınız işin ciddi olduğunu bilin.
2⃣ Gel vatandaş gel #matriks 'te robot nasıl yapılır burda :) Golden crossla başlayalım. Önce herhangi bir hissenin grafiğini açalım. İstediğimiz periyodu seçelim. #KCHOL günlük bakalım. Sonra sol üstteki "KHN" menüsünden "System Tester" seçelim. Sonra "Yeni System"
3⃣ Sisteme Golden_cross ismini verdim. 50 periyotluk üssel hareketli ortalama, 200'lüğü yukarı kesince alsın. Tam tersi durumda da satsın. İsterseniz ön tanımlı fonksiyonlardan "moving average" seçip düzenlersiniz veya kodlamaya aşinaysanız direk yazabilirsiniz.