#Şişecam finansallarını incelemeyi sürdürüyorum ve bu kez yapısal değişiklikler nedeniyle biraz uzun sürecek.
Çok genel yorumla: Satışlar azalırken, brüt kâr marjı artmış, FVÖK marjı daralmış (yine de güçlü). Maliyet artışı ve talep koşullarındaki daralmanın etkisi görülüyor.
Raporlama değişikliğine Alper Bey, kısaca yer verdiği aşağıya ekledim.
Bunun dışında yatırımlar, satın almalar ve soğuk bakım gibi önemli kararlar sermaye harcamaları ve nakit akışını etkiliyor. Tabi iyi taraftan, gelecek kârlılık ve büyümeyi de.
1) Bugün finasal tablo detaylarına grafikler ve belgelerdeki açıklamalar üzerinden yaklaşarak #Şişecam şirketi için 2023 yılının ilk çeyrek performansına ve geleceğe ilişkin beklentilere bakalım.
Fiyat düşerken belki o kadar keyifli olmuyor, ama değer yatırımında işin özü bu.
2) Here I'll cover 6 stock market indices in 4 countries:
In order to compare the relative performances, I've chosen a pre-pandemic basis, which is 31/12/2019 closing values.
As Nasdaq, S&P500 and DJI are denominated in US dollars, but the others not, returns are misleading.
3) I have adjusted the data, and now all are denominated in US dollars.
#BIST returns are still amazing with its 30.4%, but not striking as above. Besides it is positive only after Sep'22. #Nasdaq is leading with 36.2% return. #Nikkei225 is the only index below pandemic level.
2) Açıklamanın pay geri alımlarına ilişkin vergi düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından gelmesi her ne kadar konuyu başka noktalara taşısa ve bunun ekonomiye ekileri düşük seviyede olsa da ben tartışmayı kurumsal finans düzleminde aktaracağım.
3) Merak edileni başta söyleyeyim:
Eğer pay geri alımlarının gerekçesi piyasada işlem gören hisselerin değerinin düşük olmasıysa buna %100 katılıyorum ki Buffett'ın da vurguladığı bu nokta bence itiraz içermiyor.
Ancak her geri alım (öyle dense de) bu nedenle yapılmaz.
#FED'in son toplantısından notlar alanlar için beklendiği gibi şahin; hâlâ iyimser olanlar içinse sert açıklamalar içeren bir gün geride kaldı.
Önce mevcut durumda FED faizlerine (eğriler, sol eksen) ve #faiz artışlarına (turkuaz, sağ eksen) bakalım.
2) Enflasyon ve işsizlik verilerine bağlı olarak geçen seneki 75 baz puanlık artışların 50 ve 25 bp şekline dönüşmesi FED pivot umutlarını harekete geçirmişti.
Ancak #enflasyon cephesinde henüz zafer ilan etmek için erken. Manşet (beyaz) ve çekirdek (mavi) enflasyon hâlâ yüksek.
3) Şartlar böyle olunca da hisse senetleri piyasasında satışlar görülürken tahvil getirilerinde artışların olduğu bir kapanış izledik.
Her ne kadar portföyümdeki hisse ağırlığı sürse de nakit stratejimle gelişmeleri takip etmeye devam edeceğim.