(2) Yatay piyasa filtrelerinin amacı önce yatay piyasanın varlığını belirlemek sonrasında da o kuralınıza göre yani piyasa yataya sarınca açtığınız işlemi kapamak veya hiç işlem açmamaktır. Kullanırsanız işlem sayınız azalacaktır.
(3) En klasik/basit yatay piyasa filtresi ADX'tir. Grafikte 30 dk altı periyotlarda ADX(14) için 25 daha uzun periyotlarda 20 değeri trend varlığı için sınır kabul edilir. Yani sisteminizi yatay sınırlarınız içinde işlem yapmasın isterseniz .... "AND ADX(14) > 20" yazacaksınız.
(4)Diğer alternatif Standart Sapma ve buna eş olarak Bollinger Bant genişliği kullanımıdır. İstatistiksel olarak fiyat hareketlerinin %95'ten daha fazlası +/- 2*Sdev içinde olur. Filtre değerini sizin manuel belirlemeniz gereklidir.
(5) Grafiği açacaksınız Sdev(14) ekleyip hangi değer(x) altında fiyatın yatay gittiğine karar vereceksiniz sonra bu değeri sisteminize .... "AND Sdev(14) > x" yazacaksınız. Bu şekilde sizin işlem açma şartınıza ek olarakSdev(14)>x olunca sisteminiz işlem açacaktır.
(6) Bollinger bant genişliği aslında saçma çünkü zaten bu genişlik değeri Bollinger üst- Bollinger lat= 4*Sdev(20) demek. Yani aslında Sdev kullanmakla eşdeğer. O yüzden işi dolandırmaya gerek yok standart sapma kullanın gitsin.
(7) En sevdiğim diğer bir indikatör uzun periyotlarda ATR(14), kısalarda ATR(28). Bunlar içinde önce grafiğe ekleyip manuel bir referans değeri(y) bulup sisteme ..."AND ATR(14) > y" yapmalısınız. Sizin şartınıza ek olarak ATR(14), "y" değerinden büyükse işleme girer.
(8) ATR benzeri bir diğer yaklaşım da yüksek ve düşük farkları için sınır(z) belirlemektir. Yani ... " AND HHV(C,14)-LLV(C,14) > z" yazabilirsiniz. Sizin şartınıza göre bu şart gerçekleştiğinde işlem açılacaktır.
(9) Matriks'teki Linregslope(c,14) indikatörü de yukarıdaki kullanımlara eşdeğerdir, önce manul değer bulup(w) sisteminize ...."AND linregslope(c,14) > w" yazmalısınız. Bu durumda ekstra şart eklemiş olursunuz.
(10) Sevdiğim bir diğer yöntem hareketli ortalama eğimine bakmaktır. Eğim düze yakınsa piyasanız o aralıkta yataydır. Bunun için belirli bir periyottaki ortalama değerlerine bakmalısınız. İki noktası verilen doğrunun eğimini hesaplamayı orta okuldan biliyoruz değil mi?
(11) Eğimi hesaplayıp sistemlerinize "...AND alpha > xx" şeklinde ekleyebilirsiniz. Eğimi daha farklı yöntem daha farklı bir ortalama çeşidi veya fiyata duyarlı farklı bir indkatör ile hesaplayabilirisiniz. Sistemdeki kullanımı değişmeyecektir.
(12) Trend olmayan durumda aslında fiyat sınırlar içinde hareket ediyor demektir. Bu sınırları tespit ederek de işleme girebilirsiniz. Bu sınırları manuel bir şekilde tespit edebilirseniz sisteminize " ... AND C>yy" şeklinde ekleyebilirsiniz.
(13) İşlem şartınıza ek olarak fiyatın "yy" değeri üzerinde çıkarsa işleme gir demiş olursunuz. Benzer bir kırılımı alt bant için "AND C<zz" yazarsanız fiyat belirli bir değerin altına inme şartı eklemiş olursunuz.
(14) Özet olarak şu anda aklıma gelen yatay piyasa filtreleri:
1⃣ ADX(14)
2⃣ Sdev(C,14)
3⃣ Bollinger Bant Genişliği = Sdev = R-Squared
4⃣ ATR(14)
5⃣ HHV(10)-LLV(10)
6⃣ Linregslope(C,14)
7⃣ Ortalama eğimi
8⃣ Fiyat için aralık belirleme
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2⃣ Yazacaklarım benim tecrübelerim; bu konuda süper olduğumu iddia edemem ama tecrübeliyim diyebilirim, yazacaklarımda aklınıza yatmayan yerler de olabilir. Sorun beraber konuşalım, ben de sizlerden öğreneyim. Kendimizi geliştirelim.
3⃣ Öncelikle bir platforma ihtiyacınız var. Türkiye için Matriks veya İdeal seçebilirsiniz. Matriks için klasik veya IQ seçebilirsiniz. Programları kendiniz satın alabileceğiniz gibi aracı kurumunuz üzerinden komisyon durumunuza göre ücretsiz/indirimli temin edebilirsiniz.
2⃣ İndikatör olarak mobil uygulamada 50-100-200 periyotluk basit hareketli ortalama kullanıyorum. Formasyon olarak dikkat ettiklerim 3'lü dip veya tepe. Ciddi bir direnç veya destek kırılacaksa genelde 3.seferde kırılır. 3 defada kırılmadıysa en olası durum piyasanın dönmesidir.
3⃣ 2'li dip/tepe pek dikkate almıyorum. RSI hiç sevmiyorum çok anlamsız buluyorum. Sadece orta-uzun vadeciler için fiyatla pozitif/negatif uyumsuzluk anlamında iş yapıyor. Bunun için en az 60 dk hatta daha üzeri periyotlara bakmak lazım. Benim gibi 5 dk-15 dk.cılara uygun değil.
2⃣ Arkadaşlar borsa bırakın zengin olmayı kısa sürede para kazanılacak bir mecra kesinlikle değil. Öncelikle herkesin bunun bilincinde olması lazım. Çok arttı veya çok düştü diye bir hisse alınmaz veya satılmaz.
3⃣ Hisse almak ciddi bir iştir. Piyasanın o an belirli bir fiyat biçtiği bir hisse için, o hissede işlem yapan herkese "Ben bu işi sizden daha iyi biliyorum, bu hissenin fiyatı bu kadar olamaz gerçek değeri bu kadar olmalı" diyorsunuz çünkü. Yaptığınız işin ciddi olduğunu bilin.
2⃣ Gel vatandaş gel #matriks 'te robot nasıl yapılır burda :) Golden crossla başlayalım. Önce herhangi bir hissenin grafiğini açalım. İstediğimiz periyodu seçelim. #KCHOL günlük bakalım. Sonra sol üstteki "KHN" menüsünden "System Tester" seçelim. Sonra "Yeni System"
3⃣ Sisteme Golden_cross ismini verdim. 50 periyotluk üssel hareketli ortalama, 200'lüğü yukarı kesince alsın. Tam tersi durumda da satsın. İsterseniz ön tanımlı fonksiyonlardan "moving average" seçip düzenlersiniz veya kodlamaya aşinaysanız direk yazabilirsiniz.