, 38 tweets, 27 min read Read on Twitter
In 't kort: Dit wordt dus binnenkort een 2e Afrin maar dan op veel grotere schaal.

-Turkije neemt NSyrie in.
-VS doet niks.
-Koerden gaan vechten maar verliezen.
-Kans dat gevangen #IS-mannen/vrouwen in NSyrie ontsnappen i/d chaos.
-Vluchtelingenstroom.
Dit scenario dus:

a/Turkije +islamistische rebellen bezetten 30km zone.
b/Koerden verliezen, bevolking naar N-Irak.
c/Of Turkije gaat tot Raqqa. Of Assad/Rusland trekt op naar 30km-zone.
d/ipv Koerden zet Turkije 1-2 miljoen Syrische vluchtelingen (Sunni Arabieren) in 30km zone.
Amerikanen zijn volgens @afp al begonnen met terugtrekking van hun troepen in N-Syrie nabij de Turkse grens. Dit gaat nu razendsel. Verwacht Turkse invasie N-Syrie in uren, hooguit dagen.
@AFP En zo komt er dus een einde aan Rojava, de zoveelste "Mahabad republiek". Ben vaak &lang bij Koerden in N-Syrie geweest. Echt aardige lui. Soort halve communisten. Super anti-#IS. Een plek waar vrouwen zonder gedoe kunnen participeren in samenleving. Binnenkort is alles foetsie.
@AFP Meeste Koerden in NSyrie zullen niet vluchten voor Turkse leger maar voor islamistische/extremistische Syrische rebellen, die als stoottroepen de invasie gaan leiden.

Waanzin dat daar Syrische groepen tussenzitten die steun kregen van NL tijdens Rutte II. Nog bedankt Koenders...
@AFP YPG/SDF hebben geen kans om alleen 't Turkse leger te stoppen. NSyrie is zo vlak als NL, geen guerrillagebied. Turkije heeft Syrische rebellen, luchtmacht, tanks, drones etc. SDF heeft kalashnikovs. Turkse leger+rebellen walsen er overheen in enkele dagen.
@AFP Te makkelijk om alleen VS verantwoordelijk te houden voor verraad van Syrische Koerden. VS vroeg EU eerder om grondtroepen voor bufferzone in poging Turkse invasie te voorkomen. UK, NL,Duitsland weigerden allemaal.

Ik schreef daar eerder dit draadje over:
@AFP Da's te laat nu. Vertrek VS uit NSyrie is niet alleen goed voor Turkije maar ook Syrie/Rusland willen VS weg uit Syrie.
Vraag is nu: Na inname N-Syrie door Turkije, blijft VS nog wel in NO-Syrie om evt opmars Assad/Rusland te stoppen na instorting Koerden?
@AFP Vertrek VS uit NSyrie komt niet zomaar uit lucht vallen. Is onderdeel van groter proces sinds winst Trump. Terugtrekking VS uit Afghanistan +overname door taliban is erg vergelijkbaar. Wellicht stabiliteit op lange termijn maar voor nu ramp voor lokale groepen die op VS rekenden.
@AFP Is dus juist GEEN irrationeel besluit. Begin 2018 stelde Trump ook al vertrek voor uit Syrie, maar werd teruggefloten.

Is onderdeel van Trump's beleid om VS terug te trekken uit (wat Trump ziet als) "Oorlogen van Obama/Bush". Zie ook Afghanistan, Irak.
@AFP Extra cynisch is dat Koerden juist op verzoek van de Amerikanen slechts twee weken geleden een groot aantal van hun eigen gemaakte tunnels en bunkers afbraken die de Koerden juist hadden aangelegd om gebied te verdedigen in geval van Turkse invasie.
@AFP Lijkt erop dat Turkije wil wachten met Syrie-invasie tegen YPG/SDF totdat de VS-troepen weg zijn uit het gebied. Oh, en de Syrie-operatie gaat waarschijnlijk heten: "Operatie Fontein van de Vrede".
Over en uit voor de Koerden in Syrie.

Hier draadje @realDonaldTrump over terugtrekking VS-troepen uit Noord-Syrie.
3x raden wie aan 't langste eind gaat trekken...

EU tegen Turkije: We zijn echt hartstikke boos als jullie niet naar ons luisteren.

Of:

Turkije tegen EU: Als jullie moeilijk doen, laten we 2.5 miljoen Syrische vluchtelingen naar EU komen.

mobile.reuters.com/article/amp/id…
Grote kans dat NL/EU na Trump-besluit de gevangen #IS-strijders en #IS-vrouwen met EU-paspoorten gaat evacueren van N-Syrie naar NL/EU.

Terughalen IS'ers was al veel langer het plan maar onhaalbaar door publieke druk in EU. Nu gaat EU zeggen: Beter ophalen dan dat ze ontsnappen.
Voor de duidelijkheid, want er circuleren verschillende cijfers:

In Koerdische gevangenissen in NSyrie zitten volgens schattingen:

3000-4.000 manlijke #IS-strijders, waaronder ong 1300 buitenlandse IS'ers.

In al-Hol kamp dan nog 11.500 buitenlandse #IS vrouwen en kinderen.
Belangrijke Amerikaanse pro-Trump Senator @LindseyGrahamSC tweet nu dat hij speelt met het idee om Turkije (tijdelijk) uit de Navo te gooien als ze de Koerdische troepen in Syrie aanvallen die samen met de VS vochten tegen IS.
Republikeinse politicus @SenatorRomney zet zich in tweet nu ook fel af tegen plan Trump om Koerden Syrie in de steek te laten. Quotetweet tevens @LindseyGrahamSC.

FM van Iran, dat zelf ook problemen heeft met eigen separatistische Koerden, ridiculiseert in tweet Amerika een beetje. En meent dat Turkije en Syrie situatie betreffende Koerden in N-Syrie zelf kunnen oplossen mbv Adana-agreement. Iran bereid te helpen.
Hier uitleg van het Adana-pact.
arabnews.com/node/1441931
Trump wordt er niet populairder op in eigen kring. Nu ook vooraanstaande republikein @marcorubio fel tegen Trump-voornemen om Syrie te verlaten en Koerden in steek te laten.
Ik denk dat ik deze twee Trump-tweets nogeens 50x moet overlezen om te snappen waar dit in vredesnaam over gaat.
Hier interessant draadje van @brett_mcgurk, de voormalige anti-#IS speciale afgezant onder Obama en Trump, over het besluit van Trump om VS-troepen uit Syrie te halen en Syrie-Koerden niet te verdedigen tegen aangekondigde Turkse invasie.
Voor mensen die geinteresseerd zijn in de Turkse zijde van het noord-Syrie-verhaal kunt u het beste de pro-Erdoganmedia volgen. Dit zijn enkele grote (Engelstalige) nieuwsorganisaties die goed beeld geven van Turkse standpunt: @yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah
@yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah Dit is dus het gevaar: Ipv focus op bevechten #IS in oost-Syrie, verplaatsen Koerden nu hun troepen richting grens met Turkije in noorden om evt Turkse invasie te bevechten. Oost-Syrie is heartland van IS en krijgt op deze manier weer lucht om te ademen.
@yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah Volledig ingehaald door de actualiteit natuurlijk. Maar Minister @ministerBlok praat op CNN over z'n plan om #IS-strijders in Syrie en Irak te berechten middels een regionaal tribunaal.
@yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah @ministerBlok Erdogan heeft al aangegeven dat Turkije een 30km brede "safe zone" in heel N-Syrie wil waar 1-2 miljoen Syrische vluchtelingen (veelal Sunni Arabieren) gaan wonen.

Maar daar wonen juist nu veel Koerden. Dit leidt tot enorme demografische veranderingen.

Check vooroorlogse kaart:
@yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah @ministerBlok Daar is-ie dan. De traditionele "deeply concerned" tweet. Gelukkig dat je dit soort boodschappen nu kan tweeten en niet meer hoeft uit te printen op papier, wat in het verleden zo zonde was van al die gekapte bomen.
@yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah @ministerBlok Ik kwam @Ludodb eens tegen in Amuda in N-Syrie waar hij onderzoek deed naar Koerdische autonomie. Bijzonder aardige en rustige onderzoeker, zeker vergeleken met ons soort drukke en schreeuwlelijke journalisten.

Hieronder z'n artikel over huidige situatie:
@yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah @ministerBlok @Ludodb Belangrijk: Veel Koerden die ik sprak tijdens m'n reizen door N-Syrie zijn tegen Turkse invasie.

MAAR...niet zozeer bang voor Turkse leger alswel voor extremistische Syrische rebellengroepen die ook meedoen met invasie. Dit zijn soort van doodseskaders a la Chili's Pinochet.
@yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah @ministerBlok @Ludodb Blijft gek dat steunprogramma van NLse regering voor Syrische rebellen nooit echt is onderzocht, bv parlementaire enquete.

Door NL betaalde spullen kwamen bij AlQaeda. En groepen die ernstige mensenrechtenschendingen begingen kregen NLse hulp, auto's etc.
@yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah @ministerBlok @Ludodb Maar ja, dat geheime en vreemde NLse hulpprogramma voor Syrische rebellen begon al tijdens Rutte II (VVD/Pvda) en ging door tot tijdens huidige Rutte III (VVD, CDA, D66, CU). Dus vergeet maar zo'n parlementaire enquete. Staan teveel belangen op 't spel.
@yenisafakEN @anadoluagency @DailySabah @ministerBlok @Ludodb Okay mensen, dat was het voor vandaag. Belachelijk lang N-#Syrie-draadje geworden. Maar het is ook een belachelijk belangrijk onderwerp. Dus ik hoop dat u me vergeeft.

Dank voor uw aandacht. Dit hieronder vond ik wel een mooie afsluiter. Erg waar.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Harald Doornbos
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!