Profile picture
, 13 tweets, 6 min read Read on Twitter
"Populistische partijen spreken namens het volk, nu zegt het volk iets anders dan wat het volk een paar jaar geleden zei. Brexit is het mislukken van het meest populistische project vandaag in de EU.", zegt @HvRpersonal Bron: demorgen.be/politiek/de-br…
"Het VK is een bijzonder lid van de EU, ze zijn het minst geïntegreerde land van de EU, ze zijn geen lid van de Euro-zone, niet van de Shengen-zone, ze zijn alleen lid van de gemeenschappelijke markt, en zelfs dat is teveel." vervolgt @HvRpersonal
Never waste a good crisis, citeert @HvRpersonal Winston Churchill, en van de uitdagingen die de crisis biedt, die benutten we (in Europa) te weinig, voegt hij toe.
Rode draad in het betoog van @HvRpersonal is de spanning tussen het "pays réel (geworteld in de realiteit van het leven, zoals plaats, werk, handel, de parochie en het gezin), en het pays légal ("wettig land")
Dat is overigens een verwijzing naar een uitspraak uit 1936 van Degrelle, een extreem-rechts figuur. Populistische partijen spreken namens le pays réel en wijzen het pays légal af.
We zitten in een Europese democratie, waarin populisten spreken van een deficit van hun nationale democratie. @HvRpersonal noemt Tsipras als voorbeeld, die het volk in 2015 uitnodigde om tegen voorstellen van de EU te stemmen, na 14 dagen stemde Tsipras zelf in met de voorstellen
En net als @PGKroeger analyseert @HvRpersonal "Laten we lucide blijven, al 20 jaar stemde in NL tussen 15 en 20% van de mensen op populisten (#PVV #FvD) en dat is eigenlijk niets zo sterk gestegen door de tijd heen. De burger? Die denkt vele dingen tegelijkertijd.
En, zegt @HvRpersonal de populisten zijn sterke verdeeld onder elkaar. Wel houdt hij zijn hart vast voor de versplintering, en hij verwijst naar het verzwakken, het imploderen en het afkalven van de centrumpartijen.
Tussendoor verwijst @HvRpersonal herhaaldelijk naar 24 november 1991, toen Vlaanderen werd opgeschrikt door 'Zwarte Zondag'. De federale verkiezingen van die 24ste november betekenen de doorbraak van het Vlaams Belang, toen nog Vlaams Blok.
En @HvRpersonal haalt aan dat het zijn opdracht is om te onderzoeken of Fidesz, de geschorste partij van Orbán, binnen de EVP op te heffen of definitief uit te sluiten.
Zijn wij klaar voor een nieuwe financiele crisis, die er ooit zal komen? Of een nieuwe vluchtelingencrisis, vraagt @HvRpersonal Nee, antwoord hij, de kleine stapjes die EU maakte zijn niet genoeg, maar EU valt niet in elkaar, het is een standstill met lichte vooruitgang
Het leven is aanmodderen in één groot compromis.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to dr. Marina
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!