My Authors
Read all threads
Laatste avond! Zoals dat hoort in de wetenschap, ronden we af met de literatuurlijst. In dit geval wil ik verschillende bronnen en mensen met jullie delen, die mij hebben geinspireerd, in de loop der jaren. Het is geen volledige lijst, natuurlijk.
Ik studeerde af bij de magnifieke @Pim_Haselager, theoretisch psycholoog en filosoof. Ik denk dat ik nog altijd ergens in mijn achterhoofd met Pim een gesprekje voer, als ik over dingen nadenk. Hij spreekt geregeld in het land, over robots, en ethiek, dus gaat hem vooral zien.
Tijdens mijn studie had ik veel diepgaande discussies met @IrisVanRooij, tegenwoordig ook een actieve en invloedrijke twitteraar in de cognitiewetenschap, die ook zeker het volgen waard is, als je haar niet al lang volgt.
Pim en Iris en ik schreven samen met @roelkerkhofs ook een artikel, dat best goed is gaan lopen, in de jaren daarna. Titel vertaald: Kan er zoiets zijn als belichaamde, gesitueerde cognitieve neurowetenschap? journals.sagepub.com/doi/10.1177/09…
Een boek dat me vroeg inspireerde was Zen en De Kunst van Het Motoronderhoud. Dat sloeg bij mij in als een bom. Pirsig beschrijft hierin de twee 'mindsets', de rationele techneut, en de romanticus. Ik ben daar altijd tussenin blijven hangen: daar ergens, vinden we 'kwaliteit'.
Een ander boek dat ik 5 jaar lang elke avond probeerde te lezen voor het slapen gaan, tot ik het begon te begrijpen, was Fenomenologie van de Waarneming, Maurice Merleau-Ponty. Geen gemakkelijke kost. Ik las het in het Engels: Phenomenology of Perception.
Een toegankelijke en online beschikbare intro tot fenomenologie, in het Nederlands is die van Max van Maanen: bit.ly/2Tmk55i
Mijn 1e promotor @TUeindhoven, waar ik "embodied cognition design" onderzocht, was Kees Overbeeke. Kees overleed te vroeg, een schok voor de afdeling. @chummels_tue nam het stokje over, daar was ik heel blij mee! Ze beschreven samen hun visie op design: tinyurl.com/jkb3yb2
Sowieso, is de Encyclopedia of Human-Computer Interaction een schat van informatie, met overzichtelijke en toegankelijke hoofdstukken over alle basisconcepten uit dit vakgebied. interaction-design.org/literature/boo…
Wat je ook echt eens moet bekijken zijn de vele ontwerpen die prof. Hiroshi Ishii en zijn studenten in de loop der jaren maakte in het Tangible Media Lab. Interactieve vormen die de geest prikkelen. Soms te 'techy' naar mijn smaak, maar altijd bijzonder. tangible.media.mit.edu
Ik luister podcasts. Bv: The history of Philosophy without Any Gaps van @HistPhilosophy. Hij bespreekt met humor *alle* filosofen, van begin tot eind. 100 afleveringen Arabische theologen, zonder wie we Aristoteles vergeten zouden zijn. We zijn nu (na 6 jaar) in de Renaissance.
Een andere filosofiepodcast die waar ik fan van ben is @PartiallyExLife : vier jongens die filosoof als beroep wilden worden, maar toen besloten dat niet te doen. Toch verdienen ze er nu een goed zakcentje mee, den ik zo. Je leert ze steeds beter kennen, het is een soort soap.
Een schrijver waar ik echt van geniet is Tim Ingold, theoretisch antropoloog uit Edinburgh. Hij kan prachtig schrijven over de mens. Op de foto zie je hem een plank doorzagen, tijdens een summerschool. Briljant.
Dit is het artikel dat erbij hoort: link.springer.com/chapter/10.105…
Een aantal jaren geleden begaf ik me in de wereld van autisme. De persoon die me het meeste geleerd heeft, behalve autistische mensen zelf, was @SueReviews ook uit Edinburgh. Zij schreef een nieuwe versie met @HappeLab van haar handboek:
Veel autisten vind je op Twitter. Sommigen heb ik in het echt ook ontmoet, inmiddels, zoals @zjosdekker die ik echt fantastisch vindt. Haar berichten gaven veel inzicht. Meer over autisme vind je o.a. bij @biancatoeps @DiederikWeve @tjerkfeitsma @marcbeek @barbaradeleeuw
Een autistische socioloog die me veel leerde en die ik 2 keer heb mogen ontmoeten is @milton_damian. Hij beschreef de theorie van the Double Empathy problem: gebrek aan begrip voor de ander is niet een probleem van autisten alleen, het is wederzijds.
Op twitter ontmoette ik twitterpowerwoman @Abebab. We schreven samen een paper (en werken aan nr 2) over het malle filosofen idee van "Robot Rights". Wat ons betreft schort er vooralsnog vooral aan mensenrechten, en AI onderdrukt de gemarginaliseerden. arxiv.org/abs/2001.05046
Tenslotte wil ik zeker Hanne de Jaegher @participha nog noemen. Haar werk mbt "participatory sensemaking", started vanuit het enactivisme, wordt met elke dag alleen maar relevanter. Met Sue en anderen schreven we het artikel Diversity Computing: interactions.acm.org/archive/view/s…
Hanne @participha schreef onlangs (mee aan) twee boeken: Linguistic Bodies mitpress.mit.edu/books/linguist… en Denken over de Liefde letterwerk.be/publ/denkenove…

Ps in deze video legt ze Participatory Sensemaking uit:
Zo, dat was mijn bronnenlijst.
Ik wens jullie alvast een fijn weekend!
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with NL_Wetenschap

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!